2012. március 28., szerda

Nagyböjti idő, 5. hét Szerda

Nagyböjti idő, 5. hét Szerda

„Az igazság szabaddá tesz benneteket” – halljuk Jézus szavait. Kettős követelmény fakad ebből a megállapításból. Az egyik, hogy szüntelenül törekedjünk a teljes igazság megismerésére. Tudományban, társadalmi kérdésekben, a hitünk megismerésében ne elégedjünk meg féligazságokkal. A másik követelmény, hogy az a szabadság tönkreteszi az embert, amely elszakad az igazság keresésétől. Számtalan megnyilvánulásait látjuk az öncélú szabadságnak: felbomlott párkapcsolatok, nemzedékek közti ellentétek, felelőtlen élvezetek hajszolása. Krisztus ma is mindazok mellett ott áll, akik keresik az igazságot. Pilátus előtt maga mondta: „én azért jöttem, hogy tanúságot tegyek az igazságosságról.” (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Nagyböjt ötödik hete – szerda

2012.03.28. szerda

Isten elküldte angyalát, és megszabadította szolgáit


Dán 3,14-20.91-92.95
Azt mondta ekkor Nebukadnezár nekik: ,,Igaz-e, Sidrák, Misák és Abdenágó, hogy nem tisztelitek isteneimet és nem imádjátok az aranyszobrot, amit állíttattam? Nos tehát vagy készen vagytok arra, hogy mihelyt meghalljátok a harsona, a fuvola, a citera, a lant, a hárfa, a koboz és a többi hangszer szavát, leborultok és imádjátok a szobrot, amelyet készíttettem, vagy pedig, ha nem imádjátok, tüstént az égő tüzes kemencébe vettetlek titeket; és ki az az isten, aki kezemből megszabadíthatna titeket?' Így felelt erre Sidrák, Misák és Abdenágó Nebukadnezár királynak: ,,Nem szükséges, hogy feleljünk erre neked, mert íme, a mi Istenünk, akit tisztelünk, ki tud ragadni minket az égő tüzes kemencéből és ki tud szabadítani minket, ó király, a kezedből. De ha ezt nem akarná is, tudd meg, király, hogy isteneidet akkor sem tiszteljük, és az aranyszobrot, amit állíttattál, nem imádjuk.' Erre Nebukadnezár eltelt haraggal, és arcának színe elváltozott Sidrák, Misák és Abdenágó miatt, és megparancsolta, hogy hétszerte jobban fűtsék be a kemencét, mint ahogy befűteni szokták. Megparancsolta továbbá serege legerősebb férfiainak, hogy kötözzék meg Sidrák, Misák és Abdenágó lábát, és vessék őket az égő tüzes kemencébe.

Dán 3,52-56
,,Áldott vagy, Urunk, atyáink Istene! Dicséretre méltó, dicsőséges és mindenekfölött magasztos mindörökké! Áldott a te dicsőséges szent neved, dicséretre méltó, és mindenekfölött magasztos mindörökké! Áldott vagy dicsőséged szent templomában, mindenekfölött dicséretre méltó és mindenekfölött dicsőséges mindörökké! Áldott vagy királyi trónodon, mindenekfölött dicséretes és mindenekfölött magasztos mindörökké! Áldott vagy, aki a mélységeket szemléled s a kerubok fölött trónolsz, dicséretre méltó és mindenekfölött magasztos mindörökké! Áldott vagy az ég erősségében, dicséretre méltó és dicsőséges mindörökké!

Jn 8,31-42
Azoknak a zsidóknak, akik hittek neki, Jézus azt mondta: ,,Ha megmaradtok tanításomban, valóban tanítványaim vagytok, megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket.' Azok azt felelték neki: ,,Ábrahám utódai vagyunk, és soha senkinek nem szolgáltunk. Hogyan mondod hát te, hogy ,,szabadok lesztek,,?' Jézus így szólt: ,,Bizony, bizony mondom nektek: Mindaz, aki bűnt cselekszik, szolga. De a szolga nem marad örökre a házban, csak a fiú marad ott mindörökké. Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek. Tudom, hogy Ábrahám utódai vagytok, de meg akartok engem ölni, mert a tanításom nem hatol belétek. Én azt mondom, amit az Atyánál láttam, és ti is azt teszitek, amit atyátoktól hallottatok.' Azt felelték neki: ,,A mi atyánk Ábrahám!' Jézus azt mondta nekik: ,,Ha Ábrahám fiai lennétek, Ábrahám tetteit cselekednétek. De most meg akartok ölni engem, azt az embert, aki nektek azt az igazságot mondtam, amelyet az Istentől hallottam; ezt Ábrahám nem tette. Ti a ti atyátok tetteit cselekszitek.' Erre azt mondták neki: ,,Mi nem paráznaságból születtünk. Egy Atyánk van, az Isten!' Jézus így szólt hozzájuk: ,,Ha Isten volna az Atyátok, szeretnétek engem, mert én Istentől származtam és jöttem. Hiszen nem magamtól jöttem, hanem ő küldött engem.

Nagyböjt ötödik hete – szerda


2012. március 28. - Szerda


  Egy alkalommal Jézus a benne hívő zsidókhoz fordult, és ezt mondta  nekik:
  „Ha  megmaradtok   tanításomban,   akkor  lesztek   igazán   tanítványaim:
  megismeritek az igazságot, és az  igazság majd szabaddá tesz  benneteket.”
  Ők erre tiltakoztak:  „Ábrahám leszármazottjai vagyunk,  és soha  senkinek
  sem szolgáltunk. Hogy mondhatod tehát azt, hogy: Szabadok lesztek?”
  Jézus így  felelt:  „Bizony,  bizony,  mondom  nektek:  mindaz,  aki  bűnt
  cselekszik, szolgája a bűnnek. A szolga nem marad mindig ura házában, de a
  fiú ott marad  mindvégig. Ha  viszont (Isten) Fia  szabaddá tesz  titeket,
  akkor valóban szabadok lesztek. Tudom, hogy Ábrahám utódai vagytok,  mégis
  az életemre  törtök, mert  tanításom  nem fog  rajtatok. Én  azt  hirdetem
  nektek, amit  Atyámnál  láttam;  ti  ellenben  azt  teszitek,  amit  a  ti
  atyátoktól hallottatok.” Erre közbevágtak a zsidók: „A mi atyánk Ábrahám!”
  Jézus így folytatta: „Ha Ábrahám gyermekei vagytok, tegyétek is azt,  amit
  Ábrahám tett! De  ti az életemre  törtök, bár azt  az igazságot  hirdetem,
  amit Istentől hallottam.  Ábrahám ilyet  nem tett. Ti  azt teszitek,  amit
  atyáitok  tettek!”  Ők   azonban  tovább  erősködtek:   „Mi  nem   vagyunk
  törvénytelen gyermekek,  csak egy  atyánk van:  az Isten.”  Jézus  azonban
  megállapította: „Ha  Isten  volna  atyátok,  szeretnétek  engem,  mert  én
  Istentől vagyok, és  tőle jöttem.  Nem a  magam nevében  jöttem, hanem  az
  Isten küldött engem.”
  Jn 8,31-42

  Elmélkedés:

  Az üdvösség evangéliumának  egyik legjelentősebb eleme,  hogy Jézus  azért
  jött  el  a  világba,  hogy  kiszabadítson  minket  a  bűn  szolgaságából.
  Szabadságra hív meg  bennünket, azaz  arra, hogy  szabadon döntsünk  Isten
  ránk vonatkozó  tervéről. A  szabad döntés  lehetőségét Krisztus  kegyelme
  adja  meg  nekem,   általa  juthatok   el  Isten   fiainak  igazi,   lelki
  szabadságára.  Krisztusban  olyan  bensőséges  kapcsolatba  kerülhetek  az
  Atyával, amelyet már nem bénít  meg a félelem, a  bűn vagy az önző  emberi
  természet. Krisztus  felszabadít,  hogy bátran  Atyának  merjem  szólítani
  Istent, felemeljem  hozzá  lelkem,  hiszen  Ő  is  ilyen  félelem  nélküli
  kapcsolatot szeretne velem kialakítani és fenntartani.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Urunk, irgalmas Isten, szentséges, hatalmas,  te vagy a békesség, te  vagy
  az egység,  te vagy  a  tisztaság, te  vagy a  jóság.  Atyja és  Ura  vagy
  mindazoknak, akik  szívükben  békés  gondolatokat  táplálnak.  Adj  nekünk
  alázatosságot, reményt és  erős hitet! Add,  hogy a szeretet  Lelke, a  te
  Lelked éltessen minket;- segíts egymáshoz tiszta szeretetben  közelednünk,
  mert ez minden parancs foglalata és beteljesítése! Segíts, hogy a békesség
  és az egyetértés fiai legyünk, és így méltók legyünk arra, hogy  boldognak
  nevezzen minket  szent  Fiad! Általa  és  vele legyen  neked  dicsőség  és
  hatalom, a jóságos Szentlélekkel együtt!
  Jeruzsálemi Szent Cirill
______________________________

Nagyböjt ötödik hete – szerda

Keresztútjárás az Andrássy úton – Keresztút az életért az új evangelizáció évében
Szeretettel várunk március 31-én szombat délután erre a tanúságtételre.
Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.
Utána szabadtéri szentmise a Hősök terén, amelyet dr. Székely János püspök mutat be.
További részletek: www.regnumchristi.hu

Krisztus igazságából táplálkozó szabadság
2012. március 28. Nagyböjt ötödik hete – szerda

P. James Larson

Jn 8,31-42
Azoknak a zsidóknak, akik hittek neki, Jézus azt mondta: „Ha megmaradtok tanításomban, valóban tanítványaim vagytok, megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket.” Azok azt felelték neki: „Ábrahám utódai vagyunk, és soha senkinek nem szolgáltunk. Hogyan mondod hát te, hogy ‘szabadok lesztek’?” Jézus így szólt: „Bizony, bizony mondom nektek: Mindaz, aki bűnt cselekszik, szolga. De a szolga nem marad örökre a házban, csak a fiú marad ott mindörökké. Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek. Tudom, hogy Ábrahám utódai vagytok, de meg akartok engem ölni, mert a tanításom nem hatol belétek. Én azt mondom, amit az Atyánál láttam, és ti is azt teszitek, amit atyátoktól hallottatok.” Azt felelték neki: „A mi atyánk Ábrahám!' Jézus azt mondta nekik: „Ha Ábrahám fiai lennétek, Ábrahám tetteit cselekednétek. De most meg akartok ölni engem, azt az embert, aki nektek azt az igazságot mondtam, amelyet az Istentől hallottam; ezt Ábrahám nem tette. Ti a ti atyátok tetteit cselekszitek.” Erre azt mondták neki: „Mi nem paráznaságból születtünk. Egy Atyánk van, az Isten!” Jézus így szólt hozzájuk: „Ha Isten volna az Atyátok, szeretnétek engem, mert én Istentől származtam és jöttem. Hiszen nem magamtól jöttem, hanem ő küldött engem.”

Bevezető ima: Mindenható Atyám, add meg nekünk közelséged kegyelmét az imában. Vezess minket a bűnbánat és a megtérés útján. Világosítsd meg elménket és töltsd el szívünket szereteteddel, hogy hűségesen szolgáljunk Téged a mai napon.
Kérés: Uram, add kegyelmedet, hogy megmaradjak Szent Igédben, és igazságod szabaddá tegyen engem!
1. „Ha megmaradtok tanításomban.” Nem valóságos a hitünk, ha nem érinti viselkedésünket, és mindenekfelett konkrét döntéseinket. Megmaradni Krisztus tanításában, annyit jelent, mint életünket az Ő életéhez és erényeihez igazítjuk, különösen az adakozó szeretet erényéhez, ami a lényege a keresztény tanításnak és erkölcsnek. Megmaradni a tanításában, annyi, mint végig járni az utat. Máshol azt mondja nekünk az írás, hogy nem azok jutnak a mennybe, akik azt mondják: „Uram, Uram…”, hanem azok, akik Isten akarata szerint élnek. Megmaradni tanításában, nem más, mint az életszentség, ugyanígy a mindennapi kitartás, a bűnből való felemelkedésben, az örök újra kezdésben. Mennyire vagyok képes megmaradni Krisztus tanításában? Észreveheti-e rajtam a külső szemlélő, hogy Krisztus követője vagyok?
2. „…valóban tanítványaim lesztek.” Krisztus alkalmazza az igaz és hamis tanítvány fogalmát. Csak egy módon lehet különbséget tenni a kettő közt: aki nem csak ideálként ismeri el a tanítását, hanem élete szabályaként. Manapság még a keresztény közösségekben is előfordul, hogy a kereszténységet egyfajta „terápiaként” alkalmazzák – ez a kereszténységnek olyan fajtája, ahol úgy hihetünk Krisztusban, hogy egy-két dolgot elfogadva, tanításával ellentétes magatartást tanúsítunk; vagy a könnyebb utat választva, bizonyos kérdésekben szembe fordulunk az Egyház tanítóhivatalával. A hit és a tetteink elválasztásának kísértése soha nem áll távol tőlünk. Mennyire befolyásolják az én felfogásomat ezek a téves elképzelések? Mit jelent számomra, hogy Krisztusnak az Egyház fejének vagyok a követője?
3. „Az igazság szabaddá tesz.” A Krisztus ígérte szabadság azoknak, akik megmaradnak tanításában; sokkal mélyebb, mint a világ szabadsága. Krisztus szabadsága nem politikai értelemben vett szabadság. Nem a lehetőség, hogy megválasszam, mit akarok, mikor és hogyan. Krisztus tanítványának szabadsága lelki, erkölcsi és belső szabadság – ez az, amire minden ember vágyik legbelül. Ezzel a szabadsággal csak Krisztus ajándékozhat meg minket.
Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm a szabadságot, amellyel megajándékoztál. Szabadnak teremtettél, és én szeretnék valódi szabadságban élni. Mutasd meg nekem, hogyan lehetek valóban szabad!
Igazi szabadságomat azzal szeretném bizonyítani, hogy megteszem a legnagyobb dolgot, amire szabadságom képessé tesz: Uram, neked adom szabadságomat és akaratomat, hogy legyen meg a Te akaratod!

Elhatározás: Ma olyan felelősséggel gyakorlom szabadságomat, ahogy azt Krisztus szeretné.

Erdő Péter bíboros atya 2012. márciusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a Szentlélek segítségével az új evangelizáció eljuttassa Krisztus örömhírét minden emberhez.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger