2012. március 27., kedd

Nagyböjti idő, 5. hét Kedd

Nagyböjti idő, 5. hét Kedd

Halál, hol a te hatalmad, hol a te fullánkod? – teszi fel a kérdést Szent Pál. A pusztai vándorlás idején engedetlen nép is így kiálthatott fel, amikor azt látta, hogy a rézkígyóra tekintve meggyógyultak mindazok, akiket halálos marás ért. A rézkígyó ószövetségi jelenete pedig előképe volt Krisztusnak. Az evangélium az Atya és a Fiú szeretetkapcsolatába is bepillantást nyújt: öröktől fogva léteznek és szeretik egymást. „Önmagamtól semmit sem teszek, hanem azt mondom, amire Atyám tanított” – válaszolja Jézus, a mai evangéliumban a farizeusoknak. Kinyilatkoztatta nekünk az Atyát, és általa szerethetjük őt. Életemért, megváltásomért hálát adok neki. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Nagyböjt ötödik hete - kedd

2012.03.27. kedd

(Szent Rupert)
Aki föltekintett a rézkígyóra, életben maradt


Szám 21,4-9
Aztán elindultak a Hór hegyétől a Vörös-tenger felé vivő úton, hogy megkerüljék Edom földjét. A nép azonban unni kezdte az utat meg a fáradságot és Isten és Mózes ellen lázadt: ,,Miért hoztál ki minket Egyiptomból, hogy meghaljunk a pusztában? Nincsen kenyér, nincsen víz, undorodik már a lelkünk ettől a felette sovány eledeltől.' Rábocsátotta ezért az Úr a népre a tüzes kígyókat, s azok sokat halálra martak közülük. Erre elmentek Mózeshez és azt mondták: ,,Vétkeztünk, mert az Úr ellen és te ellened szóltunk; könyörögj, hogy vegye le rólunk ezeket a kígyókat!' Könyörgött is Mózes a népért, mire az Úr így szólt hozzá: ,,Készíts egy rézkígyót és tedd ki jelül: amelyik megmart feltekint rá, az életben marad.' Csinált tehát Mózes egy rézkígyót és kitette jelül: a megmartak, ha feltekintettek rá, meggyógyultak.

Zs 101
A szegény imádsága, amikor bajban volt, és panaszát az Úr előtt kiöntötte. Uram, hallgasd meg imádságomat, és kiáltásom jusson eléd. Ne fordítsd el tőlem arcodat soha, amikor engem szorongatás ér; Hajtsd hozzám füledet, amikor csak segítségül hívlak, sietve hallgass meg. Mert füstként enyésznek el napjaim, és csontjaim szárazak, mint a forgács. A szívem, mint a lekaszált, kiszáradt széna, még azt is elfelejtettem, hogy kenyeremet megegyem. Annyit jajveszékel szavam, hogy a bőr már a csontomra szárad. A puszta pelikánjához hasonlítok, olyan lettem, mint a bagoly a romok között. Virrasztok és olyan vagyok, mint a magános veréb a háztetőn. Ellenségeim szüntelenül gyaláznak, gyűlölőim összeesküdtek ellenem. Bizony kenyér gyanánt hamut eszem és könnyel vegyítem italomat haragod és bosszúságod miatt, mert felemeltél s a földre sújtottál engem. Napjaim hanyatlanak mint az árnyék, magam pedig mint a széna száradok. De te, Uram, megmaradsz örökre, és emlékezeted nemzedékről nemzedékre. Te majd felkelsz és megkönyörülsz Sionon, mert itt az ideje, hogy megkönyörülj rajta, valóban itt az ideje! Hisz szolgáid szeretik köveit, és romjait fájdalommal látják. De félik majd nevedet a nemzetek, Uram, s a föld minden királya fölségedet. Mert felépíti az Úr Siont, és megnyilvánul dicsőségében. Figyelembe veszi a nyomorultak imádságát, és nem veti meg könyörgésüket. Jegyezzék fel ezt a jövendő nemzedéknek, hadd áldja az Urat az a nép, amelyet majd teremt. Mert letekint szent magasságából, lenéz az Úr a mennyből a földre, hogy meghallja a foglyok jajgatását, és megmentse azokat, akiket halálra szántak; Hogy hirdessék Sionon az Úr nevét és az ő dicséretét Jeruzsálemben, amikor majd egybegyűlnek a népek és az országok, hogy az Úrnak szolgáljanak. Megtörte erőmet az úton, rövidre szabta életemet. Így szóltam: ,,Istenem, ne ragadj el engem életem közepén, hiszen a te éveid nemzedékről nemzedékre nyúlnak. Kezdetben megteremtetted a földet, s a te kezed művei az egek. Azok elmúlnak, de te megmaradsz; Mint a ruha, mind elavulnak, váltod őket, mint az öltözetet és elváltoznak. Te azonban ugyanaz maradsz és éveid nem fogynak el. Szolgáid fiainak mindenkor lesz lakásuk, és utódjuk megerősödik majd színed előtt.'

Jn 8,21-30
Majd ismét szólt hozzájuk: ,,Elmegyek, és keresni fogtok, de meghaltok bűnötökben. Ahová én megyek, oda ti nem jöhettek.' A zsidók erre azt mondták: ,,Csak nem öli meg magát, s azért mondja: ,,Ahová én megyek, oda ti nem jöhettek''?' Ő azt felelte nekik: ,,Ti innen alulról vagytok, én meg felülről vagyok. Ti ebből a világból vagytok, én azonban nem vagyok ebből a világból. Azért mondtam nektek, hogy meghaltok bűneitekben. Mert ha nem hiszitek, hogy én vagyok, meghaltok bűneitekben.' Erre azt kérdezték: ,,Ki vagy te?' Jézus azt felelte: ,,Ugyanaz, amit mondok nektek. Sokat kellene még rólatok mondanom és ítélkeznem, de aki küldött engem, igaz, és én azt mondom el a világnak, amit tőle hallottam.' Azok nem értették meg, hogy az Atyáról beszélt nekik. Ezért Jézus így szólt: ,,Amikor fölemelitek az Emberfiát, akkor megtudjátok majd, hogy én vagyok, és semmit sem teszek magamtól, hanem úgy mondom ezeket, amint az Atya tanított engem. És aki küldött engem, velem van, nem hagyott magamra, mert mindenkor azt teszem, ami kedves előtte.' Mikor ezeket mondta, sokan hittek benne.

Nagyböjt ötödik hete - kedd


2012. március 27. – Kedd


  A  Sátoros-ünnep  alkalmával  Jézus  így  beszélt  a  farizeusokhoz:   „Én
  elmegyek, és  ti  hiába kerestek,  mert  meghaltok bűneitekben.  Ahova  én
  megyek, oda ti nem jöhettek.” A  zsidók erre tanakodni kezdtek: „Csak  nem
  akarja megölni  magát,  hogy ezt  mondja:  Ahová  én megyek,  oda  ti  nem
  jöhettek”? Jézus így  folytatta: „Ti  innen alulról  vagytok, én  felülről
  vagyok. Ti ebből a világból vagytok, én nem ebből a világból vagyok. Azért
  mondtam nektek, hogy  meghaltok bűneitekben, mert  nem hiszitek el  rólam,
  hogy ki vagyok:  ezért kell meghalnotok  bűneitekben.” Erre  megkérdezték:
  „De hát ki  vagy te?” Jézus  azt válaszolta: „Kezdettől  fogva az  vagyok,
  amit mondok is nektek.  Sokat kellene még  beszélnem rólatok, és  ítéletet
  mondanom felettetek,  mert  aki engem  küldött,  igazmondó; én  pedig  azt
  hirdetem a világnak, amit tőle hallottam.” De azok nem értették meg,  hogy
  az  Atyáról  beszél  nekik.  Végül  Jézus  azt  mondta  nekik:  „Ha   majd
  felemelitek (a kereszten) az Emberfiát, akkor megtudjátok, hogy én vagyok,
  és hogy semmit nem  teszek önmagamtól, hanem  azt hirdetem, amit  Atyámtól
  tanultam. Aki küldött engem,  az velem van, és  nem hagy magamra, mert  én
  mindig azt cselekszem, amiben  ő tetszését találja.”  E szavak után  sokan
  hittek Jézusban.
  Jn 8,21-30

  Elmélkedés:

  Jézus arról beszél  a mai evangélium  szerint, hogy nem  ebből a  világból
  való. Mindent az Atya megbízásából tesz, és akkor is Őneki engedelmeskedik
  majd, amikor a kereszten feláldozza életét. Mindenki, aki körülötte áll  –
  farizeusok is és a nép is – ugyanazt hallja. A hallgatóság reakciója ennek
  ellenére kétféle. Az egyik csoportról  azt írja az evangélista, hogy  „nem
  értették meg szavait”, a másik oldalon viszont azok vannak, akik „e szavak
  után hittek Jézusban”. Vajon  mi okozza ezt a  különbséget? Mitől van  az,
  hogy egyesek elfogadják Jézus személyét, tanítását és követésére indulnak,
  de mások visszautasítják őt,  és nem kívánnak vele  élni? A különbség  oka
  pontosan az, amit Jézus az evangéliumi szakasz elején említ. A  farizeusok
  földiesen, evilági módon gondolkodnak. Nem arra törekszenek, hogy megérték
  az Isten akaratát, hanem a  maguk szándékait akarják ráerőltetni  Istenre,
  felcserélve ezzel a szerepeket.  Helytelenül értelmezett emberi  szabadság
  az, ha valaki Istentől akarja függetleníteni magát. Aki mindig csak  saját
  érdekeinek megvalósítására törekszik, sosem  fogja megérteni és  elfogadni
  Isten akaratát.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Uram, Jézus,  hittel  vallom,  hogy  te valóban  Isten  vagy,  aki  isteni
  hatalmadat oly sokszor  kinyilvánítottad az embereknek.  Taníts meg  engem
  arra,  hogy  mindig  őszinte   bizalommal  merjek  hozzád  fordulni,   aki
  üdvösségemet és minden  ember üdvösségét  akarod. Ments  meg engem  életem
  viharaiban és vezess engem a biztos kikötőbe, a te országodba!
______________________________

Nagyböjt ötödik hete - kedd

Keresztútjárás az Andrássy úton – Keresztút az életért az új evangelizáció évében
Szeretettel várunk március 31-én szombat délután erre a tanúságtételre.
Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.
Utána szabadtéri szentmise a Hősök terén, amelyet dr. Székely János püspök mutat be.
További részletek: www.regnumchristi.hu

A szeretett személy megörvendeztetése
2012. március 27. Nagyböjt ötödik hete - kedd 

P. James Larson

Jn 8,21-30
A Sátoros-ünnep alkalmával Jézus így beszélt a farizeusokhoz: "Én elmegyek, és ti hiába kerestek, mert meghaltok bűneitekben. Ahova én megyek, oda ti nem jöhettek." A zsidók erre tanakodni kezdtek: "Csak nem akarja megölni magát, hogy ezt mondja: Ahová én megyek, oda ti nem jöhettek"? Jézus így folytatta: "Ti innen alulról vagytok, én felülről vagyok. Ti ebből a világból vagytok, én nem ebből a világból vagyok. Azért mondtam nektek, hogy meghaltok bűneitekben, mert nem hiszitek el rólam, hogy ki vagyok: ezért kell meghalnotok bűneitekben." Erre megkérdezték: "De hát ki vagy te?" Jézus azt válaszolta: "Kezdettől fogva az vagyok, amit mondok is nektek. Sokat kellene még beszélnem rólatok, és ítéletet mondanom felettetek, mert aki engem küldött, igazmondó; én pedig azt hirdetem a világnak, amit tőle hallottam." De azok nem értették meg, hogy az Atyáról beszél nekik. Végül Jézus azt mondta nekik: "Ha majd felemelitek (a kereszten) az Emberfiát, akkor megtudjátok, hogy én vagyok, és hogy semmit nem teszek önmagamtól, hanem azt hirdetem, amit Atyámtól tanultam. Aki küldött engem, az velem van, és nem hagy magamra, mert én mindig azt cselekszem, amiben ő tetszését találja." E szavak után sokan hittek Jézusban.

Bevezető ima: Mindenható Atyám, azzal hogy teljesítem szent akaratodat, növekszik az Egyház és egyre hűségesebben szolgál. Add, hogy minden pillanatban akaratod kövessem; segíts, hogy hűséges szolgálatom által építhessem az Egyházat.

Kérés: Uram, segíts, hogy gondolataimmal, szavaimmal és cselekedeteimmel örömet szerezzek Neked!

1. ”Én meg felülről való vagyok.” A Hiszekegyben megvalljuk, hogy Jézus Krisztus „Értünk, emberekért, a mi üdvösségünkért leszállott a mennyből”. Ez az igazság elénk rajzolja a Megváltót. Anélkül jött a világba, hogy abból való lenne. Tanítása többet ér legmagasabb és legnemesebb törekvéseinknél. Az Ő útja, az életstílusa, ellenkezik a világ gyermekeinek útjával és életstílusával, és mindig ellenállásba ütközik.

2. „Azt hirdetem a világnak, amit tőle hallottam.” Ha valakit igazán szeretünk, az igazat mondjuk neki minden esetben. Akkor is, ha az igazság kellemetlen, fájdalmas vagy nehézséget támaszt. Isten Fia szeret minket az örökkévalóságtól fogva. Szeretete készteti Jézust arra, hogy az igazat mondja az Atyáról; ez a határtalan kegyelem és szeretet üzenete. Szeretete készteti Őt arra, hogy az igazat mondja a kapcsolatunkról a megbocsátó Atyával: hogyan kell megtöltenünk hálával, szerető engedelmességgel, és hogyan kell megtisztítanunk mindentől, ami tönkretehetné e kapcsolatot. A fentiek miatt és azért, hogy Jézushoz tartozzak, ki kell nyitnom szívemet és elmémet az Ő igazsága számára, különösen azokon a területeken, ahol változást és megtérést kér tőlem.

3. „Mindig azt teszem, ami a tetszésére van.” A szeretet megváltoztatja belsőnket és vágyainkat. Ha szeretünk valakit, mindig örömet okoznánk neki. Jézus szereti az Atyát, ezért teszi mindig azt ami tetszésére van, annak ellenére is, hogy az Atya akaratára szenvedést, visszautasítást és a halált is vállalnia kell. Vállalja ezt az agóniát, hogy meghozza nekünk a feltámadás és az örökéletet. Ha szeretem Jézust, kívánom, hogy azt tegyem, ami örömére van. Mi az, ami örömet okoz neki? Hitem, reményem és szeretetem, engedelmességem és alázatom. Ugyanígy azzal is tetszésére lehetek, ha önzetlenül szolgálom Őt azokon keresztül, akik anyagilag, erkölcsileg vagy lelkileg szükséget szenvednek, támogatásomra és figyelmemre szorulnak.

Beszélgetés Krisztussal:
Szeretni fogom embertársaimat Uram.
A kicsinyeket azzal, hogy leereszkedem hozzájuk,
A tisztaszívűekhez azzal, hogy olyanná válok, mint ők,
A mezíteleneket, azzal hogy felruházom őket,
A betegeket, azzal hogy vigasztalom őket,
A bebörtönözötteket, azzal hogy meglátogatom őket.  
Testvéreimet, minden népből, nyelvből és fajból
Édes és kedves illattal hintem,
Mert a kedvesség, amely szeretetből táplálkozik
Erősebb lánc mindennél.  

Elhatározás: Ma küzdeni fogok azért, hogy megörvendeztessem Krisztust gondolataimmal, szavaimmal tetteimmel.

A pápa imaszándéka 2012. március hónapra:
A nők közreműködése: Hogy az egész világon kellően elismerjék a nők közreműködését a társadalom fejlődéséhez.
Az üldözött keresztények: Hogy a Szentlélek adományozzon állhatatosságot mindazoknak, különösen Ázsiában, akiket Krisztus neve miatt hátrányosan megkülönböztetnek, üldöznek vagy halálba visznek.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger