2012. március 30., péntek

Nagyböjti idő, 5. hét Péntek

Nagyböjti idő, 5. hét Péntek

Csodálkozva tekintünk körül a világban. A teremtmények változatos gazdagságában az ember úgy érzi, hogy valami mégis megkülönbözteti a többi teremténytől. A föld porából vétettünk, de Isten leheletét hordozzuk. A teremtett világgal való hasonlóságunk mellett méltán valljuk, hogy Isten képére és hasonlatosságára lettünk teremtve. Igazi méltóságunkat az adja, ha életünkkel, tetteinkkel, gondolatainkkal a Teremtő nagyságát tükrözzük. Istenek vagytok – idézi Jézus a benne megbotránkozó zsidóknak a Szentírást. Önmagáról pedig megvallja, hogy ő az, akit az Atya megszentelt, és a világba küldött. Jézusban szemléljük emberi természetünk mélységét, és istengyermeki hivatásunk teljességét. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Nagyböjt ötödik hete – péntek

2012.03.30. péntek

(Climacus Szent János)
Kiragadja az Úr a szegény ember életét a gonoszok kezéből


Jer 20,10-13
Mert hallottam sokak rágalmát, rettenetet mindenfelől: ,,Jelentsétek! Jelentsük fel őt!' Akik barátságban voltak velem, mind bukásomat lesik: ,,Hátha rá lehet szedni, legyőzhetjük, és bosszút állhatunk rajta!' De az Úr velem van, mint hatalmas hős, ezért üldözőim elbuknak, és nem győznek; nagyon megszégyenülnek, mert nem járnak sikerrel, örök gyalázatuk nem megy feledésbe. Seregek Ura, aki megvizsgálod az igazat, aki látod a veséket és a szívet, hadd lássam bosszúdat rajtuk, mert eléd tártam ügyemet! Énekeljetek az Úrnak, dicsérjétek az Urat, mert megmentette a szegény lelkét a gonosztevők kezéből!

Zs 17,2-7
és Saul kezéből. Így szólt tehát:Szeretlek Uram, én erősségem! Uram, én erősségem, menedékem és megszabadítóm; Én Istenem, segítségem, akiben reménykedem, oltalmazóm, üdvösségem szarva, aki fölemelsz engem. Dicsérem és segítségül hívom az Urat, és megszabadulok ellenségeimtől. Körülvettek a halál hullámai, megrémítettek a gonoszság örvényei, körülfogtak az alvilág kötelei, hatalmukba kerítettek a halál tőrei. Szorultságomban az Urat hívtam segítségül, Istenemhez kiáltottam. Ő meghallgatta templomából szavam, és hozzá intézett kiáltásom a füléhez jutott.

Jn 10,31-42
Erre a zsidók ismét köveket ragadtak, hogy megkövezzék. Jézus azt mondta nekik: ,,Sok jótettet mutattam nektek az Atyától, azok közül melyik tettért köveztek meg?' A zsidók azt felelték: ,,Jótettért nem kövezünk meg téged, hanem a káromlásért, mivel ember létedre Istenné teszed magadat.' Jézus azt felelte nekik: 'Vajon a ti törvényetekben nincs megírva: ,,Én azt mondtam: Ti istenek vagytok?'' [Zsolt 82,6] Ha azokat mondta isteneknek, akikhez az Isten igéje szólt -- márpedig az Írás érvényét nem veszti --, miképp mondhatjátok arról, akit az Atya megszentelt és a világra küldött: ,,Káromkodsz!'', mivel azt mondtam: Isten Fia vagyok? Ha nem cselekszem Atyám tetteit, ne higgyetek nekem, de ha cselekszem, akkor, ha nekem nem is hisztek, higgyetek a tetteknek, hogy megtudjátok és belássátok, hogy az Atya énbennem van, és én az Atyában.' Erre ismét el akarták őt fogni, de kisiklott a kezük közül. Ezután ismét eltávozott a Jordánon túlra, arra a helyre, ahol János először keresztelt, és ott maradt. Sokan jöttek hozzá, és azt mondták: ,,János ugyan semmi csodajelet sem cselekedett, de mindaz, amit János róla mondott, igaz volt. És ott sokan hittek benne.

Nagyböjt ötödik hete – péntek


2012. március 30. - Péntek


  Egy alkalommal a zsidók köveket ragadtak, hogy megkövezzék Jézust. Erre  ő
  megkérdezte tőlük:  „Sok jótettet  vittem  végbe köztetek  Atyám  nevében.
  Melyik  jócselekedetért   akartok   megkövezni  engem?”   A   zsidók   ezt
  válaszolták: „Nem  a jócselekedetért,  hanem  a káromkodás  miatt  akarunk
  megkövezni, mert ember létedre Istenné teszed magadat.” Jézus ezt felelte:
  „A Szentírásban nemde ez áll: Én mondottam: istenek vagytok? Ha már azokat
  is isteneknek mondja az írás, akikhez Isten  igéje szólt – és az írás  nem
  veszítheti érvényét –, hogyan mondhatjátok arról, akit az Atya megszentelt
  és a  világba küldött:  Káromkodol! –  mert azt  mondtam, hogy  Isten  Fia
  vagyok? Ha nem cselekszem Atyám tetteit, ne higgyetek nekem! De ha  azokat
  cselekszem, és nekem nem akartok hinni, higgyetek a tetteknek, hogy  végre
  lássátok és elismerjétek:  az Atya énbennem  van és én  az Atyában.”  Erre
  ismét el akarták fogni őt, de kiszabadította magát kezükből. Ezután  Jézus
  újra a Jordánon túlra ment, arra a helyre, ahol János először  keresztelt,
  és ott is maradt.  Sokan keresték fel, mert  így vélekedtek: „János  ugyan
  egyetlen csodát sem tett, de amit Jézusról mondott, az igaznak bizonyult.”
  És sokan hittek Jézusban.
  Jn 10,31-42

  Elmélkedés:

  Jézus mindig tudatában van annak, hogy ő az Isten Fia, s ezt az emberekből
  kiűzött gonosz szellemek is tudják.  Péter vallomása azt mutatja, hogy  az
  apostolok számára is egyre  világosabbá válik ez  a tény. Jézus  tanítását
  hallgatva és csodáit  látva joggal gondolhatják  sokan, hogy igazak  Jézus
  állításai arra  vonatkozóan, hogy  Isten  az ő  Atyja.  A főpap  előtt  is
  megvallja, hogy ő az Isten Fia. Haláláig ragaszkodik ehhez az  igazsághoz,
  még akkor is, amikor  úgy tűnik, hogy  még az Atya is  magára hagyta őt  a
  szenvedésben. Az Atyának  való végsőkig kitartó  engedelmessége és  halála
  minden kételyt eloszlat. A kereszthalált látva a százados megvallja,  hogy
  valóban Isten Fia. A kereszt az Isten Fiában való hitünk igazi forrása.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Megfeszített és föltámadt  Urunk! Taníts meg  minket arra, hogyan  küzdjük
  meg a  mindennapi  élet harcait,  és  így teljesebbé  váljon  életünk.  Te
  türelmesen  és  alázatosan   viseled  az  emberi   élet  terheit,   miként
  kereszthalálod és szenvedésed kínjait. Segíts, hogy napi fájdalmainkat  és
  konfliktusainkat, mint növekedésre kapott  lehetőségeket fogadjuk, és  így
  egyre hasonlóbbá váljunk Hozzád. Add, hogy türelmesen és bátran viseljük a
  szenvedéseket, bízva abban, hogy Te támogatsz.
______________________________

Nagyböjt ötödik hete – péntek

Keresztútjárás az Andrássy úton – Keresztút az életért az új evangelizáció évében
Szeretettel várunk március 31-én szombat délután erre a tanúságtételre.
Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.
Utána szabadtéri szentmise a Hősök terén, amelyet dr. Székely János püspök mutat be.
További részletek: www.regnumchristi.hu

Szavak és tettek
2012. március 30. Nagyböjt ötödik hete – péntek

P. James Larson

Jn 10, 31-42
Egy alkalommal a zsidók köveket ragadtak, hogy megkövezzék Jézust. Erre ő megkérdezte tőlük: „Sok jótettet vittem végbe köztetek Atyám nevében. Melyik jócselekedetért akartok megkövezni engem?” A zsidók ezt válaszolták: „Nem a jócselekedetért, hanem a káromkodás miatt akarunk megkövezni, mert ember létedre Istenné teszed magadat.” Jézus ezt felelte: „A Szentírásban nemde ez áll: Én mondottam: istenek vagytok? Ha már azokat is isteneknek mondja az írás, akikhez Isten igéje szólt – és az írás nem veszítheti érvényét –, hogyan mondhatjátok arról, akit az Atya megszentelt és a világba küldött: Káromkodol! – mert azt mondtam, hogy Isten Fia vagyok? Ha nem cselekszem Atyám tetteit, ne higgyetek nekem! De ha azokat cselekszem, és nekem nem akartok hinni, higgyetek a tetteknek, hogy végre lássátok és elismerjétek: az Atya énbennem van és én az Atyában.” Erre ismét el akarták fogni őt, de kiszabadította magát kezükből. Ezután Jézus újra a Jordánon túlra ment, arra a helyre, ahol János először keresztelt, és ott is maradt. Sokan keresték fel, mert így vélekedtek: „János ugyan egyetlen csodát sem tett, de amit Jézusról mondott, az igaznak bizonyult.” És sokan hittek Jézusban.

Bevezető ima: Uram, add, hogy higgyek benned és tetteidben – köztük a legnagyobb tettedben, feltámadásodban. Add, hogy olyan legyek, mint Te, és életem sugározzon a hit, a szeretet és a remény tettein keresztül, s így másokat hozzád vezessek.

Kérés: Uram, biztosíts bocsánatod felől és ments meg a sötétségből, ami akadályoz abban, hogy lássam tetteidet, és higgyek benned!

1. Lássátok tetteimet. A mai evangéliumban Jézus azt tanítja, hogy hitünk nem csak Isten ígéretein, hanem tettein is alapul. Felsorolja tetteit, amik alapjai Jézusban – Isten Fiában – való hitünknek. „…ha nekem nem hisztek, higgyetek a tetteknek”. A legnagyobb tette Jézusnak feltámadása a halálból, amire emlékezünk néhány nap múlva. A tetteknek mindig nagyobb a hatása, mint a szavaknak. A szavak talán meggyőzik az elmét, a tettek akaratunkat ösztönzik, döntéseinket befolyásolják. Jézus ma is Isten tetteit viszi véghez, különösen az Eucharisztiában és a bűnbánat szentségében, és a többi szentségben is. Valóban úgy látom Krisztus tetteit, ahogy vannak; igaz tetteiként melyek hatalmuk van a változtatásra?

2. És a tetteim. Nem szabad alábecsülnünk tetteink a hatását mai társadalmunkban. Külső ingerek tengerében vergődünk, túltelítettek vagyunk információval. Szavak, képek és szlogenek elsikkadnak. Ebben a kakofóniában az életszentség tettei hangosabban beszélnek, mint ezelőtt bármikor. VI. Pál Pápa fejezte ki a legjobban: „A mai embert inkább érdeklik a tanúk, mint a tanítók, és ha mégis hallgat a tanítókra, azért teszi, mert ők egyben tanúk is.” Tetteink igazolják azt, amiben hiszünk? Vagy szavaink vannak csupán tettek nélkül?

3. Sokan hinni kezdtek. Isten Igéjének speciális tulajdonsága, hogy megindítja az emberi szívet. Bíznunk kell a Szentírás erejében. Ha a szavak valóra válnak a követők életében, ereje megsokszorozódik. A hatalmas ellenállás, amivel Jézus találkozik, nem tart vissza másokat attól, hogy higgyenek benne. Az Egyház életében ez a misztérium újra és újra megismétlődik. Ahol a legjobban ellenállnak, ott vannak a legnagyobb megtérések is. „Ahol elhatalmasodik a bűn, ott túlárad a kegyelem” (Róm 5,20) mondja Szent Pál. Ez a bizonyított igazság, véd meg minket a csüggedéstől evangelizációs munkánk közepette.

Beszélgetés Krisztussal:
Hiszek benned Uram,
Amikor százszor és százszor kivetem a hálót,
És vizesen üresen és szakadtan húzom vissza.

Hiszem, hogy próbára teszed választottaidat,
Mert amikor a mag bekerül a földbe,
Akkor biztos, hogy Istenbe veti gyökerét.
Átadom magam neked,
Hogy a közeledben tarts,
Mint pecsétet a szíveden.

Elhatározás: Ma a tetteimmel arról teszek tanúságot, amit hiszek.

A pápa imaszándéka 2012. március hónapra:
A nők közreműködése: Hogy az egész világon kellően elismerjék a nők közreműködését a társadalom fejlődéséhez.
Az üldözött keresztények: Hogy a Szentlélek adományozzon állhatatosságot mindazoknak, különösen Ázsiában, akiket Krisztus neve miatt hátrányosan megkülönböztetnek, üldöznek vagy halálba visznek.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger