2012. június 8., péntek

Prágai szent Ágnes szűz


Prágai szent Ágnes szűz

Krisztus által nagy a bizalmunk Istenben, ő tett minket alkalmassá arra, hogy az Újszövetség szolgái legyünk – olvassuk a mai szentleckében. Az eredeti bűn következményeként emberi természetünk elveszítette azt a megszentelt állapotot, amelyre Isten hívta. Az ember akarata gyöngének bizonyul, hogy megtegye mindazt a jót, amit talán értelmével olykor belát. Bensőnkben megosztottak vagyunk, egyéni és közösségi életünkben egyaránt. Aki kételkedne ebben, az csukott szemmel jár a világban. Isten nélkül semmit sem tehetünk. Amint az édesanya járni tanítja gyermekét, miközben mellette áll, hogy ha elesik, felsegítse, ugyanígy gondja van ránk, a mi Urunknak, Jézus Krisztusnak. (Adoremus 2005)
 További gondolatok...

Évközi kilencedik hét – péntek


2012.06.08. péntek


(Prágai Szent Ágnes, Szent Medárd)
Mindaz, aki buzgón akar élni Krisztus Jézusban, üldözést szenved


2Tim 3,10-17
Te követted tanításomat, életmódomat, elhatározásomat, hitemet, béketűrésemet, szeretetemet, türelmemet, üldöztetéseimet, szenvedéseimet. Mi minden történt velem Antióchiában, Ikóniumban és Lisztrában, milyen üldözéseket álltam ki! És mindezekből kiszabadított engem az Úr! De hiszen mindazok, akik buzgón akarnak élni Krisztus Jézusban, üldözést fognak szenvedni! A gonosz emberek és a csalók viszont a gonoszságban haladnak előre: tévelyegnek, és tévelygésbe vezetnek. Te azonban tarts ki abban, amit tanultál, és amiről meggyőződtél! Hiszen tudod, kitől tanultad, és gyermekkorod óta ismered a szent Írásokat, amelyek a Krisztus Jézusban való hit révén üdvösségre szolgáló bölcsességet adhatnak neked. Minden Istentől sugalmazott írás hasznos a tanításra, az intésre, a feddésre, az igazságban való oktatásra, hogy Isten embere tökéletes és minden jótettre kész legyen.

Zs 118,157-168
Sokan vannak, akik üldöznek és szorongatnak engem, de parancsolataidtól el nem tántorodom. Látom a törvényszegőket és undorodom, mert nem tartják meg igéidet. Lásd meg, Uram, hogy rendeleteidet szeretem, tartsd meg életemet irgalmasságod szerint! A te igéd csupa igazság, s örökre szól igazságod minden ítélete. Fejedelmek üldöznek ok nélkül engem, de szívem csak a te igédtől fél. Úgy örvendek ígéreteidnek, mint aki sok zsákmányra tesz szert. Megvetem és gyűlölöm a gonoszságot, de szeretem a te törvényedet. Naponkint hétszer mondok dicséretet neked igazságos ítéleteidért. Nagy a békéje azoknak, akik szeretik törvényedet, ők nem botlanak el semmiben sem. Uram, szabadításodat várom, és szeretem parancsaidat. Parancsolataidat megőrzi lelkem, és nagyon szereti. Megtartom parancsaidat és rendeleteidet, mert színed előtt ismeretes minden utam.

Mk 12,35-37
Jézus azonban, amikor a templomban tanított, megkérdezte: ,,Hogyan mondhatják az írástudók, hogy a Krisztus Dávid Fia? Hiszen maga Dávid mondja a Szentlélek által: �,,Így szól az Úr az én Uramhoz: Jobbom felől foglalj helyet, míg lábaid alá vetem ellenségeidet�'' [Zsolt 110,1]. Ha maga Dávid Urának nevezi őt, akkor hogyan lehet a fia?' S a hatalmas tömeg szívesen hallgatta őt.

Évközi kilencedik hét – péntek


 2012. június 8. – Péntek

  Amikor Jézus egy alkalommal a  templomban tanított, ezt a kérdést  vetette
  fel: „Hogyan  mondhatják az  írástudók,  hogy a  Messiás Dávidnak  a  fia?
  Hiszen maga Dávid mondja a Szentlélek által: Így szól az Úr az én Uramhoz:
  „Jobbom felől  foglalj helyet,  míg lábaid  alá vetem  ellenségeidet.”  Ha
  tehát maga Dávid a Messiást Urának nevezi, akkor hogyan lehet az ő fia?” A
  nagy népsokaság szívesen hallgatta Jézust.
  Mk 12,35-37

  Elmélkedés:

  A császárnak fizetendő adóról, a  feltámadás kérdéséről és a  főparancsról
  szóló viták  után Jézus  a  Messiásról, mint  Dávid  fiáról beszél  a  mai
  evangéliumban. Mivel  az  előző három  vita  azzal kezdődött,  hogy  Jézus
  ellenfelei tettek fel kérdést, ezért lehetséges, hogy most is az írástudók
  egy  kérdésére  válaszolva   beszélt  Jézus   a  Messiásról,   de  az   is
  előfordulhat, hogy  ő kezdeményezte  ezt a  párbeszédet, amire  ők nem  is
  tudtak mit válaszolni. Napok  óta azt olvassuk,  hogy a farizeusok  hogyan
  próbálnak  belekötni  Jézus  tanításába.  Az  ő  magatartásukkal  teljesen
  ellentétes a nép  viselkedése. A  mai szakasz  utolsó mondatából  kiderül,
  hogy az  írástudók mindenféle  kötözködése  ellenére az  emberek  szívesen
  hallgatták Jézust.  Kétségtelen, hogy  Jézus rendkívül  tehetséges  tanító
  volt, és mondanivalójának közvetítésére kitűnően alkalmazta a példázatokat
  és a  közmondásokat. Tanítása  gondolkodásra készteti  hallgatóit.  Szavai
  döntésre   késztetik   az    embereket   üzenetének   elfogadására    vagy
  elutasítására. Mindkettőre  van  példa,  ahogyan ezt  az  elmúlt  napokban
  láttuk. Jézus napjainkban hozzánk szól. Te hogyan döntesz?
  © Horváth István Sándor
   
   

  Imádság:

  Hozzád fordulok, Atyám, mindenható Isten: őszinte szívvel és  kicsinységem
  tudatában  hálát  adok  neked,   s  egész  lelkemmel  kérlek,   rendkívüli
  jóságodban  fogadd  jóakarattal  könyörgésemet:  hatalmaddal  űzd  el   az
  ellenséget  tetteimtől  és  cselekedeteimtől,  erősíts  engem  a   hitben,
  kormányozd értelmem, adj nekem bensőséges gondolatokat, és vezess el engem
  boldogságod birtoklására!
  Szent Ágoston
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi kilencedik hét – péntek


Ülj a jobbomra!
2012. június 8. Évközi kilencedik hét – péntek
P. Edward Hopkins LC

Mk 12,35-37
Amikor Jézus egy alkalommal a templomban tanított, megkérdezte: ,,Hogyan mondhatják az írástudók, hogy a Krisztus Dávid Fia? Hiszen maga Dávid mondja a Szentlélek által: ,,Így szól az Úr az én Uramhoz: Jobbom felől foglalj helyet, míg lábaid alá vetem ellenségeidet''. Ha maga Dávid Urának nevezi őt, akkor hogyan lehet a fia?'' S a hatalmas tömeg szívesen hallgatta őt.

Bevezető ima: Úr Jézus, megvallom most, hogy Te megteremtettél és megváltottál engem. Hiszem, hogy Te hívsz meg a mai imádságra is. Bízom benned, hogy megtanítasz imádkozni, és azt szeretni, ami helyes, igaz, szép és jó. Szeretlek téged Uram, jóságod és szereteted teljességében.

Kérés: Uram Jézus, tedd szívemet hasonlóvá a te Szent Szívedhez!

1. Tanítani. Elképzelem Jézust, ahogy a templomban tanított, körülvette száz meg száz lelki éhező asszony és férfi. A háttérből távolságot tartva figyelték mindezt az írástudók: hidegen bámultak, telve bizalmatlansággal, félelemmel és ármánykodással, rosszindulatú leskelődő szemek. Jézus elkezdett beszélni – elég hangosan ahhoz, hogy a távolabb állók is tökéletesen értsék Őt. Mindenkihez szólt. Hogyan viselkedtek az emberek? A tömegből a legtöbb emberfeszülten figyelt. Ők hitték, hogy Jézus által Isten szólt hozzájuk, hogy megérinti szívüket és gondjaikra gyógyulást ad. Hitték, hogy meg fogja őket ajándékozni a szeretettel, az igazsággal és a tanítás megértéséhez szükséges belátással. Néhányan szintén figyeltek, de csak felületesen. Őket a kíváncsiság, a szórakozás és a hiúság hozta ide – új beszédet hallhattak. Az írástudók nem is figyeltek igazán, őket csak az érdekelte, hogyan ölhetnék meg Jézust. Ő mégis – ahogyan egykor, most is – megpróbál mindenkihez szólni. Nyitott vagyok, hogy meghallgassam Őt?

2. Úr és Fiú. Az írástudóknak sok okuk volt elutasítani Jézust: féltékenység, tudatlanság, büszkeség… Azonban a legfontosabb ok az volt, hogy Jézus azt állította magáról, hogy Ő a Messiás, sőt maga az Isten. Milyen közel voltak az igazsághoz! Saját írásuk is utalt erre az igazságra: A Messiás egyszerre lesz Úr és Fiú. Miután megcáfolta ellenvetésüket, újra megpróbált szívük közelébe férkőzni. Jézus itt saját édesanyjához intézett szavaira emlékeztet minket: „Nem tudtátok, hogy nekem Atyám dolgaiban kell lennem?” (Lk 2,49) Jézus születése által ember, de származása és küldetése szerint a Magasságbelinek Fia. Le tudom-e győzni hitem által büszkeségemet és tudatlanságomat? Dolgozom-e azon, hogy megadjam Istennek a neki kijáró tiszteletet, amely minden emberi képzeletet felülmúl?

3. Boldogan hallgatni a tanítást. Az imádság nehéz, de ugyanakkor igényes mesterség; valóban sokkal többet jelent egy mesterségnél. Megpróbálunk valakire ráhangolódni, valakiről gondolkozni, valakivel beszélgetni, akit se nem látunk, sőt még az értelmünkkel sem vagyunk képesek felfogni. Még rosszabb, hogy általában semmit nem érzünk: „Semmit nem kaptam az imától.” Az imának semmi köze az érzelmekhez, sokkal inkábba a szeretethez; ez egy olyan élmény, amelynek meg kellene érintenie minket, és valahogyan elindítani az úton, hogy megváltozzunk. Ha Jézust hallgatjuk, a boldogság árad ránk. Egyszerű és meggyőző bizonyíték! Rácsodálkozunk az Igazságra! A boldogság és az elégedettség, amint látjuk, hogy Mesterünk tökéletesen a célba talált. A mi imádságunkban is minden alkalommal a Krisztus-élménynek ezt az örömet és boldogságot kell okoznia, habár ezt behatárolják a mi emberi gondolataink, vágyaink és szeretetünk korlátai. Az írástudók nem tudtak örülni, mert szívüket és gondolataikat nem osztották meg Jézussal. Hol van az és örömöm és boldogságom?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, nyisd meg szívemet Igéid felé! Segíts, hogy képes legyek hinni akkor is, ha az fájdalmas! Add, hogy képes legyek elképzeléseimen változtatni, ha az szükséges! Add, hogy le tudjam győzni előítéleteimet és bizonytalanságaimat! Mutasd meg nekem, mit kell megváltoztatnom életemben! Szeretném ezt Irántad való szeretetből és barátságunk jeléül megtenni.

Elhatározás: Kiválasztok egy erényt, egy lelki értéket, amiben fejlődni szeretnék. Ezt Jézusban megkeresem, és szemlélni fogom benne, végül megkérem, hogy segítsen nekem növekednem ebben az erényben.

Erdő Péter bíboros atya 2012. júniusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy az idén felszentelt papok Szent Péter és Pál hitével és bölcsességével szenteljék egész életüket az evangélium hirdetésének.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger