2012. május 29., kedd

Évközi idő, 8. hét Kedd


Évközi idő, 8. hét Kedd

1Pét 1, 10-16Meg van írva: szentek legyetek, amint én is szent vagyok!
Mk 10, 28-31Sokan lesznek elsőkből utolsók és utolsókból elsők.

Mindannyian adósai vagyunk Istennek. Ajándékozó jóságáért a legértékesebb emberi tulajdonságot adhatjuk neki, a szeretetet. Szeretetünk az engedelmességben és Isten parancsainak megtartásában válik teljessé.

 Forrás: Magvető lista magveto@katolikus.hu
(vö. Mt 19,27-30; Lk 18,28-30)
Az evangéliumi részlet mindhárom szinoptikus evangélistánál megtalálható. Előzményként elhangzik a gazdag ifjú története a tevés hasonlattal, majd az üdvözülésre vonatkozó kérdés-felelet.
Mk-nál és Lk-nál Péter csak kijelenti, hogy ők mindent elhagytak és követték Jézust. Mt szerint a jutalomra, sorsukra is rákérdez, és erre reagál Jézus. Mt-nál külön is választható a válasz két része: először az apostolokra vonatkozó ígéret hangzik el, utána a többi krisztuskövető jutalmát részletező felelet, amely némi változtatással Mk-nál és Lk-nál is megtalálható. A ház, szülő, házastárs, gyermek és föld elhagyásának motívumai: Mt- Krisztus nevéért, Mk-Krisztusért és az evangéliumért, Lk-Isten országáért. Ebből az következik, hogy ezek ekvivalensek, tehát amit Krisztus nevéért, ill. az evangéliumért teszünk, Isten országáért tesszük. A jutalom mértéke Mt-nál és Mk-nál százannyi, Lk-nál pedig "sokkal több". Az örök életet mindhárom evangélium említi. A jutalmazás idejének megjelölésekor Mk és Lk kiemeli, hogy már most, ebben a világban történik, az örök életet pedig az eljövendő világban kapjuk. Máténál a részletet a szőlősgazdáról szóló példabeszéd követi, és csak utána szól arról, amire a másik két evangélista rögtön rátér: Jézus harmadszor is megjövendöli szenvedését. Érthető, hogy Máté tovább foglalkozik a jutalom témájával, hiszen nála szerepel Péter erre vonatkozó kérdése.
Mi tagadás, emberek lévén magáért a munkáért nem lelkesedünk. De amint felcsillan előttünk a jutalom reménye, felvillanyozódunk, és erőinket összeszedve hajlandók vagyunk küzdeni. Isten ismeri az ember szívét, hiszen Ő alkotta. Tudja, hogy cél és értelem kell neki, mert anélkül nem "működik". Ezért Fia által elmondja nekünk, mi a jutalom, ha az Ő nyomában járunk, Őt követjük.
A jutalom egy része már a földön a miénk. De vajon észrevesszük-e a sok-sok ajándékot a nagy munkálkodásban? A festő is néha hátrébb lép, hogy megszemlélje, amit alkotott. Mi is gyönyörködjünk néha abban, amit már sikerült az életben "megfestenünk", és vegyük észre, ha valamit elrontottunk! Ilyen megállások idején mindig bontsuk ki az érkezett égi ajándékcsomagot, melyben mindig egy-egy újabb színt találunk, amivel tovább alkothatunk az Isten dicsőségére! Ha javítófestékre bukkanunk a csomagban, akkor adjunk hálát, mert korrigálhatjuk a hibákat a képen.
Jó festegetést mindenkinek!
Bangó M. Klára

Forrás: Bárdosy Éva
  1. Járd át egész életünket, kenyérkereső munkánkat, minden emberi kapcsolatunkat Lelkeddel, tégy szentté minden profán dolgot! Hallgass meg, Urunk!
  2. Segíts ma is valamiképp megfelelni az életszentségre szóló meghívásnak! Hallgass meg, Urunk!
  3. Erősítsd meg a hűségben egyházadat! Vezesd püspökeinket és papjainkat Lelked által, hogy szíved szerinti pásztorok legyenek! Add meg a nagylelkűek és hűségesek jutalmát nekik már itt a földön! Hallgass meg, Urunk!
  4. Váljék szokásunkká a megfontolt döntés! Hogy döntéseink akaratoddal megegyezzenek, és a célhoz közelebb vigyenek mindnyájunkat! Hallgass meg, Urunk!
  5. Szoktasd hozzá szívünket a szabadsághoz! Segíts, hogy semmihez se ragaszkodjunk, de sose jutalom fejében akarjunk a nyomodban járni! Hallgass meg, Urunk!
  6. Adj a betegeknek és övéiknek elegendő hitet, hogy valóban akarják a gyógyulást! Erősítsd hitüket és reménységüket, hogy bizalommal bízzák rád magukat! Hallgass meg, Urunk!
  7. Gyógyítsd meg a gyászolókat is, azoknak pedig, akiket gyászolnak, add meg, az örök boldogságot! Hallgass meg, Urunk!

Évközi nyolcadik hét – kedd


                                                                             

2012. május 29.
B év, évközi idő, 8. hét, kedd

1Pét 1,10-16 

Ezt az üdvösséget vizsgálták és kutatták a próféták, akik a bennetek megvalósuló kegyelemről jövendöltek, kutatva, hogy melyik vagy milyen időre mutat bennük Krisztus Lelke, aki előre megjövendölte a Krisztusra váró szenvedéseket és a rájuk következő dicsőséget. Tudomásukra adták, hogy nem önmaguknak, hanem nektek szolgáltak mindazzal, amit most az evangélium hirdetői feltárnak nektek, miután az égből elküldetett a Szentlélek; ennek szemlélésére vágynak az angyalok is. Ezért tehát övezzétek fel elmétek derekát, legyetek józanok, és bízzatok tökéletesen a kegyelemben, amelyet Jézus Krisztus megjelenésekor felajánlanak nektek; mint engedelmes fiak, nem tudatlanságotok régi vágyaihoz alkalmazkodva, hanem a Szent szerint, aki titeket meghívott, magatok is egész életmódotokban szentek legyetek, mert írva van: ,,Szentek legyetek, mert én szent vagyok!'' [Lev 19,2]

Mk 10,28-31 

Ekkor megszólalt Péter: ,,Íme, mi mindent elhagytunk és követtünk téged!'' Jézus azt felelte: ,,Bizony, mondom nektek: mindaz, aki elhagyta házát vagy testvéreit, nővéreit vagy apját, anyját, a gyermekeit, vagy földjeit értem és az evangéliumért, százannyit kap már most, ebben a világban: házakat, testvéreket, nővéreket, anyákat, gyermekeket és földeket, bár üldözések között; az eljövendő világban pedig az örök életet. Sokan lesznek elsőkből utolsók, és utolsókból elsők.''

Évközi nyolcadik hét – kedd


 2012. május 29. - Kedd

  A gazdag ifjúval folytatott beszélgetés után Péter apostol megszólalt,  és
  ezt mondta Jézusnak:  „Nézd, mi mindent  elhagytunk, és követtünk  téged.”
  Jézus így  válaszolt: „Bizony  mondom nektek,  mindenki, aki  értem és  az
  evangéliumért elhagyja  otthonát,  testvéreit, anyját,  apját,  gyermekeit
  vagy földjét,  százannyit kap;  most, ezen  a világon  otthont,  testvért,
  anyát, apát, gyermeket és földet – bár üldözések közepette –, az eljövendő
  világban  pedig  örök  életet.  Sokan  lesznek  az  elsőkből  utolsók,  az
  utolsókból pedig elsők.”
  Mk 10,28-31

  Elmélkedés:

  A tegnapi evangéliumban  megismert gazdag  ifjú nem  volt képes  lemondani
  földi javairól,  hogy  Jézust  kövesse. Szomorúan  elmegy,  mert  nem  tud
  mindent otthagyni.  A szomorúság  bizonyára  nem csak  az ő,  hanem  Jézus
  szívét  is  eltöltötte.  Hiába   a  pillanatnyi  lelkesedés,  a   vallásos
  neveltetés, a  gazdagság és  a vagyonban  való bővelkedés  olyan  akadály,
  amelyet nem tudott leküzdeni. Ezzel szemben a mai evangéliumban  feltűnnek
  az  apostolok  és  a  tanítványok,  akiknek  a  nevében  Péter  megkérdezi
  Jézustól, hogy  mi lesz  a jutalmuk  nekik, akik  mindent elhagytak,  hogy
  kövessék a Mestert. Jézus nem  csupán túlvilági jutalmat ígér  követőinek,
  hanem azt, hogy már ebben a világban, a földi életben mérhetetlenül többet
  kap a tanítvány, mint amennyi áldozatot  hoznia kell. Az örök élet  ráadás
  minderre.
  © Horváth István Sándor
   
   

  Imádság:

  Ó, Uram,  nem merem  már  ígérni, hogy  megjobbítom  életemet! Ha  te  nem
  segítesz, csak  rosszat tudok  tenni. Ha  nem segítesz,  még szeretni  sem
  tudlak. Magamban  semmit sem  bízom, Jézusom.  Bizalmatlan vagyok  önmagam
  iránt, benned azonban  bízom! Uram,  Jézus Krisztus, ha  te nem  segítesz,
  sohasem leszek képes jót tenni! Ha te nem segítesz, elvesztem. Jézus, légy
  az  én  Jézusom,  ez  számomra  az  üdvösség!  Add,  hogy  ne   félelemből
  ragaszkodjak hozzád, hanem szeretetből! Nem  akarok mást tenni, mint a  te
  akaratodat. Szentháromság egy Isten, könyörülj rajtam!
  Néri Szent Fülöp
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi nyolcadik hét – kedd


Ha meg akarod tartani, oda kell adnod!
2012. május 29. Évközi nyolcadik hét – kedd

P. Eamonn Shelly LC

Mk 10, 28 – 31
Ekkor megszólalt Péter: ,,Íme, mi mindent elhagytunk és követtünk téged!” Jézus azt felelte: ,,Bizony, mondom nektek: mindaz, aki elhagyta házát vagy testvéreit, nővéreit vagy apját, anyját, a gyermekeit, vagy földjeit értem és az evangéliumért, százannyit kap már most, ebben a világban: házakat, testvéreket, nővéreket, anyákat, gyermekeket és földeket, bár üldözések között; az eljövendő világban pedig az örök életet. Sokan lesznek elsőkből utolsók, és utolsókból elsők.”

Bevezető ima: Uram, Jézus, amikor ma színed elé lépek, el szeretném neked mondani, hogy hiszek benned. Te vagy a legfontosabb személy számomra. Nélküled az élet olyan kegyetlen és nehéz lenne; de veled könnyűvé válik az iga és a kereszt. Add meg nekem a kegyelmet, hogy képes legyek megtagadni magam, s így te uralkodj a szívemben!

Kérés: Uram, azt kívánom, hogy oldozz el ettől a világtól és a vágyaimtól, hogy a Te fényed világítson bennem!

1.      Adj oda mindent! Néha segít, ha összehasonlítjuk azt, amit Krisztusért odaadtunk, azzal, amit Krisztus értünk tett. Kereszthalált halt – nem tehetett volna nagyobbat értünk, mint hogy életét adja oda. Ha tehát magunkat sajnáltatjuk, vagy elismerést keresünk, mint Szent Péter, akkor tekintetünket a keresztre kell irányítanunk. Fel kell ismernünk, hogy milyen jelentéktelen a mi szenvedésünk Krisztus szenvedésével összehasonlítva.

2. Radikálisnak lenni. Krisztus azt mondja Péternek, hogyha követni akarjuk Őt, készen kell állnunk arra, hogy életünknek még olyan területeit is feladjuk, melyek a legközelebb állnak hozzánk – például a családunk. Igazán csodálnivaló, hogy milyen sokan tették meg az Egyház története folyamán azt a lépést, hogy elhagyták otthonukat Krisztus követéséért, és így radikális módon élték meg az Úr hívását. Ez nem azt jelenti, hogy a házak, testvérek, gyerekek és a szántóföld rosszak. Ha rosszak volnának, akkor nem jelentenének számunkra nagy áldozatot. Sokkal inkább arról van szó, hogy adjunk oda valami t, hogy valami jobbat nyerjünk érte.

3. A százszoros. Krisztus azt szeretné, hogy közülünk mindenki gazdag legyen, és megkapja százszorosan jutalmát, de a gazdagság, amit ígért, az örök életre szóló kincs számunkra. És annál nagyobb lesz, minél inkább készek vagyunk önzetlenül cselekedni, és testvéreinkért élni. Ki kell tennünk magunkat a középpontból, hogy Istent és felebarátainkat állíthassuk oda.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézus, szeretném megkapni a százszoros jutalmat, de látom, hogy mindig csak olyan dolgokat teszek, amiket én szeretnék. Béke és öröm helyett csak ürességet élek meg szívemben az önszeretetem miatt. Uram, add meg nekem a kegyelmet, hogy legyőzzem önzésemet; add, hogy teret nyerjen kegyelmed, mely boldogságot hoz a mindennapi megpróbáltatások közepette.

Elhatározás: Egy olyan rokonom felé fogom kinyújtani a kezem, akivel már hónapok óta nem beszéltem.


A pápa imaszándéka 2012. május hónapra:
A család: Hogy a társadalomban előmozdítsanak olyan kezdeményezéseket, amelyek védik és erősítik a család szerepét.
Mária, a misszionáriusok útmutatója: Hogy Mária, a világ Királynője és az evangelizálás Csillaga, kísérje valamennyi misszionáriust Fiának, Jézusnak hirdetésében.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger