2012. május 16., szerda

Nepomuki Szent János


Nepomuki Szent János

Békességet hagyok rátok, az én békémet adom nektek. Minden szentmisében elimádkozzuk ezeket a szavakat. Nagy szükségünk van rá. Kisebb-nagyobb közösségeinkben oly sok a békétlenség. Meggondolatlan szavainkkal, tetteinkkel képesek vagyunk összetörni a létező, amúgy is törékeny békét. Vagy éppen bennünket hoznak ki viselkedésükkel mások a béketűrésünkből. Mi az alapja a béketörekvéseinknek: félelem, lustaság, szeretet, féltés? Krisztus békéje az Atya iránti szeretetből fakad: tudja meg a világ, hogy szeretem az Atyát, és megteszem, amit parancsol. Növeld szívünkben az irántad való szeretetet Istenünk, hogy békében éljünk egymással! (Adoremus 2006.)
 További gondolatok...

Húsvét hatodik hete – szerda


2012.05.16. szerda

(Nepomuki Szent János)
Én azt hirdetem nektek, akit ti ismeretlenül tiszteltek


ApCsel 17,15.22 - 18,1
Akik elkísérték Pált, elvezették őt Athénig, aztán elutaztak, miután parancsot kaptak tőle Szilás és Timóteus számára, hogy mihamarabb menjenek hozzá. Pál pedig felállt az Areopágusz közepére és így szólt: ,,Athéni férfiak! Minden tekintetben nagyon vallásosnak látlak titeket. Amikor ugyanis körüljártam és megszemléltem a bálványképeiteket, egy olyan oltárra akadtam, amelyen ez a felirat volt: �,,Az ismeretlen istennek.�'' Nos, akit ti nem ismertek és mégis tiszteltek, azt hirdetem én nektek. Isten, aki a világot alkotta, és benne mindent -- mivel ő a mennynek és a földnek ura --, nem lakik kézzel épített templomokban. Ő nem szorul emberi kéz szolgálatára, mintha valamire szüksége volna, hiszen ő ad mindennek életet, leheletet és mindent. Az ő műve, hogy az egytől származó egész emberi nem lakja a teljes földkerekséget. Ő szabta meg tartózkodásuk meghatározott idejét és határait, hogy keressék Istent, hátha megérzik őt és megtalálják -- bár nincs messze egyikünktől sem. Hiszen őbenne élünk, mozgunk és vagyunk, amint az egyik költőtök meg is mondta: ,,Az ő gyermekei vagyunk.'' Mivel tehát Isten gyermekei vagyunk, nem kell azt gondolnunk, hogy az istenség hasonló aranyhoz, ezüsthöz, kőhöz, a művészet és az emberi gondolat alkotásához. Isten elviselte ennek a tudatlanságnak az idejét, most azonban hirdeti, hogy mindnyájunknak bűnbánatot kell tartani mindenütt, mert meghatározott egy napot, amelyen ítélkezni fog a világ felett igazságban [Zsolt 96,13] egy férfi által, akit arra rendelt, és igazolt is mindenki előtt, mikor feltámasztotta halottaiból.' Mikor a holtak feltámadásáról hallottak, egyesek gúnyolódtak, mások meg azt mondták: ,,Erről majd még egyszer meghallgatunk téged.' Ezzel Pál eltávozott körükből. De néhány férfi csatlakozott hozzá és hívő lett, köztük Areopagita Dénes, valamint egy Damarisz nevű asszony, és velük együtt mások is. Ezek után eltávozott Athénból, és elment Korintusba.

Zs 148
ALLELUJA! Dicsérjétek az Urat az egekből, dicsérjétek őt a magasságban! Dicsérjétek őt, angyalai mind, dicsérjétek őt, seregei mind! Dicsérjétek őt, nap és hold, dicsérjétek őt mind, ragyogó csillagok! Dicsérjétek őt egek egei, és minden vizek az ég felett dicsérjék az Úr nevét! Mert ő parancsolt és azok létrejöttek, felállította őket mindörökre, s el nem múló törvényt szabott nekik. Dicsérjétek az Urat a földről, sárkányok és mélységes vizek mind! Tűz, jégeső, hó, fagy és szélvihar, amelyek parancsát teljesítik; Mindnyájan ti hegyek és halmok, gyümölcstermő fák és mind a cédrusok, Vadállatok és minden állat, csúszómászók és szárnyasok, Föld királyai és mind a népek, fejedelmek és mind, bírái a földnek, ifjak és szüzek, vének és gyermekek, dicsérjék az Úr nevét,mert csak az ő neve magasztos. Fönsége felülmúlja az eget és a földet, és hatalmat adott népének. Dicséret minden szentjének, Izrael fiainak, a népnek amely hozzá tartozik. ALLELUJA!

Jn 16,12-15
Még sok mondanivalóm volna számotokra, de most még nem tudjátok elviselni. Amikor pedig eljön az igazság Lelke, ő elvezet majd titeket a teljes igazságra, mert nem magától fog szólni, hanem azt fogja mondani, amit hall, és az eljövendő dolgokat hirdeti nektek. Ő majd megdicsőít engem, mert az enyémből vesz, és kijelenti azt nektek. Mindaz, ami az Atyáé, az enyém; azért mondtam, hogy az enyémből vesz, és kijelenti azt nektek.

Húsvét hatodik hete – szerda


  2012. május 16. - Szerda

  Búcsúbeszédében Jézus  így  szólt tanítványaihoz:  „Még  sok  mondanivalóm
  volna nektek, de nem  vagytok hozzá elég erősek.  Amikor azonban eljön  az
  Igazság Lelke, ő majd elvezet titeket a teljes igazságra. Nem magától  fog
  beszélni, hanem azt  mondja el, amit  hall, és a  jövendőt fogja  hirdetni
  nektek. Megdicsőít engem, mert az enyémből veszi, amit majd hirdet nektek.
  Minden, ami Atyámé, enyém is. Ezért mondtam, hogy az enyémből veszi,  amit
  majd hirdet nektek.”
  Jn 16,12-15

  Elmélkedés:
  A Szentlélek elvezet  majd titeket  a teljes  igazságra –  mondja Jézus  a
  tanítványoknak. De  milyen  igazságról tesz  tanúságot  a Lélek,  és  hová
  vezeti az  egyéneket  és  a  közösséget? A  teljes  igazság,  ahová  Isten
  Lelkének vezetésével eljuthatunk, a Krisztusban való hit. Hit abban,  hogy
  Ő az Isten Fia, akinek az  a küldetése, hogy megismertesse a világban  élő
  emberekkel az igaz Istent. Hit abban, hogy Jézusban a mennyei Atya mutatja
  meg  magát  nekünk,  és  személyében  visszavonhatatlan  szeretetét  közli
  velünk. Hit abban,  hogy Krisztus  megváltó halála  megszerezte nekünk  az
  Istennel való  kiengesztelődést és  hit  a feltámadás  üdvözítő  erejében.
  Ennek az igazságnak a része az is, hogy Jézus szenvedése eltörli bűneinket
  és számíthatunk az  Atya irgalmára,  ha tékozló  és megtérő  gyermekeiként
  visszatérünk hozzá. A teljes igazsághoz, amelyet a Szentlélek segítségével
  ismerünk és értünk meg, hozzátartozik,  hogy Krisztus által eljuthatunk  a
  mennyei Atyához, ahol  az örök  élet vár bennünket.  Várom-e a  Szentlélek
  eljövetelét  és  szeretném-e  általa   megérteni  Krisztus  tanítását,   s
  megismerni mennyei Atyámat?
  © Horváth István Sándor
   
   

  Imádság:

  Istenünk, szeretettel  valósítsd meg  ránk vonatkozó  akaratodat  azáltal,
  hogy  mindennap  irgalmas   karjaidba  veszel   minket.  Irgalmad   nélkül
  elvesznénk és elveszítenénk legnagyobb ajándékodat, az örök életet.
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Húsvét hatodik hete – szerda


Jöjj Szentlélek!
2012. május 16. Húsvét hatodik hete – szerda
Nepomuki Szent János
P. John Bullock LC

Jn 16, 12-15
Még sok mondanivalóm volna számotokra, de most még nem tudjátok elviselni. Amikor pedig eljön az igazság Lelke, ő elvezet majd titeket a teljes igazságra, mert nem magától fog szólni, hanem azt fogja mondani, amit hall, és az eljövendő dolgokat hirdeti nektek. Ő majd megdicsőít engem, mert az enyémből vesz, és kijelenti azt nektek. Mindaz, ami az Atyáé, az enyém; azért mondtam, hogy az enyémből vesz, és kijelenti azt nektek.

Bevezető imádság: Uram, kérlek, segíts, hogy higgyek benned; hitem legyen egyszerű, erős és vezessen nagylelkű önátadáshoz. Hadd ismerjelek meg minden nap jobban, s így egyre inkább úgy gondolkodjak és cselekedjek, mint Te!

Kérés: Uram, növeld bizalmamat a Szentlélek együttműködésében!

1. De most még nem tudjátok elviselni. Hitünk nem az értelem ellen irányul, azonban, nem is az emberi értelem egy egyszerű levezetésének a következménye. A tény, hogy az apostolok is csak lassan fogták fel Krisztus üzenetét, nincs semmilyen összefüggésben az intelligenciájukkal, vagy képzettségükkel. Ennek megértéséhez szükségük volt a Szentlélekre. Amikor Simon Péter megvallotta, hogy Jézus az élő Isten Fia, Krisztus így válaszolt neki: „Boldog vagy, Simon, Jónás fia, mert nem a test és vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám.” (Mt. 16, 17). A hit ajándék, amit kérnünk kell. Amint az apostolok befogadták a Szentlelket, képesekké váltak Krisztus üzenetének megérésére, s ami még fontosabb, hogy ezt meg is tudták élni.

2. A Lélek azt fogja mondani, amit hall. Az Atya, a Fiú és a Szentlélek három személy, azonban egy természetben osztoznak, s így cselekedeteikben is szétválaszthatatlanok. A Szentlélek cselekedeteit soha nem lehet Krisztustól elválasztani. A Szentlélek folytatja a megváltás művét. (vö. Dominus Iesus, 12). A Lélek azt mondja, amit Krisztustól hall. Mennyire figyelmesen hallgatok a Szentlélekre?

3. A Lélek elvezet majd titeket a teljes igazságra. „Mindazonáltal, jóllehet a kinyilatkoztatás lezárult, tartalmát tökéletesen nem merítettük ki; a keresztény hit feladata, hogy századok folyamán lépésről lépésre fölfogja teljes tartalmát.” (KEK 66). A Szentlélek az, aki bevezet minket, az Egyházon keresztül a teljes igazságba. A Szentlélek, aki segít bíznunk az Egyház tanításában, és Ő az, aki megajándékozhat minket a bizalommal a szentségre vezető úton. Föl kell tennem magamnak a kérdést: mit teszek azért, hogy növekedjek Isten kinyilatkozatott igazságának megértésében? Olvasom legalább olykor a Katolikus Egyház Katekizmusát? Ismerem a Szentatya írásait? Mit teszek, hogy lépést tartsak az Egyház tanításával?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, vezess be egyre jobban igazságodba! Add, hogy igazságodra hitem alázatosságával válaszoljak, és képes legyek szent akaratodnak alávetni értelmemet és akaratomat!

Elhatározás: Ma mélységesen összeszedett leszek, és figyelni fogok a Szentlélek sugallataira.

Erdő Péter bíboros atya 2012. májusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy az új evangelizáció elmélyítse és megelevenítse hitünket, és ráébresszen arra, hogy Krisztus örömhírét mindenkinek tovább kell adnunk.

Május 19-én, szombaton 17.30-tól ismét megrendezésre kerül a Pure Fashion Magyarország Divatmisszió hagyományos évadzáró gálaestje.
Helyszín: Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium díszterme (1113 Bp. Villányi út 27.)
Belépők igényelhetők: jsagi@purefashion.hu
Mindenkit szeretettel várunk!

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger