2012. április 27., péntek

Húsvéti idő, 3. hét Péntek

Húsvéti idő, 3. hét Péntek

Volt valaki, aki Saulként indult el és Pálként érkezett célba. De nem önerőből, hanem isteni rásegítéssel. Egy utazás segít abban, hogy megváltozzunk. Régebben ezt zarándoklatnak hívták. Kifejezi egész létünk zarándok-jellegét. Megyünk, mert hajt valami bennünket. Aki semmi változást nem akar, az már meg se mozdul. A mozgás hozzásegít az önismerethez. Ha felvállaljuk az út kiszámíthatatlanságát, és merünk haladni, akkor más emberként érünk célba, mint ahogy elindultunk. Istenhez csak cselekedeteink mozgásában lehet eljutni. De az ő vonzása is segít ebben. Az igazi megtérés eléggé ritka, de van annyi, hogy reményünk élő legyen, azonban, nincs annyi, hogy lélekben elkényelmesedjünk. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Húsvét harmadik hete – péntek

2012.04.27. péntek

(Szent Zita)
Választott eszközöm ő, hogy nevemet a népek elé vigye


ApCsel 9,1-20
Eközben Saul, aki még mindig gyűlölettől lihegett és halállal fenyegette az Úr tanítványait, elment a főpaphoz, és levelet kért tőle a damaszkuszi zsinagógákhoz, hogy megkötözve Jeruzsálembe hozhassa azokat a férfiakat és nőket, akiket ott talál ennek a tannak a követői közül. De amint haladt az úton és Damaszkuszhoz közeledett, történt, hogy hirtelen fényesség ragyogta körül az égből. Leesett a földre, és szózatot hallott, amely azt mondta neki: ,,Saul, Saul, miért üldözöl engem?' Erre remegve és ámulva megkérdezte: ,,Uram, mit akarsz, hogy tegyek?' Az Úr azt válaszolta neki: ,,Kelj föl és menj be a városba, ott majd megmondják neked, mit kell tenned.' A férfiak, akik kísérték, csodálkozva álltak. Hallották ugyan a hangot, de nem láttak senkit sem. Saul pedig fölkelt a földről, de amikor kinyitotta a szemét, semmit sem látott. Úgy vezették be kezénél fogva Damaszkuszba. Ott volt három napig, nem látott, nem evett, nem ivott semmit. Volt Damaszkuszban egy Ananiás nevű tanítvány, akihez az Úr látomásban így szólt: ,,Ananiás!' Ő pedig így felelt: ,,Itt vagyok, Uram!' Az Úr így folytatta: ,,Kelj föl, menj el az úgynevezett Egyenes utcába, keress fel Júdás házában egy Saul nevű tarzusi embert. Íme, épp imádkozik, és lát egy Ananiás nevű férfit, amint belép hozzá, és ráteszi a kezét, hogy látását visszanyerje.' Ananiás azonban azt felelte: ,,Uram, sokaktól hallottam erről a férfiról, hogy mennyi gonoszat tett szentjeiddel Jeruzsálemben. Itt meg felhatalmazása van a főpapoktól, hogy megkötözze mindazokat, akik segítségül hívják nevedet.' De az Úr azt mondta neki: ,,Csak menj, mert kiválasztott edényem ő nekem, hogy hordozza nevemet a pogányok, a királyok és Izrael fiai előtt. Én ugyanis megmutatom neki, mennyit kell szenvednie az én nevemért.' Erre Ananiás elindult, bement a házba, rátette a kezét, és azt mondta: ,,Saul testvér, az Úr Jézus küldött engem, aki megjelent neked az úton, amelyen jöttél, hogy láss és eltelj Szentlélekkel.' Erre azonnal halpikkely-szerű valami hullott le a szemeiről, és visszanyerte a szeme világát. Fölkelt és megkeresztelkedett, azután ételt vett magához és megerősödött. Néhány napig még együtt maradt a tanítványokkal, akik Damaszkuszban voltak. Azonnal hirdette a zsinagógákban Jézust, hogy ő az Isten Fia.

Zs 116
ALLELUJA! Dicsérjétek az Urat minden népek, dicsérjétek őt minden nemzetek! Mert megerősíttetett mirajtunk az ő irgalma, és jósága örökre megmarad!

Jn 6,52-59
Vitatkozni kezdtek erre a zsidók egymás közt, és ezt kérdezték: ,,Hogyan adhatja ez testét eledelül nekünk?' Jézus azt felelte nekik: ,,Bizony, bizony mondom nektek: Ha nem eszitek az Emberfia testét, és nem isszátok az ő vérét, nem lesz élet tibennetek. De aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van, és én feltámasztom őt az utolsó napon. Mert az én testem valóságos étel, és az én vérem valóságos ital. Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, az bennem marad, és én őbenne. Amint engem küldött az élő Atya, és én az Atya által élek, úgy aki engem eszik, az is általam él. Ez az a kenyér, amely az égből szállt alá. Nem olyan, mint amit az atyák ettek és meghaltak; aki ezt a kenyeret eszi, örökké élni fog. Ezeket mondta Kafarnaumban, amikor a zsinagógában tanított.

Húsvét harmadik hete – péntek

2012. április 27. – Péntek


  Amikor Kafarnaumban Jézus az élet kenyerének mondta önmagát, vita támadt a
  zsidók között: „Hogyan  adhatja ez testét  eledelül nekünk?” –  kérdezték.
  Jézus így felelt nekik: „Bizony, bizony, mondom nektek: Ha nem eszitek  az
  Emberfia testét, és nem isszátok az  ő vérét, nem lesz élet bennetek.  Aki
  eszi az én testemet és  issza az én véremet, annak  örök élete van, és  én
  feltámasztom őt az utolsó napon. Az én testem valóban étel, és az én vérem
  valóban ital. Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak  örök
  élete van, és  én feltámasztom őt  az utolsó napon.  Az én testem  ugyanis
  valóban étel és az én vérem valóban ital. Aki eszi az én testemet és issza
  az én véremet,  az bennem  marad és  én őbenne.  Amint engem  az élő  Atya
  küldött, és én az Atya által élek,  úgy az is, aki engem eszik,  énáltalam
  él. Ez a mennyből alászállott kenyér.  Nem az, amelyet atyáitok ettek,  és
  meghaltak. Aki  ezt a  kenyeret eszi,  örökké él.”  Így tanított  Jézus  a
  kafarnaumi zsinagógában.
  Jn 6,52-59

  Elmélkedés:

  Amikor Jézus saját testéről és véréről, mint valóságos ételről és  italról
  beszél, a hallgatóság nem  érti szavait. Az ő  helyükben bizonyára mi  sem
  értettük volna, hiszen mindaz, amit Jézus mond, csak szenvedésének estéjén
  valósul meg, amikor  megalapítja az Oltáriszentséget.  Az utolsó  vacsorán
  történtek fényében viszont már világosan értjük ezeket a kijelentéseket. A
  kenyeret  és  a  bort  testévé  és  vérévé  átváltoztatva  adja  Jézus  az
  apostoloknak. Ezt a tettét szeretetének ajándékaként kell tekintenünk.  Az
  Eucharisztiában  Jézus  valóságosan   jelen  van,   s  szentáldozáskor   –
  teljesítve kérését –  Őt vesszük magunkhoz.  Ha az evangéliumban  szereplő
  személyekhez hasonlóan napjainkban valaki  megkérdezi tőlünk, hogy  miként
  adja   Jézus   önmagát   táplálékul,    azt   válaszolhatjuk,   hogy    az
  Oltáriszentségben, az  Eucharisztiában. A  felszentelt pap  imádsága és  a
  Szentlélek közreműködése  által változik  át a  kenyér és  a bor  Krisztus
  testévé és vérévé.  E tudásunk ellenére  az Eucharisztia titok  számunkra,
  amelyet akkor  érthetünk  meg  leginkább,  ha  nem  csupán  hisszük  Jézus
  jelenlétét, hanem valóban vele táplálkozunk.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:


  Nyisd meg, Urunk, a gazdagok szívét a szegények és szenvedők  szükségletei
  iránt.  Add,  hogy  a  munkanélküliek  munkaadóra  találjanak.  Segítsd  a
  hajléktalanokat,  hogy  otthonra  találjanak.  Adj  a  családoknak  minden
  nehézséget legyőző  szeretetet. A  fiataloknak nyiss  utat és  távlatot  a
  jövőbe. Oltalmazó  palástodat  terjeszd  ki a  kicsinyekre,  hogy  meg  ne
  botránkoztassák őket.
______________________________

Húsvét harmadik hete – péntek

Törekedni, hogy az Úr megtöltse a szívem.
2012. április 27. Húsvét harmadik hete – péntek

P. James Swanson LC

Jn 6, 52-59
Erre vita támadt a zsidók közt: "Hogy adhatja ez a testét eledelül?" Jézus ezt mondta rá: "Bizony, bizony, mondom nektek: Ha nem eszitek az Emberfia testét és nem isszátok a vérét, nem lesz élet bennetek. De aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van, s feltámasztom az utolsó napon. A testem ugyanis valóságos étel, s a vérem valóságos ital. Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, az bennem marad, én meg benne. Engem az élő Atya küldött, s általa élek. Így az is élni fog általam, aki engem eszik. Ez a mennyből alászállott kenyér nem olyan, mint az, amelyet atyáitok ettek és meghaltak. Aki ezt a kenyeret eszi, az örökké él." Ezeket mondta, amikor Kafarnaumban, a zsinagógában tanított.

Bevezető ima: Szentlélek Úristen, adj erőt, hogy töretlenül tudjak rád figyelni, és folyamatosan a Te akaratodat keressem, még akkor is, amikor fáradt vagyok, vagy amikor úgy tűnik, nem tudok jól imádkozni. Segíts meggyőződnöm az ima fontosságáról az életemben, add, hogy soha ne hagyjam el a legfontosabb küzdőteret – az imádságot!

Kérés: Uram, amikor nehézséget vagy gyöngeséget tapasztalok meg hitemben, segíts, hogy soha ne adjam fel, hanem továbbra is kövesselek Téged a hitben!

1.A zsidók keresték a választ. A zsidók egy nehéz ponthoz értek. Azért követték Jézust idáig, mert előző nap csodálatos módon megszaporította a kenyeret és a halat a tömeg számára. Felfedezték, hogy egy különleges személlyel állnak szemben, hogy talán Ő a Messiás, vagy legalábbis egy próféta. Kíváncsiak voltak rá és követték, hogy kérdéseket tehessenek fel neki. Minden, amit eddig mondott, kedvükre való volt. Néha nem értettek dolgokat teljesen vagy helyesen, de sok hasonló dolgot mondott Jézus ahhoz, amiket eddig is hallottak, és ezért ez nem jelentett problémát nekik. Továbbra is kérdeztek és kutattak a válaszok után, különösen a számukra kényelmes válaszok után.

2. Jézus csak titkot kínált nekik. Most Jézus igazán sokkoló dolgot mondott nekik. Azt akarta, hogy a testét egyék és a vérét igyák! Meg akarta őket döbbenteni. Valami mélyebbet várt el tőlük, mint amit eddig adtak neki. Ez idáig legtöbben úgy fogadták el Őt, mint aki kenyeret ad nekik. Tegnap megetette őket, talán ha kitartóan vándorolnak vele, még egyszer megteszi. A Messiásképük túl anyagias volt, lényegében a dávidi királyság visszaállítását remélték a római fennhatóság megtörésével. Jézus azonban egy magasabb szintre akarta őket emelni. Be akarta vonni őket Isten szerető nagylelkűségének titkába. Sokkal jobbat akart nekik ajándékozni, mint amit a manna jelentett a pusztában. Sokkal nagyobb királyságot akart nekik adni, mint amilyen Dávid királysága volt. Ésszel nem képesek felérni, annyival magasztosabb dolgot akart nekik ajándékozni, mint amire vártak. Ez csak hittel fogadható el.

3. A legnagyobb ajándékokat csak hitben lehet befogadni. Sok dolgot meg tudunk érteni, még lelki dolgokat is. A jóságos Isten megajándékozott minket intelligenciával, hogy megérthessünk néhány igazságot róla. Ám ezek olyan egyszerű igazságok, amelyek nem nyilvánítják ki Isten teljes dicsőségét. Jézus a testével akar táplálni és a vérével akar itatni minket. Kinyilatkoztatja ezt az embereknek, akik nem értették meg Őt, mert nem volt hitük. Néhányan továbbálltak, hogy találjanak maguknak egy újabb csodatevőt. Mások, akik tudásra vágytak, továbbálltak, hogy egy olyan mestert találjanak, akit meg tudnak érteni. De remélhetőleg vannak néhányan, akik Isten kinyilatkoztatott titkait keresik, az Ő legnagyobb ajándékát. Ők nem a hasuk vagy az értelmük jóllakottságát keresik. A szívüket akarják megtölteni. Jézus ilyen ajándékokat akar bőségesen adni.

Beszélgetés Krisztussal: Drága Uram, oly gyakran várok tőled anyagi javakat. Máskor azt szeretném, hogy felfoghassam titkaidat. Segíts megértenem, hogy legnagyobb ajándékaid felülmúlják értelmemet, ha kész vagyok hittel befogadni azokat, eltöltik szívem. Talán idővel képes leszek megérteni néhány dolgot, de a hit nagyszerűsége abban áll, hogy bízom benned.

Elhatározás: Milyen lelki ajándékra van leginkább szükségem? Hitre? Szeretetre? Alázatra? Valami másra? Ma szánok egy kis időt arra, hogy imában kérjem Istentől ezt az ajándékot.

A pápa imaszándéka 2012. április hónapra:
Hivatások: Hogy sok fiatal tudja elfogadni Krisztus hívását arra, hogy kövesse Őt a papságban és a szerzetesi életben.
Krisztus, remény az afrikaiaknak: Hogy a feltámadott Krisztus biztos remény jele legyen az afrikai földrészen élő férfiak és nők számára.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger