2012. április 21., szombat

Szent Anzelm püspök, egyháztanító

Szent Anzelm püspök, egyháztanító

 

A jeruzsálemi vallási vezetők ismét börtönbe vetik az apostolokat. A tények azonban azt mutatják, hogy a főpapok lebecsülték Jézus tanítványainak lelki hatalmát. Jézus hatalma bilincsek között is felszabadító erő. A feltámadott bennünket is szabadságra hív, hogy szabadon hirdessük.
További gondolatok...

Húsvét második hete – szombat

2012.04.21. szombat

(Szent Anzelm)
Kiválasztották azokat, akik telve voltak Lélekkel és bölcsességgel


ApCsel 6,1-7
Azokban a napokban a tanítványok számának megszaporodtával zúgolódás támadt a görögök között a zsidók ellen amiatt, hogy özvegyeiket elhanyagolják a mindennapi kiszolgálásnál. A tizenkettő egybehívta tehát a tanítványok sokaságát, és így szóltak: ,,Nem volna rendjén, hogy az asztaloknál szolgáljunk, s közben elhanyagoljuk az Isten igéjét. Azért testvérek, szemeljetek ki magatok közül hét jó hírű, Szentlélekkel és bölcsességgel teljes férfit, s bízzuk rájuk ezt a feladatot. Mi meg majd az imádsággal és az ige szolgálatával foglalkozunk.' Ez a beszéd tetszett az egész sokaságnak. Kiválasztották tehát Istvánt, akit eltöltött a hit és a Szentlélek, továbbá Fülöpöt, Prohóroszt, Nikánort, Timont, Parmenászt és Miklóst, az antióchiai prozelitát. Ezeket az apostolok elé állították, és ők imádság közben rájuk tették kezüket. Az Úr igéje pedig terjedt, úgyhogy a tanítványok száma igen megszaporodott Jeruzsálemben, sőt a papoknak is nagy tömege hódolt meg a hitnek.

Zs 32
Örvendezzetek igazak, az Úrban, igaz emberekhez illik a dicséret! Áldjátok az Urat lanttal, zengjetek neki dalt tízhúrú hárfával! Daloljatok neki új éneket, ujjongó szóval ügyesen zsoltárt énekeljetek neki! Mert igaz az Úr igéje, és minden tette hűséggel teli. Az igazságot és a törvényt szereti; Az Úr irgalma betölti a földet. Az Úr szava alkotta az egeket, szájának lehelete minden seregüket. A tenger vizeit mintegy tömlőbe gyűjtötte, az örvényeket tárházakba helyezte. Félje az Urat az egész föld, remegjen előtte a földkerekség minden lakója! Mert ő szólt, és meglettek, parancsolt, és létrejöttek. Felforgatja az Úr a nemzetek szándékait, elveti a népek gondolatait. De megmarad az Úr terve mindörökre, szíve szándéka nemzedékről nemzedékre. Boldog az a nemzet, amelynek Istene az Úr, az a nép, amelyet tulajdonául kiválasztott! Letekint az Úr az égből, mind látja az emberek fiait. Hajlékából nézi a föld megannyi lakóját. Egytől-egyig ő alkotta szívüket, ismeri minden tettüket. Nem szabadítja meg a királyt a nagy sereg, s a hőst nem menti meg nagy ereje. Nem nyújt neki a ló biztos segítséget, nem szabadítja meg hatalmas ereje. De íme, nézi az Úr szeme azokat, akik félik őt, akik remélik irgalmát, és megmenti a haláltól lelküket, s éhínség idején is táplálja őket. Lelkünket az Úr hordozza, ő segít meg s oltalmaz minket. Valóban, benne örvend a szívünk, és szent nevében reménykedünk. Legyen, Uram, irgalmad rajtunk, amint benned bizakodunk!

Jn 6,16-21
Miután beesteledett, tanítványai lementek a tengerre. Beszálltak a bárkába, és elindultak a tengeren túlra, Kafarnaumba. Besötétedett már, de Jézus még mindig nem ment oda hozzájuk. Mivel nagy szél támadt, a tenger háborgott. Amikor mintegy huszonöt vagy harminc stádiumra hajóztak, látták, hogy Jézus a tengeren járva a bárkához közeledik, és megrémültek. Ő pedig így szólt hozzájuk: ,,Én vagyok, ne féljetek!' Fel akarták őt venni a bárkába, de a bárka azonnal a parthoz érkezett, ahová tartottak.

Húsvét második hete – szombat

2012. április 21. - Szombat


  A kenyérszaporítás napján, amikor beesteledett, Jézus tanítványai lementek
  a tóra. Beszálltak a bárkába és elindultak a tavon át Kafarnaum felé.  Már
  rájuk sötétedett de Jézus még mindig nem volt velük. Erős szél fújt, és  a
  tó háborgott. Huszonöt-harminc stádiumnyit (mintegy öt kilométert) eveztek
  már, amikor látták, hogy Jézus a vízen járva közeledik a bárkához.  Nagyon
  megijedtek. De  Jézus  bátorította őket:  „Én  vagyok, ne  féljetek!”  Fel
  akarták venni a bárkába, de a bárka abban a pillanatban partot ért,  éppen
  ott, ahová tartottak.
  Jn 6,16-21

  Elmélkedés:

  A feltámadt Jézus  elsőként békét hoz  az apostoloknak és  tanítványoknak,
  majd pedig  örömmel  tölti el  a  szívüket. Jézus  megjelenése  eloszlatja
  félelmüket. Feltámadása után ugyanazokkal a szavakkal bátorítja őket, mint
  amelyeket  akkor  mondott,  amikor  a  vizen  járva  közeledett  hozzájuk:
  Békesség nektek. A háborgó tavon az okozta félelmüket, hogy egyedül vannak
  és nincs  velünk  mesterük,  s  Jézus  kereszthalála  után  is  az  okozza
  csalódottságukat, hogy Jézus eltávozott  körükből. Az Úr újbóli  jelenléte
  egyúttal istenségét is bizonyítja, hiszen  nem vonatkoznak rá a  természet
  törvényei. Jézus közelében nincs okunk félelemre, hiszen a mi szívünket is
  örömmel, bátorsággal tölti el.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Örök Atya,  tekints irgalmas  szemmel az  egész emberiségre,  különösen  a
  szegény bűnösökre,  akiket  Jézus  legirgalmasabb  Szíve  oltalmaz.  Az  Ő
  keserves   kínszenvedése   által   könyörülj   rajtunk,   hogy    irgalmad
  mindenhatóságát dicsérjük mindörökké.
______________________________

Húsvét második hete – szombat

A héten hétfőn, április 16-án volt XVI. Benedek pápa 85 éves.
Április 19-én, csütörtökön megválasztásának, április 24-én pedig beiktatásának hetedik évfordulóját ünnepeljük.
Imádkozzunk érte, hogy a Szentlélek világossága és ereje kísérje legfőbb pásztori szolgálatát.

Ne féljetek!
2012. április 21. Húsvét második hete – szombat 

P. Steven Reilly, LC

Jn 6,16-21
Miután beesteledett, tanítványai lementek a tengerre. Beszálltak a bárkába, és elindultak a tengeren túlra, Kafarnaumba. Besötétedett már, de Jézus még mindig nem ment oda hozzájuk. Mivel nagy szél támadt, a tenger háborgott. Amikor mintegy huszonöt vagy harminc stádiumra hajóztak, látták, hogy Jézus a tengeren járva a bárkához közeledik, és megrémültek. Ő pedig így szólt hozzájuk: ,,Én vagyok, ne féljetek!” Fel akarták őt venni a bárkába, de a bárka azonnal a parthoz érkezett, ahová tartottak.

Bevezető ima: Gyámoltalanul és méltatlanul jövők eléd Uram, Te mégis nagy szeretettel köszöntesz. Ebben az elmélkedésben megpróbálok egy keveset visszafizetni jóságodból.

Kérés: Add Uram, hogy sose féljek, tudván, hogy mindig mellettem állsz!

1.Nehéz idők. Életünk bizonyos pillanatait jól szimbolizálja a mai olvasmány: zavaros víz, sötétség, kevés előrehaladás. Időnként, lelkünk vizét, felkavarják váratlan érzelmeink, büszkeségünk, hiúságunk; elveszítjük irányérzékünket és hiábavalóan evezünk. Van-e másik út, ha Krisztus nincs hajónkon? Mikor küszködünk, figyelnünk kell imaéletünkre is, talán ebben van a megoldás egyes nehézségeinkre.

2. Én Vagyok! Jézus válasza tanítványai félelmére egy felséges világ. „Én Vagyok”- az isteni név, melyet Isten használt, amikor Mózeshez beszélt az égő csipkebokorból. Erő és hatalom sugárzik ebből a névből. Isten nem nézi tétlenül küszködésünket a távolból. Segítségünkre siet, hogy a tanítványokkal tette a mai evangéliumban.

3. A biztonságos kikötő. A part azonnali feltűnése olyasmi, amit nehéz elképzelnünk. A tanítványok számára ez majdnem olyan lehetett, mint felébredni egy rémálomból, a veszélyes zavaros vizek közepéből egyből Krisztus mellett találják magukat a szárazföldön. Mit üzen ez számunkra? Talán, azzal. hogy felvesszük Krisztust a hajónkra, bizonyos értelemben már el is értük célunkat.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts, hogy ne sodorjanak el büszkeségem, hiúságom és érzékiségem hullámai. Mikor egyhelyben topogok, ki mást vádolhatnék magamon kívül? Mégis kegyelmedben bízom. Isteni jelenléted megnyugtat engem. Uram, soha ne hagyj hajómon magamra!

Elhatározás: Ma megújítom hitemet Krisztusban a szentáldozás által.

A pápa imaszándéka 2012. április hónapra:
Hivatások: Hogy sok fiatal tudja elfogadni Krisztus hívását arra, hogy kövesse Őt a papságban és a szerzetesi életben.
Krisztus, remény az afrikaiaknak: Hogy a feltámadott Krisztus biztos remény jele legyen az afrikai földrészen élő férfiak és nők számára.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger