2012. május 21., hétfő

Húsvéti idő, 7. hét Hétfő


Húsvéti idő, 7. hét Hétfő

ApCsel 19, 1-8 Megkaptátok a Szentlelket, amikor hívők lettetek?
Jn 16, 29-33 Bízzatok, én legyőztem a világot!
János evangélista Jézus utolsó vacsoráját a főpapi imával fejezi be. Itt az első részét halljuk. Jézus abból indul ki, hogy eljött az órája amelyet annyiszor emlegetett. Ebben az imában össze van foglalva messiási küldetése. Igazolnia kell, hogy szereti az Atyát, engedelmeskedik neki, és szereti az embereket akiknek megváltójuk lett. Az Atyától kéri, hogy dicsőítse meg őt embersége szerint is, hiszen földi fáradozása az Atya megdicsőítését szolgálta. Azután az Atya irgalmába ajánlja apostolait, akik elfogadták tanítását. A főpapi ima azt is megvilágítja, hogy a hívő ember békességben elszámolhat élete végén az irgalmas Atya előtt. (Adoremus 2005)Az utolsó vacsora beszédei megvilágítják Jézus kapcsolatát az Atyával és a Szentlélekkel. Ezért az apostolokban feldereng valami az ő mennyi származásáról, amit még csak így fejeznek ki: Istentől jöttél és mindent tudsz. Jézus viszont arra figyelmezteti őket hogy hitüknek még nehézségek árán kell megedződnie. Olyan megpróbáltatásban lesz részük, amelyben nem tudnak helyt állni a maguk erejéből. A hit teljességét majd akkor nyerik el, ha visszagondolnak arra hogy Jézust az Atya nem hagyta el akkor sem, amikor látszólag egész műve megsemmisült. Isten akkor mutatta magát igazán Atyának, amikor Jézust feltámasztotta a halálból. (Adoremus 2005)
forrás: magvető lista 2003
Június hónapot hagyományosan Jézus szíves szeretetére figyelve, Jézus
Szentséges Szívének szentelve szoktuk átélni. Mélységes vallomását halljuk a mai evangéliumban: "Én nem vagyok egyedül, mert az Atya velem van. Mindezt azért mondtam nektek, hogy békességet találjatok bennem. A világban üldöztetést szenvedtek, de bízzatok, én legyőztem a világot." A Budai Ciszterci Szent Imre templom ajtaján ennek a krisztusi tanúságtételnek az utolsó bíztató szakaszát találjuk sziklaszilárd feliratként. Az elmúlt évtizedekben sokan merítettek erőt a felirat igéretéből, igazságából. Számos fiatal pár indult el ezen az ajtón át jövője, jövőnk felé.
Ilyen személyes átéléssel kínáljuk fel emlékezésre, mai napi elmélkedésre ezt a krisztusi próféciát.

Mivel ma, és ebben a hónapban Jézus legszemélyesebb megnyilatkozásaival, elsősorban Szent Lelkével találkozhatunk, hadd vessük fel annak lehetőségét is, hogy a hónap folyamán abban a tényben és szemléletben kerülhetünk közelebb Urunkhoz, amit a Szentatyának "Ecclesia de Eucharistia" c. körlevele elénk ad.  A körlevél veleje az Egyház communio tana, "az Eucharisztia építi az Egyházat, és az Egyház hozza létre az Eucharisztiát".   Ahogy a pápa mondja, annyira igaz az Eucharisztia és az Egyház közti legszorosabb kapcsolat, hogy "mindaz, amit a nicea-konstantinápolyi Hitvallásban az Egyházról vallunk, az eucharisztikus
misztériumra is érvényes. Hisszük ugyanis az egy, szent, katolikus és apostoli anyaszentegyházat. Egy és katolikus az Eucharisztia is, Szent is, sőt a Legszentebb Szentség", ugyanakkor a Szentatya az Eucharisztia apostoli természetére irányítja figyelmünket. A fent jelzett Jézus iránti bizalom tehát nem csak biztatás, ígéret, hanem az Eucharisztián át tápláló valóságunk is. Így valóban Krisztusból élhetünk, szívünk Szíve ritmusára doboghat.

Brückner Ákos Előd O.Cist.

Húsvét hetedik hete – hétfő


2012.05.21. hétfő

(Magallán Szent Kristóf és vértanútársai)
Kaptatok-e Szentlelket, amikor hívőkké lettetek?


ApCsel 19,1-8
Amíg Apolló Korintusban volt, Pál bejárta a felső tartományokat, aztán Efezusba jött, s néhány tanítványra talált. Ezeknek azt mondta: ,,Vajon megkaptátok-e a Szentlelket, amikor hívők lettetek?' Azok azonban azt felelték neki: ,,Még csak azt sem hallottuk, hogy van Szentlélek.' Ő erre megkérdezte: ,,Hogyan vagytok hát megkeresztelve?' Azok így feleltek: ,,János keresztségével.' Erre Pál azt mondta: ,,János a bűnbánat keresztségével keresztelte a népet, s azt mondta, hogy abban higgyenek, aki utána jön, azaz Jézusban.' Amikor ezt meghallották, megkeresztelkedtek az Úr Jézus nevében. Pál rájuk tette kezeit, és a Szentlélek leszállt rájuk, ők pedig nyelveken kezdtek beszélni és prófétáltak. Ezek a férfiak összesen mintegy tizenketten voltak. Azután bejárt a zsinagógába, bátran tanított három hónapon át, és meggyőzően vitatkozott Isten országáról.

Zs 67,2-7
Fölkel Isten, és elszélednek ellenségei, elfutnak előle, akik gyűlölik őt. Ahogyan a füst eloszlik, úgy enyésznek el, ahogyan a viasz elolvad a tűzön, Isten előtt a bűnösök úgy vesznek el! Az igazak azonban örülnek és ujjonganak Isten színe előtt, s vigadoznak örömükben. Mondjatok éneket Istennek, zengjetek zsoltárt nevének, Készítsetek utat annak, aki a felhőkön érkezik: Úr az ő neve. Ujjongjatok őelőtte, aki az árvák atyja, özvegyek bírája, Isten az ő szentséges hajlékában. Isten, aki lakást ad a házban az elhagyottnak, a foglyokat kivezeti a bőségre, a lázadókat azonban a sivatagban hagyja.

Jn 16,29-33
Tanítványai erre azt mondták: ,,Íme, most nyíltan beszélsz, és nem példabeszédet mondasz. Most tudjuk, hogy mindent tudsz, és nincs szükséged arra, hogy valaki kérdezzen téged. Ezért hisszük, hogy az Istentől jöttél.' Jézus azt felelte nekik: ,,Most hiszitek? Íme, eljön az óra, sőt már itt is van, amikor elszéledtek, mindenki az otthonába, engem pedig magamra hagytok. De én nem vagyok egyedül, mert az Atya velem van. Ezeket azért mondtam el nektek, hogy békességtek legyen bennem. A világban megpróbáltatások érnek titeket, de bízzatok, én legyőztem a világot.'

Húsvét hetedik hete – hétfő


2012. május 21. - Hétfő

  Amikor  az  utolsó  vacsorán  Jézus  elmondta  búcsúbeszédét,  tanítványai
  megjegyezték: „Most nyíltan beszélsz, nem hasonlatokban. Most  elismerjük,
  hogy mindent tudsz, és nincs szükség  rá, hogy valaki is kérdezzen.  Ezért
  hisszük, hogy Istentől jöttél.” Jézus így felelt: „Most hisztek? Eljön  az
  óra – már el is jött –, amikor szétszéledtek, ki-ki a maga útján, és engem
  magamra hagytok. De én nem vagyok egyedül, mert az Atya velem van. Mindezt
  azért mondtam  nektek,  hogy  békességet  találjatok  bennem.  A  világban
  üldözést szenvedtek; de bízzatok! Én legyőztem a világot.”
  Jn 16,29-33

  Elmélkedés:

  Jézus beszédének  végighallgatását  követően  az  apostolok  lelkesen  azt
  válaszolják, hogy megértették Mesterük szavait  és elhiszik, hogy az  Atya
  küldte őt.  Egészen  magabiztosnak  tűnik  ez a  felelet  és  hitvallás  a
  részükről.  Jézus  azonban  azonnal  figyelmezteti  őket,  hogy  hamarosan
  elérkezik hitük próbatételének ideje. Akik most lelkesen bizonygatják erős
  hitüket, néhány  óra múlva  zavarodottan,  félelemmel a  szívükben  fognak
  elmenekülni a katonák elől. Akik most azt állítják, hogy megértették Jézus
  szavait, még ezen az estén értetlenül fogják szemlélni Jézus szenvedésének
  kezdetét  és  elfogását.  Akik  most  együtt  vannak  az  Úrral,   másnap,
  nagypénteken már elmenekülnek és nincsenek  ott a keresztúton. A  Jézussal
  történt szomorú  események  ugyanis bizonytalanságot  ébresztenek  bennük,
  megrendül  hitük,  s  elszáll  lelkesedésük.   Csak  a  feltámadás  és   a
  Feltámadottal való találkozás változtat ezen, ébreszt új hitet bennük.  És
  a  feltámadás   után   a   pillanatnyi  lelkesedés   helyett   inkább   az
  elkötelezettség jellemzi őket, s  bátran hirdetik az evangéliumot.  Legyen
  bennünk lelkesedés  Krisztus  ügye iránt,  de  ne hiányozzon  belőlünk  az
  elkötelezettség se!
  © Horváth István Sándor
   
   

  Imádság:

  Uram, Jézus,  a te  küldötted  vagyok, ezért  mindenkor a  te  örömhíredet
  akarom továbbadni  és rólad  akarok tanúságot  tenni. A  te szereteted  és
  irgalmad jele szeretnék lenni a  világban, naponta gyakorolva az  irgalmas
  szeretet cselekedeteit. Mindent a te nevedben akarok tenni, hogy te  győzz
  a rossz és a gonosz felett.  Vezess engem Szentlelked által, aki indít  és
  megerősít engem és az egész Egyházat a missziós küldetésben!
_______________________________________________
Evangélium minden nap

http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Húsvét hetedik hete – hétfő


Isten az én erősségem
2012. május 21. Húsvét hetedik hete – hétfő

P. Daniel Pajerski LC

Jn 16, 29-33
Erre a tanítványok megjegyezték: "Most már nyíltan beszélsz, nem képekben. Így világossá vált előttünk, hogy mindent tudsz, s nincs szükséged rá, hogy valaki is kérdezzen. Ezért hisszük, hogy az Istentől jöttél." Jézus így felelt: "Most hiszitek? Eljön az óra, s már itt is van, amikor szétszéledtek, ki-ki megy a maga útjára, s magamra hagytok. De én nem vagyok egyedül, mert az Atya velem van. Azért mondtam el ezeket nektek, hogy békességet találjatok bennem. A világban üldözést szenvedtek, de bízzatok, mert legyőztem a világot."

Bevezető ima: Uram, Te mindent tudsz, azt is, hogy mennyire szeretlek, és akarok növekedni a szeretetben. Ma minden gondolatomat, szavamat és cselekedetemet a kezedbe teszem, hogy átalakítsd őket. A Te akaratodat fogom tenni, mert tudom, hogy napom minden percében bátorságot adsz ahhoz, hogy kitartsak melletted.

Kérés: Én Uram, én Istenem, növeld hitemet! Add kegyelmedet, hogy bízzak jelenlétedben, és meghódítsam a világot szereteteddel!

1. Ne féljetek! A tanítványok párbeszéde Jézussal a nagycsütörtöki utolsó vacsora helyszínén zajlik. Jézus több éven keresztül tanította őket, mégis csak most mondják, hogy „Most már nyíltan beszélsz”. Az igazság az, hogy Jézus üzenete általában nyílt volt, de a tanítványok nem akartak olyan dolgokat meghallani vagy megérteni, amelyek számukra terhet jelentettek volna. Amikor figyelmeztette őket közelgő szenvedéséről és haláláról, a Szentírás azt mondja: „De megkérdezni mégsem merték.” (Lk 9, 45). Az áldozatvállalástól való félelem gyakran elhomályosítja a Krisztus tanításáról alkotott képünket. Nem szabad azonban elfelednünk, hogy Jézus mindent tud, tehát ismeri a félelmeinket is, amely az önfeláldozás útjáról eltérít. Az erő viszont, amelyet az Ő szeretete közvetít, erősebb a félelmünknél.

2. Igaz hit. „Eljöttem az Atyától, a világba jöttem, de most itt hagyom a világot, és visszatérek az Atyához." (Jn 16, 28). Jézus ezen szavai meggyőzték a tanítványait, hogy Ő mindent tud. Jézus közelebbi megismerése egy nagy lépés volt előre, a tudás mégsem volt elég. Nemsokára elárulják az Urat cselekedeteikkel: „Eljön az óra, s már itt is van, amikor szétszéledtek, ki-ki megy a maga útjára, s magamra hagytok.” Amikor látták Urukat visszautasítva és szenvedőn, a hitük megingott, mert nem volt teljes. Az Istenbe vetett igaz hit több egy helyes felfogásnál. Az igazi hit kihívás elé állít, hogy ne csak ismerjük, hanem szeressük is Jézust cselekedeteinkkel.

3. Vihar utáni csend. Mindenki szereti a győztest, de nem mindig látjuk azokat az akadályokat, melyeket le kellett küzdenie a győzelem elnyeréséhez. Jézus azonban mindig egyenesen beszél velünk: „Ha a búzaszem nem hull a földbe, és nem hal el, egymaga marad, de ha elhal, sok termést hoz.” (Jn 12, 24). A mai evangéliumban Jézus nagyon tisztán kifejezésre juttatja, hogy az Ő követése sok gonddal jár együtt. Nem mindenki fog megérteni bennünket, amikor a Szentírás tanítását követjük a mindennapokban. Néha még azt is érezhetjük, hogy senki nincs, aki támogasson bennünket. „Bízzatok!”- mondja Jézus. Ő a jutalmunk. Ő, az Atya és a Szentlélek mindig velünk vannak. Ők adják a békét, melyet a hűséges küzdelem után elnyerünk.

Beszélgetés Krisztussal: Hiszek benned, Uram. Annyira szerettél, hogy az életedet adtad a bűneim megváltásáért. A szereteted ad bátorságot a nehézségek idején. Segíts mindig hűségesnek lennem hozzád!

Elhatározás: Ma a magány vagy unalom perceit Jézus jelenlétében a hit cselekedeteivel fogom megtölteni.

A pápa imaszándéka 2012. május hónapra:
A család: Hogy a társadalomban előmozdítsanak olyan kezdeményezéseket, amelyek védik és erősítik a család szerepét.
Mária, a misszionáriusok útmutatója: Hogy Mária, a világ Királynője és az evangelizálás Csillaga, kísérje valamennyi misszionáriust Fiának, Jézusnak hirdetésében.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger