2012. június 12., kedd

Évközi idő, 10. hét Kedd



Évközi idő, 10. hét Kedd

A keresztény ember az a világnak, ami a só az ételnek: megőrzi a romlástól, és megízesíti. Hivatásunk, hogy világítsunk a sötétben. Ugyanakkor szomorú látni, amikor a lanyhaságtól a só elveszti ízét, a világosság pedig elhomályosul. Korunk nagy betegsége a közömbösség és a lanyha keresztény életvitel, amely megtámadja az apostoli lelkületet, meggyöngíti az akaratot és kiüresíti a szeretetet. Ha a keresztények tüzesebb lelkűek lennének, a világ nem az lenne, ami….Az imádság táplálja lelkünkben az első szeretet tüzét. Az ember élete nem semleges: mindnyájan képesek vagyunk jókedvet és szomorúságot, békét és háborúskodást, szeretet és gyűlöletet sugározni magunk körül. (Adoremus 2005)
 További gondolatok...

Évközi tizedik hét – kedd


2012.06.12. kedd

Az asszony elment, és Illés szava szerint járt el


1Kir 17,7-16
Napok múltával azonban kiszáradt a patak, mert nem volt eső az országban. Ezért az Úr szózatot intézett hozzá, ezekkel a szavakkal: ,,Kelj fel, s eredj a szidoniak Száreftájába, s tartózkodj ott: íme, meghagytam ott egy özvegyasszonynak, hogy tápláljon téged.' Felkelt és elment Száreftába. Amikor a város kapujához ért, meglátott egy özvegyasszonyt, aki fát szedegetett. Megszólította, s azt mondta neki: ,,Adj nekem egy kis vizet valami edényben, hadd igyam.' Amikor aztán az elment, hogy hozzon, ő így kiáltott utána: ,,Hozz nekem, kérlek, egy falat kenyeret is kezedben.' Az ezt felelte: ,,Az Úrnak, a te Istenednek életére mondom, hogy nincs semmiféle kenyerem, csak egy maroknyi lisztem a vékában s egy kis olajam a korsóban: éppen egy pár darabka fát szedek, hogy elkészítsem azt magamnak s fiamnak, hogy megegyük, s azután meghaljunk.' Azt mondta neki Illés: ,,Ne félj, csak eredj, s tégy, ahogy mondtad. Először azonban nekem készíts abból a lisztecskéből egy kis hamuban sült lepényt, s hozd ki azt nekem. Magadnak és fiadnak azután csinálj. Ezt üzeni ugyanis az Úr, Izrael Istene: ,,Nem ürül ki lisztes vékád, s nem apad el olajos korsód mindaddig, amíg esőt nem ad az Úr a föld színére.''' Erre az elment, s Illés szava szerint cselekedett, és evett ő s az asszony s egész házanépe, s attól a naptól kezdve nem ürült ki a lisztes véka, s nem apadt el az olajos korsó -- az Úr szava szerint, amelyet Illés által szólt.

Zs 4
A karvezetőnek. Hárfára. Dávid zsoltára. Meghallgatott igazságom Istene, amikor segítségül hívtam. Szorongatásomban tágas teret adtál nekem. Könyörülj rajtam, hallgasd meg imámat! Emberek fiai, meddig lesz nehéz a szívetek? Miért szerettek hiábavalóságot, hajszoltok hazugságot? Tudjátok meg: az Úr csodát művel szentjével, meghallgat az Úr, ha hozzá kiáltok. Bár haragudtok, ne vétkezzetek, rejtsétek azt szívetekbe nyugvóhelyeiteken, és békéljetek meg. Áldozzatok igaz áldozatokat és bizalmatokat az Úrba vessétek. Sokan mondják: ,,Ki mutat jót nekünk?' Ragyogtasd ránk jelként arcod fényességét, Uram! Több örömöt öntöttél szívembe, mint amikor a búza és a bor bőven terem. Éppen azért békében alszom és megnyugszom, mert te, Uram, különösen megerősítettél a reménységben engem.

Mt 5,13-16
Ti vagytok a föld sója. De ha a só ízetlenné válik, mivel sózzák meg? Semmire sem jó többé, mint hogy kidobják és eltapossák az emberek. Ti vagytok a világ világossága. Nem lehet elrejteni a hegyre épült várost. Lámpát sem azért gyújtanak, hogy aztán a véka alá tegyék, hanem a lámpatartóra, hogy világítson mindenkinek, aki a házban van. Úgy világítson a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jótetteiteket és dicsőítsék Atyátokat, aki a mennyekben van.

Évközi tizedik hét – kedd


  2012. június 12. – Kedd

  Jézus így tanított a hegyi beszédben: „Ti vagytok a föld sója. De ha a  só
  ízét veszti, mivel sózzák meg? Nem való az egyébre, mint hogy kidobják,  s
  eltapossák az  emberek. Ti  vagytok a  világ világossága.  A hegyen  épült
  várost nem lehet elrejteni.  Lámpát sem azért gyújtanak,  hogy a véka  alá
  rejtsék, hanem  a  lámpatartóra  teszik,  hogy  világítson  mindenkinek  a
  házban. Úgy világítson  a ti  világosságtok az emberek  előtt, hogy  látva
  jótetteiteket, magasztalják mennyei Atyátokat!”
  Mt 5,13-16

  Elmélkedés:

  Úgy  világítson  a   ti  világosságtok  az   emberek  előtt,  hogy   látva
  jótetteiteket, magasztalják  mennyei  Atyátokat! –  mondja  Jézus.  Amikor
  másokért élük, vagy másoknak szolgálunk, akkor hajlamosak vagyunk magunkra
  vonni a figyelmet, könnyen önteltté válhatunk, s minden jócselekedetünkért
  viszonzást és elismerést várunk. A  fény nem önmagát világítja meg,  hanem
  önmagán kívül minden  mást láthatóvá  tesz. Keresztény  jócselekedeteinket
  soha ne a magunk dicsőségére tegyük, ne elismerést várjunk az  emberektől,
  hanem tegyük úgy, hogy mi magunk észrevétlenek maradunk, csak maga a  tett
  marad mögöttünk, ami már nem ránk, hanem az Istenre irányítja a figyelmet.
  Azért is tegyük ezt, mert minden jóságot, amit az embereknek adni  tudunk,
  mi is Istentől kaptuk. Ő minden jó forrása.
  © Horváth István Sándor
   
   

  Imádság:

  Nyisd meg, Urunk, a gazdagok szívét a szegények és szenvedők  szükségletei
  iránt.  Add,  hogy  a  munkanélküliek  munkaadóra  találjanak.  Segítsd  a
  hajléktalanokat,  hogy  otthonra  találjanak.  Adj  a  családoknak  minden
  nehézséget legyőző  szeretetet. A  fiataloknak nyiss  utat és  távlatot  a
  jövőbe. Oltalmazó  palástodat  terjeszd  ki a  kicsinyekre,  hogy  meg  ne
  botránkoztassák őket.
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tizedik hét – kedd


Világítson a hited!
2012. június 12. Évközi tizedik hét – kedd

P. Thomas Moylan LC

Mt. 5,13-16
Ti vagytok a föld sója. De ha a só ízetlenné válik, mivel sózzák meg? Semmire sem jó többé, mint hogy kidobják és eltapossák az emberek. Ti vagytok a világ világossága. Nem lehet elrejteni a hegyre épült várost. Lámpát sem azért gyújtanak, hogy aztán a véka alá tegyék, hanem a lámpatartóra, hogy világítson mindenkinek, aki a házban van. Úgy világítson a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jótetteiteket és dicsőítsék Atyátokat, aki a mennyekben van.

Bevezető ima: Uram, Te vagy a valódi világosság, aki a világba jön és elűzi bűneink sötétségét. Előtted térdelek ma, mert bízom irgalmadban és szeretetedben. Nélküled semmim sincs. Az idő, amit most eltöltök itt veled, legyen szeretetem kifejeződése. Semmi mást nem szeretnék, csak hogy neked tetszek mindenben.

Kérés: Uram, szabadíts meg tökéletlenségem árnyékától!

1. Tégy különbséget! Gondoljunk arra, micsoda különbséget jelent egy csipetnyi só az étkezéskor, mennyire fel tudja javítani az ízeket. A só – ez vagyunk mi! Gondoljunk arra, mennyire meg tudjuk változatni mások életét, ha adunk nekik valamit magunkból. Annyi életet lehetne megváltoztatni odafigyelésünkkel. "Nagyobb boldogság adni, mint kapni." (ApCsel 20,35). Krisztus arra hívott, hogy túllépjünk önmagunkon, és változást hozzunk azok életében, akik körülvesznek minket, ahol nap, mint nap vagyunk – otthon, az iskolában, vagy a munkahelyen.

2. Hadd világítson világosságotok! Nem másoktól kell várni a kezdeményezést a jó cselekedetekre, és így elrejteni a fényünket, amit Isten ránk bízott. Mi vagyunk a világ világossága! Most, azonnal ki kell használnunk az adottságainkat, a sokrétű tehetségünket, amit Istentől kaptunk, nem várhatunk! Egy nemrég megözvegyült férj azon gondolkodott, mit viseljen felesége a nyitott koporsóban, mielőtt eltemetik. Talált egy szép ruhát, még ki sem volt bontva, és megkérte a temetkezési vállalkozót, hogy ezt a ruhát adja rá. Mennyire tetszett volna neki, ha még életében láthatta volna ebben a ruhában! Most világítson a világosságunk! Űzzük el a sötétséget!

3. Világosságotoknak világítani kell! A keresztségben elfogadott keresztény meghívásunk része, hogy pozitívan hassunk embertársainkra, hogy világítsunk előttük. A felebaráti szereteten és példáinkon keresztül mennyei Atyánkat kell dicsőítenünk, nem pedig saját hiúságunkat legyezgetni. A példamutatás kötelességünk, szükséges a megmentésünkhöz. Krisztus arra hívott, hogy a bűn sötétségét a kegyelem világosságával győzzük le magunkban.  Ez a fény fog nekünk segíteni, megmutatni másoknak az utat.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, arra bíztatsz, hogy űzzem el a sötétséget a saját életemből. Segíts kegyelmeddel, hogy másoknak fény lehessek, s így ők is a fény gyermekei legyenek.

Elhatározás: Ma nem fogok félni, szembeszállni a többség gyáva hallgatásával, és másokról csak jót fogok mondani.

Erdő Péter bíboros atya 2012. júniusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy az idén felszentelt papok Szent Péter és Pál hitével és bölcsességével szenteljék egész életüket az evangélium hirdetésének.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger