2012. május 9., szerda

Húsvéti idő, 5. hét Szerda


Húsvéti idő, 5. hét Szerda

A természetfölötti a természetesre épül – szokták mondani bölcs lelkiatyák. Az ő kezükben jól áll a szőlősgazda szőlőmetsző kése. Tudják, hogy melyek azok a hajtások, amelyek nemhogy nem hoznak termést, de még a többi szőlőveszőt is megakadályozzák abban, hogy gyümölcsöt hozzanak. A lelki ember maga is igyekszik megszabadulni mindattól, amit rendetlen vágy, szenvedély, bűn az életében. De jobb elvenni a kést azok kezéből, akik nem tudják melyik a száraz gally, és melyik a termő. Ahelyett, hogy a metszéssel felemelnék, inkább megnyomorítják az emberi természetet. A mi Istenünk bölcs szőlőműves. Még ha fáj is a metszőolló munkája, gondoskodása megtisztít és bőségesebb termést ad. (Adoremus 2006.)
 További gondolatok...

Húsvét ötödik hete – szerda


2012.05.09. szerda


(Boldog Gerhardinger Mária Terézia)
Elbeszélték: milyen nagy dolgokat tett velük az Isten


ApCsel 15,1-6
Eközben néhányan azok közül, akik lejöttek Júdeából, így tanították a testvéreket: ,,Ha nem metélkedtek körül Mózes törvénye szerint, nem üdvözülhettek.' Mivel pedig Pál és Barnabás nagyon felháborodtak ezen, elhatározták, hogy Pál, Barnabás és még néhányan a többiek közül menjenek fel Jeruzsálembe az apostolokhoz és a presbiterekhez ennek a kérdésnek az ügyében. Az egyház elkísérte őket, ők pedig átmentek Fönícián és Szamarián. Elbeszélték a pogányok megtérését, nagy örömet szerezve az összes testvérnek. Amikor megérkeztek Jeruzsálembe, az egyház, az apostolok és a presbiterek fogadták őket, ők pedig elbeszélték, hogy milyen nagy dolgokat művelt velük az Isten. De egyesek, akik a farizeusok felekezetéből lettek hívők, előálltak, és azt mondták, hogy azoknak is körül kell metélkedniük, és nekik is meg kell parancsolni, hogy tartsák meg Mózes törvényét. Emiatt az apostolok és a presbiterek összegyűltek, hogy megvizsgálják ezt a kérdést.

Zs 121
Zarándok-ének. Dávidtól. Örvendeztem, amikor azt mondták nekem: ,,Az Úr házába megyünk.' És lábunk már itt áll udvaraidban, Jeruzsálem! Jeruzsálem városnak épült, részei pompásan egybeillenek. Oda járnak fel a törzsek, az Úr törzsei, hogy Izrael törvénye szerint hálát adjanak az Úr nevének. Ott állnak a bírói székek, Dávid házának székei. Kívánjatok békességet Jeruzsálemnek: ,,Bőségben éljenek, akik szeretnek téged! Békesség legyen falaid között és bőség tornyaidban!' Testvéreimért és a hozzám közelállókért mondom: ,,Béke legyen veled!' Az Úrnak, a mi Istenünknek házáért jót kívánok neked.

Jn 15,1-8
Én vagyok az igazi szőlőtő, Atyám pedig a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz rajtam gyümölcsöt, lemetsz, és minden termőt megtisztít, hogy többet teremjen. Ti már tiszták vagytok az ige által, amelyet mondtam nektek. Maradjatok bennem, és én tibennetek. Miként a szőlővessző nem tud gyümölcsöt hozni önmagától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok a szőlőtő, ti pedig a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz, mert nálam nélkül semmit sem tehettek. Ha valaki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad; összeszedik, tűzre vetik és elég. Ha bennem maradtok, és az én igéim tibennetek maradnak, kérjetek, amit csak akartok, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy sok gyümölcsöt hoztok, és tanítványaim lesztek.

Húsvét ötödik hete – szerda


2012. május 9. - Szerda

  Abban az  időben  Jézus ezt  mondta  tanítványainak: Én  vagyok  az  igazi
  szőlőtő, és  Atyám  a  szőlőműves.  Minden  szőlővesszőt,  amely  nem  hoz
  gyümölcsöt  bennem,  lemetsz  rólam,  azt  pedig,  amely  gyümölcsöt  hoz,
  megtisztítja, hogy még többet teremjen.  Ti már tiszták vagytok a  tanítás
  által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok  bennem, akkor én is  bennetek
  maradok. Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem  marad
  a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok a szőlőtő, ti  a
  szőlővesszők. Aki bennem  marad, és  én őbenne,  az bő  termést hoz,  mert
  nélkülem semmit sem tehettek.  Aki nem marad bennem,  azt kivetik, mint  a
  szőlővesszőt, és elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elégetik. Ha bennem
  maradtok, és szavaim is bennetek maradnak, akkor bármit akartok, kérjétek,
  és megkapjátok. Azáltal dicsőül  meg Atyám, hogy bő  termést hoztok, és  a
  tanítványaim lesztek.
  Jn 15,1-8

  Elmélkedés:

  Jézus és  az  ő  követői  közötti kapcsolatról  szól  a  szőlőtőről  és  a
  szőlővesszőkről hallott evangéliumi példabeszéd. Miként a szőlőtő élteti a
  vesszőket, ugyanúgy a keresztény ember Krisztusból él és táplálkozik. Csak
  általa tudunk termést hozni, amely egyrészt a keresztény életet,  másrészt
  a missziós  küldetést  jelenti.  Ha  megszakad  ez  az  éltető  kapcsolat,
  terméketlenné és  haszontalanná  válik  a  tanítvány  élete.  A  kölcsönös
  egymásra utaltság másik eleme az, hogy a szőlőtő önmaga nem tud gyümölcsöt
  teremni. Csak a szőlővesszőkön van termés. Az alázatos és egyszerű Jézus a
  mi segítségünkkel és közreműködésünkkel akar jelen lenni a világban. Jézus
  tanítása nem  csupán  egy üzenet,  amelyet  megismerünk, hanem  olyan  élő
  igazság, amelyet életté kell váltanunk.
  © Horváth István Sándor
   
   

  Imádság:

  Ó irgalmas Atyánk, a te Fiad, Jézus Krisztus, az élők és holtak bírája, az
  első  eljövetel  alázatában  megváltotta  az  emberiséget  a  bűntől,   és
  dicsőséges  visszatértekor  számon  fog  kérni  minden  bűnt:  atyáinktól,
  testvéreinktől és tőlünk, a te  szolgáidtól, akik a Szentlélek  indítására
  teljes szívvel bánva bűneinket visszatérünk Hozzád. Légy hozzánk  irgalmas
  és bocsásd meg bűneinket!
  Boldog II. János Pál pápa
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Húsvét ötödik hete – szerda


Május 19-én, szombaton 17.30-tól ismét megrendezésre kerül a Pure Fashion Magyarország Divatmisszió hagyományos évadzáró gálaestje.
Helyszín: Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium díszterme (1113 Bp. Villányi út 27.)
Belépők igényelhetők: jsagi@purefashion.hu
Mindenkit szeretettel várunk!

Leszakadni a magányba
2012. május 9. Húsvét ötödik hete – szerda

P. Patrick Langan LC

Jn 15,1-8
Én vagyok az igazi szőlőtő, Atyám pedig a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz rajtam gyümölcsöt, lemetsz, és minden termőt megtisztít, hogy többet teremjen. Ti már tiszták vagytok az ige által, amelyet mondtam nektek. Maradjatok bennem, és én tibennetek. Miként a szőlővessző nem tud gyümölcsöt hozni önmagától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok a szőlőtő, ti pedig a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz, mert nálam nélkül semmit sem tehettek. Ha valaki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad; összeszedik, tűzre vetik és elég. Ha bennem maradtok, és az én igéim tibennetek maradnak, kérjetek, amit csak akartok, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy sok gyümölcsöt hoztok, és tanítványaim lesztek.

Bevezető ima: Uram, köszönöm, hogy időt szánsz rám. Sok világi dolog vonz, de Uram, Te ragadod meg leginkább figyelmemet. Benned van reményem, és szeretlek téged. Talán nem értem igazán, mit jelent szeretni, talán nem úgy szeretlek, ahogy kellene, de valóban szeretlek

Kérés: Uram, ismerem a veszélyt, hogy bizalmamat az emberi dogokba helyezem. Segíts, benned bíznom!

1. Elválasztva. Oly könnyű megfeledkezni rólad a mindennapok rohanásában. Könnyű megfeledkezni rólad, mikor a dolgok rendben mennek. Anélkül, hogy észrevenném, elkezdem leválasztani életemet a szőlőtőkétől. Az imádsággal töltött idő, jó mérce: mikor elválasztom életemet a szőlőtőtől, ez az idő egyre rövidebb és rövidebb lesz, még végül majdnem eltűnik. A saját utamat járom. Elfelejtek imádkozni. Azonban nem szükségszerű, hogy ez tevékenységeim felszámolását jelentse, de mindezeket Istenért kell, hogy tegyem, vele egységben.

2. Gyümölcs nélkül. Ha elválasztom életemet Krisztustól a szőlőtőtől és másba fektetem energiáimat, tudom, hogy mi lesz az eredménye. Nem fogok gyümölcsöt teremni. Ez a tapasztalatom, ez a dolog már megtörtént. Gyorsan elhervadnak virágaim, mint egy száraz ágat, levágnak majd. Végül, ezeket a hervadt, száraz ágakat összegyűjtik és tűzre vetik, ahol elégnek. Nem hozhatok gyümölcsöt, ha életemet elválasztom a szőlőtőkétől.

3. Bőséges termés. Bőséges termést akarok hozni. Ez az, amire érdemes törekednem, és sokat jelent nekem. Próbáltam másként élni, de tudom, hogy csak a szőlőtőkével egységben teremhetek szőlőt, amit kipréselve bort nyerünk. Így dicsőítem meg az Atyát. Ebben az elmélkedésben már érzem az éltető nedveket, amelyek újra a lelkembe áramlanak. Az életem másokért fog gyümölcsöt hozni. Uram, add, hogy a szőlőtőhöz kapcsolódjak. Segíts erősítenem az egység kötelékét! Engedd, hogy irántad való szeretetem és hitem növekedjen, mert Te vagy a mindenem...

Beszélgetés Krisztussal: Könnyű abban bíznom, amit látok, amit érzek, amit megérinthetek. Bölcsebb, végtelenül okosabb dolog benned bíznom, még akkor is, ha most még rejtve vagy előttem.

Elhatározás: Ma legalább három alkalommal felajánlom cselekedeteimet Istennek.

1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

A pápa imaszándéka 2012. május hónapra:
A család: Hogy a társadalomban előmozdítsanak olyan kezdeményezéseket, amelyek védik és erősítik a család szerepét.
Mária, a misszionáriusok útmutatója: Hogy Mária, a világ Királynője és az evangelizálás Csillaga, kísérje valamennyi misszionáriust Fiának, Jézusnak hirdetésében

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger