2012. június 11., hétfő

Szent Barnabás apostol



Szent Barnabás apostol


 Barnabás annyit jelent: a vigasztalás fia. Talán éppen azért kapta ezt a nevet ez a ciprusi származású fiatalember – akinek eredeti neve József volt -,mert Krisztus méltó tanítványaként meg tudta erősíteni testvéreit. Előbb azonban neki magának is meg kellett tapasztalnia, hogy minden vigasztalás forrása maga az Isten. E felismerés hajtotta, hogy előbb Szent Pállal, majd később Szent Márkkal hirdesse az Evangéliumot. Habár nem tartozott a tizenkettő közé, mégis apostolnak nevezzük Barnabást azért a hithirdető munkáért, amiről az Apostolok Cselekedetei is beszámol. Minden megkeresztelt ember hivatása, hogy egy kicsit Barnabás, azaz a vigasztalás fia legyen környezetében, tanúságot téve Krisztusról, aki egyetlen igazi vigasztalásunk. (Adoremus 2005)
 További gondolatok...

SZENT BARNABÁS APOSTOL


2012.06.11. hétfő: SZENT BARNABÁS APOSTOL


Barnabás derék ember volt, telve Szentlélekkel és hittel


ApCsel 11,21b-26
Az Úr keze velük volt, úgyhogy a hívek nagy számban tértek meg az Úrhoz. Hírük eljutott a jeruzsálemi egyház fülébe, ezért elküldték Barnabást Antióchiába. Amikor odaérkezett és látta Isten kegyelmét, megörült, és mindnyájukat arra buzdította, hogy állhatatos szívvel maradjanak meg az Úrban, mert derék férfi volt, telve Szentlélekkel és hittel. Nagy tömeg csatlakozott az Úrhoz. Barnabás azután elutazott Tarzusba, hogy felkeresse Sault, és mikor megtalálta, elhozta Antióchiába. Egy álló esztendőn át jelen voltak az összejöveteleken, s nagy tömeget tanítottak. Antióchiában nevezték először a tanítványokat keresztényeknek.
13,1-3
Az antióchiai egyházban több próféta és tanító is volt, köztük Barnabás és Simon, akit Nigernek neveztek, a cirenei Lúciusz, továbbá Manaén, Heródes negyedes fejedelem tejtestvére, és Saul. Miközben ezek az Úr szolgálatát végezték és böjtöltek, a Szentlélek azt mondta nekik: ,,Különítsétek el nekem Sault és Barnabást a munkára, amelyre meghívtam őket!' Erre böjtöt tartottak, imádkoztak, rájuk tették kezüket, azután útnak indították őket.

Zs 97
Zsoltár. Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodálatos dolgokat cselekedett. Győzelmet szerzett jobbja, az ő szentséges karja. Megismertette szabadítását az Úr, megmutatta igazságosságát a nemzetek előtt. Megemlékezett irgalmáról, Izrael házához való hűségéről. A föld minden határa látta Istenünk szabadítását. Ujjongjatok Istennek, minden földek, énekeljetek, örvendjetek, zengjetek! Zengjetek az Úrnak lanttal, lanttal és a zsoltár szavával; Trombitával és kürtszóval, ujjongjatok az Úr, a király előtt! Zúgjon a tenger s ami betölti azt, a földkerekség és lakói. Tapsoljanak a folyóvizek, és a hegyek is mind ujjongjanak az Úr előtt, mert eljön megítélni a földet. Igazságban ítéli meg a földkerekséget, és méltányosan a népeket.

Mt 10,7-13
Menjetek és hirdessétek: ,,Elközelgett a mennyek országa!'' Gyógyítsatok betegeket, támasszatok föl halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, űzzetek ki ördögöket! Ingyen kaptátok, ingyen adjátok! Ne legyen se aranyatok, se ezüstötök, sem rézpénz az övetekben, sem úti tarisznyátok, se két köntösötök, se sarutok, se bototok! Méltó ugyanis a munkás az eledelére. Ha egy városba vagy faluba bementek, tudakozódjatok, hogy ki az arra méltó benne, és maradjatok ott, amíg tovább nem mentek. Amikor beléptek a házba, köszöntsétek azt! Ha méltó rá a ház, szálljon rá a ti békétek; ha pedig nem méltó, a békétek térjen vissza hozzátok.

Évközi tizedik hét – hétfő


Közel van a mennyek országa
2012. június 11. Évközi tizedik hét – hétfő
Szent Barnabás apostol

Mt 10,7-15

Bevezető imádság: Uram! Még csak most kezdődött el a mai nap és már nálam vagy. Köszönöm neked, hogy a mai napon is elkísérsz. Hiszem, hogy soha nem hagysz el engem. Bízom abban, hogy ajándékozol nekem erőt, hogy egyre jobban halljam hangodat attól a pillanattól kezdve, amikor elkezdek imádkozni. Szeretlek, mert kiválasztottál arra, hogy barátod legyek.

Kérés: Uram segíts, hogy mindig beléd kapaszkodjak, az Egyetlenbe, aki nem hagy el.

1. Hirdessétek hangosan! Közel van az Isten országa. Az embereknek és mi magunknak is szükségünk van erre a követségre. Egy szempillantás múlandóságában, vagy a jó és a szükségszerű dolgokban olyan szinten elmerülünk, hogy szem elől tévesztjük, mit is vár tőlünk valóban az Isten. Elfelejtjük, hogy amit ma elvetettünk, azt fogjuk learatni az örök életben. Bátraknak kell lennünk, hogy megvalljuk a lelkünkben Isten jelenlétét. Bátraknak és okosaknak kell lennünk, ha emlékeztetni akarjuk erre a minket körülvevő világot.

2. Ne legyen nálatok vándorbot! Itt nem arról van szó, hogy egy utazásra hogyan tudunk tökéletesen fölkészültek lenni. Soha nem tudunk tökéletesen felkészültek lenni Krisztus országának terjesztésére. A tőlünk telhető legjobbat kell tennünk és arra kell hagyatkoznunk, hogy Isten tervez és működik a lelkekben. Hagyatkozzunk Istenre, ne önmagunkra! Így még erőteljesebben tud megnyilvánulni Isten általunk. Ahogyan Szent Pál mondja: „Mert amikor gyönge vagyok, akkor vagyok erős.” (2.Kor 12,10) A mi vándorbotunk a kereszt és Krisztus feltámadása.

3. Béke és igazság. Nem leszünk mindig sikeresek küldetésünkben. „A missziós buzgóság tehát türelmet igényel… Ami az emberi csoportokat és a népeket illeti, ezeket csak fokozatosan éri el, hatja át, és így veszi fel őket a katolikus teljességbe." (KEK 854) El kell vetnünk a magokat és örülnünk kell annak a jónak, ami ebből kifejlődik. Csak attól kell rettegnünk, hogy eltompulunk az evangélium felé, vagy elveszítjük hitünk erejét. A végeredményt hagyjuk Istenre!

Beszélgetés Krisztussal: Uram, szeretném veled járni utamat. Veled szeretnék dolgozni. Te leszel ma erőm és örömöm. Hadd kiáltsam bele a világba, hogy Te vagy az igazi Megváltó. A Te szavaidba helyezem bizalmamat, ne engedj soha eltávolodnom tőlük!

Elhatározás: A mai napon olyan cselekedetet fogok véghezvinni, amellyel a felebaráti szeretet, vagy az evangélium hirdetése által legyőzöm a becsvágyamat.

A pápa imaszándéka 2012. június hónapra:
Az Eucharisztiában jelenlevő Krisztus: Hogy a hívők az Eucharisztiában tudják felismerni a Feltámadott élő jelenlétét, aki velük jár mindennapi életükben.
Az európai keresztények: Hogy az Európában élő keresztények felfedezzék saját önazonosságukat, és nagyobb lendülettel vegyenek részt az evangélium hirdetésében.

Szent Barnabás apostol


A Nyolc boldogság életünk mércéje
Szent Barnabás apostol
2012. június 11. Évközi tizedik hét – hétfő


P. Matthew Kaderabek LC

Mt 5,1-12
Abban az időben, Jézus látva a tömeget, fölment a hegyre, leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így tanította őket:
„Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek.
Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.
Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégítést nyernek.
Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak.
Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.
Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni.
Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa.
Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a ti jutalmatok az égben; így üldözték ugyanis a prófétákat is, akik előttetek voltak.”

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Hiszem, hogy velem vagy, mint lelkem éltetője. Minden bizalmamat beléd vetem, hiszen nélküled semmit sem tehetek. Szeretlek Istenem. Segíts, hogy megszabaduljak mindattól, ami megakadályoz abban, hogy neked ajándékozzam teljes szívemet, minden időmet, energiámat és erőmet! Segíts, hogy minden cselekedetemben téged szeresselek! Segíts, hogy minden emberben, akikkel találkozom, téged lássalak!

Kérés: Jézusom! Segíts, hogy szeressem boldogmondásaidat, és azokat életem mércéjének fogadjam el!

1. Új tanítás. Képzeljük magunkat ebbe a helyzetbe: ott ülünk mi is ezen a nevezetes napon a tömegben egy napsütötte hegyoldalon, látjuk a Galileai-tengert. Jézus a hegy magasáról beszél, a hegyoldalakat, mint egy természetes amfiteátrumot használja. A tó felől érkező lenge szél simogatja a hegyoldalt, s úgy tűnik, mintha ez vinné tovább Jézus lágy hangját hallgatói felé. Megérint minket, hogy a Tanító milyen boldog és mekkora béke van benne, pedig tekintélyével különleges küldetést kell teljesítenie. Jézusból sugárzik a belső béke, amellyel tökéletesen Isten és az emberiség szolgálatára áldozza magát. Látható, hogy a világnak nincs hatalma fölötte. Ha Jézust hallgatjuk, egy kiáltás tör elő belőlünk: „Ez az ember tudja, miről beszél! Tudja, mi a mennyország. Saját tapasztalatából tudja, hogy a mennyei boldogság minden elképzelhető földi boldogságot felülmúl.”

2. Tanács, amely a korszellemmel szembehelyezkedik. Amikor Jézus befejezte a beszédét, a nép csendben a helyén maradt, mintha megbénult volna tanításának hatalmától. Ez a beszéd tökéletesen ellentétes volt az akkori korszellemmel, ezért időbe telt, amíg megemésztették ezeket a gondolatokat. Bármilyen kihívó is Jézusnak ez a beszéde, a szívünk mélyén érezzük, hogy ez maga az igazság. Jézus a Hegyi beszédben merészen tárta elénk a valódi boldogságra vezető felfrissülést adó útmutatását. Mindenkiben mélyen beleoltva él a vágy, hogy békében és boldogságban éljen, és azt hisszük, tudjuk is a boldogságra vezető utat. Jézus azonban pontosan az ellenkezőjét állítja, mint a világ. Visszautasít mindent, ami hamis boldogságot ígér, amelyben a boldogság olyan földi dolgoktól függ, mint az önmegvalósítás, fegyelmezetlenség, élvezetek keresése „Egyél, igyál és légy boldog, hiszen csak egyszer élsz!” Jézus tudja, hogy mindezeknek a végeredménye csupán hamis boldogságok, érzelemzavarok, boldogtalanság, hamis remény, félelmek és gondok.

3. Útmutató a boldogságra A világ gyakran a hét főbűnt tárja elénk a boldogság kulcsaiként. Gyakran halljuk ezeket a szavakat: „biztonság, bosszú, nevetés, népszerűség, szex, fegyveres hatalom, kényelem szeretet”. Anélkül, hogy becsukta volna Jézus a szemét, megfordította ezeket a felületes ideálokat, és azt mondta róluk, hogy ezek csak zsákutcába vezetnek. Bátran szembefordult a korszellemmel, bár tisztában volt vele, hogy ezért egyesek elfordulnak tőle, olyannyira, hogy sorsa a Kálvárián pecsételődik meg. A világi élménytúra helyett jobb utat ajánlott nekünk: a boldogságra vezető egyetlen utat, azt az utat, amelyen Ő maga is halála napjáig előttünk járt. Isten előtt boldogok a szegények, a békeszerzők, a tiszta szívűek, az üldözöttek, az irgalmasok, a szomorkodók és azok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot. Kétség kívül ezek a szavak az én szívemben is igaznak csengenek; azonban készen állok-e, hogy elvágjam azokat a kötelékeket, amelyek a hamis boldogsághoz kötöznek engem?

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus Krisztus, aki teljes boldogsággal élsz a mennyben. Meghívtál engem a szentségre és a boldogságra. Világosítsd meg a mai napon értelmemet, hogy megértsem, hol van az igazi boldogság! Védelmezz engem, hogy elutasítsam a világ minden változékony és csalóka képét és csak az igazi boldogságot keressem!

Elhatározás: Szeretnék visszatalálni arra az útra, amely az igazi boldogságra vezet, ezért ezen a héten szentgyónáshoz járulok.


A pápa imaszándéka 2012. június hónapra:
Az Eucharisztiában jelenlevő Krisztus: Hogy a hívők az Eucharisztiában tudják felismerni a Feltámadott élő jelenlétét, aki velük jár mindennapi életükben.
Az európai keresztények: Hogy az Európában élő keresztények felfedezzék saját önazonosságukat, és nagyobb lendülettel vegyenek részt az evangélium hirdetésében.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger