2012. május 2., szerda

Szent Atanáz

Szent Atanáz

Az Anyaszentegyház Krisztus titokzatos teste, és semmiféle földi vagy sátáni erő nem ronthatja meg. A Gondviselés természetfeletti ereje nem csak óvja és megszenteli az egyházat, hanem táplálja, erősíti és növeli. A tanítványok küldetése az lesz, hogy tanúskodjanak Jézus mellett. Az utolsó vacsorán ők még ennek a küldetésnek a tartalmát nem fogták fel, hiszen osztották népük földies messiásvárását. Csak később lett világos előttük, hogy Jézus feltámadásáról, istenfiúságáról és az örök életről kell tanúskodniuk. Nem saját erejükből teszik, hanem a Szentlélek segítségével, aki úgy jön el, mint vigasztaló, mint az Igazság Lelke. Az Atyától származik, tehát neki is olyan tekintélye van, mint Jézusnak aki szintén az Atyától jött. Az ő segítségével fogják megállni helyüket akkor is, amikor meghurcolják őket.(Adoremus 2005)
További gondolatok...

SZENT ATANÁZ

2012.05.02. szerda: SZENT ATANÁZ
 
Az Úr igéje növekedett és terjedt


ApCsel 12,24 - 13,5a
Az Úr igéje pedig növekedett és terjedt. Barnabás és Saul visszatértek Jeruzsálemből, miután elvégezték a szeretetszolgálatot. Jánost, akit Márknak is neveznek, magukhoz vették. Az antióchiai egyházban több próféta és tanító is volt, köztük Barnabás és Simon, akit Nigernek neveztek, a cirenei Lúciusz, továbbá Manaén, Heródes negyedes fejedelem tejtestvére, és Saul. Miközben ezek az Úr szolgálatát végezték és böjtöltek, a Szentlélek azt mondta nekik: ,,Különítsétek el nekem Sault és Barnabást a munkára, amelyre meghívtam őket!' Erre böjtöt tartottak, imádkoztak, rájuk tették kezüket, azután útnak indították őket. Ők tehát a Szentlélektől küldve lementek Szeleukiába, onnan pedig Ciprusba hajóztak. Eljutottak Szalamiszba, és hirdették Isten igéjét a zsidók zsinagógáiban. János is a szolgálatukban volt.

Zs 66
A karvezetőnek. Hárfára. Zsoltár. Ének. Irgalmazzon nekünk Isten és áldjon meg minket! Ragyogtassa arcát felettünk, hogy megismerjük utadat a földön, minden nemzet lássa szabadításodat. Áldjanak téged a népek, Isten, áldjanak téged a népek valamennyien! Örvendjenek és ujjongjanak a nemzetek, mert igazsággal ítéled a népeket, és kormányozod a földön a nemzeteket. Áldjanak téged a népek, Isten, áldjanak téged a népek valamennyien! A föld megadja gyümölcsét; Áldjon meg minket Isten, a mi Istenünk, áldjon meg minket Isten, a föld minden határa félje őt!

Jn 12,44-50
Jézus pedig felkiáltott, és így szólt: ,,Aki hisz bennem, nem bennem hisz, hanem abban, aki küldött engem. És aki engem lát, azt látja, aki küldött engem. Azért jöttem a világba, hogy világosság legyek, hogy mindaz, aki hisz bennem, sötétségben ne maradjon. Ha pedig valaki hallja az én igéimet, de nem tartja meg, azt nem ítélem el. Mert nem azért jöttem, hogy a világot elítéljem, hanem hogy megmentsem a világot. Van, aki megítélje azt, aki megvet engem, és nem fogadja el igéimet: az ige, amelyet szóltam, az ítéli el őt az utolsó napon. Mert nem magamtól beszéltem, hanem aki küldött engem, az Atya, ő parancsolta meg nekem, hogy mit mondjak és mit beszéljek. Tudom, hogy az ő parancsa örök élet. Amit tehát én beszélek, úgy mondom el, ahogy az Atya mondta nekem.'

Húsvét negyedik hete – szerda


2012. május 2. - Szerda


  Abban az  időben  Jézus  hangos  szóval hirdette:  Aki  bennem  hisz,  nem
  énbennem hisz, hanem abban, aki küldött  engem. Aki engem lát, azt  látja,
  aki küldött engem. Én világosságul jöttem e világra, hogy aki bennem hisz,
  ne maradjon sötétségben.  Aki hallgatja ugyan  tanításomat, de nem  tartja
  meg, azt nem én ítélem el, mert hiszen nem azért jöttem, hogy elítéljem  a
  világot, hanem hogy megváltsam a világot. Van bírája annak, aki megvet, és
  nem fogadja el tanításomat.  A tőlem hirdetett ige  ítéli el őt az  utolsó
  napon. Mert én nem magamtól beszéltem,  hanem az Atya, aki küldött  engem,
  hagyta meg nekem,  hogy mit  mondjak és mit  hirdessek. Tudom,  hogy az  ő
  parancsa örök  élet. Amit  tehát  hirdetek, úgy  hirdetem, amint  az  Atya
  mondta nekem.
  Jn 12,44-50

  Elmélkedés:

  Jézus  mai  tanítása  arra  irányítja  figyelmünket,  hogy  milyen  szoros
  kapcsolat van tanításának hallgatása és megtartása között, hiszen a  kettő
  feltételezi egymást. Nem elég tehát az üdvösséghez, ha valaki  megelégszik
  a  hallgatással,  de  nem  törekszik  arra,  hogy  a  megismert  igazságot
  mindennapi életében meg is valósítsa. De nem dicsekedhet azzal sem  senki,
  hogy keresztény életet  él, ha  nem kíváncsi Jézus  szavaira. A  szentmise
  igeliturgiájában elhangzó olvasmányok és az azokat magyarázó  prédikációk,
  a mindennapi szentírásolvasás és az arról való elmélkedés abban  segítenek
  minket, hogy folyamatosan  figyeljünk Isten üzenetére.  A tanítás  azonban
  nem maradhat  „holt betű”  számunkra, hanem  meg kell  elevenednie,  aktív
  keresztény magatartássá és Krisztusban való életté kell válnia.  Hordozzuk
  elménkben és szívünkben az  „örök élet igéit”,  és éljük az  evangéliumot!
  Isten  igéjének   rendszeres   hallgatása  ösztönözzön   minket   Krisztus
  követésére: hallgassuk és tartsuk meg tanítását!
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:

  Uram, Jézus, nyisd meg szívemet az elveszett bárány reményére, hogy minden
  eltévedésem és bűnöm ellenére te keresel engem, s nem engeded, hogy örökre
  elvesszek. Add szívembe a megtalált  bárány örömét, aki újra  biztonságban
  érezhetem magam a te  közeledben! Add, hogy  őszintén megbánjam bűneim  és
  megtapasztaljam a te végtelen irgalmadat!
______________________________

Húsvét negyedik hete – szerda

1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

Világosság a léleknek
2012. május 2. Húsvét negyedik hete – szerda

P. Steven Reilly LC

Jn 12,44-50
Jézus pedig felkiáltott, és így szólt: „Aki hisz bennem, nem bennem hisz, hanem abban, aki küldött engem. És aki engem lát, azt látja, aki küldött engem. Azért jöttem a világba, hogy világosság legyek, hogy mindaz, aki hisz bennem, sötétségben ne maradjon. Ha pedig valaki hallja az én igéimet, de nem tartja meg, azt nem ítélem el. Mert nem azért jöttem, hogy a világot elítéljem, hanem hogy megmentsem a világot. Van, aki megítélje azt, aki megvet engem, és nem fogadja el igéimet: az ige, amelyet szóltam, az ítéli el őt az utolsó napon. Mert nem magamtól beszéltem, hanem aki küldött engem, az Atya, ő parancsolta meg nekem, hogy mit mondjak és mit beszéljek. Tudom, hogy az ő parancsa örök élet. Amit tehát én beszélek, úgy mondom el, ahogy az Atya mondta nekem.”

Bevezető ima: Atyám, áldás számomra ez a lehetőség, hogy imádkozhatok. Eléd járulok, hogy megörvendeztesselek és dicsőítselek. Imádságomat azokért ajánlom fel, akik számítanak lelki támogatásomra.

Kérés: Uram, növeld a reményt bennem, hogy tudatában legyek mindig a Te folyamatos vezetésednek és védelmednek. Bár szavaid visszhangoznának lelkemben!

1. A sötétségtől ijedten. A kis gyermekek félnek a sötétségtől… végül is a szörnyek és a szellemek a sötétségben élnek. Ha felkapcsolod a lámpát, a félelmek tovaszállnak. A való világ oly kevéssé ijesztő, ha ég a villany. Ami igaz a gyerekekre, igaz ránk is – más szinten. Rengeteg félelmünk van, s ezek közül sok abból ered, hogy sötétségben járunk. Nem ismerjük a jövőnket, nem befolyásolhatunk bizonyos eredményeket. De Jézus „világosságul jött a világba”. Ha ismerjük Jézust, a világossága világít az életünkben, és félelmeink eltűnnek. Mi nem ismerjük a jövőt, Ő igen. Mi sok mindent nem befolyásolhatunk, az Ő gondviselése irányít mindent. Mint a kis gyermek, aki megnyugszik, amikor apja vagy anyja a sötét szobába lép, Jézussal biztonságban nyugodhatunk. Vele együtt minden rendben lesz.

2. Jézus szavai felelősséget jelentenek. Ha valamitől félnünk kell, az saját magunk. Néri Szent Fülöpről mondják, hogy, reggel felkeléskor a tükörbe nézve azt mondta: „Uram, figyelj Néri Fülöpre, hogy ma ne áruljon el újra Téged.” Az Úr saját magunkra mért ítéletről beszél, amennyiben nem fogadjuk el szavait. Amikor érezzük az érzékiség és az önteltség láncait, amik arra kényszerítenek, hogy inkább magunkban bízzunk és ne Krisztusban, meg kell állnunk egy pillanatra. Olyan ez, mint egy lelki piros lap, ami figyelmeztet, hogy távolodunk Krisztus tanításától. Ha Krisztushoz ragaszkodunk és elutasítjuk a gondolatot, hogy inkább a saját fejünk után megyünk, mint Őt követve, elkerüljük a sötététséget, ami a legfélelmetesebb dolog a világon.

3. Az Atya parancsa az örök élet. Az 1960-as évek filozófiája szörnyű szemetet hagyott hátra, mely napjainkra is hatást gyakorol. Saját magaddal törődj! – mondja a „woodstocki hitvallás” elhitetve velünk, hogy önmagunk erőszakos előtérbe tolása a boldogság kulcsa. Bármennyire ellentmondásosnak hallatszik, a valódi boldogság kulcsa az engedelmesség. Jézus a vízen járt, lecsendesítette a vihart, ezreket táplált néhány kenyérrel és hallal. Tanítása szerint a boldogság nem a hatalomban nyugszik. Sokkal inkább az Atya parancsainak teljesítésében. Engedelmeskedni az Atyának nem más, mint az örök élet útján járni, ez pedig a legvadabb álmainkat is meghaladó teljesség.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, vedd el félelmeimet! Tudom, hogy az válik a javamra, ha Téged szeretlek és követlek. Add meg az erőt, hogy engedelmeskedjek az Atyának és így az örök életre jussak, amire oly nagyon vágyom.

Elhatározás: Ma törekszem lelki kötelezettségeim tökéletes megvalósítására.

Erdő Péter bíboros atya 2012. májusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy az új evangelizáció elmélyítse és megelevenítse hitünket, és ráébresszen arra, hogy Krisztus örömhírét mindenkinek tovább kell adnunk.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger