2012. április 25., szerda

Szent Márk evangélista

Szent Márk evangélista

Feltámadása után Jézus kiárasztotta a tanítványokra a Szentlelket, majd küldetést adott nekik, hogy hirdessék az evangéliumot a föld végső határáig. Máté a zsidókhoz szólt, míg Péter és Pál Rómában hirdették Krisztust. Vértanúhaláluk után Pál tanítását Lukács, Péterét Márk rögzítette írásban. A mai szentleckében is ott látjuk Márkot Péter oldalán. Legyetek alázatosak, józanok, és virrasszatok – hallotta Pétertől, és megőrizte, amit mondott. Szent Márk evangéliumát Jézus mennybemenetelével zárja: „Felvétetett a mennybe, és helyet foglalt az Isten jobbján.” Beteljesültek az ószövetségi próféciák, valóra vált a 109. zsoltár jövendölése: „Így szól az Úr az én Uramhoz: ülj a jobbomra, míg ellenségeidet lábad alá vetem.” Jézus győzedelmeskedett a halálon, megtörte a sátán uralmát. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

SZENT MÁRK EVANGÉLISTA (ünnep)

2012.04.25. szerda: SZENT MÁRK EVANGÉLISTA (ünnep)
 
(Szent Ervin)
Köszönt titeket Márk, az én fiam


1Pét 5,5b-14
Hasonlóképpen ti ifjak, engedelmeskedjetek az idősebbeknek! Mindnyájan öltsétek magatokra az alázatosságot, mert Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad [Péld 3,34G]. Alázzátok meg tehát magatokat Isten hatalmas keze alatt, hogy felmagasztaljon titeket annak idején. Bízzátok rá minden aggodalmatokat [Zsolt 55,23], mert gondja van rátok. Józanok legyetek és vigyázzatok, mert ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán körüljár, keresve, kit nyeljen el. Erős hittel álljatok neki ellen, tudjátok ugyanis, hogy ugyanez a szenvedés vár testvéreitekre is, akik ezen a világon vannak. Minden kegyelem Istene pedig, aki meghívott titeket az ő örök dicsőségére Jézus Krisztus által, maga fog minket -- miután kissé szenvedtünk -- tökéletesíteni, megerősíteni, megszilárdítani és megalapozni. Neki legyen dicsőség és uralom mindörökkön örökké! Ámen. Szilvánusz, a hű testvér által -- úgy gondolom -- röviden írtam nektek, kérve-kérve titeket, és tanúságot téve arról, hogy Isten igaz kegyelme az, amelyben éltek. Üdvözöl titeket a veletek együtt kiválasztott egyház Babilonban, és Márk, a fiam. Köszöntsétek egymást a szeretet csókjával! Békesség mindnyájatoknak, akik Krisztusban vagytok! Ámen.

Zs 88,2-17
Az Úr kegyelmét örökké éneklem, hűségedet nemzedékről nemzedékre hirdeti szám. Mert ezt mondtad: ,,Örök időkre épül az irgalom' -- hűséged szilárdan áll a mennyekben. -- ,,Szövetségre léptem választottammal, megesküdtem szolgámnak, Dávidnak: örökre megszilárdítom utódodat, nemzedékről nemzedékre építem trónodat.' Csodáidat, Uram, magasztalják az egek, és hűségedet az egybegyűlt szentek. Mert ki hasonló az Úrhoz a fellegek közt ki olyan az Isten fiai között, mint Isten? Isten, akit rettegnek a szentek tanácsában, aki nagyobb és félelmetesebb mindazoknál, akik körülötte vannak. Uram, Seregek Istene, ki hasonló hozzád? Hatalmas vagy, Uram, és hűséged övez téged. Te uralkodsz a tenger erején és háborgó hullámait te fékezed meg. Te tapostad el Ráhábot, halálra sebezve, hatalmas karoddal szétszórtad ellenségeidet. Tiéd az ég, és tiéd a föld, te alkottad a föld kerekségét és mindazt, ami rajta van. Te teremtetted északot és délt, nevedben örvendezik a Tábor és a Hermon. Karod hatalmas, kezed erős, jobbod diadalmas. Igazságosság és jog trónod alapja, irgalom és igazság vonulnak előtted. Boldog az a nép, amely tud ünnepelni. Az ilyenek arcod világosságánál járnak, Uram. Nevedben egész nap ujjonganak, s felmagasztalódnak igazságosságodban.

Mk 16,15-20
Azután ezt mondta nekik: ,,Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek. Aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül; aki pedig nem hisz, elkárhozik. Azokat, akik hisznek, ezek a jelek fogják kísérni: a nevemben ördögöket űznek ki, új nyelveken szólnak, kígyókat vesznek fel, és ha valami halálosat isznak, nem árt nekik; a betegekre teszik kezüket, és azok meggyógyulnak.' Az Úr Jézus, miután szólt hozzájuk, fölvétetett a mennybe, és ül az Istennek jobbja felől [2 Kir 2,3.11; Zsolt 110,1]. Azok pedig elmentek és prédikáltak mindenütt. Az Úr velük együtt munkálkodott, a tanítást megerősítette, s csodajelekkel kísérte.

Szent Márk evangélista

2012. április 25. – Szerda, Szent Márk evangélista


  Abban az időben:  Jézus megjelent  a Tizenegynek, és  így szólt  hozzájuk:
  „Menjetek el  az  egész világra,  és  hirdessétek az  evangéliumot  minden
  teremtménynek! Aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül, aki nem hisz, az
  elkárhozik. A híveket ezek  a jelek fogják  kísérni: A nevemben  ördögöket
  űznek ki,  új nyelveken  beszélnek,  kígyókat vehetnek  a kezükbe,  és  ha
  valami mérget isznak, nem  árt nekik. Ráteszik a  kezüket a betegekre,  és
  azok  meggyógyulnak.”  Az   Úr  Jézus,  miután   ezeket  elmondta   nekik,
  felvétetett a  mennybe,  és helyet  foglalt  az Isten  jobbján.  Ők  pedig
  elmentek,  és   mindenütt  hirdették   az  evangéliumot.   Az  Úr   együtt
  munkálkodott velük,  és  az  igehirdetést  megerősítette  a  jelek  által,
  amelyek kísérték őket.
  Mk 16,15-20

  Elmélkedés:


  Szent  Márk  e   szavakkal  kezdi  írását:   Jézus  Krisztus,  Isten   Fia
  evangéliumának kezdete. E  kijelentés Márk  személyes vallomása  Jézusról.
  Nem  sokkal   később   azt   találjuk   az   evangéliumban,   hogy   Jézus
  megkeresztelkedésekor az  Atya  is  tanúságot  tesz  Jézusról:  Ez  az  én
  szeretett Fia, őt hallgassátok  – hangzik az  égből hangja. Az  evangélium
  vége felé pedig egy pogány ember, a római katonák századosának  vallomását
  olvashatjuk: Ez az ember  valóban Isten Fia volt.  Az evangélista tehát  a
  hit útján vezet bennünket, olvasókat és észrevehetően az a szándéka,  hogy
  személyes vallomást  tegyünk arról,  hogy  hiszünk Krisztusban,  az  Isten
  Fiában. Vajon készek  vagyunk-e arra,  hogy tanúságot  tegyünk a  világban
  hitünkről?
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Istenünk: Jézus, a Te Fiad megígérte  nekünk az Igazság Lelkét. Add,  hogy
  örökre  velünk  maradjon   a  Vigasztaló!  Add,   hogy  parancsaid   által
  megismerhessük az  élet  útját. Kérünk,  add,  hogy legyen  mindig  erőnk,
  befogadni az  Igazságot.  Add,  hogy  ellenállhassunk  a  hazugság  minden
  csábításának. Add, hogy teljesítve a Te parancsaidat szeretetedben éljünk,
  és velünk legyen mindig az Igazság Lelke.
______________________________

Szent Márk evangélista

Elérkezett az idő, hogy szentté váljunk; a csodák ideje lejárt
Szent Márk evangélista
2012. április 25. Húsvéti idő második hete - Szerda

P. James Swanson LC

Mk 16, 15-20
Abban az időben: Jézus megjelent a Tizenegynek és ezt mondta nekik: "Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek. Aki hisz és megkeresztelkedik, üdvözül, aki nem hisz, az elkárhozik. Akik hisznek, azokat ezek a jelek fogják kísérni: Nevemben ördögöt űznek, új nyelveken beszélnek, kígyókat vehetnek kezükbe, és ha valami mérget isznak, nem árt nekik, ha pedig betegekre teszik a kezüket, azok meggyógyulnak." Az Úr Jézus, miután szólt hozzájuk, fölment a mennybe, elfoglalta helyét az Isten jobbján, ők meg elmentek, s mindenütt hirdették az evangéliumot. Az Úr velük volt munkájukban, és tanításukat csodákkal kísérte és igazolta.

Bevezető ima: Szentlélek, Úristen, segíts nagylelkűnek lenni az imára szánt idővel, hogy sose gondolkozzak azon, mit szeretnék vagy kellene most tennem, bármilyen fontos legyen is a feladat. Adj nekem mélyebb vágyat arra, hogy veled töltsem az időmet, és ezt soha ne tartsam elvesztegetett időnek.

Kérés: Uram, segíts arra irányítani a szívemet és az elmémet, hogy folyamatosan küzdjek azért, amire hívsz engem: az életszentség eléréséért.

1. Jézus beindítja a lavinát. Az evangéliumban eddig a pontig minden Jézuson múlott. Három évig hirdette az örömhírt, mindent elmagyarázva, ami az üdvösséghez kell. Megvalósította azokat a csodákat, amelyek a próféták szerint a messiási időket jelzik, betegeket gyógyított és ördögöket űzött ki. Falvakban, városokban, a pusztában, mindenütt csodát tett. Máskor egyéb csodákat is: ezreket jóllakatott néhány kenyérrel és hallal, vízen járt, még halottakat is feltámasztott legalább három alkalommal. Minden nyitott szívű embernek világos volt, hogy Ő lehet a Messiás, akire vártak, és akire figyelni kell. Ezrek kapták meg az üzenetét.

2. Jézus felkészít másokat, hogy folytassák művét. Jézus nem volt egyedül. Mindenekelőtt maga köré gyűjtött egy csoport tanítványt. Mivel Jézus a vándortanító életét élte, ami szokványos mesterség volt akkoriban Izraelben, a tanítványok tudták, hogy tőlük is ezt az életstílust várja el. Egy vándortanító egyik helyről a másikra ment, tanította, magyarázta az írást azoknak a falusiaknak, akiknek nem volt saját rabbija. Volt néhány rabbi-képző iskola Galileában, amelyekben a rabbik tanítványokat gyűjtöttek maguk köré, akiknek tanulniuk kellett tőlük, megjegyezni a hittételeket, és aztán maguknak is emberek közé menni és tanítani. Az apostolok mindent megtanultak, amit Jézus tanított nekik. Sőt, Jézus parancsba foglalta, hogy tanítaniuk kell az Ő nevében, valamint megkapták a hatalmat arra, hogy úgy gyógyítsanak és űzzenek ki ördögöket, ahogy Jézus. Már elmentek gyakorolni a küldetést – és sok sikert értek el. Tökéletesen felkészültek a következő lépésre, hogy Krisztus terveit megvalósítsák: megalapítsák az Ő Egyházát.

3. A csodatévők ideje lejárt. Most Jézus tesz egy lépést. Mindent felforgat az apostolok életében. Ugyanakkor új erőkkel látja el őket. Ezeket az erőket nem használhatják a saját dicsőségükre, csak annak a jeleként, hogy ők Isten küldöttei. Ezek az erők ma is nyilvánvalóan jelen vannak az Egyházban annak bizonyításaként, hogy ugyanannak a közösségnek a része, amelyet annak idején Jézus alapított. Miért nem mindennaposak ezek a csodák? Mert az a céljuk, hogy növeljék a hitet a nyitott szívekben. A legtöbb ember ma eldönti, hogy hisz-e vagy sem. Akik nem hisznek, többnyire zárt szívűek. Néhányan vannak azok, akik azért nem hisznek, mert soha nem hallottak Krisztusról. Az ő számukra ma is történnek csodák. Azonban látványosságra használni csodákat, ellenkezik Isten útjaival. Az effajta csodák csak a csodatévő büszkeségét növelnék és nem Isten dicsőségét és az emberek hitét. Akkor az Egyháznak szüksége volt a csodákra, mert így nyilvánult meg, hogy Istentől van. Ma az életszentségért való mindennapi küzdelemre van szükség.

Beszélgetés Krisztussal: Kedves Jézus, annyi kibúvót találok arra, hogy eltoljam magamtól az életszentségért folytatott küzdelmet, pedig Te csak ezt kéred tőlem. Néha azt akarom mondani, hogy túl elfoglalt vagyok. Máskor pedig az a kifogás, hogy túl nehéz. Néha halogatom a dolgot azt gondolva, hogy megérdemlek valamilyen jelet. Azonban Te már minden szükséges jelet megadtál nekem. Segíts komolyan vennem parancsodat, hogy szentté kell válnom, és még ma el is kezdjek dolgozni ezen.

Elhatározás: Mivel az életszentség mindenekelőtt a szeretet gyakorlásában áll, ezért ma teszek néhány rejtett jótettet valakivel úgy, hogy ne vegye észre, kitől származik, és ne tudja megköszönni nekem. Isten és az emberek iránti tiszta szeretet fog irányítani, s nem az önérdek, hogy hasznom származzék belőle.

A pápa imaszándéka 2012. április hónapra:
Hivatások: Hogy sok fiatal tudja elfogadni Krisztus hívását arra, hogy kövesse Őt a papságban és a szerzetesi életben.
Krisztus, remény az afrikaiaknak: Hogy a feltámadott Krisztus biztos remény jele legyen az afrikai földrészen élő férfiak és nők számára.

Krisztussal a keresztet: Recept a bűn legyőzésére – 2012.

Krisztussal a keresztet: Recept a bűn legyőzésére – 2012.: Recept a bűn legyőzésére – 2012. Lelki Környezetvédelmi Minisztérium : Római Katolikus Egyház Kirendeltség: Saját Plébániád Rendelőinté...

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger