2012. április 9., hétfő

Húsvéti idő, B év, Húsvéthétfő

Húsvéti idő, B év, Húsvéthétfő

Jézus föltámadása hitünk és reményünk alapja. "Krisztus meghalt a mi bűneinkért (1Kor 15,3), helyettünk és értünk bűnhődve. Föltámadása egy új teremtés első napja. "És lőn világosság..." Krisztus a mi világosságunk most. Ő nyitja meg szemünket, Ő ád új szívet, melyben az Ő igéje ragyog és izzik. Ő jár velünk az úton, vezet. Ahol Ő van, ott kell nekünk is lennünk (Jn 14,4).
További gondolatok...

Húsvéthétfő

2012.04.09. hétfő

Jézust feltámasztotta Isten, aminek mi tanúi vagyunk


ApCsel 2,14.22-32
Akkor Péter, aki a tizeneggyel ott állt, felemelte szavát, és beszédet intézett hozzájuk: ,,Zsidó férfiak, és Jeruzsálem összes lakója! Tudjátok meg ezt, s halljátok szavamat! Izraelita férfiak, halljátok ezeket a szavakat: ti a Názáreti Jézust, azt a férfiút, akit Isten igazolt előttetek erőkkel, csodákkal és jelekkel, amelyeket, mint ti is tudjátok, Isten általa művelt közöttetek, ezt az embert istentelenek keze által felszegezve megöltétek, miután Isten elhatározott terve és előretudása szerint átadatott. Isten azonban föloldozta a halál bilincseit, és föltámasztotta őt, amint lehetetlen is volt, hogy azok fogva tartsák, mert Dávid róla mondja: ,,Magam előtt látom az Urat mindenkor, mert jobbomon áll ő, hogy meg ne inogjak. Ezért örvend a szívem, és ujjong a nyelvem, sőt testem is békében nyugszik el, mert nem hagyod lelkemet az alvilágban s nem engeded, hogy Szented rothadást lásson. Megmutatod nekem az élet útját, és színed előtt örömmel töltesz el engem'' [Zsolt 16,8-11]. Férfiak, testvérek! Hadd szóljak hozzátok bátran Dávid ősatyáról! Ő meghalt, eltemették, és sírja a mai napig itt van nálunk. Mivel azonban ő próféta volt, és tudta, hogy Isten esküvel fogadta meg neki, hogy az ő utódaiból ül majd valaki a trónjára [Zsolt 132,11; 2 Sám 7,12-13], a jövőbe látva Krisztus feltámadásáról beszélt: hogy sem az alvilágban nem maradt, sem a teste nem látott rothadást [Zsolt 16,10]. Ezt a Jézust Isten feltámasztotta, s ennek mi mindannyian tanúi vagyunk.

Zs 15
Miktám, Dávidtól. Óvj meg engem, Uram, mert tebenned van reményem! Mondom az Úrnak: ,,Te vagy az én Istenem, nagyobb javam nincsen nálad.' A szentekben, a jeles férfiakban, akik a földön vannak, bennük van minden gyönyörűségem. Sok gyötrődése van azoknak, akik más istenek után futkosnak. Nem veszek részt véres áldozataikban, nevüket sem veszem ajkamra. Az Úr az én örökségem és kelyhem osztályrésze: te adod vissza örökségemet. A mérőzsinór pompás részt juttatott nekem, valóban pompás nekem az én örökségem. Áldom az Urat, aki értelmet adott nekem, veséim még éjjel is figyelmeztetnek engem. Szüntelenül az Úr van szemem előtt, meg nem ingok, hisz ő áll jobbomon. Ezért örvend a szívem és ujjong a nyelvem, sőt testem is reménységben pihen: Mert nem hagyod az alvilágban lelkemet, s nem engeded, hogy szented romlást lásson. Megmutatod nekem az élet útját, az öröm teljességét színed előtt, és a gyönyörűséget jobbodon mindörökké.

Mt 28,8-15
Rögtön el is mentek a sírtól. Nagy félelemmel és örömmel futottak, hogy megvigyék a hírt tanítványainak. Ekkor íme, Jézus jött velük szemben és így szólt: ,,Üdv nektek!' Ők pedig odamentek hozzá, átkarolták a lábát és leborultak előtte. Akkor Jézus azt mondta nekik: ,,Ne féljetek! Menjetek, vigyétek hírül a testvéreimnek, hogy menjenek el Galileába. Ott majd meglátnak engem.' Amikor elmentek, íme, az őrségből néhányan a városba mentek és hírül vittek a főpapoknak mindent, ami történt. Erre azok összegyűltek a vénekkel, tanácsot tartottak, majd sok pénzt adtak a katonáknak, és azt mondták nekik: ,,Mondjátok azt: ,,A tanítványai éjjel eljöttek és ellopták őt, amíg mi aludtunk.'' Ha a helytartó meghallja ezt, mi majd meggyőzzük őt, és kimentünk titeket.' Azok átvették a pénzt és úgy tettek, ahogy kioktatták őket.' Ez a dolog el van terjedve a zsidóknál mind a mai napig.

Húsvéthétfő

2012. április 9. - Húsvéthétfő


  Az  asszonyok  gyorsan  elsiettek  a  sírtól.  Remegve,  de  nagy  örömmel
  futottak, hogy megvigyék a hírt a tanítványoknak. És íme, egyszerre  Jézus
  jött  velük  szemben,  és  megszólította  őket:  „Üdv  nektek!”  Ők  pedig
  odasiettek hozzá, leborultak  előtte, és átkarolták  a lábát. Ekkor  Jézus
  így szólt hozzájuk: „Ne féljetek! Siessetek, vigyétek hírül testvéreimnek,
  hogy menjenek Galileába, mert ott viszontláthatnak engem.”
  Még úton  voltak, amikor  néhány  őr bement  a  városba, és  jelentette  a
  főpapoknak a történteket. Ezek a  vénekkel együtt tanácsot tartottak.  Úgy
  határoztak, hogy  sok  pénzt  adnak a  katonáknak,  és  meghagyják  nekik:
  „Mondjátok  azt,  hogy  éjnek  idején,  amíg  mi  aludtunk,  odajöttek   a
  tanítványai,  és  ellopták  a  holttestet.  Ha  tudomást  szerez  róla   a
  helytartó,  mi  majd   megnyugtatjuk,  és   kimentünk  benneteket.”   Azok
  elfogadták a pénzt, és úgy tettek, ahogy meghagyták nekik. Ez a  szóbeszéd
  mind a mai napig el van terjedve a zsidók között.
  Mt 28,8-15

  Elmélkedés:


  A  mai  evangélium  két  különböző   találkozást  ír  le.  Az  elsőben   a
  húsvétvasárnap reggel a sírhoz  igyekvő asszonyok találkoznak a  feltámadt
  Krisztussal,  aki  arra  kéri  őket,  hogy  vigyék  hírül  feltámadását  a
  tanítványoknak. A  második  esetben  a sírt  őrző  katonák  találkoznak  a
  főtanács tagjaival, akik azt kérik tőlük, hogy mondják azt, hogy elaludtak
  és közben a tanítványok ellopták Jézus holttestét.
  Máté evangélista tehát  két lehetséges  magyarázatot ad  arra, hogy  miért
  üres Jézus sírja és az olvasókra, azaz ránk bízza a döntést, hogy melyiket
  hisszük el.  A két,  egymásnak ellentmondó  vélemény közül  csak az  egyik
  lehet igaz.  Hiszek-e Jézus  feltámadásában?  A találkozás  hitet  ébreszt
  bennem.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Urunk, Jézus Krisztus, te a halál sötétségébe elküldted világosságodat.  A
  legmélyebb  magány  örvényében  most  és  mindenkor  szereteted  elrejtett
  hatalma  lakik,   s   titkaid   közepette   a   megváltottak   allelujáját
  énekelhetjük. Add meg nekünk a  hit alázatos egyszerűségét, mely nem  hagy
  tévelyegni minket,  s ha  a sötétség  és az  elhagyatottság óráiba  hívsz,
  amikor minden bizonytalannak látszik, adj abban az időben is, amikor ügyed
  halálküzdelmet vív, elegendő fényt, hogy téged el ne veszítsünk,  elegendő
  fényt,  hogy  másoknak  is  fény  lehessünk,  azoknak,  akik  még   jobban
  rászorulnak  erre.  Hadd  világítson  be  húsvéti  örömöd  titka,  mint  a
  hajnalfény, napjainkba, hadd legyünk  igazán húsvéti emberek a  történelem
  nagyszombatjain. Add, hogy a világos és  a sötét napokban egyaránt, a  mai
  időkben is, vidáman járjuk utunkat, eljövendő dicsőséged felé.
______________________________





Húsvéthétfő

A legnagyobb húsvéti öröm
2012. április 9. Húsvéthétfő

P. Ned Brown LC

Mt 28,8-15

Bevezető ima: Uram, Te vagy az élet forrása, mivel Te vagy maga az Élet. Feltámadásod a halálból reményt ad nekem, hogy én is feltámadok, és veled örvendezek a mennyben. Többet kell gondolkodni a jótetteidről és ígéreteidről mindazoknak, akik bíznak benned. Köszönöm Jézus, hogy újra életre keltél, és mutatod az utat hazafelé, a mennyország felé. Szeretlek, és teljes szívemből akarlak követni téged. Továbbra is szeretnék még inkább együttműködni veled, hogy sok embert vezessek feléd.

Kérés: Uram, add, hogy szereteted megtapasztalása révén elnyerjem a tanúságtétel kegyelmét!

1. Meglátni a feltámadás fényét. Gondoljunk az asszonyokra a sírnál. Érezzük át szomorúságukat, amikor odaléptek a nyitott, üres sírhoz. Képzeljük el tépelődésüket, hogy hol lehet a holttest. Osztozzunk örömükben, mert a hitük, mint a mi hitünk is elvezet Urunk feltámadásának felismeréséhez. Valóban igaz! Valóban feltámadt! Alleluja! Közeledünk hozzá, lehajolunk, átöleljük Urunk lábát. Ő a mi erősségünk, világosságunk, szerelemünk. Ő a mi Urunk.

2. A szemlélődéstől a misszióig. A szemlélődésnek el kell vezetnie minket a misszionáláshoz. Ezt az utasítást adja Urunk a kiváltságos asszonyoknak: „Menjetek, vigyétek hírül testvéreimnek, hogy térjenek vissza Galileába, ott majd viszontlátnak.” Az Úr felhívja őket, hogy tiszteletadásuk után tegyenek tanúságot a világban, kezdve az apostoloknál. Ezek, a világ előtt jelentéktelen asszonyok az evangélium nélkülözhetetlen hirdetői lesznek. Miért? Nem társadalmi helyzetük vagy szerepük, hanem hitük és szeretetük miatt, ami által megélik és teljesítik a rájuk bízott küldetést. Az Úrhoz hűségesen hirdették a feltámadás örömhírét az apostoloknak és az egész világnak.

3. A hittel való engedelmesség által látni fogunk. Az Úr Jézus kéri az apostolokat, hogy kövessék utasítását: „menjenek… térjenek vissza Galileába, ott majd viszontlátnak”. Krisztus engedelmességet vár tőlünk ahhoz, hogy hittel meglássuk Őt és megtapasztaljuk feltámadását. Engedelmesség nélkül nem ismernénk fel. A sírnál levő őrök a főpapok utasításának engedelmeskedtek. Nem volt hitük, ezért nem is hitték azt, amit láttak, így nem is adtak tiszteletet. Mindnyájan engedelmeskedünk valakinek, de csak a Krisztus iránti engedelmesség vezet az életet adó hithez: „Aki hisz a Fiúban, az örökké él.” (Jn 3,36)

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, köszönöm az időt, amit veled tölthettem imádságban és feltámadásodról való elmélkedésben. Segíts, hogy hitemben növekedjek és éretté váljak! E nélkül elvesztem. E nélkül nem látlak, és ha nem látlak, hogyan kövesselek? Bízom benned és az örök élet ígéretében.

Elhatározás: Erőfeszítést teszek, hogy ma mindenkiről jót mondjak, különösen azokról, akikkel nem értek egyet.

A pápa imaszándéka 2012. április hónapra:
Hivatások: Hogy sok fiatal tudja elfogadni Krisztus hívását arra, hogy kövesse Őt a papságban és a szerzetesi életben.
Krisztus, remény az afrikaiaknak: Hogy a feltámadott Krisztus biztos remény jele legyen az afrikai földrészen élő férfiak és nők számára.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger