2012. május 14., hétfő

Évközi idő, 6. hét Hétfő


Évközi idő, 6. hét Hétfő
Mennyi próbatétel van a mai ember életében. Jobban érezzük, a nehézségeket, és kevésbé látjuk sokszor az Isten erejét. Pedig Jézus ma is tevékenykedik, köztünk van, megerősít. Így válik a próbatétel megerősítővé, így erősíti Isten a vele való kapcsolatunkat.
Ter 4, 1-15.25Öcséd vére felkiált hozzám.
Jak 1,1-11
Mk 8, 11-13Miért akar jelet ez a nemzedék?
A hit Isten ajándéka, de a bűn által el lehet veszíteni és ez még súlyosabb bűnök forrásává lesz. A bűnök egymásutánisága rabbá teszi az embert és elveszíti kegyelmi életét. A szabadulás Isten kegyelmének műve, de csak ha őszintén megtérünk.
Hívek könyörgése:
  1. Hogy életünk minden napján, de ezen a héten most különösen arra törekedjünk, hogy igenis őrzői legyünk testvéreinknek! Hallgass meg, Urunk!
  2. Add meg Egyházadnak az egységet, hogy Krisztussal eggyé válva segítségére legyen minden hitében kételkedőnek! Hallgass meg, Urunk!
  3. Áldd meg a szolgálatodra szentelt személyeket: hogy pápánk, az egyház minden püspöke és papja példát mutasson nekünk az egymásért való felelősségvállalásban! Hallgass meg, Urunk!
  4. Hogy hozzád hűségesek maradjunk akkor is, amikor a másként gondolkodók jelet követelnek tőlünk! Erősíts meg ilyenkor, hiszen őket meggyőzni jelekkel sem tudnánk! Hallgass meg, Urunk!
  5. Lelked számára mégse legyen reménytelen eset közöttünk! Találj módot, küldd el a kegyelem reménysugarát a bűneikbe kérgesedettek, az önmagukba zárkózottak, a gőgtől vakok megtérésére ! Hallgass meg, Urunk!
  6. Hogy lelkiismeretünk soha ne engedjen belenyugodni az éhezők nyomorába! Hallgass meg, Urunk!
Gn 4, 1-15. 25
Mk 8, 11-13

A Genezis negyedik fejezete Káin és Ábel történetét tárja elénk. A két fiú közötti konfliktust az áldozatbemutatás szüli meg. "Az Úr kegyesen tekintett Ábelre és áldozatára, Káinra és áldozatára azonban nem tekintett." (Gen 4, 5)
Káin és Ábel a mindenkori emberi prototípusok. A kapzsiság és a rosszindulat összeütközik a becsületességgel és a gerincességgel. Ábel nem sajnálja Istentől az áldozatot: üzenete elérkezik Teremtőjéhez. Káin nem tartja fontosnak, hogy köszönetet mondjon mindazért, amit birtokol. Drámája viszont akkor kezdődik, amikor felébred lelke mélyén az irigység. Az ördögi kör hamar bezárul: az irigység újabb tettre készteti: megöli azt, akinek az áldozata "felszállt Istenhez". A testvérgyilkos a történetben az abszolút rosszat jelképezi, míg Ábel az abszolút jót testesíti meg. A mindennapi életben viszont kissé máskepp tapasztaljuk a valóságot. Káin és Ábel, Mephisztó és Faust megvan minden emberben. Az erkölcstelenség, lopás, gyilkosság, házasságtörés, kapzsiság, rosszindulat, csalás, kicsapongás, irigység, káromlás, kevélység, bálványimádás, babonaság, ellenségeskedés,
viszálykodás, vetélkedés, harag, veszekedés, szakadás éppúgy emberi tényezők, mint a szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Az ember önmagában hordozza a becsületes Ábelt és a
testvérgyilkos Káint, Faust professzort és Mephisztót, aki lelkét képes az ördögnek is eladni.
"A becsvágy bennünk él és ellenünk tör" írja Viktor Hugo A nevető emberben. Az ember saját döntése alapján válik Ábellé vagy Káinná. "Az Úr kegyesen tekintett Ábelre és áldozatára, Káinra és áldozatára azonban nem tekintett." (Gen 4, 5)
A mai nap üzenete végtelenül egyszerű: ne alkudj meg önmagaddal. Vagy autentikus leszel, vagy megmaradsz kicsinyes, számítgató, esküdöző világodban, ahol már
csak az számít, hogy nehogy rájöjjenek tetteidre. Káin mindent elkövetne, hogy ne derüljön ki álnok cselekedete. Ő nem őrzője testvérének - jelenti ki. Pszichikus energiáit kizárólagosan tettei elfedésére használja fel. Kreativitásra semmi esélye, hisz kapzsisága, irigysége és rosszindulata felemésztette minden energiáját.Modern világunk melegágya Káinnak. A tetteiért felelőséget nem vállaló ember
virágkorát éli. Tévedés ne essék: ez alól a keresztények sem kivételek. Káin és Ábel mindennapi lehet?ségként jelenik meg az ember előtt. Választása erősen meghatározza további életét.

Szakács Ferenc Sándor

Húsvét hatodik hete – hétfő


2012.05.14. hétfő


Az Úr megnyitotta Lídia szívét, hogy figyeljen Pál szavaira


ApCsel 16,11-15
Elhajóztunk tehát Troászból. Egyenesen Szamotrákiába jutottunk, másnap Neápoliszba, innen pedig Filippibe, amely Makedóniának ebben a részében az első telepes város. Ebben a városban töltöttünk néhány napot, és beszélgetéseket folytattunk. Szombaton kimentünk a kapun kívül a folyóvízhez; úgy gondoltuk, hogy ott az imahely. Leültünk ott, és szóltunk az asszonyokhoz, akik összegyűltek. A hallgatóságban volt egy Lídia nevű istenfélő bíborárus asszony Tiatíra városából, akinek az Úr megnyitotta a szívét, hogy hallgasson mindarra, amit Pál mondott. Miután ő és házanépe megkeresztelkedett, így könyörgött: ,,Ha úgy ítéltek meg, hogy hűséges vagyok az Úrhoz, térjetek be házamba és maradjatok nálam.' És erővel rá is vett minket.

Zs 149
ALLELUJA! Énekeljetek az Úrnak új éneket, zengjen a szentek gyülekezetében dicsérete! Örvendezzék Izrael az ő alkotójának, Sion fiai ujjongjanak királyuknak! Dicsőítsék nevét körtánccal, dobbal és lanttal zengjenek neki! Mert az Úr kedveli népét, diadalra juttatja az alázatosakat. Ujjongnak majd a szentek dicsőségben, és örvendeznek fekvőhelyükön. Szájukban Isten magasztalása lesz, és kétélű kard a kezükben, hogy bosszút álljanak a nemzeteken megfenyítik a népeket, láncra verik királyaikat, vasbilincsbe nagyjaikat, és végrehajtják rajtuk a megírt ítéletet: Dicsősége lesz ez minden szentjének! ALLELUJA!

Jn 15,26 - 16,4
Amikor pedig eljön a Vigasztaló, akit elküldök majd nektek az Atyától, az igazság Lelkét, aki az Atyától származik, ő majd tanúságot tesz rólam; de ti is tanúságot tesztek, mert kezdettől fogva velem vagytok. Azért mondtam nektek mindezt, hogy meg ne botránkozzatok. Ki fognak zárni benneteket a zsinagógából, sőt eljön az óra, amikor mindaz, aki megöl titeket, szolgálatot vél tenni az Istennek. Azért teszik ezt, mert nem ismerték meg sem az Atyát, sem engem. Mindezt pedig azért mondtam nektek, hogy amikor eljön ezeknek az órája, emlékezzetek rájuk, hogy én megmondtam nektek. Kezdetben azért nem mondtam el nektek ezeket, mert veletek voltam.

Húsvét hatodik hete – hétfő


 2012. május 14. - Hétfő

  Jézus az utolsó vacsorán  így szólt apostolaihoz:  Ha eljön a  Vigasztaló,
  akit az Atyától küldök, az Igazság Lelke, aki az Atyától származik, ő majd
  tanúságot tesz rólam.  Tegyetek ti  is tanúságot  rólam, hiszen  kezdettől
  fogva velem vagytok! Azért mondtam ezt nektek, hogy meg ne botránkozzatok.
  Ki fognak  zárni benneteket  a  zsinagógákból. Sőt  eljön az  óra,  amikor
  mindaz, aki megöl titeket, azt hiszi, hogy szolgálatot tesz Istennek,  így
  tesznek majd veletek,  mert nem ismerik  sem az Atyát,  sem engem.  Ezeket
  azért mondtam el nektek, hogy amikor eljön az óra, eszetekbe jusson,  hogy
  előre megmondtam nektek.
  Jn 15,26 - 16,4

  Elmélkedés:
  Az Egyház hagyománya szerint a  húsvét utáni negyvenedik napon  ünnepeljük
  Jézus mennybemenetelét,  az  ötvenediken  pedig  pünkösdöt,  a  Szentlélek
  kiáradását. A húsvéti időszak végéhez közeledve egyre többször olvasunk az
  evangéliumban arról,  hogy  Jézus  a  távozásáról,  illetve  a  Szentlélek
  eljöveteléről beszél.  A  mai  evangéliumban,  amely  az  utolsó  vacsorán
  mondott beszéd részlete, az Igazság  Lelkének nevezi Jézus a  Szentlelket,
  aki  majd  tanúságot  fog  tenni  róla.  Az  eljövendő  Lélek   ugyanakkor
  megerősíti a tanítványokat,  hogy az üldözések  ellenére is kitartsanak  a
  Jézusról  szóló   tanúságtételben.  Az   evangelizáció  első   formája   a
  tanúságtétel. Ha egy hiteles tanúságtétel előzi meg az evangélium  szóbeli
  hirdetését, bátran reménykedhetünk abba,  hogy az evangélium tanítása  már
  egy jól előkészített  földbe hull,  és meg  tudja hozni  gyümölcsét. Ez  a
  tanúságtétel egészen konkrétan azt jelenti, hogy Krisztus példája  szerint
  élünk.
  © Horváth István Sándor
   
   

  Imádság:

  Uram, te azt mondtad  tanítványaidnak: Ti vagytok  a világ világossága.  A
  fény világít, szórja sugarát és elűzi a sötétséget. Engedd, Uram, hogy  én
  is fénysugár lehessek! Hadd vigyem az öröm fényét az emberek közé,  hiszen
  én is a te  kegyelmed fényességében élek! Hadd  legyek akaratod szerint  a
  világosság gyermeke!  Világítson az  én életem  is, hogy  a téged  kereső,
  utánad vágyó lelkek általam hozzád találjanak.
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Húsvét hatodik hete – hétfő


1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

A Tanúság Lelke
2012. május 14. Húsvét hatodik hete – hétfő

P. John Doyle LC

Jn  15,26 – 16,4a

Bevezető ima: Uram, azzal kezdem imádságomat, hogy egész valómat felajánlom neked: gondolataimat, vágyamat, elhatározásaimat, tetteimet, reményemet, félelmemet, gyengeségemet, kudarcaimat és kicsiny sikereimet. Kitárom feléd magamat, hiszen Te már mindent tudsz rólam. Biztos vagyok benne, hogy irgalmas vagy hozzám, és átható, szerető tekinteted megtisztít engem.

Kérés: Istenem, add, hogy mindig Krisztus igaz tanúja legyek!

1. Krisztus Tanúja. Sokan azért hívják a Szentlelket, hogy Krisztus tanításával ellentétes dolgokat bizonyítson. A mai evangéliumi szakasz jól mutatja, hogy ilyesről szó sincs Isten tervében. A Szentlélek soha sem tér el Krisztus üzenetétől, és sohasem működik a megváltás ügyében Krisztus Egyházán kívül. A Szentlélek Krisztus Lelke, és az Atya Lelke, azért jött, hogy Krisztusról tegyen tanúságot. A Szentlélek azt sugalmazza, hogy mindinkább ragaszkodjunk az igazsághoz. Eléggé figyelek a Lélek szólítására, hogy legyek hűségesebb keresztény ígéretemhez?

2. Tanúságtétel a Lélekben. Hitünk nem statikus valóság. Amint az első tanítványok megtapasztalták Krisztus tanítását, csodáit, személyes szeretetét, úgy élik meg a keresztények hitükben nap, mint nap Krisztus jelenlétét. Különösen érvényes ez, amikor részesülünk a gyónás és az Eucharisztia szentségében. Jézus mindig velünk van, örömünk forrása, hogy megbocsát és közel van. A Szentlélek erősít a keresztség kegyelmével, hogy adjunk tanúságot arról, amit ingyen kaptunk. Vajon komolyan veszem hivatásomat, hogy tanúsítsam Krisztus szeretetét? Felismerem, hogy először is igaz keresztény életemmel kell tanúságot tennem? Tudom, hogy ebben a látszólag nehéz feladatban a Szentlélek a munkatársam?

3.Hűség az ellenkezés közepette. Krisztus elmondta apostolainak, mikor összegyűltek az utolsó vacsora termében, hogy tanúságtételüket nem fogják mindig elfogadni. A keresztény léttel úgy tűnik, mindig együtt jár az ellenkezés. A mély és tántoríthatatlan ragaszkodás Krisztushoz és a lelkiismeret hangja sohasem egyezett a közgondolkodással. A keresztényekről általában nem azt mondják, hogy beillenek a sorba, hanem inkább azt, hogy különböznek, és ennek elkerülhetetlenek a következményei, mint ahogyan ez megtörtént Urunk életében. A csodálatos azonban az, hogy miénk a végső győzelem ígérete. Krisztus előttünk halad, és a Szentlélek velünk van.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, mindig nehéz feladat igaz tanúdnak lenni. Taníts meg, hogy ne saját képességeimre hagyatkozzam, hanem merítsek erőt és következetességet abból, hogy hűségesen követem Szentlelked sugalmazását.

Elhatározás: Ma hitemnek valamilyen nyilvános jelét adom.

Erdő Péter bíboros atya 2012. májusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy az új evangelizáció elmélyítse és megelevenítse hitünket, és ráébresszen arra, hogy Krisztus örömhírét mindenkinek tovább kell adnunk.

Május 19-én, szombaton 17.30-tól ismét megrendezésre kerül a Pure Fashion Magyarország Divatmisszió hagyományos évadzáró gálaestje.
Helyszín: Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium díszterme (1113 Bp. Villányi út 27.)
Belépők igényelhetők: jsagi@purefashion.hu
Mindenkit szeretettel várunk!

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger