2012. május 18., péntek

Húsvéti idő, 6. hét Péntek


Húsvéti idő, 6. hét Péntek

Jézus valóban búcsúbeszédet mond az utolsó vacsorán. Szavai egyszerre szólnak az apostoloknak és a későbbi Egyháznak. Bejelenti, hogy a halál elválasztja tőlük, a világ örülni fog, mert azt hiszi, hogy végleg legyőzte s tanítványait, eltölti a szomorúság. De feltámadása után újra meglátják és örülni fognak. Az Egyház hasonlóképpen átéli Jézus távollétét, hiszen csak a hit homályában szemléli. A világ azt hiszi, hogy Jézus végleg ki van rekesztve a történelemből. Ez is rövid idő az örökkévalósághoz viszonyítva. Az üdvösség örömét azonban senki sem veheti el tőlünk. (Adoremus 2005)
 További gondolatok...

Húsvét hatodik hete – péntek


2012.05.18. péntek


(Szent I. János pápa, Szent Erik)
Ne félj, hanem szólj, és ne hallgass: mert én veled vagyok


ApCsel 18,9-18
Az Úr pedig azt mondta éjjel látomásban Pálnak: ,,Ne félj, csak beszélj és ne hallgass, mert én veled vagyok. Senki sem fog hozzád nyúlni, hogy ártson neked, mert sok népem van nekem ebben a városban.' Ott maradt tehát egy évig és hat hónapig, s közben tanította nekik az Isten igéjét. Egyszer azonban, amikor Gallió volt Akhája prokonzula, a zsidók egy akarattal rátámadtak Pálra. Odavitték az ítélőszékhez, és azt mondták: ,,Ez törvényellenes istentiszteletre beszéli rá az embereket!' Mielőtt azonban Pál szóra nyitotta volna száját, Gallió így szólt a zsidókhoz: ,,Zsidó férfiak! Türelemmel lennék hozzátok annak rendje s módja szerint, ha csakugyan valami törvénytelenségről vagy nagyon gonosz bűntettről volna szó. De ha tanításról, nevekről és a ti törvényetekről folyik a vita, intézzétek el magatok. Ezekben én nem akarok bíró lenni.' S elűzte őket az ítélőszéktől. Erre mindnyájan megragadták Szosztenészt, a zsinagóga elöljáróját, és megverték az ítélőszék előtt, de Gallió ezzel sem törődött semmit. Pál pedig még jó ideig ott maradt, aztán búcsút vett a testvérektől. Miután Kenkreában megnyíratta a fejét -- fogadalma volt ugyanis --, elhajózott Szíriába, és vele ment Priszcilla és Akvila is.
Zs 46
A karvezetőnek. Kóré fiainak zsoltára. Tapsoljatok mindnyájan, nemzetek, örvendezzetek Istennek ujjongó szóval, mert az Úr felséges, rettenetes, hatalmas királya ő az egész földnek. Alánk vetette a népeket, lábunk alá a nemzeteket. Kiszemelte nekünk örökségünket, Jákob ékességét, melyben kedvét leli. Ujjongás közepette felvonul az Isten, harsonazengés között az Úr. Zengjetek Istennek, zsoltárt zengjetek, zengjetek királyunknak, zengedezzetek. Mert Isten az egész föld királya, zengjetek bölcsességgel. Isten uralkodik a nemzeteken, s ül szent trónusán az Isten. Egybegyűlnek a népek fejedelmei Ábrahám Istenének népével, mert az Istené a föld pajzsa: s igen fenséges ő.
Jn 16,20-23a
Bizony, bizony mondom nektek, hogy ti sírtok majd, és jajgattok, a világ pedig örvendeni fog. Ti szomorkodtok majd, de szomorúságotok örömre fordul. Az asszony is, amikor szül, szomorkodik, mert eljött az ő órája; amikor azonban megszülte a gyermeket, már nem emlékszik a szorongatásra az öröm miatt, hogy ember született a világra. Most ti is szomorkodtok, de újra látlak majd titeket, a szívetek örülni fog, és örömötöket nem veszi el tőletek senki. S azon a napon már semmit sem kérdeztek tőlem. Bizony, bizony mondom nektek: Amit csak kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek.

Húsvét hatodik hete – péntek


2012. május 18. - Péntek

  Búcsúbeszédében Jézus  így szólt  tanítványaihoz: Bizony,  bizony,  mondom
  nektek: ti  majd sírtok  és  jajgattok, a  világ  azonban örülni  fog.  Ti
  szomorkodtok, de szomorúságtok örömre fordul. Az asszony is, amikor  szül,
  szomorkodik, mert eljött az  ő órája; de  amikor megszülte gyermekét,  már
  nem emlékszik gyötrelmeire, mert örül, hogy ember született a világra. Így
  ti is most szomorkodtok ugyan, de majd viszontlátlak titeket. Akkor örülni
  fog szívetek, és örömeteket senki sem veszi el többé tőletek. Azon a napon
  már nem lesz több kérdeznivalótok tőlem.
  Jn 16,20-23a

  Elmélkedés:

  Jézus szenvedésének óráiról beszél tanítványainak. Ez az idő félelemmel és
  szomorúsággal teli lesz  a tanítványok  számára, miközben  a világ  örülni
  fog. A  tanítványok szomorúsága  azonban  hamarosan örömre  fog  változni,
  mégpedig olyan örömre, amit senki sem tud ezután elvenni tőlük. Ez az öröm
  a viszontlátás öröme, a feltámadt  Krisztussal való találkozás öröme.  Ezt
  az örömöt valójában  még Jézus  távozása a  mennybe sem  szünteti meg.  Az
  evangéliumok szerint  Jézus  e  világba  érkezése  is  örömteli  légkörben
  történik.  Érdemes  fellapozni  a  gyermekség-történeteket,  főleg  Lukács
  evangéliumában, s észrevenni, hogy milyen sokan Keresztelő Jánostól kezdve
  a  pásztorokig   és  az   angyalokig   milyen  sokan   örvendeznek   Jézus
  születésekor.  Most,  Jézus  mennybemenetelekor  ismét  az  öröm  légkörét
  tapasztaljuk. Az örömöt tovább fokozza pünkösd ünnepe, amikor a Szentlélek
  örömmel tölti el  szívünket, megajándékozva minket  az új, lélek  szerinti
  élet örömével.
  © Horváth István Sándor
   
   

  Imádság:

  Uram, vigyél el oda, ahova akaratod szerint mennem kell! Hadd  találkozzam
  azokkal, akikkel  akaratod szerint  találkoznom kell!.  Add tudtomra  azt,
  amit akaratod  szerint mondanom  kell!  És add,  hogy ne  legyek  akaratod
  akadálya!
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Húsvét hatodik hete – péntek


Az örömmel járó szenvedés
2012. május 18. Húsvét hatodik hete – péntek
Szent Atanáz püspök és egyháztanító

P. John Bullock LC

Jn 16, 20-23a
Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz: „Bizony, bizony mondom nektek, hogy ti sírtok majd, és jajgattok, a világ pedig örvendeni fog. Ti szomorkodtok majd, de szomorúságotok örömre fordul. Az asszony is, amikor szül, szomorkodik, mert eljött az ő órája; amikor azonban megszülte a gyermeket, már nem emlékszik a szorongatásra az öröm miatt, hogy ember született a világra. Most ti is szomorkodtok, de újra látlak majd titeket, a szívetek örülni fog, és örömötöket nem veszi el tőletek senki. S azon a napon már semmit sem kérdeztek tőlem. Bizony, bizony mondom nektek: Amit csak kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek.”

Bevezető ima: Uram, azzal az egyszerű hittel hiszek benned, amely átvezet engem az élet magasságai és mélységein. Bízom szerető gondviselésedben, amely minden lépésemet vezeti életem útján, még akkor is, ha nem mindig vagyok tisztában azzal, hogy hová visz majd ez az út. Csak azt tudom, hogy Te velem vagy, és így semmitől sem kell félnem. Egyre jobban akarlak szeretni. Köszönöm ezt az időt, amelyet veled tölthetek.

Kérés: Uram, ajándékozd nekem a megingathatatlan reményt, amely együtt jár az örömmel.

1. A világ ujjong. Nézve a tévét, vagy a filmeket, olvasva az újságokat vagy hallgatva a rádiót észrevesszük, hogy végső soron egyetlen dolog eladásáról szól minden: ez a boldogság. „Vedd fel ezt…, legyen ilyen autód…, utazz oda… és boldog leszel” Arisztotelész azt mondta, hogy minden emberi cselekedetet végső soron a boldogság utáni vágy mozgat. A világ keresi és ígéri a könnyű és egyszerű beteljesítését ennek a vágynak. Az áldozatra és szenvedésre úgy tekintenek, mint az önmegvalósítás ellentétét: ha nem vagy megelégedve az éppen aktuális helyzeteddel, akkor változtass!

2. Sírtok majd, és jajgattok. Mégis hamis a világ ígérete, amely szenvedéstől és áldozatoktól mentes boldogságról szól. Az eredendő bűn miatt belépett a világba a szenvedés. Senki nincs, aki ne szenvedett volna. Aki ennek ellentétét állítja, hazudik. Fontos, hogy a nehézségek pillanataiban emlékezzünk erre. A szenvedés és az áldozat nem csak a keresztényeknek jut osztályrészül. Ha néha mégis úgy tűnik, hogy mindig az önző emberek jutnak előre, mindig a 37. zsoltár szavaira kell gondolnunk: „Nyugodj meg az Úrban és remélj benne! Ne haragudj arra, kinek siker kíséri útját, az emberre, aki gonoszságot művel, hogy elpusztítsa a szegényt és a gyengét. Hagyd el a haragot és ne méltatlankodj, föl ne gerjedj, nehogy te vétkezzél!”(Zsolt 37,7-8).

3. Úgy, mint a szülő asszony. Képzeljük el, hogy el kellene magyarázni egy még meg sem született babának, hogy milyen a születés folyamata, és ő kifejthetné a témáról a véleményét. Biztosan valami hasonlót válaszolna: „Nem köszi, itt jól vagyok!” Valami hasonló történik a mi életünkben is. A nehézségek ellenére jobban szeretjük az ismert dolgokat, mint az ismeretlent: „Uram, szeretnék a mennybe jutni, de nem ma.” Amikor alázatos hittel elfogadjuk a szenvedést, az olyan, mint a szülési fájdalom, amely által az örök életre születünk. A szenvedés segít felismernünk, hogy ez a földi élet nem minden. Segít nekünk a lényegre figyelni. Megtanít minket szeretni, és ez a legjobb előkészület az Istennel való egyesülésre. Ebből a nézőpontból nézve felismerhetjük, hogy a hittel elfogadott szenvedés elvezethet minket a legnagyobb örömre.

Beszélgetés Krisztussal: Kedves Uram, segíts, hogy szeretettel és hívő lélekkel fogadjam el a kereszteket, amelyeket a vállamra raksz. Engedd, hogy nagylelkűen igent tudjak mondani a Te akaratodra. Add, hogy abban a tudatban tegyem ezt, hogy aki teljesíti a te akaratodat, az biztosan nem jár rossz úton.

Elhatározás: A mai napon újra és újra köszönetet mondok Krisztusnak a különböző körülményekért, különösen a kellemetlenségekért.

Erdő Péter bíboros atya 2012. májusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy az új evangelizáció elmélyítse és megelevenítse hitünket, és ráébresszen arra, hogy Krisztus örömhírét mindenkinek tovább kell adnunk.

1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger