2012. április 14., szombat

Húsvéti idő, 1. hét Szombat

Húsvéti idő, 1. hét Szombat

A szöveg összefüggéséből kiolvasható, hogy ezt a részt befejezésnek illesztették Márk könyvéhez. A Feltámadott itt felsorolt megjelenései utalások a többi evangéliumban meglevőkre. Mária Magdolnát János evangéliuma említi. Ő az, akiről Jézus azt mondta: sokat megbocsátanak neki, mert nagyon szeretett. A húsvéti örömének szavai is eszünkbe jutnak: ó, szerencsés vétek, mely ilyen Megváltót érdemelt. Az emmauszi tanítványokról Lukács ír, akárcsak a többi apostol előtti megjelenésről. Az evangélium hirdetése is a feltámadás bizonyítéka. Erre kaptak kegyelmi megerősítést és küldetést az apostolok. Amit ők tettek, az nem származhatott egy holt ember emlékéből, hanem csak az élő Messiástól. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Húsvét első hete – szombat

2012.04.14. szombat

(Szent Tibor)
Nem tehetjük, hogy ne mondjuk el, amit láttunk és hallottunk


ApCsel 4,13-21
Amikor látták Péter és János állhatatosságát, és megtudták, hogy írástudatlan és tanulatlan emberek, elcsodálkoztak, és rájuk ismertek, hogy Jézussal voltak. Mivel azonban látták, hogy a meggyógyult ember is mellettük áll, semmiben sem mondhattak ellent. Megparancsolták tehát nekik, hogy menjenek ki a gyűlésből, azután így tanakodtak egymás között: ,,Mitévők legyünk ezekkel az emberekkel? Hogy csakugyan Jeruzsálem összes lakója előtt ismeretes csodajelet műveltek, az nyilvánvaló, és nem tagadhatjuk. Nehogy azonban még tovább terjedjen a híre a nép között, fenyegessük meg őket, hogy ne beszéljenek többé senkinek se ennek a nevében.' Azután beszólították őket, és megparancsolták, hogy egyáltalán ne beszéljenek, és ne tanítsanak Jézus nevében. Péter és János azonban azt felelték nekik: ,,Ítéljétek meg ti, vajon helyes volna-e Isten színe előtt, ha inkább hallgatnánk rátok, mint az Istenre! Hisz lehetetlen nekünk, hogy el ne beszéljük, amiket láttunk és hallottunk!' Azok erre újra megfenyegették, majd elbocsátották őket, mivel nem találtak módot arra, hogy megbüntessék őket, a nép miatt, mert mindenki dicsőítette Istent azért, ami az emberrel történt.

Zs 117
ALLELUJA! Magasztaljátok az Urat, mert jó, mert irgalma örökkévaló! Mondja hát Izrael, hogy jó, hogy irgalma örökkévaló! Mondja hát Áron háza, hogy irgalma örökkévaló! Mondják hát, akik félik az Urat, hogy irgalma örökkévaló! Szorongatásomban segítségül hívtam az Urat, s az Úr meghallgatott és tágas térre vezetett. Az Úr velem van, nem félek, ember mit árthatna nekem? Az Úr az én segítőm, s én lenézhetem ellenségeimet. Jobb az Úrhoz menekülni, mint emberben reménykedni. Jobb az Úrhoz menekülni, mint fejedelmekben reménykedni. Mind körülvettek engem a nemzetek, de én az Úr nevében diadalmaskodtam rajtuk! Körülvettek, bizony körülvettek engem, de én az Úr nevében diadalmaskodtam rajtuk! Körülvettek engem, mint a méhek, föllobbantak, mint a tűz a bozótban, de az Úr nevében diadalmaskodtam rajtuk! Meglöktek, bizony meglöktek, hogy elessem, de az Úr megsegített engem! Az Úr az én erőm és dicsőségem, ő lett az én szabadítóm. Ujjongás és diadal szava hangzik az igazak sátraiban: ,,Az Úr jobbja győzelmet szerzett, az Úr jobbja fölmagasztalt engem, az Úr jobbja győzelmet szerzett!' Nem halok meg, hanem élek, és hirdetem az Úr tetteit. Az Úr nagyon megfenyített engem, de nem engedett át a halálnak. Nyissátok meg előttem az igazság kapuit, hadd lépjek be rajtuk, hogy dicsérjem az Urat. Ez az Úr kapuja, az igazak lépnek be rajta. Hálát adok neked, hogy meghallgattál engem, és szabadítóm lettél. A kő, amelyet az építők elvetettek, szegletkővé lett. Az Úr műve ez, csodálatos a mi szemünkben. Ezt a napot az Úr adta, ujjongjunk és vigadjunk rajta! Nyújts, ó Uram, segítséget, adj, ó Uram, jó sikert! Áldott, aki az Úr nevében jön! Áldunk az Úr házából titeket. Az Úr Isten világosított meg minket. Álljatok sort az ünnepi lombokkal, egészen az oltár szarváig. Istenem vagy te, hálát adok neked, Istenem vagy te, magasztallak téged. Áldjátok az Urat, mert jó, mert irgalma örökkévaló.

Mk 16,9-15
Amikor a hét első napján reggel feltámadt, először Mária Magdolnának jelent meg, akiből hét ördögöt űzött ki. Az elment és hírül vitte azoknak, akik korábban vele voltak, most pedig gyászoltak és siránkoztak. Mikor meghallották tőle, hogy él és hogy ő látta, nem hitték el. Ezek után elváltozott alakban megmutatta magát kettőnek közülük útközben, amikor vidékre mentek. Ők is elmentek és hírt adtak a többieknek, de nekik sem hittek. Végül megjelent a tizenegynek, amikor asztalnál ültek. Szemükre vetette hitetlenségüket és szívük keménységét, hogy nem hittek azoknak, akik őt feltámadása után látták. Azután ezt mondta nekik: ,,Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek.

Húsvét első hete – szombat

2012. április 14. - Szombat


  Miután húsvétvasárnap reggel  Jézus feltámadt,  először Mária  Magdolnának
  jelent meg, akiből (annak idején)  hét ördögöt űzött ki. Magdolna  elment,
  és elvitte  a  hírt a  gyászoló  és szomorkodó  tanítványoknak.  Amikor  a
  tanítványok meghallották, hogy Jézus  él, és hogy  Magdolna látta őt,  nem
  hitték el  neki.  Ezután  Jézus más  alakban  megjelent  két  tanítványnak
  útközben, amikor vidékre mentek. Ezek  visszatértek, és közölték a hírt  a
  többiekkel, de  ők nekik  sem  hittek. Végül  megjelent Jézus  a  tizenegy
  (apostolnak),   amikor   éppen    asztalnál   ültek.   Szemükre    vetette
  hitetlenségüket és  keményszívűségüket,  hogy  nem  hittek  azoknak,  akik
  látták őt feltámadása  után. Azután  így szólt hozzájuk:  „Menjetek el  az
  egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek!”
  Mk 16,9-15

  Elmélkedés:

  A feltámadás első hirdetői, Mária  Magdolna és az emmauszi két  tanítvány,
  hiába mondták el  az apostoloknak találkozásukat  az Úrral,  hitetlenségbe
  ütköztek. A tanítványok nem hittek nekik és nem hittek a feltámadásban,  s
  e  kettős  hitetlenség   miatt  szemrehányást   kapnak  Jézustól,   amikor
  személyesen jelenik meg nekik.
  Az apostolok  szívének  keménységét  csak  e  személyes  találkozás  képes
  megszüntetni, s csak ez az élmény teszi őket hívővé. Tanúságtételünk során
  sose feledkezzünk meg erről a tényről, amikor olyanokkal találkozunk, akik
  nem hisznek  nekünk.  De  hiteles vallomásunk  és  példánk  felébresztheti
  bennük a vágyat,  hogy találkozzanak az  Úrral, és ez  elvezetheti őket  a
  feltámadás hitére.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Hiszem, Istenem  és Megváltóm,  erősen hiszem,  hogy az  Oltáriszentségben
  vagy, mint igaz Isten és igaz ember. Hiszem, hogy a te tested, a te véred,
  a te lelked, a te Istenséged és szent emberséged egészen bennfoglaltatik e
  szent ostyában, habár szemeim mindebből semmit sem látnak. Hiszem, Uram, a
  Te valóságos és titokzatos jelenlétedet.
______________________________

Húsvét első hete – szombat

A világ a mi tanúságtételünkre vár
2012. április 14. Húsvét első hete – szombat

P. Ned Brown LC

Mk 16,9-15
Miután a hét első napjának reggelén feltámadt, először Mária Magdolnának jelent meg, akiből a hét ördögöt kiűzte. Ez elment és elvitte a hírt a gyászoló és szomorkodó tanítványoknak. Amikor meghallották, hogy él, és hogy (Mária Magdolna) látta, nem hitték el. Ezután idegen alakban jelent meg közülük kettőnek útközben, amikor vidékre mentek. Visszatérve ezek közölték a hírt a többiekkel is, de nekik sem hittek. Végül a tizenegynek jelent meg, amikor egyszer asztalnál ültek. Szemükre vetette hitetlenségüket és keményszívűségüket, hogy nem hittek azoknak, akik feltámadása után látták. Aztán így szólt hozzájuk: "Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek.”

Bevezető ima: Uram, Te vagy az élet forrása, mivel Te vagy maga az Élet. Feltámadásod a halálból reményt ad nekem, hogy én is feltámadok, és veled örvendezek a mennyben. Többet kell gondolkodni a jótetteidről és ígéreteidről mindazoknak, akik bíznak benned. Köszönöm Jézus, hogy újra életre keltél, és mutatod az utat hazafelé, a mennyország felé. Szeretlek, és teljes szívemből akarlak követni téged. Továbbra is szeretnék még inkább együttműködni veled, hogy sok embert vezessek feléd.

Kérés: Uram, add meg nekem a tökéletes apostoli lelkület kegyelmét!

1. Egy szent nem lehet szomorú. „Amikor meghallották, hogy él, és hogy (Mária Magdolna) látta, nem hitték el.” Ezek a szentírási sorok mutatják, hogy az érzelem milyen nagy hatással van a hitre. A búbánat aláássa a bizalmat. Amikor megsértenek, mi is olyan szomorúak leszünk, mint az apostolok. De ne ragaszkodjunk könnyeinkhez, inkább bátran és az Úr segítségével tegyük félre sérelmeinket és fájdalmunkat. Végül is, ha Krisztus szeretete elég ahhoz, hogy magához térítse szívünket, miért gondoljuk, hogy ez a szeretet nem elég ahhoz, hogy magához térítse azok szívét és átalakítsa azok életét, akik megbántottak minket? A szomorúak nem képesek megtéríteni az embereket. Készek kell lennünk arra, hogy a világ előtt a feltámadás vidám tanúságtevői legyünk, mert örömünk forrása az Úrban és nem ellenségeink kezében van.

2. Szemükre vetette hitetlenségüket és keményszívűségüket. Kicsit megrémít, hogy Urunkból most nyilvánvalóan hiányzik a megértés és együttérzés tanítványai iránt, akik gyászolják veszteségüket. Néha azonban szükségünk van arra, hogy erősen felrázzanak, hogy elmúljon bánatos hangulatunk, és a méltánytalan önszeretet és önsajnálat helyett inkább mások felé forduljunk. Amikor kétségbe kezdünk esni és eltölt a szenvedés, Szent Pál figyelmeztet, hogy reménykedjünk. „Biztos vagyok ugyanis benne, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelemségek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmasságok, sem magasság, sem mélység, sem egyéb teremtmény el nem szakíthat bennünket Isten szeretetétől, amely Krisztus Jézusban, a mi Urunkban van.” (Róm 8,38) Nem engedhetjük, hogy bármi is elrabolja Krisztus iránti bizalmunkat. Krisztus megtartja ígéreteit.

3. Legyünk szeretetének tanúi! Hitetlenségük ellenére Urunk nem vonta vissza apostolaitól a bűnbocsánat ajándékát, és nem is csökkentette a küldetés felelősségét. „Nem térhetünk vissza a mindennapok unalmába… Követnünk kell Pál Apostol lelkületét: nekilendülök annak, ami előttem van. Futok a kitűzött cél felé, az égi hivatás jutalmáért, amelyre Isten meghívott Krisztusban. (Fil 3,13-14)” (II. János Pál: Novo Millennio Ineunte, 59) Hitben való találkozásunkat a feltámadt Úrral nem rejthetjük el életünk magánszférájába. Kell, hogy ez a tapasztalat Krisztus lelkes hirdetésére ösztönözzön! Ez Krisztus parancsa „Menjetek el az egész világra!”. Őt kell hirdetnünk annyi embernek, amennyinek csak lehet.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, levontam ebből az elmélkedésből azt a tanulságot, hogy ideje felébrednem az álmomból, hogy teljesítsem akaratodat: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek!”. Segíts meglátnom: múltbeli bűneim és hitetlenségem nem mentenek fel küldetésemtől!

Elhatározás: Mikor legközelebb látok valakit küszködve vagy összezavarodva, felajánlom, hogy imádkozom vele, vagy legalább érte, ha máshogy nem segíthetek.

Erdő Péter bíboros atya 2012. áprilisi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy húsvét ünnepe erősítse Istenbe vetett bizalmunkat és egymás iránti szeretetünket, mert Krisztus mindnyájunkért meghalt és mindenkit az örök boldogságra hív.





Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger