2012. május 12., szombat

Szent Pongrác


Szent Pongrác

Isten nem méricskél, nem szűkmarkú, hanem nagylelkű adakozó. Mindnyájunkban gazdagon ajándékozza az életet, a megváltást, és az üdvösséget, az örök életet. Atyám házában sok lakóhely van – mondja Jézus. Minden kor, minden hívője otthonra találhat az atyai házban. Egyikünktől sem kíván különleges dolgokat az Úr. Azzal, amik vagyunk, Istentől kapott egyéni adottságainkkal válaszoljunk hívására, és kövessük őt, aki út, igazság, élet. Nem tévedhetünk el a Krisztus-követés útján. Jézus nem azért támadt fel, hogy az örök életre vezető ösvényen félúton magunkra hagyjon bennünket. Szentlelkével jelen van egyházában. Tanító, megszentelő és kormányzó hatalmát megosztotta tanítványaival. (Adoremus 2006.)
 További gondolatok...

Húsvét ötödik hete – szombat


2012.05.12. szombat


(Szent Néreusz és Szent Achilleusz, Szent Pongrác)
Isten rendelt minket oda az evangélium hirdetésére


ApCsel 16,1-10
Eljutott Derbébe és Lisztrába is. Volt ott egy Timóteus nevű tanítvány, egy hívővé lett zsidó anyának és pogány apának volt a fia. A testvérek, akik Lisztrában és Ikóniumban voltak, jó véleménnyel voltak róla. Pál azt akarta, hogy vele menjen az útra, azért magához vette és körülmetéltette, tekintettel a zsidókra, akik ezekben a helységekben voltak; mindenki tudta ugyanis, hogy az apja pogány volt. Amikor sorra járták a városokat, s tudatták, mihez kell tartaniuk magukat, közölték velük a határozatokat, amelyeket az apostolok és a presbiterek hoztak, akik Jeruzsálemben voltak. Így az egyházak megerősödtek a hitben és gyarapodtak számban napról-napra. Amikor keresztülmentek Frígián és Galácia tartományán, a Szentlélek megtiltotta nekik, hogy Ázsiában hirdessék Isten igéjét. Míziába érve megkísérelték ugyan, hogy Bitíniába menjenek, de Jézus Lelke nem engedte őket. Ezért átmentek Mízián, és lementek Troászba. Itt látomás jelent meg Pálnak éjnek idején: egy makedón férfi eléje állt és könyörgött neki: ,,Jöjj át Makedóniába, és segíts rajtunk!' Miután ezt a jelenést látta, késedelem nélkül igyekeztünk elindulni Makedóniába. Biztosan tudtuk, hogy Isten hívott minket, hogy hirdessük nekik az evangéliumot.

Zs 99
Zsoltár. Hálaadásra. Ujjongjatok Istennek, minden földek, örvendezve szolgáljátok az Urat, járuljatok eléje lelkendezve! Tudjátok meg, hogy az Úr az Isten; ő alkotott minket és az övéi vagyunk az ő népe s az ő legelőjének nyája. Lépjetek be kapuiba hálaadással, udvaraiba magasztalással. áldjátok őt, dicsérjétek nevét. Mert jó az Úr; Örökké tart kegyelme, nemzedékről nemzedékre hűsége.

Jn 15,18-21
Ha a világ gyűlöl benneteket, tudjátok meg, hogy engem előbb gyűlölt nálatok. Ha a világból valók volnátok, a világ szeretné azt, ami az övé. Mivel nem vagytok a világból valók, hanem kiválasztottalak titeket a világból, azért gyűlöl benneteket a világ. Emlékezzetek a szóra, amit mondtam nektek: Nem nagyobb a szolga uránál. Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak; ha az én szavamat megtartották, a tiéteket is megtartják majd. Ám mindezeket az én nevemért fogják tenni veletek, mert nem ismerik azt, aki küldött engem.

Húsvét ötödik hete – szombat


2012. május 12. – Szombat

  Búcsúbeszédében Jézus  így  szólt övéihez:  „Ha  a világ  gyűlöl  titeket,
  tudjátok meg:  engem  előbb  gyűlölt. Ha  a  világból  volnátok,  szeretne
  titeket  a  világ,  mint  övéit.  De  ti  nem  vagytok  a  világból,  mert
  kiválasztottalak titeket  a világból;  ezért  gyűlöl benneteket  a  világ.
  Emlékezzetek vissza tanításomra:  nem nagyobb  a szolga  uránál! Ha  engem
  üldöztek, titeket is üldözni fognak. Ha az én tanításomat megtartották,  a
  tiéteket is megtartják. Mindezt miattam  teszik veletek, mert nem  ismerik
  azt, aki küldött engem.”
  Jn 15,18-21

  Elmélkedés:

  Az  utolsó  vacsorán  arra   figyelmezteti  a  jelenlévőket  Jézus,   hogy
  tanítványaira is ugyanaz  a sors vár  majd, mint őrá.  Ha őt és  tanítását
  elfogadják,  akkor  a  tanítványokat  is.  Ha  Jézust  üldözték,  akkor  a
  tanítványoknak is  üldözésben lesz  részük Jézusban  való hitük  miatt.  A
  tanítvány részéről  azonban  nem csupán  passzív  sorsközösség-vállalásról
  vagy tehetetlen  belenyugvásról  van  szó,  hanem  annak  megértéséről  és
  elfogadásáról, hogy a nehézségek és  üldözések ellenére is örömteli  lehet
  életük, ha  kitartanak az  Úr mellett  és hűségesek  maradnak hitükhöz.  A
  tanítvány részéről ez a pozitív magatartás abban nyilvánul meg, hogy Jézus
  példája és  akarata szerint  imádkozik üldözőiért  és megbocsát  nekik.  A
  nehézségek idején gondoljunk Szent  Pál szavaira, amely szerint  semmilyen
  nehézség, üldöztetés  nem szakíthat  el minket  Krisztus szeretetétől.  Ha
  Krisztussal és  érte vállaljuk  az üldözéseket,  szomorúságunk örömre  fog
  változni.
  © Horváth István Sándor
   
   

  Imádság:

  Kérlek Téged, Jézus Krisztusom, legyen  a Te szenvedésed az én  erősségem,
  mely véd, őriz,  oltalmaz az élet  nehézségeiben. Vérednek hullása  legyen
  vétkem  lemosója,  halálod  legyen  örök  dicsőségem,  feltámadásod  pedig
  táplálja bennem a reményt,  hogy én is az  örök boldogság részese  leszek,
  aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké.
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Húsvét ötödik hete – szombat


1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

Hirdetni az evangéliumot
2012. május 12. Húsvét ötödik hete – szombat

P. Patrick Langan LC

Jn 15, 18-21
Ha a világ gyűlöl benneteket, tudjátok meg, hogy engem előbb gyűlölt nálatok. Ha a világból valók volnátok, a világ szeretné azt, ami az övé. Mivel nem vagytok a világból valók, hanem kiválasztottalak titeket a világból, azért gyűlöl benneteket a világ. Emlékezzetek a szóra, amit mondtam nektek: Nem nagyobb a szolga uránál. Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak; ha az én szavamat megtartották, a tiéteket is megtartják majd. Ám mindezeket az én nevemért fogják tenni veletek, mert nem ismerik azt, aki küldött engem.

Bevezető ima: Uram, köszönöm, hogy időt szánsz rám. Sok világi dolog vonz, de Uram, Te ragadod meg leginkább figyelmemet. Benned van reményem, és szeretlek téged. Talán nem értem igazán, mit jelent szeretni, talán nem úgy szeretlek, ahogy kellene, de valóban szeretlek.

Kérés: Uram, segíts látnom, hogy neked is szükséged volt a kitartásra a mindennapi terhek elviseléséhez!

1. Teher. „A világ engem előbb gyűlölt.” Ez az Újszövetség hihetetlen története. Krisztus eljött közénk, de a világ ellene volt. És ahogy Krisztus története az evangéliumban előrevetíti, az ellenséges érzület vele szemben egyre rosszabbodik: A veszély az evangélium oldalain egyre növekszik. Ez valóban nehéz teher volt Krisztus számára, olyan volt, mint egy szülő terhe, akinek gyermekei ellene fordulnak. Talán én is érzem ezt a terhet. Lehet, hogy olykor én is megtapasztalom az emberek elutasítását: azokét is, akik szeretnek engem, és azokét is, akik nem hisznek.

2. Fogadd el! Krisztus elfogadta ezt. Nem vitatkozott. Biztos vagyok benne, hogy kérte Atyját, hogy adjon neki könnyebb utat. Ez a mi életünkben is így van. Gyakran szembesülök problémákkal, még akkor is, ha jót akarok tenni. Eljön az életben egy pillanat, amikor el kell tudnom fogadni korlátaimat, és azokat a korlátokat, amiket mások tesznek rám. Ez egy emlékezetes pillanat az életben - a pillanat, amikor elfogadom keresztemet, ahogy Krisztus tette. Ez az elfogadás nem könnyű, de mélységes békével, sőt, olykor örömmel tölti el szívemet.

3. Megoldások. Miután elfogadtam a keresztemet, új lendületre kapok, a képzeletem beindul. A szeretet mindig megoldásokat keres: Krisztus folyamatosan kereste a módját, hogy elérje az embereket. A legjobbamat kell adnom, hogy képes legyek evangelizálni, még akkor is, ha elutasítással találkozom. Krisztus segítségével semmilyen akadály nem lehet túl nagy. Segíteni fog nekem leküzdeni a problémákat, amikkel szembetalálom magam. A legfontosabb, hogy midig figyeljek az Ő akaratának szeretetből történő teljesítésére. A többiről Ő fog gondoskodni.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, te tudod, mi az én terhem. Tudod, mi rabolja el álmomat, és mi ébreszt fel álmomból éjszaka. Segíts elfogadnom terheimet, ahogy Te is elfogadtad keresztedet!

Elhatározás: Ma nem fogok panaszkodni és vitatkozni; azt keresem, hogyan könnyíthetem meg mások terheit.

Erdő Péter bíboros atya 2012. májusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy az új evangelizáció elmélyítse és megelevenítse hitünket, és ráébresszen arra, hogy Krisztus örömhírét mindenkinek tovább kell adnunk.

Május 19-én, szombaton 17.30-tól ismét megrendezésre kerül a Pure Fashion Magyarország Divatmisszió hagyományos évadzáró gálaestje.
Helyszín: Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium díszterme (1113 Bp. Villányi út 27.)
Belépők igényelhetők: jsagi@purefashion.hu
Mindenkit szeretettel várunk!

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger