2012. május 17., csütörtök

Húsvéti idő, B év, Mennybemenetel


Húsvéti idő, B év, Mennybemenetel

Ahová eljutott a Fő dicsőségben, oda kapott meghívást az egész test reménységben. Jézus mennybemenetele a reménynek az ünnepe. A feltámadott megvigasztalja a tanítványokat, megerősíti őket, feladatot ad nekik, és megmutatja a célt, ahová vele együtt eljuthatnak. Az apostolok reménye a mi reményünk is, az apostolok küldetése a mi küldetésünk is.
 További gondolatok...


URUNK MENNYBEMENETELE


2012.05.17. csütörtök: URUNK MENNYBEMENETELE

Jézus úgy jön el ismét, ahogyan szemetek láttára mennybe száll


ApCsel 1,1-11
Az első könyvben, Teofil, szóltam mindarról, amit Jézus tett és tanított kezdettől fogva addig a napig, amelyen felvétetett, miután a Szentlélek által parancsot adott apostolainak, akiket kiválasztott. Kínszenvedése után élve megmutatta magát nekik, számos csalhatatlan jellel bizonyította be számukra, hogy él, és negyven napon át megjelenve Isten országáról beszélt nekik. Amikor együtt étkezett velük, meghagyta nekik, hogy ne távozzanak el Jeruzsálemből, hanem várjanak az Atya ígéretére: ,,Azt hallottátok tőlem, hogy János csak vízzel keresztelt, ti azonban néhány nap múlva Szentlélekkel fogtok megkeresztelkedni.' Erre az egybegyűltek megkérdezték tőle: ,,Uram, talán most állítod helyre Izrael országát?' Ő azonban azt mondta nekik: ,,Nem a ti dolgotok, hogy ismerjétek az időket és a korszakokat, amelyeket az Atya saját tetszése szerint határozott meg. A Szentlélek eljövetele pedig erővel tölt majd el benneteket, hogy tanúságot tegyetek rólam Jeruzsálemben és egész Júdeában, Szamariában, egészen a föld határáig.' Miután ezeket mondta, a szemük láttára felemelkedett, és felhő takarta el a szemük elől. S miközben nézték őt, amint az égbe ment, íme, két férfi állt meg mellettük fehér ruhában. Így szóltak: ,,Galileai férfiak, miért álltok és néztek az égre? Ez a Jézus, aki felvétetett mellőletek, úgy jön el ismét, ahogy az égbe felmenni láttátok.'

Zs 46
A karvezetőnek. Kóré fiainak zsoltára. Tapsoljatok mindnyájan, nemzetek, örvendezzetek Istennek ujjongó szóval, mert az Úr felséges, rettenetes, hatalmas királya ő az egész földnek. Alánk vetette a népeket, lábunk alá a nemzeteket. Kiszemelte nekünk örökségünket, Jákob ékességét, melyben kedvét leli. Ujjongás közepette felvonul az Isten, harsonazengés között az Úr. Zengjetek Istennek, zsoltárt zengjetek, zengjetek királyunknak, zengedezzetek. Mert Isten az egész föld királya, zengjetek bölcsességgel. Isten uralkodik a nemzeteken, s ül szent trónusán az Isten. Egybegyűlnek a népek fejedelmei Ábrahám Istenének népével, mert az Istené a föld pajzsa: s igen fenséges ő.

Ef 1,17-23
hogy Urunk, Jézus Krisztus Istene, a dicsőség Atyja adja meg nektek a bölcsesség és a kinyilatkoztatás Lelkét, hogy megismerjétek őt. Világosítsa meg lelki szemeteket, hogy tudjátok, milyen reményre hívott meg titeket, milyen gazdag dicsőséges öröksége a szentek számára, és milyen mérhetetlenül nagy az ő hatalma rajtunk, akik hiszünk. Hatalmas erejének hatékonyságát Krisztusban mutatta meg, amikor feltámasztotta halottaiból és jobbjára [Zsolt 110,1] állította a mennyekben, minden fejedelemség és hatalmasság, erő és uralom, és minden név fölé, amelyet nemcsak ezen a világon említenek, hanem a jövendőben is. Mindent a lába alá vetett [Zsolt 8,7], s megtette őt mindenek fölött álló főnek az egyházban, amely az ő teste, és annak a teljessége, aki mindent mindenben betölt.

Mk 16,15-20
Azután ezt mondta nekik: ,,Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek. Aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül; aki pedig nem hisz, elkárhozik. Azokat, akik hisznek, ezek a jelek fogják kísérni: a nevemben ördögöket űznek ki, új nyelveken szólnak, kígyókat vesznek fel, és ha valami halálosat isznak, nem árt nekik; a betegekre teszik kezüket, és azok meggyógyulnak.' Az Úr Jézus, miután szólt hozzájuk, fölvétetett a mennybe, és ül az Istennek jobbja felől [2 Kir 2,3.11; Zsolt 110,1]. Azok pedig elmentek és prédikáltak mindenütt. Az Úr velük együtt munkálkodott, a tanítást megerősítette, s csodajelekkel kísérte.

URUNK MENNYBEMENETELE


2012. május 17. - Csütörtök

  Búcsúbeszédében Jézus így szólt  tanítványaihoz: „Még egy  kis idő és  már
  nem láttok engem, és  ismét egy kis idő  és viszontláttok engem, (mert  az
  Atyához megyek.)”  Tanítványai  erre  így tanakodtak:  „Mit  akar  mondani
  ezzel: Még egy kis idő  és már nem láttok engem,  és ismét egy kis idő  és
  viszontláttok engem? És hogy: Az Atyához megyek? Mit jelent az, hogy:  Még
  egy kis  idő? Nem  értjük, mit  beszél.” Jézus  észrevette, hogy  kérdezni
  akarják, így szólt tehát hozzájuk: „Azon tanakodtok, hogy azt mondtam: Még
  egy kis idő és már nem láttok engem, és ismét egy kis idő és viszontláttok
  engem? Bizony, bizony, mondom  nektek: Sírni fogtok  és jajgatni, a  világ
  pedig örül. Szomorkodni fogtok, de szomorúságtok örömre fordul.”
  Jn 16,16-20

  Elmélkedés:
  Jézus búcsúbeszédében az  apostolok előzőleg  azt nem  értették, hová  fog
  menni mesterük. Miután megtudták,  hogy Jézus az  Atyához tér vissza,  egy
  újabb rejtéllyel találják magukat szemben, amikor Jézus arról beszél, hogy
  „egy kis idő”  múltán nem  fogják látni őt,  majd ismét  eltelik „egy  kis
  idő”, és viszontláthatják őt. A beszédtől számítva, amely nagycsütörtökön,
  az utolsó vacsorán hangzott el, valóban csak egy kevés idő telik el  Jézus
  nagypénteki haláláig, amikortól nem látják őt. Aztán újra egy kevés idő, s
  Jézus harmadnapra feltámad  a halálból, s  viszontlátják őt. Számunkra  is
  lehetnek olyan órák vagy napok, amikor nem látjuk Jézust, s amikor lelkünk
  nem annyira érzékeny sugallatainak befogadására. Valószínűleg ilyenkor nem
  is ő távozik el  tőlünk vagy hallgat, hanem  mi figyelünk helyette  másra.
  Milyen jó  lenne,  ha ez  mindig  csak „egy  kis  idő” volna!  Ha  érezzük
  hiányát, teremtsünk csendet magunkban, s csak az ő szólítására figyeljünk.
  © Horváth István Sándor
   
   

  Imádság:
  Uram, te újra  meg újra  hangsúlyozod, hogy minden  lehetséges annak,  aki
  hisz. Ha  megvizsgáljuk, melyik  a legnagyobb,  a neked  leginkább  tetsző
  erény, azt látjuk, hogy a hit. Igen, ennek ereje által készülünk fel arra,
  hogy belépjünk  a Szentek  Szentjébe.  Hit nélkül,  ó, dicsőség  Ura,  nem
  tettél volna értünk csodákat. Mielőtt csodát műveltél volna, azt  akartad,
  hogy jóságoddal egyesítsük hitünket.
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

URUNK MENNYBEMENETELE


Bizony, bizony mondom nektek
URUNK MENNYBEMENETELE
2012. május 17. Húsvét hatodik hete – csütörtök
P. John Bullock LC

Jn 16, 16-20
Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz: „Még egy kis idő, és már nem láttok engem, majd ismét egy kis idő, és látni fogtok engem.” Ekkor a tanítványok közül néhányan így szóltak egymáshoz: „Mi az, amit mond nekünk: „Egy kis idő, és nem láttok engem, majd ismét egy kis idő, és látni fogtok engem”, és „Az Atyához megyek”?” Aztán megjegyezték: „Mi az, amit mond: „egy kis idő”? Nem értjük, mit beszél!” Jézus észrevette, hogy kérdezni akarják, azért így szólt: „Arról tanakodtok egymás között, hogy azt mondtam: „Egy kis idő, és nem láttok engem, majd ismét egy kis idő, és látni fogtok engem”? Bizony, bizony mondom nektek, hogy ti sírtok majd, és jajgattok, a világ pedig örvendeni fog. Ti szomorkodtok majd, de szomorúságotok örömre fordul.”

Bevezető ima: Uram, Te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek. Tudod, hogy mikor van szükségem vigasztalásra és mikor a szárazságra. Segíts, hogy mindent úgy tudjak elfogadni, mint szerető kezeid ajándékát. Ezzel az egyszerűséggel bízom rá magam gondviselésedre és irgalmasságodra.

Kérés: Uram, engedd, hogy növekedjen a beléd vetett bizalmam!

1. Mi az, amit mond? Gyakran nem értjük, hogy mi az, amit Isten véghez szeretne vinni az életünkben. Legtöbbször olyan dolgot tesz, vagy enged meg az életünkben, aminek nem látjuk értelmét. „Miért kellett ennek pont velem megtörténnie? Hol van Isten ezekben a dolgokban?” Szeretjük, ha mindent betűről betűre elmagyaráznak nekünk. Mindent előre akarunk tudni Isten tervéről, hogy megadhassuk a végső beleegyezést. De Istennél nem így működnek a dolgok. Először azt mondta Ábrahámnak, hogy hagyja el otthonát és csak később nyilatkoztatta ki Isten a tervét. Krisztus először meghívta az apostolokat, csak lassan mutatta meg nekik, hogy mindez mivel jár.

2. Bizony, bizony mondom nektek. Krisztus maga az Igazság. Őt nem lehet becsapni és Ő sem csap be minket. Pontosan tudja, hogy mit gondolnak az apostolai és azt is, hogy mire van szükségük. Tudja a megfelelő pillanatot, amikor ki kell nyilvánítania terveit. „Még sok mondanivalóm volna, de nem vagytok hozzá elég erősek”. Készen kell lennünk arra, amit mondani akar nekünk. Ehhez szükség van egy nagyfokú függetlenségre és bizalomra: „Ne legyen nyugtalan a szívetek! Higgyetek az Istenben és bennem is higgyetek!”(Jn 14,1).

3. Az igazság örömre vezet. Mindazonáltal, ha bizakodunk, akkor Krisztus követése örömöt hoz nekünk. A belé vetett bizalmunk soha nem vezet majd vakvágányra minket. Ha Krisztustól függetlenül próbáljuk megtervezni életünket, akkor jön a félelem és a szorongás. Bajba keverjük saját magunkat. „Ezeket azért mondom nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek is, és teljes legyen az örömötök.” (Jn 15,11) Ahhoz, hogy ide eljussunk, a hit zarándokútján kell járnunk, amely segít átjutnunk a völgyeken és a sötétségen is. „Ha sötét völgyben járok is, nem félek a bajtól, hisz te velem vagy. Botod, pásztorbotod biztonságot ad." (23. Zsoltár)

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, olyan könnyen aggodalmaskodom, és pont ilyen könnyen bízom a saját erőmben is. Segíts, hogy minden nap egyre jobban bízzak benned! Tudom, hogy a Te utad örömre vezet, még akkor is, ha nem mindig értem meg az útirányt.

Elhatározás: Ma köszönettel és bizalommal elfogadom mindazt a meglepetést, amelyet Isten tartogat számomra.

1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

A pápa imaszándéka 2012. május hónapra:
A család: Hogy a társadalomban előmozdítsanak olyan kezdeményezéseket, amelyek védik és erősítik a család szerepét.
Mária, a misszionáriusok útmutatója: Hogy Mária, a világ Királynője és az evangelizálás Csillaga, kísérje valamennyi misszionáriust Fiának, Jézusnak hirdetésében.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger