2012. április 12., csütörtök

Húsvéti idő, 1. hét Csütörtök

Húsvéti idő, 1. hét Csütörtök

„Béke veletek!” Ez az első szó a tanítványai között megjelenő feltámadott Üdvözítő ajkán. „A béke Isten ajándéka, a Teremtő által az emberi társadalomba oltott rend gyümölcse, a béke az igazságban gyökerezik” – olvashattuk XVI. Benedek pápa idei béke világnapi üzenetében. Hol találjuk meg Jézus békéjét? – teszi fel a kérdést egy lelki író. Jézus keresztjében, ha hittel elfogadjuk azt – adja meg a választ. A feltámadásba vetett hittel elfogadott életkeresztjeinkben – szenvedés, betegség, áldozat – Krisztus keresztjét öltjük magunkra, melyből béke és élet fakad. Az apostolok küldetést is kapnak, az Üdvözítőtől: menjenek az egész világra, hirdessék a megtérést és a bűnbocsánatot. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Húsvét nyolcada – csütörtök

2012.04.12. csütörtök

(Szent I. Gyula)
Az élet fejedelmét megöltétek, Isten azonban föltámasztotta


ApCsel 3,11-26
Mivel nem tágított Péter és János mellől, az egész nép csodálkozva futott hozzájuk az úgynevezett Salamon-csarnokba. Amikor Péter látta ezt, így szólt a néphez: ,,Izraelita férfiak! Miért csodálkoztok ezen és miért ámultok rajtunk, mintha a magunk erejéből vagy hatalmából tettük volna, hogy ez jár? Ábrahám Istene és Izsák Istene, Jákob Istene [Kiv 3,6] és a mi atyáink Istene megdicsőítette Fiát, Jézust, akit ti kiszolgáltattatok ugyan és megtagadtatok Pilátus színe előtt, bár az úgy döntött, hogy szabadon bocsátja őt. Ti azonban megtagadtátok a Szentet és Igazat, s azt kívántátok, hogy a gyilkost adják nektek ajándékul az élet szerzőjét pedig megöltétek, de Isten feltámasztotta őt halottaiból. Ennek mi tanúi vagyunk. Az ő neve adott erőt a nevében való hit által ennek az embernek, akit ti láttok és ismertek, s a tőle származó hit adta meg neki ezt az ép egészséget mindnyájatok szeme láttára. Tudom azonban, testvérek, hogy tudatlanságból cselekedtetek, mint ahogy a ti elöljáróitok is. Isten azonban ily módon teljesítette, amit minden prófétájának ajka által előre hirdetett, hogy az ő Krisztusa szenvedni fog. Tartsatok tehát bűnbánatot és térjetek meg, hogy eltöröljék bűneiteket, s hogy az enyhülés idői eljöjjenek az Úr színétől, és elküldje azt, akit hirdettek nektek, Jézus Krisztust. Őt ugyan az égnek kell befogadnia minden dolog helyreállításának az idejéig, amelyről Isten szólt századok óta szent prófétáinak ajka által. Mózes ugyanis megmondta, hogy �,,Uratok, Istenetek hozzám hasonló prófétát támaszt majd nektek testvéreitek közül, őt hallgassátok mindenben, amit mond majd nektek [MTörv 18,15.18]. Az történik ugyanis, hogy mindenkit, aki nem hallgatja ezt a prófétát, kiirtanak a nép közül'' [Lev 23,29; MTörv 18,19]. A próféták, akik szóltak Sámueltől kezdve és azután, mind hirdették ezeket a napokat. Ti vagytok a prófétáknak és a szövetségnek fiai, amelyet Isten atyáinkkal kötött, amikor Ábrahámnak azt mondta: ,,Utódaidban nyer áldást a föld minden nemzetsége'' [Ter 12,3; 22,18]. Isten elsősorban számotokra támasztotta s küldte el Fiát, hogy megáldjon titeket, és így mindenki megtérjen gonoszságából.'

Zs 8
A karvezetőnek. A ,,Szőlőprések' dallama szerint. Dávid zsoltára. Uram, mi Urunk, Milyen csodálatos neved szerte a világon! Hisz az egeknél fenségesebb dicsőséged. Kisdedek és csecsemők szájával hirdetteted dicséretedet ellenségeid előtt, hogy tönkretedd az ellenséget s a bosszúra kelőt. Hiszen ha nézem az eget, kezed művét, a holdat és a csillagokat, amelyeket alkottál, mi az ember, hogy figyelemre méltatod, és mi az emberfia, hogy meglátogatod? Kevéssel tetted őt kisebbé az angyaloknál, dicsőséggel és tisztelettel koronáztad, és kezed művei fölé állítottad.Lába alá vetettél mindent: minden juhot és marhát, és hozzá a mezei vadakat, az ég madarait s a tengeri halat, mindazt, ami a tenger ösvényein jár. Uram, mi Urunk, milyen csodálatos neved szerte a világon!

Lk 24,35-48
Erre ők is elbeszélték, ami az úton történt, és azt, hogy hogyan ismerték fel őt a kenyértöréskor. Amíg ezekről beszéltek, Jézus maga állt meg közöttük, és azt mondta nekik: ,,Békesség nektek!' Megrémültek és féltek, mert azt hitték, hogy szellemet látnak. De ő megkérdezte tőlük: ,,Miért rémültetek meg, és miért támad kétely szívetekben? Nézzétek meg a kezemet és lábamat, hogy valóban én vagyok! Tapintsatok meg, és lássátok, mert a szellemnek nincs húsa és csontja, de amint látjátok, nekem van.' Ezt mondta, azután megmutatta nekik a kezét és a lábát. Mivel örömükben még mindig nem hittek, és csak csodálkoztak, azt mondta nekik: ,,Van itt valami ennivalótok?' Erre adtak neki egy darab sült halat. Elvette, és a szemük láttára evett belőle. Azután így szólt hozzájuk: ,,Ezek azok az igék, amelyeket elmondtam nektek, amikor még veletek voltam, hogy be kell teljesedni mindannak, ami meg van írva rólam Mózes törvényében, a prófétákban és a zsoltárokban.' Akkor megnyitotta értelmüket, hogy megértsék az Írásokat. Azt mondta nekik: ,,Úgy van megírva, hogy a Krisztusnak szenvednie kell, és harmadnapon feltámadni halottaiból. A nevében megtérést kell hirdetni a bűnök bocsánatára Jeruzsálemtől kezdve minden népnek. Ti tanúi vagytok ezeknek.

Húsvét nyolcada – csütörtök


2012. április 12. – Csütörtök


  Abban az időben az Emmauszból  visszatért tanítványok beszámoltak az  úton
  történtekről, meg arról, hogyan ismerték fel Jézust a kenyértöréskor.  Míg
  ezekről  beszélgettek,   egyszer  csak   megjelent  köztük   (Jézus),   és
  köszöntötte őket: „Békesség nektek!” Ijedtükben és félelmükben azt vélték,
  hogy szellemet látnak. De ő így  szólt hozzájuk: „Miért ijedtetek meg,  és
  miért támad  kétely a  szívetekben? Nézzétek  meg kezemet  és lábamat!  Én
  vagyok. Tapintsatok meg és lássátok,  a szellemnek nincs húsa és  csontja,
  de amint látjátok, nekem van.” Ezután megmutatta nekik a kezét és a lábát.
  De örömükben még mindig nem mertek hinni, és csodálkoztak. Ezért így szólt
  hozzájuk: „Van itt valami ennivalótok?”  Adtak neki egy darab sült  halat.
  Fogta és a szemük láttára evett belőle. Aztán így szólt hozzájuk:  „Ezeket
  mondtam nektek, amikor még veletek voltam. Be kell teljesednie  mindannak,
  amit rólam  Mózes törvényében,  a prófétákban  és a  zsoltárokban  írtak.”
  Ekkor  megnyitotta  értelmüket,  hogy  megértsék  az  írásokat.  Majd  így
  folytatta: „Meg van írva, hogy a Messiásnak szenvednie kell, és  harmadnap
  fel kell  támadnia a  halálból. Nevében  megtérést és  bűnbocsánatot  kell
  hirdetni Jeruzsálemtől kezdve minden népnek. Ti tanúi vagytok ezeknek.”
  Lk 24,35-48

  Elmélkedés:

  A mai evangélium több lehetőséget sorol fel, amely megalapozhatja a  Jézus
  feltámadásába  vetett  hitet.   Elsőként  mások  tanúságtétele   szerepel,
  konkrétan az emmauszi tanítványok tanúsága, akik a kenyértörésben ismerték
  fel az Urat. A második Jézus fizikai jelenlétének megtapasztalása, a kezén
  és a lábán lévő sebhelyek látása, illetve megérintése, valamint az a tény,
  hogy  a  szemük  láttára  eszik.  A  harmadik  pedig  a  Jézusról,  az   ő
  szenvedéséről  és   haláláról  szóló   ószövetségi  írások   és   prófétai
  jövendölések tanítása.  Ez utóbbi  az emmausziaknak  nem volt  elég,  mert
  ugyan lángolt a szívük, amikor útközben hallgatták Jézust, de csak  később
  ismerték fel. Én mi alapján hiszek a feltámadásban?
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:


  Kérlek, Uram Jézus Krisztus, aki  valóságosan és lényegedben jelen vagy  a
  kenyér és a bor  színe alatt: táplálj engem,  vigasztalj és erősíts  engem
  mindig, különösen utolsó órámon.  Engedd, hogy téged,  akit most a  kenyér
  fátyola alatt imádok, ez élet után színről színre láthassalak! Ámen.
______________________________





Húsvét nyolcada – csütörtök

Tanúi vagytok mindennek
2012. április 12. Húsvét nyolcada – csütörtök

P. Robert Presutti LC

Lk 24,35-48
Erre ők is beszámoltak az úton történtekről, meg arról, hogyan ismerték fel a kenyértöréskor.

Bevezető ima: Uram, Te vagy az élet forrása, mivel Te vagy maga az Élet. Feltámadásod a halálból reményt ad nekem, hogy én is feltámadok, és veled örvendezek a mennyben. Többet kell gondolkodni a jótetteidről és ígéreteidről mindazoknak, akik bíznak benned. Köszönöm Jézus, hogy újra életre keltél, és mutatod az utat hazafelé, a mennyország felé. Szeretlek, és teljes szívemből akarlak követni téged. Továbbra is szeretnék még inkább együttműködni veled, hogy sok embert vezessek feléd.

Kérés: Uram Jézus, hozd el nekem a húsvét békéjét! Hadd legyek részese a bűn és halál feletti győzelmednek! Csak érted akarok élni.

1. A tanítványok bizonytalan és tétova válasza a feltámadásra. Az evangélium leírásai jelzik, hogy a tanítványok tétován reagáltak az eseményekre. Akarnak hinni, de nincs bizalmuk. Őszintén örülnek, hogy látják a feltámadott Krisztust, de még nem küzdték le teljesen óvatos kételyeiket. A két emmauszi tanítvány elmeséli a találkozást, és ekkor Krisztus megjelenik. És hiába van ott, közvetlen előttük, csak lassan hisznek neki. Urunk türelmes, megérti ezt a magatartást, és bátorítja őket. Nem enni jött, de elfogad egy kevés halat, hogy segítse hitüket. Mindnyájunknak vannak világos és szeretetteljes pillanataink és makacs, belső ellenállással terhelt időszakaink is. Akarok hinni, de ha ez a hamis biztonság feladását igényli, akkor előbb lemondásra és megtisztulásra van szükségem. Krisztus segít gyengeségem leküzdésében közelségével, barátságával.

2. Én vagyok. Krisztus nem kísértet. Nem képzeletem játéka vagy vágyam megtestesülése, hanem valami, ami túl jó, hogy igaz legyen. Krisztus valóságosabb, mint az én félelmeim, hatalmasabb, mint a bűn és a halál. Mikor a tanítványok bizonytalanul fogadják jelenlétét, arra hívja őket, hogy szedjék össze magukat, és hittel szemléljék Őt. A hittel való elmélkedés és szemlélődés mindig elvezet Krisztus igazságához. Nem saját magam által teremtett, képzelt világban élek én is, mert nem elmélkedem hittel életem valós eseményeiről? Kételyeimet Krisztusba vetett hittel és bizalommal kell leküzdenem.

3. Ahogy írva van. A kereszt nem volt tévedés. Krisztus nem szükséges rossznak látja, hanem ahogyan „meg van írva”. Más szóval, nem történhetett másképpen. Kereszt nélkül nincsen feltámadás. Feltámadás nélkül nem jön el az élet teljessége, nincs meg a jövendő reménye. A én életemben is megjelent Krisztus keresztje. Az, ami egy váratlan fordulatnak, akadálynak, problémának tűnt, az Úr számára szívem megtisztítását, a feltámadás eljövetelét jelenti.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, néha félek, hogy szellemet látok, mint a tanítványok. Szándékod, akaratod olyan messze magasan áll felettem, hogy néha alig tudom megkülönböztetni akaratodat, hívásodat saját vágyálmaimtól és hamis reményeimtől. Segíts, hogy benned találjam meg reményeim forrását, és az Egyetlent, aki soha sem vezet félre!

Elhatározás: Ma beszélni fogok valakivel Krisztus feltámadásáról és arról a reményről, amit ez jelent.

Erdő Péter bíboros atya 2012. áprilisi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy húsvét ünnepe erősítse Istenbe vetett bizalmunkat és egymás iránti szeretetünket, mert Krisztus mindnyájunkért meghalt és mindenkit az örök boldogságra hív.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger