2012. május 28., hétfő

Pünkösdhétfő B év



Húsvéti idő, A év, Pünkösdhétfő

SZENTMISEKOMMENTÁR

Bertalan atya kommentára
A HÍVEK ÜDVÖZLÉSE UTÁN:
ELSŐ KÖNYÖRGÉS UTÁN:
FELAJÁNLÁSI KÖNYÖRGÉS UTÁN:
ÁLDOZÁSI KÖNYÖRGÉS UTÁN:

ELMÉLKEDÉS
Forrás: Vasárnapi Kalauz - http://www.piar.hu/pazmany
O: Kornélius megkeresztelése: Krisztus mindenkit hív az üdvösségre, zsidót, pogányt egyaránt.
S: Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség azok számára, akik egybetartoznak Krisztusban.
E: Az apostolok gyengék, de majd az Igazság Lelkével tesznek tanúságot -- a világ gyűlölni fogja őket.
A szentlélek műve és ajándéka, hogy Krisztust ismerik és elismerik az emberek. A Lélek szól és hat az Egyházban. "A Szentlélek közössége" nem üres szó. A Lélek teremti az egység közösségét, Ő adja a közös és egyéni ima és ének örömét, Ő segít a hiteles keresztény életre. Az egyes ember is, a közösség is megnyílhat a Lélek hatásainak, de merev mozdulatlanságba is zárkózhat. "Akik Isten Lelkétől vezettetik magukat, azok Isten gyermekei."
Első olvasmányhoz / ApCsel 10,34.42-48Egy látomásnak kellett Pétert rábírnia, hogy Kornéliust, a pogány római tisztet fölkeresse és megkeresztelje. Egy keresztséget megelőző Lélek-áradás -- mondhatni egy kis pünkösd -- legyőz minden kétséget, amely még fennállhatott a zsidó-keresztények közt. Ledőlt a fal zsidók és pogányok közt, mert Isten előtt nincs különbség, minden népet meghív a megtérésre és az üdvösségre. (10,42-43: ApCsel 2,35; Jn 5,22.27; ApCsel 2,38 # 10,44-48: ApCsel 8,36; 11,17-18)
Válaszos zsoltár / Zsolt 117(116),1.2Dicsérő ének
Szentleckéhez / Ef 4,2-6A keresztények egysége nemcsak az emberi jóakaraton múlik. A kereszten Krisztus maga győzött le minden ellentétet, ami az emberek, valamint Isten és az emberek között fennállt. A keresztények egyesítője a Lélek, kit Isten az Egyházára áraszt. Ő az öröm, béke és egység; hatalmasabb Ő minden széthúzó erőnél. (Kol 3,12-15; 1Kor 12,12; 13,13; Róm 12,5; 1Kor 12,4-6)
Evangéliumhoz / Jn 15,26-27; 16,1-3.12-15Jézus ellenkezéssel találkozott e világon, tanítványai sem járhatnak másképp. A "Jézus elleni pör" nem zárult le: évszázadokon át tanítványai tanúskodnak Isten igazsága mellett, amely Jézusban jelent meg. Az "Igazság Lelke" lakik bennük, Ő ad szavuknak meggyőző erőt. Övéi nemcsak tanúsítják, amit Jézus mondott és tett, Jézus ott él az Atyja dicsőségében és ugyanakkor övéi szívében is. Erről tanúskodik az Igazság Lelke a tanítványok szava és tette által. (15,26-27: Jn 14,26; Mt 10,18-20 # 16,1-3: Jn 8,19; 15,21; 13,19; 14,29 # 16,15: Jn 17,10; Lk 15,31)
Szentségre várvaAz egy kenyérben való részesedés Krisztus egy Testévé tesz minket. Egység híján méltatlanul vennénk Krisztus szent Testét (vö. 1Kor 11,29), csakúgy mint aki súlyos bűnnel terhelve veszi Őt.
Elmélkedés
A Szentlélek az Egyházban
A Lélek ünnepét üljük meg ma: "megüljük", hogy folytonos maradjon bennünk, amire emlékezünk [solemnitas: solemus]. Folytonos ez az ünnep bennünk, ahogy a folyam, mely nyáron sem szárad ki; folyton folyik lelkünkön az ünneplő Lélek... Tizenkettőnek ígérte, tízszerezve gyűltek imára, mert vágyakoztak már egyazon hittel egyazon könyörgésben, egyazon lelki sóvárgással. "Új tömlő" voltak, mely újbort várt az égből -- és ez megjött... Hallottátok, hogy felelt nekik a nagy csoda! Mind, akik együtt voltak, egy nyelvet tanultak, rájuk szállt a Szentlélek és beteltek, szólni kezdtek minden népek nyelvein, amiket sosem tanultak. De tanított Ő, aki jött, annyi nyelven is egyet mondani... Akik odacsődültek, ámultak, mások gúnyolódtak: "Teli vannak édes musttal!" Nevettek és valamiképp jól mondták: Megteltek a sóvárgó tömlők újborral. Olvastuk egyszer az evangéliumban: "Senki sem tölt újbort ócska tömlőbe." (pl. Mt 9,17) A testi ember nem fogja föl a lelkieket. A testiesség: régiség, a Kegyelem: újság. Minél inkább megújul valaki; annál behatóbban fölfogja, amit igaznak tud. És forrt a must és a musttal forrván áradtak a népek nyelvei... Kérdezhetnétek, testvérek, ma nem száll le a Szentlélek? Aki ezt hinné, nem lenne méltó Őt fogadni. Mert ma is leszáll. Miért nem szólhatunk hát nyelveken? Mert amit az jelképezett, az már valóság lett. Akkor egy háznyi volt az Egyház, amely kapta a Lelket, de a kevésben a földkerekség jelen volt. Ennek képe voltak a nyelvek... Tudjátok, mint művel a lélek a földi testben! Élteti minden tagját: általa szem lát, a fül hall, a nyelv szólal, a kéz művel... De mindegyik a magáét: nem hall a szem, nem lát a fül. Így van Isten Egyházában is: van szentje, kivel csodát művel, más szentjében igazságot hirdet, másban a szüzességet őrzi, ismét másban a hitvesi tisztaságot, egyikben ezt, másikban azt; mindegyik a "maga művét" végzi, de egyformán és Egyből élnek... És lássatok meg mást is: mire vigyázzatok, mitől féljetek! Megesik, hogy az emberi testben, a testről leszakad egy tag, kéz, ujj, láb. Követi-e talán a lélek a levágottat? Lám, míg a Testben volt, élt; levágták és elhalt... Így a keresztény is -- katolikus -- míg a Testben él; leszakadva lélektelen, "szakadár".
Ha tehát a Szentlélekből akartok élni, tartsátok a szeretetet, kívánjátok az egységet, szeressétek az igazságot, hogy eljussatok az örök életre. Amen. (Szent Ágoston: 267. beszéd)
+
Ima a Szentlélekhez, aki az Egyház életeImádlak téged, Úristen, a legszentebb Szentháromságnak harmadik Személye, aki oly messze világító hegyi fényességet állítottál fel e bűnös világ számára. Te alapítottad, te rendezted be, te tartod meg az Egyházat. Te töltöd el állandóan ajándékaiddal, hogy az emberek lássák, közelítsenek hozzá, belépjenek kebelébe és éljenek benne. Bizonyos értelemben mintegy földre hoztad az eget és csodálatos közösséget alapítottál, amelyben, mint Jákob létráján, fel- és lejárnak az angyalok. Jelenléteddel helyreállítottad a közösséget Isten és az ember között. Megadtad az embernek a kegyelem fényességét, amelynek egykor át kell majd mennie a dicsőség fényességébe. Dicsérlek és áldlak téged hozzánk, bűnösökhöz való határtalan irgalmasságodért.
Különösképpen imádlak azonban isteni Vigasztaló, hogy végtelen jóságodban fölvettél engem ebbe az Egyházba, természetfeletti mindenhatóságod e művébe. Semmiféle jogom nem volt hozzá, hogy kívánhassam tőled ezt a csodálatos kegyelmet, amely a világ minden javainál több. Sok ember volt akik természettől jobbak voltak nálam, akiket kedvesebb természeti adományok ékesítenek és kevesebb bűn szennyez, és te mégis engem választottál ki kifürkészhetetlen szeretetedben és elvezettél nyájadba.
Amit te cselekszel, annak megvan a maga alapja, és én tudom, hogy az én meghivatásomban is végtelenül bölcs elhatározás rejlik, ha szabad emberi módon szólnom, -- de jól tudom azt is, hogy ez az alap nem énbennem van. Én semmit sem tettem érte, hanem mindent csak ellene. Én mindent megtettem, hogy akadályozzam terveidet, azért mindent csak a te kegyelmednek köszönhetek. A te hozzám való megfoghatatlan szereteted nélkül bűnben és homályban kellett volna élnem és halnom, egyre rosszabb és rosszabb lettem volna, végre talán az istentagadásig és az istengyűlöletig jutottam volna és végül is a pokol örök tüzébe hullottam volna. Csak te mentettél meg engem ettől, én Istenem, én győzelmes szerelmem! Van-e istentelenebb élet, mint az én életem egy része? Nem ingereltelek-e a végsőkig? Hogyan küzdöttem és harcoltam, csakhogy megszabadulhassak tőled! Ámde te erősebb voltál nálam és győztél. Számomra nincs más hátra, mint alázatosságban és imádásban porig hajolni szeretetednek és irgalmasságodnak mélysége előtt.
Ám kegyelmed végül is egyházadba vezetett. Most már csak azt a kegyelmet add meg nekem, hogy ezt a hivatást egészen kihasználjam és üdvösségemre fordítsam. Vezess engem és vonj engem szüntelenül magad felé, végtelen irgalmasságod mélységes forrásai felé, élő, égő imádással töltekező lélekkel. Mélyen oltsd lelkembe igaz szeretetet szentségeid és intézményeid iránt. Taníts meg, hogy helyesen értékeljem a bűnbocsánatot, amelyet mindig újra megadsz nekem és az oltáron való fölséges jelenlétedet, ezeket a megbecsülhetetlen értékeket. Semmit sem tehetek nélküled, és te ott vársz rám egyházadban és az ő szentségeiben. Engedd, hogy mindig bennük találjam támaszomat, amíg csak be nem teljesednek kimondhatatlanul az örökkévaló élet glóriájával. Amen. (Newman bíboros imája, Sík: DB, 157)

Pünkösdhétfő


2012.05.28. hétfő


Jézus Krisztus élő reménységre szült újjá minket


1Pét 1,3-9
Áldott legyen Isten, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyja, aki nagy irgalmasságával élő reménységre szült újjá minket, Jézus Krisztusnak a halálból való feltámadása által, romolhatatlan, szennyezetlen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben fenn van tartva számotokra. Isten ereje megőriz titeket az üdvösségre, amely készen áll, hogy az utolsó időben kinyilvánuljon. Ennek örülni fogtok, ha most szomorkodnotok kell is egy kissé a különféle kísértésekben, hogy hitetek próbája a romlandó aranynál -- melyet tűz által próbálnak meg -- sokkal értékesebbnek bizonyuljon dicséretetekre, dicsőségetekre és tisztességetekre Jézus Krisztus megjelenésekor, akit bár nem láttatok, szerettek; akiben, bár most sem látjátok, hisztek; s mivel hisztek, örvendezni fogtok kimondhatatlan és megdicsőült örömmel, elérve hitetek célját, lelketek üdvösségét.

Zs 110
Hálát adok az Úrnak, teljes szívemből, az igazak tanácsában és a gyülekezetben. Nagyok az Úr cselekedetei, kívánatosak mindenkinek, aki vágyik utánuk. Fönséges és ékesség az ő műve, és igazsága megmarad örökkön örökké. Emléket állított csodáinak, irgalmas és kegyes Úr. Enni adott az őt félőknek; Szövetségéről mindenkor megemlékezik. Megmutatta népének hatalmas művei erejét, nekik adta a nemzetek örökségét; Kezének műve igazmondás és igaz ítélet. Mind megbízhatók az ő rendelkezései; Örökkön örökké szilárdan állnak, hűségben és igazságban születtek. Megváltást küldött népének, örökre elrendelte szövetségét. Szent és félelmetes az ő neve. A bölcsesség kezdete az Úr félelme, helyesen gondolkodik mindenki, aki aszerint cselekszik; Dicsérete megmarad örökkön örökké. ALLELUJA!

Mk 10,17-27
Amikor kiment az útra, odafutott hozzá valaki, térdreesett előtte és megkérdezte: ,,Jó Mester! Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?' Jézus erre azt mondta neki: ,,Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó, csak egyedül az Isten. Ismered a parancsokat: Ne ölj, ne törj házasságot, ne lopj, hamisan ne tanúskodj, ne csalj, tiszteld apádat és anyádat!' [Kiv 20,12-16; MTörv 5,16-20] Az illető azt felelte neki: ,,Mester! Ezeket mind megtartottam ifjúságom óta.' Akkor Jézus rátekintett, megkedvelte őt, és azt mondta neki: ,,Egynek vagy még híjával: menj, add el, amid van, s add a szegényeknek, akkor kincsed lesz a mennyben. Azután jöjj, kövess engem!' Erre a szóra az elkomorult és szomorúan távozott, mert nagy vagyona volt. Jézus pedig körültekintett és azt mondta tanítványainak: ,,Milyen nehezen jutnak Isten országába azok, akiknek nagy vagyonuk van!' A tanítványok csodálkoztak szavain. Jézus pedig újra megszólalt, és ezt mondta nekik: ,,Fiaim! Bizony, nagyon nehéz az Isten országába jutni azoknak, akik a vagyonban bíznak! Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bemenni Isten országába.' Azok erre még jobban csodálkoztak, és egymást kérdezgették: ,,Akkor hát ki üdvözülhet?' Jézus azonban rájuk tekintett és így szólt: ,,Az embereknek lehetetlen ez, de Istennek nem; mert Istennek minden lehetséges' [Ter 18,14; Jób 42,2].

Pünkösdhétfő


 2012. május 28. - Hétfő

  Abban az  időben:  Amikor Jézus  útnak  indult, odasietett  hozzá  valaki,
  térdre borult  előtte,  és úgy  kérdezte:  „Jó Mester!  Mit  tegyek,  hogy
  elnyerjem az örök életet?” Jézus megkérdezte: „Miért mondasz engem  jónak?
  Senki sem  jó, csak  az Isten.  Ismered  a parancsokat:  Ne ölj!  Ne  törj
  házasságot! Ne lopj! Ne  tanúskodj hamisan! Ne  csalj! Tiszteld apádat  és
  anyádat!” Ekkor az így válaszolt:  „Mester, ezeket mind megtartottam  kora
  ifjúságomtól fogva.”
  Jézus ránézett  és  megkedvelte. Ezt  mondta  neki: „Valami  hiányzik  még
  belőled. Menj,  add el,  amid van,  oszd  szét a  szegények közt,  és  így
  kincsed lesz az  égben. Aztán gyere  és kövess engem!”  Ennek hallatára  ő
  elszomorodott, és leverten távozott, mert nagy vagyona volt.
  Jézus ekkor körülnézett, és így szólt tanítványaihoz: ,;Milyen nehezen jut
  be a gazdag az Isten országába!” A tanítványok megdöbbentek szavain. Jézus
  azonban megismételte: „Fiaim, milyen nehéz bejutni a gazdagoknak az  Isten
  országába! Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni
  az  Isten  országába.”  Azok  még  jobban  csodálkoztak,  és  kérdezgették
  egymást: „Hát  akkor ki  üdvözülhet?” Jézus  rájuk nézett,  és  folytatta:
  „Embernek  lehetetlen   ez,  de   Istennek  nem.   Mert  Istennek   minden
  lehetséges.”
  Mk 10,17-27

  Elmélkedés:

  Isten azt akarja,  hogy minden  ember odamehessen Jézushoz,  ahogyan az  a
  gazdag ifjú is tette, akiről az evangéliumban hallottunk. Jézustól  kapunk
  ugyanis választ életünk értelmére, s arra, hogy mi a jó és a rossz. Amikor
  a jót és a jóságot keressük, akkor mindig Isten után vágyakozunk. Ő maga a
  jóság, a jóság  forrása, aki  magához vonzza  azokat, akik  e legfőbb  jót
  keresik. Isten törvényeket  ad nekünk, amelyek  úgy irányítják  életünket,
  hogy elnyerjük az örök életet, azaz eljussunk az örök Jósághoz. Az  isteni
  törvények megtartása mindig azzal kezdődik, hogy elismerjük Istent életünk
  egyetlen Urának. Nem mondhatjuk, hogy  nem ismerjük e parancsokat,  hiszen
  Isten a  szívünkbe írta  azokat. Az  ifjút a  tökéletes életre  hívja  meg
  Jézus, de ő képtelen lemondani vagyonáról ennek elérése érdekében,  inkább
  szomorúan eltávozik.  Jézus tőlünk  is a  tökéletességet várja.  Vajon  le
  tudok-e mindenről lemondani,  hogy Krisztus kövessem  és eljussak az  örök
  életre?
  © Horváth István Sándor
   
   

  Imádság:
  Ima az evangélium terjedéséért
  Mindenható Istenünk,  te  azt akartad,  hogy  minden ember  üdvözüljön  és
  eljusson az igazság  ismeretére. Tekints a  sok aratnivalóra,  mindazokra,
  akik szomjazzák evangéliumod  tanítását, és  küldj munkásokat  aratásodba,
  hogy minden emberhez  eljusson az  örömhír! Add  nekem, Uram,  Szentlelked
  erejét, és küldj  engem is,  hogy az evangélium  lelkes hirdetője  legyek!
  Erősítsd bennem, Istenem,  a hivatástudatot,  hogy az én  feladatom is  az
  emberek üdvösségének szolgálata. Táplálj  minket, Urunk, Igéddel és  Szent
  Testeddel! Gyűjtsön össze  és formáljon minket  egy közösséggé az  igazság
  tanítása és támogasson bennünket a szentségek ereje, hogy előbbre  jussunk
  az üdvösség  és  a  szeretet  útján. Add,  hogy  az  evangélium  hirdetése
  megteremje gyümölcsét, és általa megdicsőüljön a te neved a világon.
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Pünkösdhétfő


A jutalom az igazság, a döntés a tied
2012. május 28. Pünkösdhétfő
P. Todd Belardi

Mk 10; 17-27
Amikor útnak indult, odasietett hozzá valaki, térdre borult előtte, és úgy kérdezte: "Jó Mester! Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?" "Miért mondasz engem jónak? - kérdezte Jézus. - Senki sem jó, csak egy, az Isten. Ismered a parancsokat: Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tanúskodjál hamisan! Ne csalj! Tiszteld apádat és anyádat!" "Mester - válaszolta -, ezeket mind megtartottam kora ifjúságomtól fogva." Jézus ránézett és megkedvelte. "Valami hiányzik még belőled - mondta neki. - Menj, add el, amid van, oszd szét a szegények közt, és így kincsed lesz az égben, aztán gyere és kövess engem!" Ennek hallatára az elszomorodott és leverten távozott, mert nagy vagyona volt. Jézus erre körülnézett és tanítványaihoz fordult: "Milyen nehezen jut be a gazdag az Isten országába!" A tanítványok csodálkoztak szavain. Jézus azonban megismételte: "Gyermekeim, milyen nehéz bejutni az Isten országába! Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába." Ezek szerfölött csodálkoztak és egymás közt kérdezgették: "Hát akkor ki üdvözülhet?" Jézus rájuk nézett, és folytatta: "Embernek ez lehetetlen, de az Istennek nem. Mert az Istennek minden lehetséges."

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Növeld a parancsaidba vetett hitemet. Nélküled semmi sem vagyok, de bízom kegyelmedben és szeretetedben. Légy velem ebben az elmélkedésben. Hadd nyugodjak a jelenlétedben. Hadd élvezzem irányító kezed jelenlétét, mely a nagyobb önfeláldozás révén egy szent élet felé vezérel. Ezt az imát szeretetem jeléül neked ajánlom.

Kérés: Uram, add, hogy életem tele legyen a szeretet cselekedeteivel irántad és embertársaim iránt!

1. Isten jó. A gazdag ifjú felismerte Krisztus jóságát. Térdre borult előtte tudván, hogy Jézus olyasmit birtokol, ami neki nincsen. Mi lehet az? A feltétlen szeretet lelke. Krisztus saját korlátainkon kívülre vezet minket, és arra kér minket, hogy jobban bízzunk benne. Így buzdít bennünket XVI. Benedek pápa is: „Azt mondom nektek, kedves fiatalok: Ne féljetek Krisztustól! Semmit sem vesz el tőletek, és mindent nektek ad. Amikor átadjuk magunkat neki, százszoros jutalmat kapunk cserébe. Igen, tárjátok tágra kapuitokat Krisztusnak – és igaz életet találtok.”

2. A dolgok jó oldalát nézni. Könnyű valaminek az árán rágódni. A gazdag ember azért szomorodik el, mert a jutalom helyett az árra gondol. Az árat most kell megfizetni, de a jutalmat esetleg csak később érezzük. Milyen gyakran tapasztaljuk ezt életünkben! Jelen világunk azonnali jutalmat kíván az ár áldozata nélkül. Ahelyett, hogy a kívánt áldozaton gondolkoznák, figyeljünk az Isten által ígért jutalomra! Megláthatjuk, hogy milyen kicsi az ár az örökké tartó jutalomhoz képest.

3. Elszakadás. Szent Pál apostol azt tanítja, hogy semmi sem képes felülmúlni Jézus Krisztus megismerését. De ennek az embernek az esetében valami kiszorította Krisztust. A kényelem, biztonság és anyagi javak felülmúlták Krisztus hívását a tökéletességre. Az anyagi dolgokhoz való ragaszkodás szomorúsághoz vezet, mert Isten nem tud egy olyan szívbe költözni, amely már tele van. Csak a földi javaktól való elszakadás vezethet igazi boldogsághoz. Isten annak adja magát, aki kötődéseitől elszakadva keresi Őt.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts szabad életet élnem. Segíts felismernem jóságodat. Add, hogy hitem által mindig a dolgok jó oldalát lássam. Add, hogy életemben mindent egy olyan alkalomnak tekintsek, amiben téged szerethetlek. Teljesen el akarok szakadni a bűneimtől és hozzád kötődni.

Elhatározás: Ma kiválasztok egy földi dolgot, amitől megpróbálok elszakadni.

Erdő Péter bíboros atya 2012. májusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy az új evangelizáció elmélyítse és megelevenítse hitünket, és ráébresszen arra, hogy Krisztus örömhírét mindenkinek tovább kell adnunk.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger