2012. május 1., kedd

Munkás Szent József

Munkás Szent József

Jézus feltámadása feltámadásunk biztosítéka. A föltámadt Krisztus hitet követel tőlünk, és a hit cselekedetei a természetfeletti életet szilárdítják meg bennünk. A természetfeletti élet teljes meghalást jelent a bűnnek, és Krisztussal egyesült életet ad.
További gondolatok...

Szent József, a munkás

2012.05.01. kedd

(Szent József, a munkás, Szent Zsigmond, Szent Jeremiás)
Az Úr volt velük, ezért sokan hittek, és tértek meg az Úrhoz


ApCsel 11,19-26
Azok pedig, akik az István miatt kitört üldözés elől szétszóródtak, elmentek Föníciáig, Ciprusig és Antióchiáig, de nem hirdették az igét senki másnak, csak a zsidóknak. Volt azonban közöttük néhány ciprusi és cirenei férfi, akik, mikor eljutottak Antióchiába, a görögökhöz is beszéltek, hirdetve az Úr Jézust. Az Úr keze velük volt, úgyhogy a hívek nagy számban tértek meg az Úrhoz. Hírük eljutott a jeruzsálemi egyház fülébe, ezért elküldték Barnabást Antióchiába. Amikor odaérkezett és látta Isten kegyelmét, megörült, és mindnyájukat arra buzdította, hogy állhatatos szívvel maradjanak meg az Úrban, mert derék férfi volt, telve Szentlélekkel és hittel. Nagy tömeg csatlakozott az Úrhoz. Barnabás azután elutazott Tarzusba, hogy felkeresse Sault, és mikor megtalálta, elhozta Antióchiába. Egy álló esztendőn át jelen voltak az összejöveteleken, s nagy tömeget tanítottak. Antióchiában nevezték először a tanítványokat keresztényeknek.

Zs 86
Kóré fiainak zsoltára. Ének. Szent hegyeken vetette meg alapjait, jobban szereti Sion kapuit az Úr, mint Jákob többi hajlékát. Dicsőséges dolgokat mond rólad, Isten városa! Ráhábot és Babilont azok között említem, akik ismernek engem; Íme Filisztea, Tírusz és Etiópia népe: mind ott született. Sionról mondják majd: ,,Ez is, az is ott született, és maga a Fölséges erősíti meg.' Bejegyzi majd az Úr, a népek könyvébe: ,,Ezek itt születtek.' Körtáncban fogják majd énekelni: ,,Minden forrásom tebenned fakad.'

Jn 10,22-30
Jeruzsálemben elérkezett a templomszentelés ünnepe. Tél volt. Jézus a templomban járt, Salamon tornácában. A zsidók körülvették őt, és azt mondták neki: ,,Meddig tartasz még bizonytalanságban minket? Ha te vagy a Krisztus, mondd meg nekünk nyíltan!' Jézus azt felelte nekik: ,,Mondtam nektek, de nem hiszitek. Tanúskodnak rólam a tettek, amelyeket Atyám nevében művelek, de ti nem hisztek, mert nem vagytok az én juhaim közül valók. Az én juhaim hallgatnak szavamra; én ismerem őket, ők pedig követnek engem, és én örök életet adok nekik. Nem vesznek el soha, és senki sem ragadja el őket a kezemből. Amit Atyám nekem adott, az mindennél nagyobb, és senki sem ragadhatja ki az Atya kezéből. Én és az Atya egy vagyunk.'

Szent József a munkás

2012. május 1. - Kedd


  Abban az időben a templomszentelés ünnepét ülték Jeruzsálemben. Tél  volt.
  Jézus  éppen  a  templomban  járt,  Salamon  oszlopcsarnokában.  A  zsidók
  körülvették őt,  és megkérdezték:  „Meddig tartasz  még  bizonytalanságban
  minket? Ha te vagy a Messiás, mondd meg nekünk nyíltan!” Jézus így felelt:
  „Mondtam már nektek,  de nem hiszitek  el. Cselekedeteim, amelyeket  Atyám
  nevében művelek,  tanúságot tesznek  rólam. De  ti nem  hisztek, mert  nem
  vagytok juhaim  közül valók.  Az én  juhaim hallgatnak  szavamra.  Ismerem
  őket, és ők  követnek engem.  Én örök életet  adok nekik.  Nem vesznek  el
  soha, és senki sem ragadja el  őket kezemből. Atyám, aki nekem adta  őket,
  hatalmasabb mindenkinél: senki sem ragadhatja el őket Atyám kezéből. Én és
  az Atya egy vagyunk.”
  Jn 10,22-30

  Elmélkedés:

  A jó pásztor  határozott elszántsága  és a  rábízottakért érzett  szeretet
  érződik Jézus  szavaiból, amikor  arról beszél,  hogy egyetlen  ember  sem
  veszik el azok közül, akiket az Atya neki adott, s akik hisznek benne. Ezt
  az  isteni   szándékot  nem   hiúsíthatják  meg   azok  a   zsidók,   akik
  szembeszállnak Jézussal, akik nem hisznek benne, s akik elutasítják,  hogy
  Jézust  az  Atya   küldte.  Jézus   véghezviszi  küldetését,   összegyűjti
  mindazokat, akik hisznek benne, s követik őt. Jézus tanítványa megőrzi  az
  egységet az  általa alapított  Egyházzal.  Nem egy  új, egy  korábban  nem
  létező egyházat  keresünk  és  nem  egy új  egyházat  építünk,  hanem  egy
  megújuló  Egyháznak  a   tagjai  vagyunk,  s   arra  törekszünk,  hogy   e
  megújulásban mi is tevékenyen részt vegyünk. Meg kell tanulnunk  Jézustól,
  hogy az evangélium hirdetése által mi is visszavezessük az eltévedteket az
  Egyház közösségébe.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Jézus Krisztus, lelkem Pásztora, vedd el tőlem minden bűnömet kereszted és
  szereteted erejében! Tiéd  akarok lenni!  Gyönge vagyok és  a bűn  sokszor
  fogva  tart,  de  szeretném  őszinte  szívvel  és  teljes  erőmből   ismét
  megkísérelni, hogy  mindennel  szakítsak,  ami Tőled  távol  tart.  Életem
  egyetlen Pásztora, segíts ebben!
______________________________

Szent József a munkás

1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

A kétség, mely kinyilatkoztatja alaptermészetünket
Szent József a munkás
2012. május 1. Húsvét negyedik hete – kedd 

P. Ned Brown LC

Jn 10, 22-30
Jeruzsálemben elérkezett a templomszentelés ünnepe. Tél volt. Jézus a templomban járt, Salamon tornácában. A zsidók körülvették őt, és azt mondták neki: ,,Meddig tartasz még bizonytalanságban minket? Ha te vagy a Krisztus, mondd meg nekünk nyíltan!'' Jézus azt felelte nekik: ,,Mondtam nektek, de nem hiszitek. Tanúskodnak rólam a tettek, amelyeket Atyám nevében művelek, de ti nem hisztek, mert nem vagytok az én juhaim közül valók. Az én juhaim hallgatnak szavamra; én ismerem őket, ők pedig követnek engem, és én örök életet adok nekik. Nem vesznek el soha, és senki sem ragadja el őket a kezemből. Amit Atyám nekem adott, az mindennél nagyobb, és senki sem ragadhatja ki az Atya kezéből. Én és az Atya egy vagyunk.''

Bevezető imádság: Mennyei Atyánk, mikor Fiad feltámadását ünnepeljük, szeretnénk megosztani azt az örömöt másokkal, amelyet Krisztus feltámadása nyert meg nekünk. Uram, szabadíts meg azoktól a kétségektől, melyek cinikus elégedetlenséggel töltenek el. Add meg a hitet, mely képessé tesz elfogadni azokat a válaszokat, melyeket az imádságban adsz.

Kérés: Uram, segíts, hogy kövesselek elfogadva a keresztet, melyet hordoznom kell, és amely eszköz az irántad és felebarátaim iránt érzett szeretetem megtisztítására.

1. A kétségek belül születnek. Meddig tartasz még bizonytalanságban minket?” Így kiáltottak a zsidók Krisztushoz ezen az ünnepen. Könnyen „elszakadt a zsidóknál a cérna”, ugyanakkor ez velünk is gyakran megesik, amikor türelmetlenek vagyunk. Isten lehet a válasz az összes problémánkra, bizonyítékokkal, melyek alátámasztják szeretetét és irgalmát, és amelyek annyira egyértelműek és tiszták. Sokszor talán buzgón versenyzünk a szentség felé vezető úton, nagylelkűségünkkel átugorva minden akadályt, mellyel szembetalálkozunk. Máskor meg úgy viselkedünk, mint a zsidók a mai evangéliumban. Miért? Mi történik velünk? A mai rész teljesen világossá teszi számunkra, hogyha kétségeink vannak, az nem feltétlenül a természetünkből adódik. Szívünk konokságából is fakadhat. Még akkor is, ha ezeket belefoglaljuk imádságunkba, azon kaphatjuk magunkat, hogy idegesek vagyunk Istenre, mert továbbra is próbák elé állítja szívünket és visszatartja a válaszokat kérdéseinkre. Vagy ami még rosszabb, hogy nem tetszik az a válasz, mellyel imáinkra felel. „Elég neked az én kegyelmem.” (2 Kor 12,9). Kételkedni kezdünk Urunkban, mert nem válik azzá, amit a mi önző szeszélyeink diktálnak. Ilyen hozzáállással mit tud nekünk mutatni, ha nem akarunk látni? Mit tud nekünk Isten mondani, ha süketek vagyunk meghallani szavait?

2. „Nem vagytok az én juhaim közül valók.” Talán azt gondoljuk, hogy túlságosan kemény szavak voltak, melyeket Jézus a zsidókhoz intézett, amikor azt mondta nekik „nem vagytok az én juhaim közül valók”. Mindezek ellenére nem lehet, hogy mégiscsak megbocsátható lett volna hitetlenségük? Lehet, hogy nem kellett volna úgy próbára tenni Jézust, mint ahogy másokat szoktak? Vagy mindenkinek hinniük kellene, aki azt mondja, hogy Istentől származik? A probléma nem az volt, hogy a farizeusoknak nem volt joguk kérdezni attól, aki ilyet állít – sőt, valójában ez volt a kötelességük. A probléma inkább az volt, hogy nem akartak hinni azokban a cselekedetekben, amiket Jézus véghezvitt, és amelyek bizonyítékként szolgált Jézus Istenfiúságára. Megtagadták a hit ajándékát, mert nem hagyták, hogy az megérintse a szívüket. „Nem vagytok az én juhaim közül valók”. Talán ezekkel a kijelentésekkel is észhez akarta téríteni a nyájat és segíteni, hogy visszataláljanak hozzá. Néha mi is azt vesszük észre, hogy dacosan elutasítjuk Krisztust és az Egyházat. Felmentjük és kimentjük magunkat személyre szabott változtatásokkal, mert azt érezzük, hogy az Egyház más tagjainak kellene megváltozni ahhoz, hogy kedvünk teljék bennük. Észreveszem, hogy keresnem kell Krisztust és hallgatnom kell rá, különösen azokra a dolgokra, melyeket a Szentírásban mond és az egyházi elöljárók által tanít? Az írás nagyon egyértelmű; akkor vagyunk Krisztus nyájának tagjai, ha hallgatunk szavára.

3. Az én juhaim hallgatnak szavamra; én ismerem őket, ők pedig követnek engem. A mi Urunk nem csak azt akarja, hogy a lelkek szeressék Őt, hanem, hogy szeressék Atyját. Krisztus földi küldetése az volt, hogy békét szerezzen az emberiség és az Atya között. Azáltal, hogy megmentett minket, visszaadta nekünk a szeretetet, melyet elutasítottunk, amikor a Mennyei Atya akarata helyett a bűnt választottuk. Tehát tudjuk, hogy az Atya irgalmának gazdagságából adódik, hogy újra bátran szerethetjük. Most ahhoz, hogy az Atyát szeressük, Krisztust kell utánoznunk, aki saját cselekedeteit, hozzáállását és az Atyával való kapcsolatát a következő szavakkal írta le: „Aki küldött, velem van, nem hagyott magamra, mert mindig azt teszem, ami tetszésére van." (Jn 8,29). Urunk azt kéri, hogy cselekedjünk úgy, ahogy Ő, és engedelmesen tegyünk eleget az Atya akaratának. A világ annyira fog megváltozni körülöttünk és megbékélni Istennel, amennyire mi képesek vagyunk arra koncentrálni, hogy Mesterünket utánozzuk, és mindig azt cselekedjük, ami az Atyának kedves.

Beszélgetés Krisztussal: Ó Jézus, az irántad való szeretetből mindig azt akarom tenni, amiben az Atyának kedve telik. Add meg Uram a szükséges hitet, hogy észrevegyem, Te életem minden történése mögött ott vagy. Tanítómként állsz mellettem és hazavezetsz Atyádhoz, megbékítesz vele, segítesz, hogy teljes szívemből, teljes elmémből és minden erőmmel szeressem. Segíts, hogy ne a szenvedésekre koncentráljak, melyeken át kell esnem, a könnyek völgyén át kell kelnem, hogy megtisztuljak hiúságomtól és önzésemtől. Segíts inkább, hogy magamhoz öleljem keresztemet, mert ezt tőled kapom, és ez minden szeretet forrása. Taníts engem újra és újra, hogy a kereszt nem azért van, hogy megsebezzen, hanem, hogy meggyógyítson a bűn nyomorúságos betegségeiből. Uram, lelkem pásztora, ismerj el engem nyájad tagjaként! Vezess, hogy mindig az Atya akaratát cselekedjem!

Elhatározás: Ma nem fogok hangot adni a panaszaimnak, és ezt a szeretetből fakadó erőfeszítést fel fogom ajánlani azoknak az önző panaszoknak a jóvátételéért, melyek ma Isten ellen hangzanak el mások ajkáról.

A pápa imaszándéka 2012. május hónapra:
A család: Hogy a társadalomban előmozdítsanak olyan kezdeményezéseket, amelyek védik és erősítik a család szerepét.
Mária, a misszionáriusok útmutatója: Hogy Mária, a világ Királynője és az evangelizálás Csillaga, kísérje valamennyi misszionáriust Fiának, Jézusnak hirdetésében

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger