2012. április 18., szerda

Húsvéti idő, 2. hét Szerda

Húsvéti idő, 2. hét Szerda

A Nikodémussal folytatott beszéd elején arról volt szó, hogy a hívő ember a keresztségben újjászületik. Most ennek az ajándéknak a forrását tárja fel az evangélista. A megváltás oka az Atya szeretete a világ, vagyis a bűnös emberiség iránt, amely semmiféle előzetes érdemet nem tud felmutatni. Isten áldozathozatallal mutatta ki jóakaratát. A hit tárgya Istennek ez a nagy tette. Az igazi hitben benne van a hódolat és a szeretet is az Atya iránt. Ezt az igazságot olyan fontosnak tartja a szent író, hogy tagadó formában megismétli: „Az Atya nem ítélni küldte a Fiút, hanem azért, hogy megmentse a világot.” Isten különben sem akarja elítélni az embert. A hitetlen ember magát ítéli el azzal, hogy jobban szereti a sötétséget, mint a világosságot. Hátat fordít Isten szeretetének, azért nem részesülhet a szeretet áldásaiban. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Húsvét második hete – szerda

2012.04.18. szerda

Hirdessétek a népnek az erről az életről szóló tanítást!


ApCsel 5,17-26
Felállt ekkor a főpap, és mindnyájan, akik vele tartottak -- vagyis a szaddúceusok pártja --, elteltek irigységgel. Elfogták az apostolokat, és a nyilvános börtönbe vetették őket. Az Úr angyala azonban éjjel kinyitotta a börtön ajtaját, kivezette őket, és azt mondta: ,,Menjetek, álljatok ki és hirdessétek a templomban a népnek a tanítást erről az életről.' Miután ezt hallották, virradatkor bementek a templomba és tanítottak. Mikor megérkezett a főpap és akik vele voltak, összehívták a főtanácsot, vagyis Izrael fiainak összes vénjét, és elküldtek a börtönbe, hogy elővezessék őket. De amikor a szolgák odaértek és kinyitották a tömlöcöt, nem találták ott őket. Visszatértek tehát és jelentették: ,,A börtönt egész gondosan bezárva találtuk ugyan, az őrök is ott álltak az ajtók előtt, de amikor benyitottunk, senkit sem találtunk ott.' E szavak hallatára a templomőrség parancsnoka és a főpapok megdöbbentek azon, ami történt. Ekkor beállított valaki, és hírül hozta nekik: ,,Íme a férfiak, akiket börtönbe vetettetek, a templomban állnak és tanítják a népet.' Erre a parancsnok elment a szolgákkal, és erőszak alkalmazása nélkül elhozta őket, mert féltek a néptől, hogy megkövezi őket.

Zs 33
Dávidtól, amikor őrültséget színlelt Abimelek előtt, és az továbbengedte őt. Áldom az Urat minden időben, ajkamon van dicsérete szüntelen. Az Úrban dicsekszik lelkem, hallják meg a szelídek s örvendezzenek. Magasztaljátok az Urat velem, dicsérjük együtt az ő nevét. Kerestem az Urat és meghallgatott, minden rettegésből kiragadott engem. Nézzetek rá és megvilágosultok, és arcotok meg nem szégyenül. Íme ez a szegény kiáltott, az Úr meghallgatta, és kiszabadította minden szorongatásából. Az Úr angyala az őt félőket körülsáncolja, és kiragadja őket. Ízleljétek meg és lássátok, milyen édes az Úr, boldog az az ember, aki őbenne bízik! Féljétek az Urat, szentjei mind, mert nem szenvednek szükséget, akik őt félik! Gazdagok nyomorba juthatnak s éhezhetnek, de akik az Urat keresik, semmi jót sem nélkülöznek. Jöjjetek, fiaim, hallgassatok rám, az Úr félelmére tanítlak titeket. Ki az, aki élni akar, s jó napokat kíván látni? Őrizd meg nyelvedet a gonosztól, s ajkad ne beszéljen csalárdságot! Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd! Az Úr szemmel tartja az igazakat, és imádságukat meghallgatja. De az Úr tekintete ott a gonosztevőkön is, hogy eltörölje emléküket a földön. Kiáltottak az igazak és az Úr meghallgatta, és minden szorongatásukból kiszabadította őket. Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és megmenti az alázatos lelkűeket. Sok nyomorúság éri az igazakat, de az Úr valamennyiből kimenti őket. Megőrzi minden csontjukat, egy sem törik el belőlük. Gonoszságuk öli meg a bűnösöket, s megbűnhődnek akik gyűlölik az igazat. De szolgáit az Úr megszabadítja, és senki sem bűnhődik, aki benne bízik.

Jn 3,16-21
Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy mindaz, aki őbenne hisz, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert nem azért küldte Isten a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem hogy üdvözüljön általa a világ. Aki hisz benne, az nem esik ítélet alá, de aki nem hisz, az már ítélet alá esett, mert nem hitt az Isten egyszülött Fia nevében. Az ítélet pedig ez: a világosság a világba jött, de az emberek jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mivel cselekedeteik gonoszak voltak. Mert mindaz, aki gonoszat tesz, gyűlöli a világosságot, és nem megy a világosságra, hogy el ne marasztalják a cselekedeteit; de aki az igazságot cselekszi, a világosságra megy, hogy nyilvánosságra jussanak tettei, mert Istenben cselekedte azokat.

Húsvét második hete – szerda


2012. április 18. - Szerda


  Abban az időben így  tanított Jézus: „Úgy szerette  Isten a világot,  hogy
  egyszülött Fiát adta oda, hogy aki  benne hisz, el ne vesszen, hanem  örök
  élete legyen.  Isten nem  azért küldte  Fiát a  világba, hogy  elítélje  a
  világot, hanem hogy üdvözüljön általa a világ. Aki hisz benne, az nem esik
  ítélet alá, de aki nem  hisz, az már ítéletet  vont magára, mert nem  hitt
  Isten egyszülött Fiában. Az ítélet ez: A világosság a világba jött, de  az
  emberek jobban szerették a sötétséget,  mint a világosságot, mert  tetteik
  gonoszak voltak. Mert mindenki, aki gonoszat tesz, gyűlöli a világosságot,
  és nem  megy  a világosságra,  nehogy  napvilágra kerüljenek  tettei.  Aki
  azonban  az  igazságot  cselekszi,   a  világosságra  megy,  hadd   jusson
  nyilvánosságra, hogy tetteit Istenben vitte végbe.”
  Jn 3,16-21

  Elmélkedés:

  Az  elmúlt  napokban  már  elmélkedtünk   arról,  hogy  a  hit  az   Isten
  megismerésének az útja,  amely úton  Őt, mint  legfőbb igazságot  ismerjük
  meg. Isten megismerése során ráébredünk arra, hogy legfőbb tulajdonsága  a
  szeretet,  sőt,   Ő  maga   a  szeretet.   János  apostol   írja   mintegy
  vallomásszerűen:  „Megismertük   a  szeretetet,   amellyel  Isten   szeret
  bennünket, és mi hittünk a  szeretetnek” (Jn 4,16). Isten szeretete  akkor
  éri el tetőpontját, amikor az Atya elküldi  Jézust, a Fiút a világba és  ő
  feláldozza magát a kereszten. Amikor  hiszünk a Jézus kereszthalálában  és
  feltámadásában megmutatkozó isteni szeretetnek, akkor egy új távlat nyílik
  meg számunkra, a hit útja, amely számunkra is a halálon és a  feltámadáson
  keresztül az örök életre vezet.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Jóságos Istenem,  hálás szível  köszönöm Neked  mindazt, amivel  mindennap
  elhalmozol Jóságodból, köszönök mindent azok  helyett és nevében is,  akik
  ezt nem teszik meg.  Édes Jézusom, határtalan  Jóság! Milyen sokat  tettél
  azért, hogy az emberek  viszontszeressenek. Miként lehetséges mégis,  hogy
  sokan nem szeretnek  Téged? Szent kegyelmeddel  eltökélem, hogy  amennyire
  csak képes vagyok, szeretlek Téged mindenek fölött! Ámen.
______________________________

Húsvét második hete – szerda

A héten hétfőn, április 16-án volt XVI. Benedek pápa 85 éves.
Április 19-én, csütörtökön megválasztásának, április 24-én pedig beiktatásának hetedik évfordulóját ünnepeljük.
Imádkozzunk érte, hogy a Szentlélek világossága és ereje kísérje legfőbb pásztori szolgálatát.

A világosság felé tartani
2012. április 18.  Húsvét második hete – szerda

P. Steven Reilly LC

Jn 3, 16-21
Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy mindaz, aki őbenne hisz, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert nem azért küldte Isten a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem hogy üdvözüljön általa a világ. Aki hisz benne, az nem esik ítélet alá, de aki nem hisz, az már ítélet alá esett, mert nem hitt az Isten egyszülött Fia nevében. Az ítélet pedig ez: a világosság a világba jött, de az emberek jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mivel cselekedeteik gonoszak voltak. Mert mindaz, aki gonoszat tesz, gyűlöli a világosságot, és nem megy a világosságra, hogy el ne marasztalják a cselekedeteit; de aki az igazságot cselekszi, a világosságra megy, hogy nyilvánosságra jussanak tettei, mert Istenben cselekedte azokat.

Bevezető ima: Uram, Te jobban tudod nálam, hogy mire van szükségem. Szentlelked mutassa meg, hogy mit kérjek ebben az imában. Be akarom teljesíteni szent akaratodat az életemben. Szeretlek Uram, és beléd vetem minden reményemet.

Kérés: Uram, növeld a feltámadás erejébe vetett hitemet!

1. Isten szereti a világot. A néhány évvel ezelőtti Indiai-óceánon pusztító cunami Isten jóságának megkérdőjelezésére indított számos embert. Ha Isten jó, hogyan engedhetett meg egy ilyen katasztrófát? De mit tanít a hitünk? Azt, hogy Isten szereti a világot, olyannyira, hogy elküldte egyszülött Fiát. A Gonosz valós és jelenlévő dolog a világban, a halálos áldozatok magas száma is mutatja, hogy maga a természet is együttműködik a halál erejével. Az első meghatározó csapás a világot fogva tartó láncra Krisztus kereszthalála volt. A Mi Urunk kivégzése a leggonoszabb tett volt, amelyet a történelem valaha is látott, azonban Isten ereje által ez mindannyiunk számára az örök élet forrása lett, ahogy ezt most a húsvéti időben ünnepeljük. A feltámadás ereje által mindannyian a szenvedés és a halál feletti megsemmisítő győzelem felé tartunk.

2. A bűn a legnagyobb gonoszság. A fizikai rossz, amelyet egy természeti csapás okoz, rettenetes. De a bűn még rosszabb. A mai evangéliumi szakasz olvasása azokra a lelkekre emlékeztet minket, akik tudatosan a rosszat választották. Az egészben a legironikusabb az, hogy az emberek a saját beteljesítésükért választják a rosszat. A beteljesedés helyett azonban az ürességgel találkoznak, amely égető, önmagát marcangoló elítélést hordoz magában. A sötétségben, a fény ellentétében élnek. Ha ismernénk valakit, aki szabadon azt választja, hogy egy sötét barlangban lakjon, őrültnek tartanánk. Hol vannak a sötét utak a mi életünkben?

3. A fény felé fordulva. Krisztus testét fizikailag elpusztították a gonosz döntések és az emberi kegyetlenség által. Amikor a feltámadt Úr megjelent az apostoloknak az utolsó vacsora termében, Jézus új életének dicsősége új irányt mutatott, amerre az apostoloknak is el kellett indulniuk. Az Egyházban megélt életünkkel mi is arra haladunk, hogy megújítsunk mindent Krisztusban, ahol nincs többé halál, és minden könnycseppet letörölnek. A természeti katasztrófákban megnyilvánuló fizikai rossz, és a bűn, mint erkölcsi rossz próbára teszik hitünket. De ezek a legyőzött ellenségünk utolsó leheletei. Gyűjtsünk tehát újra erőt és bátorságot! A fény felé tartunk, ahol Krisztus az egész teremtett világ Ura és Királya!

Beszélgetés Krisztussal: Uram, szeretnék fényben élni. Űzd el szívemből a bűn és hitetlenség minden sötétségét! Néha küzdök azért, hogy megláthassam isteni tervedet. Azonban hitem által tudom, hogy Te vagy a szeretet és az irgalom, és a végtelen fény felé vezetsz minket.

Elhatározás: Megújítom lelkemben a világról alkotott elképzelésemet azáltal, hogy a nap folyamán gyakran emelem Istenre tekintetemet.

Erdő Péter bíboros atya 2012. áprilisi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy húsvét ünnepe erősítse Istenbe vetett bizalmunkat és egymás iránti szeretetünket, mert Krisztus mindnyájunkért meghalt és mindenkit az örök boldogságra hív.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger