2012. április 17., kedd

Húsvéti idő, 2. hét Kedd

Húsvéti idő, 2. hét Kedd

Feltámadása után Jézus kiárasztotta a tanítványokra a Szentlelket, majd küldetést adott nekik, hogy hirdessék az evangéliumot a föld végső határáig. Máté a zsidókhoz szólt, míg Péter és Pál Rómában hirdették Krisztust. Vértanúhaláluk után Pál tanítását Lukács, Péterét Márk rögzítette írásban. A mai szentleckében is ott látjuk Márkot Péter oldalán. Legyetek alázatosak, józanok, és virrasszatok – hallotta Pétertől, és megőrizte, amit mondott. Szent Márk evangéliumát Jézus mennybemenetelével zárja: „Felvétetett a mennybe, és helyet foglalt az Isten jobbján.” Beteljesültek az ószövetségi próféciák, valóra vált a 109. zsoltár jövendölése: „Így szól az Úr az én Uramhoz: ülj a jobbomra, míg ellenségeidet lábad alá vetem.” Jézus győzedelmeskedett a halálon, megtörte a sátán uralmát. (Adoremus 2006.)
További gondolatok... 

Húsvét második hete – kedd

2012.04.17. kedd

Nagy erővel tettek bizonyságot az Úr Jézus feltámadásáról


ApCsel 4,32-37
A hívek sokaságának pedig egy volt a szíve-lelke. Egyikük sem mondott semmit sem a magáénak a birtokából, hanem mindenük közös volt. Az apostolok pedig nagy erővel tettek tanúságot Urunknak, Jézus Krisztusnak feltámadásáról; és bőséges volt a kegyelem mindnyájukban. Nem is volt közöttük senki szűkölködő, mert mindazok, akiknek földje vagy háza volt, eladták, s az eladott dolgok árát elhozták, és az apostolok lábához tették. Mindenkinek annyit osztottak ki, amennyire kinek-kinek szüksége volt. Így József, a ciprusi származású levita, aki az apostoloktól a Barnabás melléknevet kapta -- ennek jelentése: Vigasztalás fia --, mivel szántóföldje volt, eladta azt, az árát pedig elhozta, és letette az apostolok lábához.

Zs 92
Király lett az Úr! Fölségbe öltözött, felöltözött az Úr, erővel övezte fel magát. Megerősítette a föld kerekségét, hogy ne ingadozzék. Trónod kezdet óta szilárd, te öröktől fogva vagy. Emelkednek a folyóvizek, Uram, emelkedik a folyóvizek hangja, emelkedik a folyóvizek zúgása. De a nagy vizek zúgásánál, a tenger hatalmas hullámainál is hatalmasabb az Úr a magasságban. Törvényeid igen megszilárdultak, szentség illeti házadat, Uram, örök időkre.

Jn 3,7-15
Ne csodálkozz, hogy azt mondtam neked: szükséges újra születnetek. A szél ott fúj, ahol akar. Hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hová megy. Így van mindaz, aki a Lélektől született.' Nikodémus megkérdezte: ,,De miképpen lehetséges mindez?' Jézus azt felelte neki: ,,Te Izrael tanítója vagy, és nem érted ezeket? Bizony, bizony mondom neked, hogy amit tudunk, azt mondjuk el, és amit láttunk, arról tanúskodunk, de a mi tanúságunkat nem fogadjátok el. Ha földi dolgokról szóltam nektek és nem hiszitek, hogyan fogjátok majd elhinni, ha a mennyei dolgokról beszélek nektek? Senki sem ment föl a mennybe, csak az, aki a mennyből jött le: az Emberfia. Ahogyan Mózes fölemelte a kígyót a pusztában, úgy kell majd az Emberfiának is fölemeltetnie, hogy mindannak, aki hisz, örök élete legyen őbenne.'

Húsvét második hete – kedd


2012. április 17. - Kedd


  Abban az időben: Nikodémus éjnek  idején felkereste Jézust, aki így  szólt
  hozzá: „Ne csodálkozzál, hogy azt mondtam neked: újjá kell születnetek!  A
  szél ott fúj, ahol akar: hallod ugyan a zúgását, de nem tudod, honnan jön,
  és hová megy.  Így van  ez mindenkivel,  aki a  Lélekből született.”  Erre
  Nikodémus megkérdezte: „Hogyan lehetséges  ez?” Jézus így válaszolt  neki:
  „Te Izrael népének  tanítója vagy,  és nem érted  ezeket? Bizony,  bizony,
  mondom neked, hogy  arról beszélünk,  amit tudunk;  és arról  tanúskodunk,
  amit látunk.  De  a  mi  tanúságtételünket nem  fogadjátok  el.  Ha  földi
  dolgokról beszélek nektek és azt sem hiszitek el, hogyan fogjátok elhinni,
  ha mennyei dolgokról beszélek majd nektek?  Senki sem ment föl a  mennybe,
  csak az, aki a mennyből alászállott: az Emberfia. És amint Mózes felemelte
  a kígyót  a pusztában,  úgy fogják  felmagasztalni az  Emberfiát is,  hogy
  mindaz, aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örökké éljen.”
  Jn 3,7-15

  Elmélkedés:

  Mai evangéliumi szakaszunkban Jézus folytatja beszélgetését  Nikodémussal,
  akit továbbvezet a hit útján. Ezen az úton a következő állomás, amikor  az
  ember  elfogadja  Isten  tanúskodását.   Értelmi  megismerésünk  itt   már
  korlátokba ütközik, amelyet csak  a hit révén győzhetünk  le. A hit  Isten
  titkainak  a  megismerését  kínálja  számunkra,  amely  azért   lehetséges
  számunkra, mert Isten kinyilatkoztatja magát nekünk. A hit Isten  ajándéka
  és az ő  tanúskodásán alapszik. Isten  Lelke világosítja meg  értelmünket,
  hogy  felismerjük   és  bizalommal   elfogadjuk  a   számunkra   felkínált
  üdvösséget. Az isteni üdvözítő szándék Jézus személyében tárul nekünk, aki
  a kegyelmet közvetíti számunkra.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Uram, te  akartad, hogy  az én  megváltásom a  te lelked  halálküzdelmével
  kezdődjék. Én pedig az általam és  az emberek által elkövetett sok  sértés
  helyrehozásaként ma elkezdem neked szentelni a lelkemet. Formálj  belőlem,
  ó, Uram,  amit akarsz:  minden fönntartás  nélkül rád  bízom magam.  Neked
  szentelem akaratomat:  tedd mindig  azonossá  a tiéddel.  Neked  szentelem
  emlékezetemet, hogy mindig emlékezzék  rád; értelmemet, hogy mindig  veled
  foglalkozzon.
______________________________

Húsvét második hete – kedd

Lélekből születni
2012. április 17. Húsvét második hete – kedd

P. Steven Reilly, LC

Jn 3, 7b-15
Jézus azt felelte Nikodémusnak: „Ne csodálkozz, hogy azt mondtam neked: szükséges újra születnetek. A szél ott fúj, ahol akar. Hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hová megy. Így van mindaz, aki a Lélektől született.” Nikodémus megkérdezte: „De miképpen lehetséges mindez?” Jézus azt felelte neki: „Te Izrael tanítója vagy, és nem érted ezeket? Bizony, bizony mondom neked, hogy amit tudunk, azt mondjuk el, és amit láttunk, arról tanúskodunk, de a mi tanúságunkat nem fogadjátok el. Ha földi dolgokról szóltam nektek és nem hiszitek, hogyan fogjátok majd elhinni, ha a mennyei dolgokról beszélek nektek? Senki sem ment föl a mennybe, csak az, aki a mennyből jött le: az Emberfia. Ahogyan Mózes fölemelte a kígyót a pusztában, úgy kell majd az Emberfiának is fölemeltetnie, hogy mindannak, aki hisz, örök élete legyen őbenne.”

Bevezető ima: Uram, Te jobban tudod, hogy mire van szükségem, mint én. Szentlelked mutassa meg, hogy mit kérjek ebben az imában. Be akarom teljesíteni szent akaratodat az életemben. Szeretlek Uram, és beléd vetem minden reményemet.

Kérés: Uram, növeld a hitemet!

1. Te vagy Izrael tanítója. Nikodémus az egyik vezető tanító volt, mégis voltak kérdései Jézushoz. Mint hittanár, nagyon jól képzett volt a szabályokban és előírások terén, mégis egy ponton hézagos volt a tudása. Nem tudott semmit a Szentlélekről, és létezésnek arról az új formájáról, amelyet a „víz és lélek” általi újjászületéssel nyerhetünk. Ebből a szempontból nem is vádolható Nikodémus, mivel Jézus még nem nyilatkoztatta ki mindezeket. Azonban ebből láthatjuk, hogy annak, aki tanítja a lelki életet, milyen fontos a hit ismerete, hogy hiteles lelki vezető lehessen. Hitvalló katolikusként kell elvezetnünk másokat a hitük elmélyítésére. Ismerjük-e ehhez eléggé a hitünket, és valóban szívből éljük-e meg?

2. Újjászületve a Lélekből. Gyakorló materialisták vagyunk? Olykor annyira behálóz minket a mindennapi élet valósága, hogy már nem marad gondolatunk a lelki világ számára, amely végtelenül nagyobb az anyagi világnál, amely tökéletesen leköti a figyelmünket. Keresztségünk által, a mennyei dolgok határoznak meg bennünket. Hordozzuk a lelkünkön azt az eltörölhetetlen jegyet, amely hirdeti a világnak, hogy Isten gyermekei vagyunk. Minden egyes lelki lélegzetvételünkkel és a mennyei világra vetett pillantásunkkal megújítjuk ezt a Lélekben való újjászületésünket, ami által az Úr tulajdonává tett minket.

3. Tanúságot tenni. Jézus itt a tanúságtételről beszél. Azt akarja, hogy mi is tanúk legyünk. Azt akarja, hogy a nekünk kinyilatkoztatott „mennyei dolgokat” továbbadjuk a világnak. A legjobb tanúságtétel biztos, hogy a feltámadás boldogságában és felebaráti szeretetben megélt élet. Egy vidám, szeretetteljes katolikus viselkedésén felismerhető, hogy hiteles az Istenbe vetett hite. Kérdezzük meg magunktól, amikor éppen mérgesek, csalódottak vagy kritikusak vagyunk: „Ez a Szentlélekkel eltelt élet tanúságtétele?”

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm, hogy ajándékul adtad az életembe a Szentlelket. Időnként nem úgy élem az életemet, ahogy azt az általad adott nagy kegyelemmel kellene, de tudom, hogy türelmed és irgalmad mindig ad egy újabb lehetőséget. Segíts, hogy szeressek másokat, és felebaráti szeretetem által bepillanthassanak a mennybe.

Elhatározás: Mai beszélgetésemben megpróbálok egy lelki magot elvetni mások lelkében.

A pápa imaszándéka 2012. április hónapra:
Hivatások: Hogy sok fiatal tudja elfogadni Krisztus hívását arra, hogy kövesse Őt a papságban és a szerzetesi életben.
Krisztus, remény az afrikaiaknak: Hogy a feltámadott Krisztus biztos remény jele legyen az afrikai földrészen élő férfiak és nők számára.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger