2012. április 20., péntek

Húsvéti idő, 2. hét Péntek

Húsvéti idő, 2. hét Péntek

A kenyérszaporítás csodája János evangéliumában felvezeti a kafarnaumi beszédet, amelyben Jézus az élet kenyerének nevezi önmagát. Jézus akkor tudja megszaporítani a kenyeret, ha a magam csekély kenyerét odateszem elé. Képességeimmel, szeretetemmel, amelyet a másik ember javára használok, odateszem Jézus elé azt, amim van. Az Ő erejével lesz táplálék sokak számára.
További gondolatok...

Húsvéti idő második hete – péntek

2012.04.20. péntek

Örömmel távoztak, mert méltók voltak gyalázatot szenvedni Érte


ApCsel 5,34-42
Ekkor azonban egy bizonyos Gamáliel nevű farizeus, aki az egész nép előtt tiszteletben álló törvénytudó volt, felállt a főtanácsban és rövid időre kiküldte az embereket. Azután beszédet intézett hozzájuk: ,,Izraelita férfiak, vigyázzatok magatokra, mit tesztek ezekkel az emberekkel! Mert a közelmúltban fellépett Teudás, azt mondta önmagáról, hogy ő nagy valaki, és szám szerint mintegy négyszáz férfi csatlakozott hozzá. Őt megölték, azokat pedig, akik hittek neki, mind szétszórták és semmivé lettek. Őutána az összeírás napjaiban fellépett Galileai Júdás, és magához csábította a népet. Ő is elpusztult, s akik egyetértettek vele, azokat mind szétszórták. Ennélfogva én most is azt mondom nektek: hagyjátok magukra ezeket az embereket és engedjétek el őket, mert ha ez a terv vagy mű emberektől van, elenyészik. Ha azonban Istentől van, nem ronthatjátok le, nehogy az történjék, hogy Isten ellen hadakoztok.' Igazat adtak neki. Azután előhívták az apostolokat, megverették őket, és meghagyták nekik, hogy semmiképp se beszéljenek Jézus nevében, majd elbocsátották őket. Azok pedig örvendezve eltávoztak a főtanácsból, mivel méltónak találtattak, hogy Jézus nevéért gyalázatot szenvedjenek. Nem is szűntek meg naponta a templomban és házaknál tanítani és hirdetni Krisztus Jézust.

Zs 26
Dávidtól. Az Úr az én világosságom és üdvösségem: kitől kellene félnem? Az Úr oltalmazza életemet: kitől kellene remegnem? Ha közelednek felém a gonoszok, hogy egyék húsomat, ellenségeim, akik szorongatnak, maguk botlanak meg és elesnek. Ha táborok kelnek is ellenem, nem ijed meg szívem; Ha harc támad is ellenem, akkor is reménykedem. Egyet kérek az Úrtól, azért esedezem: hadd lakjam az Úr házában életemnek minden napján, hadd lássam az Úr pompáját, hadd látogassam templomát. Mert ő elrejt hajlékában a veszedelem idején, elbújtat sátra rejtekében, kősziklára emel fel engem. Így fölemeli fejemet ellenségeim fölé, akik körülvesznek. Én pedig diadalkiáltással áldozatot mutatok be hajlékában, éneklek és zsoltárt zengek az Úrnak. Halld meg, Uram, szózatomat, amellyel hozzád kiáltok, könyörülj rajtam és hallgass meg engem! Rólad mondja a szívem: ,,Téged keres tekintetem!' A te arcodat keresem, Uram! Ne fordítsd el tőlem arcodat, ne fordulj el haragodban szolgádtól, te vagy segítőm; Ne hagyj el és ne vess meg engem, üdvözítő Istenem! Hisz atyám és anyám is elhagyott, de az Úr fölkarolt engem. Mutasd meg nekem, Uram, utadat, és vezess engem a helyes ösvényre ellenségeim miatt. Ne adj át ellenségeim akaratának, mert hamis tanúk támadnak ellenem, akik erőszakot lihegnek. Hiszem, hogy meglátom az Úr javait az élők földjén. Remélj az Úrban, légy férfias, bátor legyen szíved, és bízzál az Úrban!

Jn 6,1-15
Mindezek után Jézus Galilea, azaz Tibériás tengerén túlra ment. Nagy sokaság követte őt, mert látták a jeleket, amelyeket a betegeken művelt. Jézus fölment a hegyre, és leült ott tanítványaival. Közel volt a Húsvét, a zsidók ünnepe. Amikor Jézus fölemelte szemét és látta, hogy nagy sokaság közeledik hozzá, megkérdezte Fülöptől: ,,Honnan veszünk kenyeret, hogy ehessenek?' Ezt pedig azért mondta, hogy próbára tegye őt, mert ő maga tudta, mit akar tenni. Fülöp azt felelte neki: ,,Kétszáz dénár árú kenyér sem elég nekik, hogy mindegyiknek csak valami kevés jusson.' A tanítványok egyike, András, Simon Péter testvére így szólt: ,,Van itt egy fiú, akinek van öt árpakenyere és két hala. De mi ez ennyinek?' Jézus erre azt mondta: ,,Telepítsétek le az embereket!' Sok fű volt azon a helyen. Letelepedtek tehát a férfiak, szám szerint mintegy ötezren. Jézus pedig fogta a kenyereket, hálát adott, és szétosztotta a letelepülteknek. Ugyanígy a halakból is adott, amennyit akartak. Miután jóllaktak, azt mondta tanítványainak: ,,Szedjétek föl a megmaradt darabokat, hogy semmi el ne vesszen!' Összeszedték tehát, és az öt árpakenyér darabjaiból, ami megmaradt az étkezők után, tizenkét kosarat töltöttek meg. Az emberek pedig, látva a jelet, amelyet művelt, azt mondták: ,,Bizonyára ez az a próféta, aki eljön a világra!' Amikor Jézus észrevette, hogy arra készülnek, hogy megragadják és királlyá tegyék, ismét visszavonult a hegyre, egészen egyedül.

Húsvéti idő második hete – péntek


2012. április 20. - Péntek


  Abban az időben Jézus átment a Galileai-tengernek, vagyis Tibériás-tavának
  a  túlsó  partjára.  Nagy  tömeg  követte,  mert  látták  a  csodajeleket,
  amelyeket a betegeken végbevitt.  Jézus fölment egy  hegyre, és ott  leült
  tanítványaival együtt. Közel  volt húsvét, a  zsidók ünnepe. Amikor  Jézus
  fölemelte szemét,  és  látta,  hogy  nagy  tömeg  jön  feléje,  így  szólt
  Fülöphöz: „Honnan vegyünk  kenyeret, hogy  legyen mit  enniük?” Ezt  pedig
  azért kérdezte, hogy  próbára tegye,  mert ő  tudta, hogy  mit fog  tenni.
  „Kétszáz dénár  árú kenyér  sem elég  nekik, hogy  mindenki kapjon  valami
  keveset” – felelte Fülöp. Az egyik tanítvány, András, Simon Péter testvére
  megszólalt: „Van itt egy fiú,  akinél öt kenyér és két  hal van, de mi  ez
  ennyinek?” Jézus meghagyta:  „Telepítsétek le az  embereket!” Sok fű  volt
  azon a  helyen.  Letelepedtek hát:  szám  szerint mintegy  ötezren  voltak
  csupán a  férfiak.  Jézus  pedig  vette  a  kenyereket,  hálát  adott,  és
  kiosztotta a  letelepedett  embereknek;  ugyanígy  (adott)  a  halból  is,
  amennyit csak  akartak.  Amikor  pedig  jóllaktak,  szólt  tanítványainak:
  „Szedjétek össze a maradékot, hogy semmi se vesszen kárba.”  Összeszedték,
  s tizenkét  kosarat  töltöttek  meg az  öt  árpakenyér  maradékából,  amit
  meghagytak azok, akik ettek. Amikor pedig az emberek látták a  csodajelet,
  amelyet Jézus végbevitt, így  beszéltek: „Ez valóban az  a próféta, aki  a
  világba jön.”  Amikor Jézus  észrevette, hogy  érte akarnak  jönni, és  el
  akarják vinni,  hogy  erőszakkal  királlyá tegyék,  ismét  visszavonult  a
  hegyre, egészen egyedül.
  Jn 6,1-15

  Elmélkedés:

  Manapság, amikor az üzletek polcaink százféle pékáru közül  válogathatunk,
  kevésbé érezzük, hogy a kenyér Isten ajándéka. Amikor a régebbi időkben az
  emberek saját maguk vetették el a búzát, s azt tapasztalták, hogy a termés
  mennyire ki  van szolgáltatva  az  időjárás körülményeinek,  talán  jobban
  megbecsülték a  kenyeret,  s talán  jobban  tudták, hogy  a  termés  Isten
  jóságától is függ. A kenyér persze most is ugyanúgy készül az aratástól  a
  sütésig, mint  évszázadokkal  korábban,  csak nem  látjuk  közvetlenül  az
  emberi munkát  és  az  isteni áldást,  amelynek  köszönhetően  asztalunkra
  kerül. A csodálatos  kenyérszaporítás alkalmával az  Jézus ad kenyeret  az
  embereknek, aki  az  utolsó  vacsorán önmagát  adta  lelki  kenyérként  az
  Oltáriszentségben. A földi kenyér is és  a lelki kenyér is Isten  ajándéka
  számunkra, amely biztosítja földi és örök életünket.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:


  Jézus értünk  könyörgött,  értünk halt  meg.  Ránk bízta  igéit,  üdvözítő
  igazságait.  Kiválasztott  bennünket  a  világból,  hogy   tanítványaiként
  szolgálhassuk a  világot. Az  oltárról vett  végtelen Ajándék  a miénk  és
  mindenkié, így vegyük.
______________________________

Húsvéti idő második hete – péntek

Krisztus valódi követői
2012. április 20. Húsvéti idő második hete – péntek

P. Jason Wallace LC

Mindezek után Jézus Galilea, azaz Tibériás tengerén túlra ment. Nagy sokaság követte őt, mert látták a jeleket, amelyeket a betegeken művelt. Jézus fölment a hegyre, és leült ott tanítványaival. Közel volt a Húsvét, a zsidók ünnepe. Amikor Jézus fölemelte szemét és látta, hogy nagy sokaság közeledik hozzá, megkérdezte Fülöptől: ,,Honnan veszünk kenyeret, hogy ehessenek?'' Ezt pedig azért mondta, hogy próbára tegye őt, mert ő maga tudta, mit akar tenni. Fülöp azt felelte neki: ,,Kétszáz dénár árú kenyér sem elég nekik, hogy mindegyiknek csak valami kevés jusson.'' A tanítványok egyike, András, Simon Péter testvére így szólt: ,,Van itt egy fiú, akinek van öt árpakenyere és két hala. De mi ez ennyinek?'' Jézus erre azt mondta: ,,Telepítsétek le az embereket!'' Sok fű volt azon a helyen. Letelepedtek tehát a férfiak, szám szerint mintegy ötezren. Jézus pedig fogta a kenyereket, hálát adott, és szétosztotta a letelepülteknek. Ugyanígy a halakból is adott, amennyit akartak. Miután jóllaktak, azt mondta tanítványainak: ,,Szedjétek föl a megmaradt darabokat, hogy semmi el ne vesszen!'' Összeszedték tehát, és az öt árpakenyér darabjaiból, ami megmaradt az étkezők után, tizenkét kosarat töltöttek meg. Az emberek pedig, látva a jelet, amelyet művelt, azt mondták: ,,Bizonyára ez az a próféta, aki eljön a világra!'' Amikor Jézus észrevette, hogy arra készülnek, hogy megragadják és királlyá tegyék, ismét visszavonult a hegyre, egészen egyedül.

Bevezető imádság: Uram, hiszek benned. Oly sok minden és oly sok mindenki segített nekem, hogy jobban megismerjelek és szeresselek! Remélem, megadod nekem az élő hit kegyelmét, amely mindent élővé tesz, amit mondok, gondolok vagy cselekszem. Szeretettel eltelve akarom teljesíteni a küldetést, melyet rám bízol.

Kérés: Uram, áraszd rám kegyelmedet, hogy kereshesselek, de ne a csodáid miatt, hanem irántad való barátságból!

1. Követték Őt, mert látták a csodákat, amiket végbevitt. A csodák és jelek, melyeket Krisztus művelt, nagyon megragadták a tömeget. Nem tudjuk, hogy vajon már hittek is benne, de azt igen, hogy látták: ez egy szeretetreméltó, jószívű ember. Gyakran ez a nyitja annak, ahogy rávehetünk másokat arra, hogy kövessék Krisztust – valamivel fel kell keltenünk érdeklődésüket és kíváncsiságukat. Néha azzal keltjük fel az érdeklődésüket, ha megoldást találunk a bajukra. Biztos vagyok benne, hogy sokan kezdtek hinni Krisztusban és követték Őt, mikor azon a csodálatos napon a Galileai tó partján enni adott nekik. Mi is feltehetnénk magunknak a kérdést: viselkedésünkkel motiválni tudunk-e másokat arra, hogy többet megtudjanak arról, ami olyan boldoggá tesz minket.

2. Leült tanítványaival. Jézus eltölt legközelebbi követőivel néhány bensőséges pillanatot, hogy tanítsa őket és megmutassa nekik azokat az erényeket, melyekre szükségük van. Hányszor segített Jézus nekem is és küldött valakit, aki megtanította azokat az erényeket, melyekre szükségem volt: szüleimet, egy tanárt, barátot vagy talán egy teljesen idegent. Krisztus keresztezi a mi utunkat, hogy megtanítson minket az Ő útjára – így vissza tudunk fordulni és üzenetét másoknak is továbbadjuk.

3. Az ima által megerősödni. Jézus visszavonult a hegyre, egészen egyedül. Gyakran látjuk, hogy Krisztus imádkozik. Néha akkor, mielőtt elindul, hogy másokat szolgáljon, máskor egy munkával és apostolkodással teli fárasztó nap után húzódik vissza imádkozni. Ezzel megmutatja nekünk, hogy aktív életünknek belső, lelki életünkből kell fakadnia és táplálkoznia. Arra tanít minket, hogy forduljunk az Atyához és imádkozzunk Hozzá úgy, ahogy egy gyermek fordul szeretett édesapjához. Istennel mély barátságban kell összefonódnunk, hogy munkánk gyümölcsöt teremjen. Ez mély bensőségességet teremt bennünk s így Isten az egész nap folyamán jelen van szívünk legmélyén.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, Te minden bajban lévő emberhez odafordulsz, és arra hívsz minket, hogy egyre odaadóbban kövessünk téged. Add, hogy szereteted szépsége magához vonzza szívemet és értelmemet, s így egyre jobban akarjalak követni! Legyen minden tevékenységem belső életem következménye és gyümölcse!

Elhatározás: Mielőtt ma valami fontos dologba kezdek, megkérem a szívemben és értelmemben lakozó Istent, hogy töltse el ezt a tevékenységemet Krisztus szeretetével.

Erdő Péter bíboros atya 2012. áprilisi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy húsvét ünnepe erősítse Istenbe vetett bizalmunkat és egymás iránti szeretetünket, mert Krisztus mindnyájunkért meghalt és mindenkit az örök boldogságra hív.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger