2012. április 24., kedd

Szent György vértanú

Szent György vértanú

A pogányságból frissen megtért keresztények növekvő létszáma új kihívás elé állítja a fiatal jeruzsálemi keresztény közösséget. A Szentlélek indítása mellett, az apostolok megoldást találnak a kialakult helyzetre: megszületik a diakonátus intézménye. A Szentlélek minden korban segíti az Egyházat, hogy Isten népe szolgálatára új megoldásokat találjon. Hallgassuk indításait ma is, nyitott lélekkel.
További gondolatok...

Húsvét harmadik hete – kedd

2012.04.24. kedd

(Szent György, Sigmaringeni Szent Fidél)
Úr Jézus, vedd magadhoz lelkemet!


ApCsel 7,51 - 8,1a
Ti keménynyakúak, körülmetéletlen szívűek és fülűek! Ti mindenkor ellenálltok a Szentléleknek: amint atyáitok, úgy ti is. Melyik prófétát nem üldözték atyáitok? Igen, megölték őket, akik annak az Igaznak eljöveteléről jövendöltek, akinek ti most árulói és gyilkosai lettetek, ti, akik angyalok szolgálata által kaptátok a törvényt, de meg nem tartottátok.' Amikor ezeket hallották, megdühödtek szívükben, és fogukat csikorgatták ellene. Ő azonban Szentlélekkel telve föltekintett az égre, látta Isten dicsőségét, és Jézust Isten jobbja felől állni. Megszólalt: ,,Íme, nyitva látom az egeket, és az Emberfiát állni Isten jobbja felől.' Erre ők fennhangon kiáltva befogták fülüket, és egy akarattal rárohantak. Azután kihurcolták őt a városon kívülre, és megkövezték. A tanúk pedig letették ruháikat egy ifjú lábához, akit Saulnak hívtak. Megkövezték Istvánt, aki így könyörgött: ,,Úr Jézus, vedd magadhoz lelkemet!' Amikor pedig térdre esett, fennhangon azt kiáltotta: ,,Uram, ne tulajdonítsd ezt nekik bűnül!' Amint ezt kimondta, elszenderült az Úrban. Saul pedig egyetértett azzal, hogy megöljék őt. Azon a napon nagy üldözés tört ki a jeruzsálemi egyház ellen, s az apostolok kivételével mindnyájan szétszóródtak Júdea és Szamaria tartományában.

Zs 30
A karvezetőnek. Zsoltár Dávidtól. Uram, tebenned remélek, soha meg ne szégyenüljek, igazságodban szabadíts meg engem! Hajtsd hozzám füledet, siess, szabadíts meg! Légy oltalmazó sziklám és megerősített házam, hogy megszabadíts engem! Mert erősségem és menedékem vagy, a te nevedért légy vezérem és viseld gondomat! Ments ki ebből a csapdából, amelyet ellenem titokban felállítottak, hiszen te vagy erősségem. Kezedbe ajánlom lelkemet, ments meg engem, Uram, igazság Istene! Gyűlölöd azokat, akik üres hiúságok után futnak, én azonban az Úrba vetem bizalmamat. Ujjongva örvendek irgalmasságodnak, hisz megláttad megalázottságomat, észrevetted ínségemet, és nem juttattál ellenség kezére, sőt tágas térre állítottad lábamat. Könyörülj rajtam, Uram, mert szorongatnak engem, szemem, lelkem, testem a búsulástól elsenyved, mert fájdalomban enyészik el életem, és éveim siránkozásban. Az ínségtől ellankad erőm és remegnek csontjaim. Temérdek ellenségem miatt csúfsággá lettem, szomszédaim és ismerőseim nagyon félnek tőlem: akik meglátnak az utcán, elfutnak előlem. Mint a halott, feledésbe mentem a szívekben, mint összetört edény, olyanná lettem. Mert hallottam sokak szidalmazását, az iszonyatot mindenfelől; Amint egybegyűltek ellenem mindannyian, s azon tanakodtak, hogy elveszik életem. Én azonban benned bízom, Uram; Azt mondom: ,,Te vagy az én Istenem! Sorsom a te kezedben van.' Ments meg ellenségeim kezéből s üldözőimtől. Ragyogtasd fel szolgád fölött arcodat, szabadíts meg irgalmasságodban. Uram, ne hagyd, hogy szégyen érjen, hisz segítségül hívlak téged. Érje szégyen a gonoszokat és némuljanak el az alvilágban; Némuljanak el az álnok ajkak, melyek az igaz ellen gonoszat szólnak, kevélyen és megvetéssel. Uram, milyen bőséges a te édességed, amelyet elrejtettél a téged félők számára, amelyet a benned bízóknak juttatsz az emberek fiai előtt! Elrejted őket arcod rejtekében az emberek háborgatása elől; Megoltalmazod őket hajlékodban a perlekedő nyelvektől. Áldott az Úr, mert csodásan megmutatta irgalmát nekem a megerősített városban! Én ugyan azt gondoltam ijedtemben: ,,Elvetettél szemed elől engem!' Te azonban meghallgattad könyörgésem szavát, amikor kiáltottam hozzád. Szeressétek az Urat, szentjei mind, mert az Úr megőrzi a hűségest, de bőségesen megfizet a kevélyen cselekvőknek. Legyetek bátrak és erősítsétek meg szívetek, mindnyájan, akik az Úrban reménykedtek!

Jn 6,30-35
Erre megkérdezték tőle: ,,Milyen jelet viszel végbe, hogy lássuk és higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink mannát ettek a pusztában, amint írva van: ,,Égi kenyeret adott enni nekik''' [Kiv 16,4]. Jézus ezt válaszolta: ,,Bizony, bizony mondom nektek: Nem Mózes adta nektek az égből való kenyeret, hanem az én Atyám adja nektek az igazi mennyei kenyeret. Mert az Isten kenyere az, amely a mennyből szállott le, és életet ad a világnak.' Ekkor azt mondták neki: ,,Uram, mindenkor add nekünk ezt a kenyeret!' Jézus azt felelte nekik: ,,Én vagyok az élet kenyere. Aki hozzám jön, nem fog éhezni, és aki bennem hisz, sohasem szomjazik meg.

Húsvét harmadik hete – kedd

  2012. április 24. - Kedd


  Abban az időben, amikor Jézus az örök élet kenyeréről beszélt, így szóltak
  hozzá a  tömegből:  „Hadd lássuk,  milyen  csodát művelsz,  hogy  higgyünk
  neked! Mit tudsz tenni?  Atyáink mannát ettek a  pusztában, amint az  írás
  mondja: Égből való kenyeret adott enni nekik.” Jézus így felelt:  „Bizony,
  bizony, mondom nektek; nem Mózes adott kenyeret az égből, hanem Atyám adja
  az igazi mennyei kenyeret. Az az Isten kenyere, amely leszállt a mennyből,
  és életet ad a világnak.”  „Uram – kiáltották –,  add nekünk mindig ezt  a
  kenyeret!” Jézus így  válaszolt: „Én  vagyok az élet  kenyere. Aki  hozzám
  jön, nem éhezik többé; és aki bennem hisz, nem szomjazik sohasem.”
  Jn 6,30-35

  Elmélkedés:


  A csodálatos  kenyérszaporítás különleges  eseménye nem  volt elég  a  nép
  számára és olyan újabb jelet  követelnek Jézustól, amely alapján  hihetnek
  benne. Milyen szándék lehet a követelés hátterében? Ha jó szándékú volt  a
  kérés, akkor valóban hinni akartak az emberek. Ha viszont rossz szándékkal
  kérték ezt, akkor csak próbára akarták tenni Jézust és abban bíztak,  hogy
  nem tud csodát  tenni és  kudarcot vall.  Talán ez  utóbbi a  valószínűbb,
  hiszen Jézus nem teljesíti a kérést. Ennek az lehet az oka, hogy Jézus nem
  a csodaváró  emberi elvárásoknak  akar megfelelni,  hanem mindig  az  Atya
  akaratát teljesíti. Jézus ugyan újabb csodát  nem tesz, de tanítást ad  az
  igazi mennyei kenyérről, amelyet az Atya  ad az embereknek. Ez a kenyér  Ő
  maga,  az  Ő  valóságos  teste,  amelyet  az  Oltáriszentségben   vehetünk
  magunkhoz, mint az élet kenyerét és az örök élet táplálékát.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Krisztuséi vagyunk. Nem máshoz, hanem hozzá tartozunk. Egységünk alapja: a
  keresztségben  Krisztus   bennünket   magáénak  fogadott,   és   önmagával
  egyesített. Az egység, melyet Krisztusban egymással megosztunk, nagyobb  a
  múltbeli  és  jelenlegi  különbségeinknél,   melyek  egyházainkat  ma   is
  elválasztják. Szerető Istenünk!  Köszönjük Neked,  hogy Krisztusban  eggyé
  tettél bennünket. Adj  nekünk felismerést és  bátorságot, hogy  egyházadat
  egységben és szeretetben  építhessük. Add, hogy  életünkkel és  egyházaink
  szolgálatával a Te szeretetedről tegyünk tanúbizonyságot.
______________________________

Húsvét harmadik hete – kedd

Megpillantani Jézus mélységeit
2012. április 24. Húsvét harmadik hete – kedd

P. James Swanson LC

Jn 6,30-35
Abban az időben, amikor Jézus az örök élet kenyeréről beszélt, így szóltak hozzá a tömegből: ,,Milyen jelet viszel végbe, hogy lássuk és higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink mannát ettek a pusztában, amint írva van: ,,Égi kenyeret adott enni nekik”. Jézus ezt válaszolta: ,,Bizony, bizony mondom nektek: Nem Mózes adta nektek az égből való kenyeret, hanem az én Atyám adja nektek az igazi mennyei kenyeret. Mert az Isten kenyere az, amely a mennyből szállott le, és életet ad a világnak.” Ekkor azt mondták neki: ,,Uram, mindenkor add nekünk ezt a kenyeret!” Jézus azt felelte nekik: ,,Én vagyok az élet kenyere. Aki hozzám jön, nem fog éhezni, és aki bennem hisz, sohasem szomjazik meg.”

Bevezető ima: Szentlélek, Úristen, világosítsd meg elmémet ebben az elmélkedésben, hogy tisztán láthassam, mit szeretnél mondani nekem. Segíts, hogy mindig keressem és meg is találjam az igazságot az imában, és meggyőződésem legyen, hogy az igazságot ebben kell megtalálnom, nem pedig máshol. Te vagy az Igazság.

Kérés: Uram, add meg a kegyelmet, hogy ne a jelek érdekeljenek, hanem inkább az, hogy megtapasztaljam szeretetedet - elsősorban a lelkiismeretem által.

1.Mit tettél értem az utóbbi időben? A tömeg egy jelet kér Jézustól, és ez furcsa. Nem ugyanennek a tömegnek adott enni előző nap öt kenyérből és két halból Jézus? (Vö. Jn 6,1-14) Nem ők mondták erre, hogy "Bizonyára ez az a próféta, aki eljön a világra!" (Vö. Jn 6,14) Nem kellett Jézusnak elmenekülnie előlük, mert királlyá akarták tenni? (Vö. Jn 6:15) Hogy felejthették el ilyen hamar a következtetéseket, amikre előző nap jutottak? Mindenük megvolt ahhoz, hogy hinni tudjanak Jézusban, mégis egy újabb jelet kértek tőle. Néha én is ugyanilyen vagyok. Rengeteg olyan dolog van, amit Jézus értem tett. Abban a pillanatban, amikor ezek megtörténnek, örömmel fogadom őket. Talán hálás is vagyok, de legtöbbször ezt nem mutatom ki eléggé. És még ha meg is köszönöm neki, a következő nap (vagy néha még hamarabb) úgy teszek, mintha elfelejtettem volna. Még több szívességet kérek. Talán az az érzésem, hogy Ő sosem tesz értem semmit. Hogy lehetek ilyen vak, hogy nem veszem észre szeretetének jeleit, amelyeket minden nap megmutat nekem?

2. A tömeget a saját maguk által idézett Zsoltár ítéli meg. A tömeg a Szentírásból idézi Jézusnak, hogy "ennivalóként mannát hullatott nekik, és mennyei kenyeret adott" (Zsolt. 78,24) A saját anyagi hasznukat nézik, és azt akarják, hogy olyan csodát tegyen Jézus, ami által minden nap táplálékhoz jutnak, ahogyan a manna is negyven éven át táplálta ősatyáikat a pusztában. De pont saját szavaik ítélik meg őket. A 78. Zsoltár ugyanis arról szól, hogy ősatyáik a pusztában a manna, és az Úr más csodái ellenére is keményszívűek maradtak: "Ettek és nagyon jóllaktak, mert megadta nekik, amit kívántak... Mindamellett ismét csak vétkeztek, és nem hittek csodatetteinek." (Zsolt. 78,29,32)
Nem bánik velem Jézus legalább olyan jól, mint a zsidókkal a pusztában? Nem állt mindig készen, hogy segítsen nekem? Nem adott meg nekem mindig mindent, amire szükségem volt, még életem legreménytelenebb pillanataiban is, mindaddig, amíg kész voltam elfogadni az Ő segítségét?

3. Jézus mindig jobbat ad annál, amit mi kérünk. Még több földi kenyeret kérnek tőle és Jézus valami sokkal jobbat ígér nekik - kenyeret a lélek táplálására. Jézus mindig ezt teszi. Egy hétköznapi szintről indul, és a beszélgetést felemeli a lelki dolgokhoz. Mindannyian tisztában vagyunk vele, mennyire szükségünk van bizonyos mindennapi dolgokra, például kenyérre. Jézus megpróbál segíteni nekünk, hogy lássuk, legalább ennyire szükségünk van valamire, ami a lelkünket táplálja, ha nem még inkább. A tömeg tegnap evett és tegnap jóllakott. Ma ismét éhesek, és ezért felkeresik Jézust, remélve, hogy kapnak tőle valami mannához hasonlót, ami minden nap táplálja őket, hogy ne kelljen többé aggódniuk a mindennapi éhség miatt. Jézus túlmegy ezen, és egy eljövendő kenyérről beszél nekik, a kenyérről, ami lelkileg fogja táplálni őket, hogy többé ne kelljen lelkileg éhezniük. Valami sokkal jobbat ad nekik, mint amit kértek tőle: saját testének kenyerét.

Beszélgetés Krisztussal: Drága Jézusom, oly gyakran van, hogy a dolgokat csak önzésemen át látom. Nagyon anyagias vagyok és csak magamra gondolok, nem tekintve arra, ami a természetfeletti szinten történik, különösen az isteni ajándékokra, amiket minden nap megadsz nekem. Segíts, hogy jobban törődjek a lelki dolgokkal és kevésbé legyek önző. Nem akarok egy lenni a tömegben levő emberek közül, újból és újból megismételve ugyanazokat a hibákat, amiket az őseik követtek el. Meg akarok szabadulni ettől a rövidlátástól, hogy megtapasztalhassam az örömöt, hogy ismerlek, és magamhoz vehetlek minden nap az Oltáriszentségben.

Elhatározás: Megtalálom a módját, hogy ma meglátogassam Jézust az Oltáriszentségben. Ha ez teljesen lehetetlen, akkor elvégzek egy lelki áldozást, kérve Jézust, hogy töltse el a szívemet, még ha nem is tudom ebben a pillanatban magamhoz venni; és növelje hitemet, reményemet és szeretetemet.

Erdő Péter bíboros atya 2012. áprilisi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy húsvét ünnepe erősítse Istenbe vetett bizalmunkat és egymás iránti szeretetünket, mert Krisztus mindnyájunkért meghalt és mindenkit az örök boldogságra hív.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger