2012. május 24., csütörtök

SZŰZ MÁRIA, A KERESZTÉNYEK SEGÍTSÉGE


SZŰZ MÁRIA, A KERESZTÉNYEK SEGÍTSÉGE

A Szentlélek az Egyház megszentelője – olvassuk a II. vatikáni zsinat dogmatikai kostitúciójában. „Az Igazság Lelke elvezet majd titeket a teljes igazságra” – halljuk Jézus szavait a mai evangéliumban. A Lélek az Egyházban és a hívők szívében, mint saját templomában lakik, imádkozik bennük, és tanúságot tesz a fogadott fiúságról. Az Egyházat, melyet elvezet a teljes igazságra, összefogja a szolgálatban és a közösségben, különböző hierarchikus és karizmatikus ajándékokkal látja el, irányítja, és gyümölcseivel ékesíti. Az evangélium erejével a Lélek megfiatalítja az Egyházat, szüntelenül megújítja, és Krisztushoz mint vőlegényhez vezeti. Ajándékait mindenki azért kapja, hogy használjon velük.(Adoremus 2006.)
 További gondolatok...

SZŰZ MÁRIA, A KERESZTÉNYEK SEGÍTSÉGE


2012.05.24. csütörtök: SZŰZ MÁRIA, A KERESZTÉNYEK SEGÍTSÉGE

(Lerini Szent Vince)
Tanúságot kell tenned Rómában is az Úrról


ApCsel 22,30
Másnap aztán tüzetesebben meg akarta tudakolni, hogy a zsidók mivel vádolják. Eloldoztatta őt, összehívta a papokat és az egész főtanácsot, azután elővezette Pált, és eléjük állította.
23,6-11
Mivel Pál tudta, hogy egyrészük a szaddúceusok közül, a többi pedig a farizeusok közül való, felkiáltott a főtanácsban: ,,Férfiak, testvérek! Farizeus vagyok, és farizeusok fia! A reménység és a holtak feltámadása miatt állok törvény előtt.' Mihelyt kimondta ezt, nézeteltérés támadt a farizeusok és a szaddúceusok között, és a sokaság megoszlott. A szaddúceusok ugyanis azt mondják, hogy nincs feltámadás, sem angyal, sem lélek; a farizeusok pedig mindkettőt vallják. Lett erre nagy lárma. A farizeusok közül ugyanis néhányan felálltak, és harciasan kijelentették: ,,Semmi rosszat sem találunk ebben az emberben! Lehet, hogy lélek, vagy angyal szólt hozzá.' Mivel a vita elfajult, az ezredes attól tartott, hogy szétszaggatják Pált. Kiadta tehát a parancsot, hogy a katonák jöjjenek le, ragadják ki közülük, és vigyék a várba. A következő éjszakán pedig megállt mellette az Úr, és azt mondta neki: ,,Légy állhatatos, mert amint tanúságot tettél rólam Jeruzsálemben, úgy kell tanúságot tenned Rómában is.'

Zs 15
Miktám, Dávidtól. Óvj meg engem, Uram, mert tebenned van reményem! Mondom az Úrnak: ,,Te vagy az én Istenem, nagyobb javam nincsen nálad.' A szentekben, a jeles férfiakban, akik a földön vannak, bennük van minden gyönyörűségem. Sok gyötrődése van azoknak, akik más istenek után futkosnak. Nem veszek részt véres áldozataikban, nevüket sem veszem ajkamra. Az Úr az én örökségem és kelyhem osztályrésze: te adod vissza örökségemet. A mérőzsinór pompás részt juttatott nekem, valóban pompás nekem az én örökségem. Áldom az Urat, aki értelmet adott nekem, veséim még éjjel is figyelmeztetnek engem. Szüntelenül az Úr van szemem előtt, meg nem ingok, hisz ő áll jobbomon. Ezért örvend a szívem és ujjong a nyelvem, sőt testem is reménységben pihen: Mert nem hagyod az alvilágban lelkemet, s nem engeded, hogy szented romlást lásson. Megmutatod nekem az élet útját, az öröm teljességét színed előtt, és a gyönyörűséget jobbodon mindörökké.

Jn 17,20-26
De nem csupán értük könyörgök, hanem azokért is, akik az ő szavuk által hinni fognak bennem, hogy mindnyájan egy legyenek; ahogyan te, Atyám, bennem vagy, és én tebenned, úgy ők is egy legyenek mibennünk, és így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem. Azt a dicsőséget, amelyet nekem adtál, átadtam nekik, hogy egy legyenek, ahogyan mi egy vagyunk. Én őbennük, te énbennem, hogy tökéletesen egy legyenek, hogy megismerje a világ, hogy te küldtél engem, és szeretted őket, mint ahogy engem szerettél. Atyám, azt akarom, hogy ők is, akiket nekem adtál, ott legyenek velem, ahol én vagyok, hogy lássák dicsőségemet, amelyet nekem adtál, mert szerettél engem a világ teremtése előtt. Én igaz Atyám! A világ nem ismert meg téged, de én ismertelek téged, és ők is megismerték, hogy te küldtél engem. Megismertettem velük a nevedet, és meg is fogom ismertetni, hogy a szeretet, amellyel engem szerettél, bennük legyen, és én őbennük.'

Szűz Mária, a keresztények segítsége


 2012. május 24. - Csütörtök

  Abban a időben Jézus az égre emelte szemét és így imádkozott: Szent Atyám,
  nemcsak tanítványaimért könyörgök, hanem azokért is, akik a szavukra hinni
  fognak bennem. Egyek legyenek mindnyájan! Amint te, Atyám, bennem vagy  és
  én tebenned, úgy legyenek ők is  mibennünk, és így elhiggye a világ,  hogy
  te küldtél engem.  Megosztottam velük a  dicsőséget, amelyet nekem  adtál,
  hogy egyek legyenek, amint mi egyek vagyunk: én őbennük, te énbennem, hogy
  így ők is  teljesen egyek legyenek,  s megtudja a  világ, hogy te  küldtél
  engem, és szereted őket,  amint engem szerettél.  Atyám! Azt akarom,  hogy
  akiket  nekem  adtál,  ott  legyenek  velem,  ahol  én  vagyok,  s  lássák
  dicsőségemet, amelyet  nekem  adtál, mivel  már  a világ  teremtése  előtt
  szerettél engem. Én igaz Atyám! A világ nem ismert meg, de én ismerlek,  s
  ők is megismerték, hogy te küldtél engem. Megismertettem velük nevedet, és
  ezután is megismertetem, hogy a szeretet, amellyel engem szeretsz,  bennük
  legyen, és én is őbennük legyek.
  Jn 17,20-26

  Elmélkedés:

  Jézusnak az  utolsó  vacsorán  mondott  főpapi  imájának  harmadik  részét
  olvastuk az  evangéliumban, amelyben  azokért  könyörög az  Atyához,  akik
  közvetlenül és  személyesen nem  ismerik őt,  hanem tanítványinak  szavára
  fognak hinni benne. Amikor Jézus a jövendő egyház tagjaiért imádkozik – és
  ebbe nyugodtan beleérthetjük korunk egyházát, s  minket is – , akkor  első
  kérése  az  egységre  vonatkozik.  A  Fiú  és  az  Atya  között   fennálló
  szeretetteljes egységnek tükröződnie kell  a krisztushívők egymással  való
  kapcsolatában is. Ez az egység azonban mindig Isten ajándéka. Éppen  ezért
  Jézus imájához kapcsolódva  és azt  nap mint  nap ismételve  nekünk is  az
  Atyához kell fordulnunk az  egység nagy ajándékáért, hiszen  számtalanszor
  tapasztalhatjuk, hogy sok embert megkísért a széthúzás, a békétlenség,  az
  egymással való értelmetlen harc. Ezt követően azt kéri Jézus, hogy a benne
  hívők megláthassák  dicsőségét,  azaz  ne  csak  a  szenvedő  Jézus  arcát
  szemlélhessük,  hanem  találkozhassunk  a  feltámadt  Jézussal  is.  Jézus
  imájának utolsó mondatából kiderül számunkra, hogy Jézus akkor él  bennünk
  elevenen, ha Isten szeretetét hordozzuk szívünkben, s megmaradunk ebben  a
  szeretetben.
  © Horváth István Sándor
   
   

  Imádság:

  Kérünk, Urunk, Istenünk, taníts meg  bennünket arra; hogy helyesen  kérjük
  tőled azt, ami javunkra szolgál! Te kormányozd életünk hajóját magad felé,
  minden viharvert  lélek csendes  kikötője! Mutasd  meg az  irányt,  amerre
  mennünk kell!  Újítsd  meg  bennünk az  engedelmesség  lelkületét!  Lelked
  zabolázza meg féktelen érzékeinket! Vezess el és adj erőt ahhoz, ami  igaz
  javunk: hogy megtartsuk törvényeidet, és minden tevékenységünkben  folyton
  örvendjünk a te csodálatos és felüdítő jelenlétednek!
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szűz Mária, a keresztények segítsége


A világ teremtése előtt szeretett minket
2012. május 24. Húsvét hetedik hete – csütörtök
Szűz Mária, a keresztények segítsége

P. Paul Campbell LC

De nem csupán értük könyörgök, hanem azokért is, akik az ő szavuk által hinni fognak bennem, hogy mindnyájan egy legyenek; ahogyan te, Atyám, bennem vagy, és én tebenned, úgy ők is egy legyenek mibennünk, és így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem. Azt a dicsőséget, amelyet nekem adtál, átadtam nekik, hogy egy legyenek, ahogyan mi egy vagyunk. Én őbennük, te énbennem, hogy tökéletesen egy legyenek, hogy megismerje a világ, hogy te küldtél engem, és szeretted őket, mint ahogy engem szerettél. Atyám, azt akarom, hogy ők is, akiket nekem adtál, ott legyenek velem, ahol én vagyok, hogy lássák dicsőségemet, amelyet nekem adtál, mert szerettél engem a világ teremtése előtt. Én igaz Atyám! A világ nem ismert meg téged, de én ismertelek téged, és ők is megismerték, hogy te küldtél engem. Megismertettem velük a nevedet, és meg is fogom ismertetni, hogy a szeretet, amellyel engem szerettél, bennük legyen, és én őbennük.''

Bevezető ima: Uram, köszönöm az időt, melyet veled tölthetek. Szeretlek téged. Annyi mindent adsz nekem! Annyira szeretsz, hogy ember lettél, hogy szenvedhess és meghalhass értem. Segíts, hogy úgy szeresselek, ahogyan Te szeretsz engem!

Kérés: Uram, növeld a szeretetedbe vetett hitemet!

1. Isten a szeretet. János az első levelében mondja, hogy Isten maga a szeretet. Az Atya már a világ teremtése előtt szerette a Fiút. A Szentháromságon belül az élet és a szeretet tökéletes megosztása valósul meg. A Fiú megtestesülése után is az Atya szeretetében maradt. Jézus megkeresztelkedésénél az Atya a Fia iránti szeretetéről beszélt: „Ez az én szeretett Fiam” (Mt 3, 17). A színeváltozásnál pedig megismételte szeretetének jelét: „Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik, őt hallgassátok!” (Mt 17, 5). Ezekben az eseményekben az Isten belső élete mutatkozik meg.

2. Isten megosztja velünk életét. Isten arra teremtett minket, hogy osztozzunk a Szentháromság szeretetteljes közösségében. Az Atya terve, hogy szeretetből részesítsen minket a Szentháromság szeretetében. A Fiában akar szeretni minket, az Atya örök szeretetével. Ha csak egy parányi cseppet is meg tudnánk sejteni ennek a szeretetnek a valóságából, akkor megváltozna az életünk. Mert Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát elküldte a világba (vö. Jn 3,16). Ez a szeretet a szíve az egész világegyetemnek.

3. Isten szeretete bennünk. Isten a szeretet; és ha bennünk van, akkor szeretetként van jelen bennünk. Isten belénk árasztja szeretetét, maga költözik szívünkbe. Megosztja velünk életét és szeretetét. Ez a szeretet, amelyet rajtunk keresztül akar átadni másoknak. Jézus átadta apostolainak a szeretetet, amelyet az Atyjától kapott, majd elküldte őket, hogy folytassák a munkát és megosszák ezt a szeretetet az egész emberiséggel. Gondoljunk a ma emberére, aki egyedül van, aki elveszett, szomjazza a szeretetet és az odafigyelést. Nem tudja, hogy Isten örök szeretettel szereti őt, és nem tudja, hogy személyesen, bensőségesen, mélyen és tökéletesen szeret öröktől fogva. Nem tudja, hogy ez a szeretet adta neki az életet, és ez a szeretet tartja életben. Az embereknek szükségük van Isten szeretetének örömhírére. Ez a mi küldetésünk.

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom segíts, hogy megosszam a körülöttem élőkkel szeretetedet! Ne engedd, hogy csak magamra és az életkörülményeimre figyeljek! Szükségem van rád. Szükségem van szeretetedre, és sok más embernek is szüksége van erre. Ezért kell szeretnem, ezért kell átadnom magamat a Te munkádnak; de folyamatosan szükségem van a segítségedre és támogatásodra.

Elhatározás: Ma elmondom valakinek, hogy Isten szereti őt.


Erdő Péter bíboros atya 2012. májusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy az új evangelizáció elmélyítse és megelevenítse hitünket, és ráébresszen arra, hogy Krisztus örömhírét mindenkinek tovább kell adnunk.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger