2012. május 3., csütörtök

Szent Fülöp és Jakab apostolok

Szent Fülöp és Jakab apostolok

Mutasd meg nekünk az Atyát! – kérjük mi is Jézustól, mert bennünk van az Isten látás vágya. A világot, és benne kezed műveit szemlélve már sejtjük hatalmadat, Urunk. Tetteidet látva már érezzük közelségedet. Járj velünk az úton, Urunk, amely az Atyához vezet, és taníts minket az egyetlen igazságra, amely az örök életet jelenti! Az apostol küldetése – írja Szent Pál - , hogy a hívek figyelmébe ajánlja az evangéliumot. Buzdítja őket, hogy egész életvitelükkel ragaszkodjanak az abban leírtakhoz, mert így jutnak el az üdvösségre. Az is az apostol küldetéséhez tartozik, hogy továbbadja mindazt, amit maga is hallott: Krisztus meghalt a bűneinkért, eltemették, és harmadnap feltámadt. Ő az út, az igazság és az élet. Minden egyes egyházmegyében, Krisztus képviseletében e szerint vezeti Isten népét a helyi főpásztor. Apostolutódként az ő küldetése is az, hogy tanításával és személyes példájával a hívek figyelmébe ajánlja az evangéliumot, és vezesse őket Krisztushoz, rajta keresztül pedig az Atyához. Így lesz a püspök az igazság tanúja és a szeretet apostola. Hálát adunk értük Istennek. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

SZENT FÜLÖP ÉS JAKAB APOSTOLOK (ünnep)

2012.05.03. csütörtök: SZENT FÜLÖP ÉS JAKAB APOSTOLOK (ünnep)

A feltámadt Krisztus megjelent Jakabnak, majd valamennyi apostolnak


1Kor 15,1-8
Figyelmetekbe ajánlom, testvérek, az evangéliumot, amelyet hirdettem nektek, amelyet el is fogadtatok, és amelyben álltok. Általa üdvözülni is fogtok, ha megtartjátok úgy, ahogy hirdettem nektek, különben hiába lettetek volna hívőkké. Mert mindenekelőtt azt adtam át nektek, amit én is kaptam: hogy Krisztus meghalt a bűneinkért az Írások szerint, eltemették, és harmadnapon feltámadt, az Írások szerint. Megjelent Kéfásnak, majd a tizenkettőnek. Azután megjelent több, mint ötszáz testvérnek egyszerre, akik közül a legtöbben még élnek, egyesek pedig elszenderültek. Azután megjelent Jakabnak, majd valamennyi apostolnak. Mindnyájuk után pedig mint félresikerültnek, megjelent nekem is.

Zs 18A
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Isten dicsőségét beszélik az egek, és keze művét hirdeti az égbolt. Ezt harsogja az egyik nap a másiknak, erre tanítja az egyik éj a másikat. Nem sustorgással, nem dadogással, hogy ne lehetne érteni őket: az egész földre elhat szózatuk, s a földkerekség határaira szavuk. Bennük ütötte fel a napnak sátrát, s az, mint a vőlegény, kilép nászházából, mint a hős, ujjongva indul neki útjának. Az ég egyik szélén kel föl, és útja annak másik széléig jut el, és nincs, aki melege elől elrejthetné magát. Szeplőtelen az Úr törvénye, felüdíti a lelket, az Úr rendelete megbízható, bölcsességet ad a kisdedeknek. Egyenesek az Úr végzései, vidámmá teszik a szívet, világos az Úr parancsa, felvilágosítja a szemet. Az Úr félelme tiszta, örökkön-örökké megmarad, igazak az Úr ítéletei, egytől-egyig igazságosak. Kívánatosabbak az aranynál, és megannyi drágakőnél, édesebbek a méznél, meg a csepegő lépes méznél. Szolgád meg is tartja őket, megtartásuk jutalma bőséges. Ki veszi észre a vétkeket? Tisztíts meg titkos bűneimtől, és a kevélységtől mentsd meg szolgádat, ne uralkodjék rajtam. Akkor szeplőtelen leszek, s a nagy vétektől tiszta maradok. Hadd legyen kedves előtted szám beszéde, és szívem elmélkedése mindenkor. Uram, én segítőm, én üdvözítőm!

Jn 14,6-14
Jézus azt felelte neki: ,,Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem jut az Atyához, csak általam. Ha engem megismertetek volna, Atyámat is ismernétek. De mostantól fogva ismeritek és láttátok őt.' Ekkor Fülöp kérte őt: ,,Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, és az elég nekünk!' Jézus így válaszolt neki: ,,Annyi idő óta veletek vagyok, és nem ismertél meg engem, Fülöp? Aki engem látott, látta az Atyát is. Hogyan mondhatod hát: ,,Mutasd meg nekünk az Atyát''? Nem hiszed, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem? Az igéket, amelyeket én mondok nektek, nem magamtól mondom, hanem az Atya, aki bennem lakik, ő cselekszi a tetteit. Higgyetek nekem, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem. Ha másért nem, hát legalább a tetteimért higgyetek. Bizony, bizony mondom nektek: Aki hisz bennem, ugyanazokat a tetteket viszi majd végbe, amelyeket én teszek, sőt nagyobbakat is tesz majd azoknál, mert én az Atyához megyek. Bármit kértek az én nevemben, megteszem azt, hogy az Atya megdicsőüljön a Fiúban. Ha valamit kértek tőlem az én nevemben, megteszem azt.

Szent Fülöp és Szent Jakab apostolok

2012. május 3. – Csütörtök, Szent Fülöp és Szent Jakab apostolok

  Búcsúbeszédében Jézus  így  szólt tanítványaihoz:  „Én  vagyok az  út,  az
  igazság és  az élet.  Senki sem  juthat el  az Atyához,  csak általam.  Ha
  ismernétek engem, Atyámat is ismernétek. De mostantól fogva ismeritek  őt,
  és látjátok.” Fülöp megjegyezte: „Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, és  ez
  elég nekünk.” Jézus így  válaszolt: „Már olyan  régóta veletek vagyok,  és
  nem ismersz engem,  Fülöp? Aki  engem lát, az  látja az  Atyát is.  Hogyan
  mondhatod hát: Mutasd meg  nekünk az Atyát? Nem  hiszed talán, hogy én  az
  Atyában vagyok,  és  az  Atya énbennem?  A  szavakat,  amelyeket  hozzátok
  intézek, nem magamtól mondom, és a tetteket is Atyám cselekszi, aki bennem
  van. Higgyétek el,  hogy én  az Atyában vagyok,  és az  Atya énbennem!  Ha
  másért nem,  legalább  a  tetteimért  higgyétek!  Bizony,  bizony,  mondom
  nektek:  Aki  hisz  bennem,  ugyanazokat  a  tetteket  fogja   végbevinni,
  amelyeket én cselekszem, sőt még nagyobbakat is tehet azoknál, mert én  az
  Atyához megyek. Bármit kértek majd nevemben az Atyától, megteszem  nektek,
  hogy az  Atya megdicsőüljön  a Fiúban,  Ha pedig  tőlem kértek  valamit  a
  nevemben, azt is teljesítem.”
  Jn 14,6-14

  Elmélkedés:

  Jézus mennybemenetele és a Szentlélek  eljövetele után az egyház élete  az
  apostolok tanúságtételével  kezdődik  el. Nagy  meggyőződéssel  kezdik  el
  hirdetni, hogy Jézus feltámadt a  halálból, Őbenne Isten mindenki  számára
  felkínálja az üdvösséget, és Ő az út, az igazság és az élet. Aki  Krisztus
  útjára lép,  az rálép  a megtérés  útjára, arra  az útra,  amely az  atyai
  házba, az örök  életre vezet.  Én vagyok  az út,  az igazság  és az  élet-
  tanítja Jézus a mai evangéliumi rész szerint. Az Egyháznak napjainkban  is
  az a  feladata, hogy  rámutasson Krisztusra,  mint az  egyedüli útra,  aki
  által az  Atyához juthatunk.  Ugyanakkor  felelős az  igazságért,  amelyet
  Isten Krisztusban ragyogtat  fel minden ember  számára. És hirdetni  kell,
  hogy az életet és az élet boldogságát minden ember Krisztusban  találhatja
  meg.
  © Horváth István Sándor
 
 

  Imádság:


  Mily nagy a te szereteted, Jézusom, testvérem, barátom és lelkem  jegyese!
  Nekem, aki Júdásnál inkább  oly sokszor elárultalak, nemcsak  a béke és  a
  szeretet csókját akartad adni, hanem eledelül adtad önmagad, és egyesültél
  velem, sőt, engem,  a semmi és  méltatlan teremtményt önmagaddá  formálsz,
  mérhetetlen és végtelen Isten, én Teremtőm!
______________________________

Szent Fülöp és Jakab apostolok

1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

Az apostolok hivatása
Szent Fülöp és Jakab apostolok 
2012. május 3. Húsvét negyedik hete – csütörtök

Szász Csaba LC

Jn 14, 6-14
Az utolsó vacsorán Jézus így szólt tanítványaihoz:"Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet - válaszolta Jézus. - Senki sem juthat el az Atyához, csak általam. Ha engem ismernétek, Atyámat is ismernétek, de mostantól fogva ismeritek és látjátok." Erre Fülöp kérte: "Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, s az elég lesz nekünk." "Már oly régóta veletek vagyok - felelte Jézus -, és nem ismersz, Fülöp? Aki engem látott, az Atyát is látta. Hogy mondhatod hát: Mutasd meg nekünk az Atyát? Nem hiszed, hogy én az Atyában vagyok s az Atya bennem? A szavakat, amelyeket hozzátok intézek, nem magamtól mondom, s a tetteket is az Atya viszi végbe, aki bennem van. Higgyétek, hogy én az Atyában vagyok, s az Atya bennem. Ha másképpen nem, legalább a tetteimért higgyétek. Bizony, bizony, mondom nektek: Aki hisz bennem, ugyanazokat a tetteket viszi végbe, amelyeket én végbevittem, sőt még nagyobbakat is végbevisz, mert az Atyához megyek, s amit a nevemben kértek, azt megteszem nektek, hogy az Atya megdicsőüljön a Fiúban, bármit kértek a nevemben, megteszem nektek.

Bevezető ima: Istenem, jó nekünk itt lenni, veled beszélgetni. Te tudod, hogy nélküled milyen árvák vagyunk. Ne hagyj el hát minket, hogy mindig áldhassuk Szent Nevedet.

Kérés: Uram, hadd ismerjelek meg téged jobban, mint eddig; hadd tapasztaljam meg jelenlétedet még személyesebben, mint eddig!

1. Az apostolok tele vannak kérdésekkel. Tamás apostol szavaiból láthatjuk, hogy az apostolok nem tudták, hová megy Jézus és melyik úton fog menni. Fülöp apostol Jézus szavaitól fellelkesedve az Atyáról érdeklődik. Jézus pedig csak csodálkozik emberi korlátoltságukon: „Ha engem ismernétek… Hogy mondhatod hát?”… – Én nem ütközöm meg kérdéseiken, hiszen én is az érdeklődők első sorába helyezem magam, hogy az élet értelme után kérdezősködjek: Hol vagy Te, Istenem? Hogyan juthatok el hozzád? Milyen vagy ? „Ragyogtasd ránk arcodat, Uram, Te örömmel töltöd el szívemet” (Zsolt. 4,7-8). – Az ember kérdésként áll önmaga előtt és éhezik az igazság után.

2. Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, s az elég lesz nekünk. Fülöp apostol kimondta szívének legmélyebb vágyát és óhaját. Az ő szomjúságában mindannyian osztozunk: mert a mi hivatásunk Jézus Krisztusban az Atyához szól: „Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes!” (Mt 5,48). Ezt is Jézustól tudjuk, hiszen Ő az, aki a mennyből szállt alá. – Igen, ha az Atyát akarjuk megismerni, akkor Jézushoz kell, forduljunk, mert amilyen Fiú Ő, olyan az Atya is; a kettőjük viszonyából tudjuk meg, hogy milyen az Atya. Jézus kinyilatkoztatja az Atyát az embereknek. Általa tudjuk, hogy annyira szeret minket az Atya, hogy egyszülött Fiát adta értünk (ld. 1 Jn 4,9). Azt is tudjuk, hogy az Atya irgalmas, türelmes, mindig a javunkat keresi, stb.

3. Az apostolok hivatása. Az evangéliumi részben leírt társalgás egy egészen bensőséges képet fest le az apostolok közösségéről. Most, hogy Jézus ilyen nyíltan beszél velük, az apostolokban egy csillapíthatatlan éhség jut napvilágra: annyira éheznek Isten után, hogy életüket is képesek erre a célra szentelni, keresik Istent és vele együtt akarnak lenni. Ez az Istennek szentelt lelkek (papok, szerzetesek, megszentelt életűek) hivatása: Istennel lenni, és ezen tapasztalatukat másokkal is megosztani (ki-ki a maga módján). Isten ezeket a személyeket magának választotta ki, hogy részt vegyenek bensőséges életében és a világban folytassák az általa elkezdett művet. – Ezért Fülöp apostol kérdésében a hivatás lényegét fedezhetjük fel, s azt, hogy ez a hivatás milyen mély lelki vigaszokkal, kegyelmekkel jár; mert ha Isten velünk, akkor hiányozhat-e valami az életünkből?

Beszélgetés Krisztussal: Krisztusom, Te vagy lelki szomjamra a válasz. A szamariai asszonnyal ismételem neked: „Uram, adj nekem ilyen vizet, hogy ne szomjazzam többé…” (Jn 4,15). Uram, jó nekünk itt lenni a Te szent hajlékodban.

Elhatározás: Ma elgondolkozok keresztény hivatásomon és röviden imádkozom a papi hivatásokért.

A pápa imaszándéka 2012. május hónapra:
A család: Hogy a társadalomban előmozdítsanak olyan kezdeményezéseket, amelyek védik és erősítik a család szerepét.
Mária, a misszionáriusok útmutatója: Hogy Mária, a világ Királynője és az evangelizálás Csillaga, kísérje valamennyi misszionáriust Fiának, Jézusnak hirdetésében

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger