2012. június 5., kedd

Szent Bonifác püspök, vértanú



Szent Bonifác püspök, vértanú


  Mi az, amit adhatunk felebarátunknak, és mi az, amit adhatunk Istennek? A feleslegünkből szívesen adakozunk, de képesek vagyunk-e belátni, hogy mindaz, amink van, Isten ajándéka. Szegények vagyunk, és nélküle semmit sem tudunk felmutatni. Talán éppen ennek a felismerése az a két fillér, amit Istennek adhatunk. Ő a mi gazdagságunk, és ez egyben a boldogság kezdete: boldogok a lélekben szegények.
 További gondolatok...

SZENT BONIFÁC


2012.06.05. kedd: SZENT BONIFÁC


Mi új égre és új földre várunk, mely az igazság otthona


2Pét 3,12-15a.17-18
akik várjátok és epedve óhajtjátok Isten napjának eljövetelét, amikor az egek elégnek és szétfoszlanak, az elemek pedig a tűz hevétől elolvadnak? Mi azonban -- az ő ígérete szerint -- új eget és új földet várunk [Iz 65,17], ahol igazság lakik. Ha tehát, szeretteim, ezeket várjátok, azon legyetek, hogy szeplőtelenül és feddhetetlenül találjon titeket békességben. Tekintsétek a mi Urunk hosszútűrését rátok nézve üdvösségnek, amint a mi szeretett testvérünk, Pál is megírta azt nektek a neki adott bölcsesség szerint. Ti tehát, szeretteim, miután mindezt előre tudjátok, vigyázzatok, hogy az istentelenek tévelygése magával ne ragadjon titeket, és el ne veszítsétek saját szilárdságotokat. Sőt, inkább növekedjetek a kegyelemben és a mi Urunk és üdvözítő Jézus Krisztusunk ismeretében. Neki legyen dicsőség most és az örökkévalóság napján! Ámen.

Zs 89
Mózesnek, az Isten emberének imádsága. Uram, te lettél a mi menedékünk nemzedékről nemzedékre. Mielőtt hegyek lettek, a föld és a világ születtek, te öröktől fogva és mindörökké vagy, Isten! Te visszatéríted az embert a porba, azt mondod: ,,Térjetek oda vissza, emberek fiai.' Hiszen szemed előtt ezer esztendő olyan, mint az eltűnt tegnapi nap, vagy mint egy őrváltásnyi idő éjszaka. Elragadod őket, olyanok mint az álom, mint a reggel kiviruló fű: reggel kihajt és virágzik, estére lehull és elszárad. Elenyészünk ugyanis neheztelésed miatt, rettegjük haragod. Magad elé állítod gonoszságainkat, titkainkat arcod világossága elé. Napjaink mind elmúlnak haragodban, éveinket, mint egy sóhajtást, bevégezzük. Éveink száma a hetven esztendőt ha eléri, vagy az erőseké a nyolcvanat, és azok nagyrésze is munka és fájdalom, gyorsan elmúlnak és mi elmegyünk. Ki ismeri haragod erejét és félelmetes felindulásodat? Taníts meg számba venni napjainkat úgy, hogy bölcsességgel telítsük szívünket. Fordulj meg, Uram, végre valahára, légy irgalmas szolgáidhoz. Tölts el minket kora reggel irgalmaddal, hogy ujjongjunk és vigadjunk egész életünkben. Örvendeztess minket annyi napig, mint amennyin megaláztál minket, s annyi évig, mint amennyin nyomorúságot láttunk. Nyilvánuljon meg műved szolgáidon és dicsőséged az ő fiaikon. Derüljön ránk a mi Urunk, Istenünk fényessége, kezünk munkáját erősítsd meg, és áldd meg kezünk munkáját!

Mk 12,13-17
Később odaküldtek hozzá a farizeusok és Heródes-pártiak közül néhányat, hogy megfogják őt beszédében. Akik odajöttek, azt mondták neki: ,,Mester! Tudjuk, hogy igaz vagy, és nem nézed az emberek személyét, hanem az Isten útját igazságban tanítod. Szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? Fizessünk vagy ne fizessünk?' Ő azonban tisztában volt képmutatásukkal, ezért azt mondta nekik: ,,Miért kísértetek engem? Hozzatok nekem egy dénárt, hadd lássam!' Azok hoztak egyet. Ekkor megkérdezte tőlük: ,,Kié ez a kép és a felirat?' Azt felelték neki: ,,A császáré.' Erre Jézus azt mondta nekik: ,,Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené.' És csodálkoztak rajta.

Évközi kilencedik hét – kedd

 2012. június 5. – Kedd

  Egyszer néhány farizeust  és Heródes-párti embert  küldtek Jézushoz,  hogy
  szaván fogják  őt.  Azok  odamentek  hozzá,  és  megszólították:  „Mester,
  tudjuk, hogy  igazmondó vagy.  Nem befolyásol  a mások  véleménye, és  nem
  nézed az emberek  személyét, hanem  az igazsághoz híven  tanítod az  Isten
  útját. Szabad-e adót fizetni  a császárnak, vagy  nem? Fizessünk, vagy  ne
  fizessünk?” Jézus  azonban  átlátott  álnokságukon, és  ezért  így  szólt:
  „Miért akartok tőrbe csalni? Hozzatok  ide egy dénárt, hadd lássam!”  Erre
  odavittek egyet. Ő pedig megkérdezte tőlük: „Kinek a képe és felirata ez?”
  Azok ezt felelték: „A császáré.”  Jézus pedig így folytatta: „Adjátok  meg
  tehát a császárnak, ami a császáré,  és az Istennek, ami az Istené!”  Azok
  igen elcsodálkoztak (Jézus feleletén).
  Mk 12,13-17

  Elmélkedés:

  Jézus korában  a  zsidóknak adót  kellett  fizetniük a  római  császárnak,
  akinek a birodalmához tartozott országuk.  Az emberek egy része a  törvény
  előírása szerint  engedelmesen  megfizette  ezt az  adót,  de  azok,  akik
  elutasították a római fennhatóságot,  nem szívesen engedelmeskedtek  ennek
  az  előírásnak.  Ha  Jézus  egyszerű  igennel  válaszol  a  csapdát  rejtő
  kérdésre, akkor az  utóbbiak ellenszenvét  vívja ki.  Ha nemmel  válaszol,
  akkor megkérdőjelezi a törvénytisztelő adófizetők magatartását, sőt, azzal
  vádolhatják ellenfelei,  hogy  a  rómaiak  ellen  lázít.  Amikor  Jézus  –
  kikerülve a ravasz  csapdahelyzetet –  azt válaszolja,  hogy „adjátok  meg
  tehát a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!”, akkor
  nem csupán  a kérdésre  felel rendkívül  frappánsan, hanem  kihasználja  a
  helyzetet arra, hogy az ember és az Isten kapcsolatáról is tanítást adjon,
  azaz  a  pénzügyinek  tűnő   politikai  kérdést  vallási  síkra   terelje.
  Válaszában benne  van,  hogy  nem  elég  csupán  az  evilági  törvényeknek
  engedelmeskedni, hanem lelkiismeretesen teljesíteni kell Istennel szembeni
  kötelességeinket is.
  © Horváth István Sándor
   
   

  Imádság:
  Hozzád fordulok, Atyám, mindenható Isten: őszinte szívvel és  kicsinységem
  tudatában  hálát  adok  neked,   s  egész  lelkemmel  kérlek,   rendkívüli
  jóságodban  fogadd  jóakarattal  könyörgésemet:  hatalmaddal  űzd  el   az
  ellenséget  tetteimtől  és  cselekedeteimtől,  erősíts  engem  a   hitben,
  kormányozd értelmem, adj nekem bensőséges gondolatokat, és vezess el engem
  boldogságod birtoklására! Vezess el engem arra, hogy Téged mindenkinél  és
  mindennél jobban szeresselek!
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi kilencedik hét – kedd


Egy fogós kérdés
2012. június 5. Évközi kilencedik hét – kedd

P. Edward McIlmail LC

Mk 12,13-17
Később odaküldtek hozzá a farizeusok és Heródes-pártiak közül néhányat, hogy megfogják őt beszédében. Akik odajöttek, azt mondták neki: ,,Mester! Tudjuk, hogy igaz vagy, és nem nézed az emberek személyét, hanem az Isten útját igazságban tanítod. Szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? Fizessünk vagy ne fizessünk?'' Ő azonban tisztában volt képmutatásukkal, ezért azt mondta nekik: ,,Miért kísértetek engem? Hozzatok nekem egy dénárt, hadd lássam!'' Azok hoztak egyet. Ekkor megkérdezte tőlük: ,,Kié ez a kép és a felirat?'' Azt felelték neki: ,,A császáré.'' Erre Jézus azt mondta nekik: ,,Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené.'' És csodálkoztak rajta.

Bevezető ima: Uram, hadd legyek szerény, úgy engedj magadhoz! Add, hogy imáimban egyszerű és szerény lehessek, ahogyan a Szentírásban Te is szólsz hozzánk!

Kérés: Uram, adj tanácsot egy rám váró fontos döntésben!

 1. „Tudjuk, hogy mindig az igazat mondod.” A farizeusok, hogy Jézusnak csapdát állítsanak, a régi trükköt, a hízelgést alkalmazták. Ez egy gyakran használt trükk. A hízelgés ahhoz vezet, hogy a védekezésünket feladjuk. „Ön egy okos ember, miért nem alkuszik…?” Vagy: „Önök olyan jó szülők, már két gyerekük van. Csak nem, mégis az Egyház tanítására hagyatkozik...?” Keresztényként, a mai világban élve sokszor kell alattomos embereket elutasítanunk. Ezért figyelmeztet minket Jézus: „legyünk okosak, mint a kígyók és egyszerűek, mint a galambok“. (Mt 10,16) Ahhoz, hogy ebben megtaláljuk a mértéket, egyedül Istenért kell élnünk. Az ember az életben lépegetve az örökkévalósághoz közeledik. Az egyetlen, ami tényleg megmarad, Jézus szeretete. Minden más elmúlik, porrá, hamuvá és semmivé lesz. Tegyük Jézus szeretetét olyan kinccsé, amiért minden mást képes lenne eladni! Krisztus az, aki az életemet alakítja?

2. „Megengeded, hogy adót fizessünk?” A farizeusok és Heródes-pártiak egy olyan problémával állnak Jézus elé, ami valójában nem is létezik. A kérdést úgy állítják be, mintha egy mellette-ellene kérdés lenne. Jézusnak vagy a császár előtt kell meghódolnia, vagy Róma ellen kéne fellázadnia. Így látja ezt ma is a világ: „mellette-ellene”. Vagy kétségek nélkül elfogadjuk a darwinizmust, vagy a teremtéselméletet kell elfogadnunk. Vagy az alternatív életmódokat kell elfogadnunk, vagy reménytelen nyárspolgárok vagyunk. A dolgok a valóságban sokkal változatosabbak. A katolikus hit gyakran egy „és”, ha a kérdéseket a megfelelő helyen és valós összefüggésében nézzük. Így adjuk meg a császárnak és Istennek, ami őket megilleti. És hogyan döntsük el, hogy kit mi illet meg? Itt lesznek a dolgok gyakran komplikáltak. Ezért kell nekünk, katolikusoknak, a talentumainkat, az értelmünket és imaéletünket folyamatosan fejleszteni, hogy a jó válaszokat megtaláljuk. A talentumaimat jóra használom? Úgy fejlesztem képességeimet és értelmemet, hogy Istent jobban tudjam szolgálni?

3. „Nagyon meglepetten”. Jézus válasza elnémítja kritikusait. Miért? Részben azért, mert a kérdéseiket, úgyszólván postafordultával visszaadja nekik. Nos, döntsék el ők, hogy mi illeti a császárt, és mi illeti az Istent. „El kell, hogy döntse”, volt egy szólása a gyóntatóatya, Karol Wojtylának. Semmi sem tud minket úgy megijeszteni, mint a szabadság. Jézus hallgatóit is megijesztette. Hogyan használom az én saját szabadságomat? Hogyan használom az időt, amit Isten nekem adott?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts felismernem, hogy szabadságra hívtál. Elfogadod a nekem adott szabadságot akkor is, ha visszaélek vele. Nem szeretnék visszaélni szabadságommal. Az utolsó ítélet órájában egy jó életről szeretnék számot adni.

Elhatározás: Ma elolvasok egy részt a Bibliából, vagy néhány fejezetet a Katekizmusból, vagy egy pápai írásból, hogy a hitről való tudásomat tökéletesítsem.

A pápa imaszándéka 2012. június hónapra:
Az Eucharisztiában jelenlevő Krisztus: Hogy a hívők az Eucharisztiában tudják felismerni a Feltámadott élő jelenlétét, aki velük jár mindennapi életükben.
Az európai keresztények: Hogy az Európában élő keresztények felfedezzék saját önazonosságukat, és nagyobb lendülettel vegyenek részt az evangélium hirdetésében.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger