2012. április 28., szombat

Chanel Szent Péter vértanú

Chanel Szent Péter vértanú

Jeruzsálemben üldözik az Egyházat. Ez látszólagos negatívum azonban gyümölcsöt is rejt: az Egyház elterjed az egész akkor ismert világon. Erejét Istenből meríti, és ez elegendő. Aki Istenben bízik, az a nehézségek láttán sem esik kétségbe. Emberileg sikertelennek tűnő helyzetek a kegyelem diadalát jelentik.
További gondolatok...

Húsvét harmadik hete – szombat

2012.04.28. szombat

(Chanel Szent Péter, Szent Teodóra, Grignon Szent Lajos)
Az egyház a Szentlélek vigaszával telt el


ApCsel 9,31-42
Az egyház ekkor egész Júdeában, Galileában és Szamariában békében élt és gyarapodott, az Úr félelmében járt, s telve volt a Szentlélek vigasztalásával. Történt egyszer, hogy Péter, amikor mindenkit fölkeresett, eljutott azokhoz a szentekhez is, akik Liddában laktak. Talált ott egy Éneász nevű embert, aki nyolc év óta ágyban feküdt, mert béna volt. Péter így szólt hozzá: ,,Éneász, Jézus Krisztus meggyógyít téged! Kelj föl, vesd be ágyadat!' Erre ő azonnal fölkelt. Lidda és Száron lakói mind látták őt, és megtértek az Úrhoz. Joppéban a tanítványok közt volt egy asszony, a neve Tabíta volt, ami azt jelenti: Dorkász. Teljesen a jócselekedeteknek és az alamizsnálkodásnak szentelte életét. Történt pedig azokban a napokban, hogy megbetegedett és meghalt. Miután megmosták, lefektették a felső teremben. Mivel Lidda közel van Joppéhoz, s a tanítványok meghallották, hogy Péter ott van, elküldtek hozzá két férfit, és kérték: ,,Ne késlekedj hozzánk jönni!' Péter erre útrakelt, és elment velük. Amikor megérkeztek, felvezették őt a felső terembe. Az özvegyek mind körülvették őt sírva, és a köntösöket és ruhákat mutogatták, amelyeket Dorkász készített nekik, amíg velük volt. Péter azonban mindnyájukat kiparancsolta, azután térdre borulva imádkozott, majd a holttesthez fordulva így szólt: ,,Tabíta, kelj föl!' Erre az kinyitotta a szemét, meglátta Pétert, és felült. Ő pedig odanyújtotta neki a kezét és felsegítette. Azután odahívta a szenteket és az özvegyeket, és megmutatta nekik őt, hogy él. Híre ment ennek egész Joppéban, és sokan hittek az Úrban.

Zs 115
Az Úr kedvében járok az élők földjén. Hittem, még ha így is szóltam: ,,Nagyon nagy megalázás ért!' Elkeseredésemben azt mondtam: ,,Hazug minden ember!' Mivel viszonozzam az Úrnak mindazt, amit velem cselekedett? Fölemelem a szabadulás kelyhét, és segítségül hívom az Úr nevét. Teljesítem az Úrnak tett fogadalmaimat egész népe előtt. Az Úr szemében drága dolog, szentjeinek halála. Én is, Uram, a te szolgád vagyok, szolgád vagyok és szolgálód fia. Széttörted bilincseimet: a hála áldozatát mutatom be neked, és segítségül hívom az Úr nevét. Teljesítem az Úrnak tett fogadalmaimat egész népe előtt az Úr házának udvaraiban, tebenned, Jeruzsálem.

Jn 6,60-69
Amikor ezt meghallották, a tanítványai közül sokan azt mondták: ,,Kemény beszéd ez! Ki hallgathatja ezt?' Jézus tudta magában, hogy tanítványai emiatt zúgolódnak, ezért azt mondta nekik: ,,Megbotránkoztat ez titeket? Hát ha majd látjátok az Emberfiát fölmenni oda, ahol azelőtt volt? A lélek az, ami éltet, a test nem használ semmit. Az igék, amelyeket én mondtam nektek, lélek és élet. De vannak közületek egyesek, akik nem hisznek.' Mert Jézus kezdettől fogva tudta, hogy kik azok, akik nem hisznek, és hogy ki fogja őt elárulni. Majd hozzátette: ,,Ezért mondtam nektek: Senki nem jöhet hozzám, hacsak az Atya meg nem adja neki.' Ettől fogva a tanítványai közül sokan visszahúzódtak, és már nem jártak vele. Jézus azért így szólt a tizenkettőhöz: ,,Talán ti is el akartok menni?' Simon Péter azt felelte: ,,Uram, kihez mennénk? Az örök élet igéi nálad vannak. Mi hittünk, és megismertük, hogy te vagy az Isten Szentje.'

Húsvét harmadik hete – szombat

2012. április 28. - Szombat


  Abban az időben,  amikor Jézus  Kafarnaumban az  élet kenyeréről  beszélt,
  tanítványai közül, akik (szavait)  hallották, többen azt mondták:  „Kemény
  beszéd  ez.   Ugyan  ki   hallgatja?”   Jézus  tudta,   hogy   tanítványai
  méltatlankodtak miatta,  azért  így  szól  hozzájuk:  „Ez  megbotránkoztat
  titeket? Hát ha  majd azt  látjátok, hogy  az Emberfia  fölmegy oda,  ahol
  azelőtt volt! A Lélek az,  ami életre kelt, a  test nem használ semmit.  A
  szavak, amelyeket nektek mondok, Lélek és élet. De vannak közöttetek, akik
  nem hisznek.” Jézus ugyanis  kezdettől fogva tudta,  hogy kik nem  hisznek
  benne, és hogy ki fogja őt  elárulni. Aztán így folytatta: „Ezért  mondtam
  nektek, hogy senki sem  jöhet hozzám, hacsak az  Atya meg nem adja  neki.”
  Ettől kezdve tanítványai közül sokan  visszahúzódtak, és többé nem  jártak
  vele. Jézus ezért a tizenkettőhöz fordult: „Ti is el akartok menni?” Simon
  Péter ezt válaszolta neki: „Uram, kihez  menjünk? Az örök élet igéi  nálad
  vannak. Mi hittünk, és tudjuk, hogy te vagy az Isten Szentje.”
  Jn 6,60-69

  Elmélkedés:

  Az elmúlt napokban  olvasott élő,  mennyei kenyérről  szóló jézusi  beszéd
  után  elhangzó  emberi  válaszokról  hallottunk  az  evangéliumban.  Annak
  ellenére, hogy személyesen látták  a kenyérszaporítás csodáját, sokan  nem
  fogadják el és visszautasítják Jézus tanítását, amelyet a csodát  követően
  a mennyei kenyérről mond. Egyesek bizonyára nem értik Jézus  kijelentéseit
  erről az élő kenyérről, a  lelki táplálékról, amely Krisztus teste.  Mások
  talán nem lelki kenyérre vágyakoznak, hanem ingyen földi kenyérre, hogy ne
  kelljen azt fáradságos  munkával megszerezniük. Ismét  másokban talán  nem
  volt hit,  hogy elfogadják  azt, hogy  Jézus önmagát  tudja ajándékozni  a
  kenyérben az embereknek.  E kételkedés  és hitetlenség  ahhoz vezet,  hogy
  többen elhagyják a Mestert. A másik  oldalon viszont ott látjuk a  hűséges
  tanítványokat, akik kitartanak az Úr mellett. Az ő nevükben Péter  apostol
  tesz hitvallást: „Uram, kihez menjünk? Az örök élet igéi nálad vannak.”  A
  kijelentés tanulsága a következő számunkra: Aki hiszi, hogy Jézus tanítása
  az örök élet igéje, az talán könnyebben hisz abban is, hogy Krisztus Teste
  az örök élet kenyere.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:
  Jézusom, neked szentelem szívemet, zárd a tiédbe. Szívedben akarok  lakni,
  szíveddel  akarok  szeretni,  szívedben  akarok  élni.  Szívedből   akarom
  meríteni az  igazi  szeretetet,  mely  felemészti  szívemet:  benne  erőt,
  világosságot, kedvet és igazi vigasztalást fogok találni. Jézusom,  szívem
  a te  szíved  szeretetének oltára  legyen,  oltár, amelyen  magamat  neked
  áldozom.  Szemem  mindenkor   szent  sebeidre   tekintsen,  elmém   mindig
  irgalmadra gondoljon.
  Vianney Szent János
______________________________

Húsvét harmadik hete – szombat

A keresztény hit meggyőződésről szól és nem megértésről
2012. április 28. Húsvét harmadik hete – szombat

P. James Swanson LC

Jn 6; 60-69
Tanítványai közül, akik ezeket hallották, többen azt mondták: "Kemény beszéd. Ki hallgatja?" Jézus tudta, hogy tanítványai méltatlankodtak miatta, azért így szólt hozzájuk: "Botránkoztok rajta? Hátha majd azt látjátok, hogy az Emberfia fölmegy oda, ahol azelőtt volt! A lélek az, ami éltet, a test nem használ semmit. Hozzátok intézett szavaim lélek és élet, de vannak közöttetek, akik nem hisznek." Jézus ugyanis kezdettől fogva tudta, kik nem hisznek, és ki fogja elárulni. Aztán így folytatta: "Azért mondtam nektek, hogy senki sem jöhet hozzám, ha az Atya meg nem adja neki."
Ettől kezdve tanítványai közül sokan visszahúzódtak, s többé nem jártak vele. Jézus azért a tizenkettőhöz fordult: "Ti is el akartok menni?" Simon Péter felelt neki: "Uram, kihez mennénk? Tiéd az örök életet adó tanítás. Mi hittünk és tudjuk, hogy te vagy az Isten Szentje."

Bevezető ima: Szentlélek, segíts olyan odaadóan imádkoznom, hogy minden kegyelmet befogadhassak, amit nyújtani akarsz nekem. Segíts az elmélkedés mélyére hatolnom, és add, hogy minden tanításodat hittel elfogadjam.

Kérés: Uram, add meg a hitet, ami bevezet titkaid mélységeibe!

1. Az értelem kisiklik, amikor az Eucharisztiával találkozik. János írása szerint Jézus tudta, hogy mi játszódott le tanítványai szívében. Azt mondja, hogy Jézus kezdettől fogva tudatában volt annak, hogy ki nem fog hinni benne. A hitetlenségük akkor kezdődött, amikor arról beszélt, hogy enniük kell a testét és inniuk kell a vérét. Sokuknak ez volt az első alkalom, hogy nehezen fogadták el Krisztus szavait. Mostanáig oly sokat segített nekik, amiket Jézus mondott, és olyan könnyű volt megérteni szavait, hogy örömmel egyetértettek mindennel. Sokáig mindent megértettek, amit Jézus mondott, de most az értelem nem sietett a segítségükre.

2.  A keresztény hit egyedül Istentől jön. Jézus tovább ment, és azt mondja, hogy a hit az Atyától származik. Ezt szükséges meghallanunk. Túl gyakran gondoljuk, hogy a dolgok miattunk sikerülnek. Túlságosan bízunk saját magunkban. Végül mi is elérkezünk ahhoz a ponthoz, ahová a tanítványok ma érkeztek: amikor felülmúlja képességeinket, hogy továbbmenjünk a saját erőnkből és talentumainkból. A kegyelmi életben semmire sem vagyunk képesek, ha nem hagyatkozunk Istenre. Csak Isten adhat nekünk hitet. A hit nem tőlem származik, az egyedül Istentől jön. Ha nem akarjuk úgy végezni, mint a tanítványok a mai evangéliumban, fel kell hagynunk azzal, hogy saját magunkra építsünk, és Isten kegyelmére kell bízni magunkat.

3. Júdás bukása. Miért említi János ugyanabban a versben a tanítványok hitetlenségét és Júdás későbbi árulását? Csak azért lehet, mert az ok ugyanaz volt. Akik elhagyták Jézust, nem tudták befogadni tanítását az Élet Kenyeréről, mert mindenképpen olyas valamit akartak megérteni, aminek megértéséhez nem voltak eszközeik. Júdás később elárulta Jézust, mert ő sem tudta elfogadni az Élet Kenyeréről szóló tanítást. Talán nem gondolt árulásra a probléma első pillanatától fogva, de mivel minden áron fel akarta fogni, amit képtelen volt, azt kezdte gondolni, hogy Jézus egy hamis messiás. Ha Júdás azt gondolta, hogy Jézus nem a Messiás, akkor el kellett volna hagynia a csoportot és keresni valamit, amiben hinni tud. Ezt javasolta Jézus, amikor azt kérdi: „Ti is el akartok menni?” De Júdás nem tett semmit. A csoporttal maradt, pedig meg volt győződve arról, hogy Jézus nem lehet a Messiás, ha ilyen dolgokat mond. Mivel nem tudta elhagyni a csoportot, a képmutatók útjára tért, ami az árulásig vitte őt. Kérjük az Urat, hogy mentsen meg minket a képmutatástól és nyissa meg a szívünket a hit számára.

Beszélgetés Krisztussal: Drága Uram, oly sokszor közelítelek meg nem lelki utakon, követelve, hogy mindent, amit tőled hallok, azonnal megértsek. Segíts türelmesnek lennem! Segíts alázatosnak lennem! Tudom, hogy az ember képtelen mindent ésszel felfogni rólad, csodáidról, és terveidről, amiket megálmodtál számunkra. Könyörögve kérlek, add meg a szükséges hitet, hogy mindent, amit mondasz alázatosan és következetesen el tudjak fogadni.

Elhatározás: Meg fogom vizsgálni a lelkiismeretemet, hogy az Egyház tanításának mely területeit nem tudtam egészen elfogadni hittel. Egy szentgyónásban leteszem ezeket a pontokat. Még ha nincsenek is kételyeim vagy nehézségeim, a bűnbánat szentségéhez fogok járulni, hiszen a rendszeres gyónás erősíti a hitet.

Erdő Péter bíboros atya 2012. áprilisi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy húsvét ünnepe erősítse Istenbe vetett bizalmunkat és egymás iránti szeretetünket, mert Krisztus mindnyájunkért meghalt és mindenkit az örök boldogságra hív.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger