2012. június 14., csütörtök

Évközi idő, 10. hét Csütörtök


Évközi idő, 10. hét Csütörtök

1Kir 18, 41-46Az Úr keze Illés fölött volt. 
Mt 5, 20-26Békülj ki embertársaddal!
Krisztus nem olyan életszentséget hirdet, mint a farizeusok és az írástudók. Ő nem a törvény betűjét hangoztatja elsősorban, hanem igaz lelkületet kíván követőitől. A bűnt nem büntetéssel akarja irtani, hanem megelőzéssel. Az ember uralkodjék vágyain, szenvedélyein, melyek bűnre csábítják.

forrás: Magvető lista
Jézus gyilkossággal teszi egyenrangúvá a haragtartást. Igen, mert a torzsalkodás- ami már nem csak a világban, hanem az Egyházban is jelen van - az emberi kapcsolatok halálát jelenti. Ha meghalnak az emberi kapcsolatok - meghal a közösség, meghal a család, elpusztul az ember! És olyan lesz megint a Föld mint a teremtés előtt: "puszta és sötét"
Kocsis A.

Évközi tizedik hét – csütörtök


2012.06.14. csütörtök

(Szent Elizeus)
Az Úr keze Illéssel volt


1Kir 18,41-46
Majd azt mondta Illés Áchábnak: ,,Menj fel, egyél, s igyál, mert nagy eső zuhogása hallatszik.' Fölment Ácháb, hogy egyen, s igyon, Illés pedig felment a Kármel csúcsára, lekuporodott a földre, arcát térdei közé tette, s azt mondta legényének: ,,Menj fel, s nézz a tenger felé.' Ez, miután felment és arrafelé tekintett, azt mondta: ,,Nincs semmi sem.' Erre ő ismét szólt neki: ,,Menj vissza, hétszer.' Hetedik alkalommal aztán íme, egy kis felhőcske szállt fel a tengerből, akkora, mint az ember lábnyoma. Erre ő így szólt: ,,Eredj fel és mondd Áchábnak: Fogass be szekeredbe, s menj le, hogy meg ne akadályozzon az eső.' Alighogy egyet-kettőt fordult, íme, elsötétedett az ég, s felhő, szél és hatalmas eső támadt. Felült tehát Ácháb és elment Jezreelbe, Illést pedig megszállta az Úr ereje, s ő felövezte derekát, s futott Ácháb előtt, amíg Jezreelbe nem ért.

Zs 64
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Ének. Téged illet a dicséret, ó Isten, a Sionon; Neked mutatnak be áldozatot Jeruzsálemben. Te meghallgatod imádságomat, eléd járul minden test a gonoszság miatt. Noha gonoszságaink elhatalmasodtak rajtunk, te megbocsátod vétkeinket. Boldog, akit kiválasztasz és magadhoz fogadsz, aki udvaraidban lakhat. Hadd dúslakodjunk házad javaiban, szentséges templomodban! Igazságodban csodálatosan meghallgatsz minket, mi szabadító Istenünk, reménysége a föld minden szélének, s a messze tengernek. Aki hatalmaddal megszilárdítottad a hegyeket, magadat erővel övezed. Megfékezed a tenger zúgását, hullámainak bömbölését és a népek háborgását. A föld határán lakók is félik jeleidet, ujjongásra készteted keletet és nyugatot. Meglátogatod a földet s elárasztod, elhalmozod bőséges javakkal. Isten folyója bővizű; Eledelt készítesz számukra, mert ez a rendelésed. Barázdáit megitatod, göröngyeit elegyengeted, esővel felpuhítod és megáldod hajtásait. Jóságoddal koronázod az esztendőt, nyomodban bőség fakad. A puszták legelői megkövérednek, vidámságot öltenek a halmok. Juhokkal telnek meg a mezők, gabonában bővelkednek a völgyek, örvendeznek és himnuszokat zengenek.

Mt 5,20-26
Mert mondom nektek: ha a ti igazságtok nem múlja felül az írástudókét és farizeusokét, semmiképp sem mentek be a mennyek országába. Hallottátok, hogy ezt mondták a régieknek: ,,Ne ölj; aki pedig öl, méltó az ítéletre'' [Kiv 20,13]. Én viszont azt mondom nektek, hogy mindenki, aki haragszik testvérére, méltó az ítéletre. Ha valaki azt mondja a testvérének: ,,Oktalan'', méltó a főtanács ítéletére; aki pedig azt mondja: ,,Bolond'', méltó a gyehenna tüzére. Amikor tehát fölajánlod adományodat az oltáron, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened: hagyd ott az adományodat az oltár előtt, és először menj , békülj ki testvéreddel, s csak akkor menj, és ajánld föl adományodat. Egyezz meg ellenfeleddel gyorsan, amíg vele vagy az úton; nehogy ellenfeled átadjon téged a bírónak, a bíró pedig a törvényszolgának, és börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, semmiképp sem jössz ki onnan, amíg meg nem fizeted az utolsó fillért.

Évközi tizedik hét – csütörtök


  2012. június 14. - Csütörtök

  Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: „Mondom nektek: ha  igaz
  voltotok nem múlja felül az  írástudókét és a farizeusokét, nem  juthattok
  be a mennyek országába. Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: Ne ölj!
  Aki öl, méltó  az ítéletre. Én  viszont azt mondom  nektek, hogy méltó  az
  ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére. Aki azt mondja testvérének:  Te
  esztelen!,  méltó  a  főtanács  ítéletére.   Aki  pedig  azt  mondja:   Te
  istentelen!, méltó a kárhozat tüzére. Ha tehát ajándékot akarsz az oltáron
  felajánlani, és  ott eszedbe  jut, hogy  testvérednek valami  panasza  van
  ellened, hagyd ott  ajándékodat az oltár  előtt, s menj,  előbb békülj  ki
  testvéreddel.  Csak  aztán   térj  vissza,   hogy  bemutasd   áldozatodat.
  Ellenfeleddel szemben légy békülékeny, amikor  még úton vagy vele,  nehogy
  átadjon a bírónak,  a bíró pedig  a börtönőrnek, és  a börtönbe  vessenek.
  Bizony, mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó garast is meg  nem
  fizeted.”
  Mt 5,20-26

  Elmélkedés:

  A tegnapi, meglehetősen  ellentmondásos rész  magyarázatát azzal  fejeztük
  be,  hogy  a   régi  törvények  megtartása   helyett  Jézus   újszövetségi
  törvényének, a szeretet parancsának irányába fejlődik a kereszténység.  Az
  első tanítványok tehát  már felismerték,  hogy Jézus  többet kíván  tőlük,
  mint a régi előírások megtartását. És pontosan erről beszél Jézus is a mai
  evangéliumban, amely szerint  többet vár el  követitől, mint a  farizeusok
  vallásossága, akik koruk  leginkább törvénytisztelő  zsidói voltak.  Jézus
  egy újfajta  erkölcsi magatartást  hirdet meg.  Ehhez kívánkozik  még  egy
  gondolat, ami  részben kapcsolódik  a tegnapi  szakasz magyarázatához  is:
  Jézus nem a törvények jogi szemléletű megtartását szorgalmazza, hanem azok
  erkölcsi támpontjai, a hit, a remény  és a szeretet a fontos nála.  Ezeket
  az erkölcsi értékeket az általa elküldött Szentlélek oltja a szívünkbe.
  © Horváth István Sándor
   
   

  Imádság:

  Mindig soknak  tartjuk,  amit mi  teszünk  másokért; ellenben  amit  mások
  tesznek érettünk, azt semmibe sem  vesszük. Úgy látszik, két szívünk  van:
  egy lágy, gyöngéd, engedékeny, önmagunk  számára, és egy kemény,  szigorú,
  zord, embertársaink számára.
  Szalézi Szent Ferenc
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tizedik hét – csütörtök


 „Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket.”
2012. június 14. Évközi tizedik hét – csütörtök

P. Thomas Moylan LC

Mt 5,20-26
Mert mondom nektek: ha a ti igazságtok nem múlja felül az írástudókét és farizeusokét, semmiképp sem mentek be a mennyek országába. Hallottátok, hogy ezt mondták a régieknek: „Ne ölj; aki pedig öl, méltó az ítéletre”. Én viszont azt mondom nektek, hogy mindenki, aki haragszik testvérére, méltó az ítéletre. Ha valaki azt mondja a testvérének: „Oktalan” , méltó a főtanács ítéletére; aki pedig azt mondja: ,,Bolond'', méltó a gyehenna tüzére. Amikor tehát fölajánlod adományodat az oltáron, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened: hagyd ott az adományodat az oltár előtt, és először menj, békülj ki testvéreddel, s csak akkor menj, és ajánld föl adományodat. Egyezz meg ellenfeleddel gyorsan, amíg vele vagy az úton; nehogy ellenfeled átadjon téged a bírónak, a bíró pedig a törvényszolgának, és börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, semmiképp sem jössz ki onnan, amíg meg nem fizeted az utolsó fillért.

Bevezető ima: "Atyám, bocsáss meg nekik, hisz nem tudják, mit tesznek." (Lk 23,34) Add, Uram, hogy szavaid mindig szívemben és ajkamon legyenek. A Te szavad legyen mindennapi felebaráti szeretetem mércéje! Uram, "bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek"!

Kérés: Szelíd és alázatos szívű Jézus, alakítsd szívemet a Te Szíved szerint!

1. Békében élni mindenkivel. "Amikor tehát fölajánlod adományodat az oltár előtt..."Az Úr egy lényeges és elengedhetetlen feltételt támaszt, ha hozzá szeretnénk menni: békében élni testvéreinkkel. Hány ember szenved attól, hogy két ember, akik korábban szerették egymást, nem szólnak egymáshoz. Egyiküknek sincs ereje, hogy engedjen az igazából, és a kezét nyújtsa a másiknak. A közöny, ami a büszkeség eredménye, megfosztja a lelket a valódi békétől. Van valaki az életemben, akitől bocsánatot kellene kérnem? Van valaki, akinek még mindig nem tudtam megbocsátani?

2. Lemondás a neheztelésről és az engesztelhetetlenségről. A missziók során feladtam egy tizenhét éves fiúnak az utolsó kenetet, és imádkoztam a családjával, míg a kígyóméreg lassan felemésztette a fiatal fiú életét. A neheztelés is egy ilyen méreg, ami a szívbe kerül, és veszélyezteti a lelki egészségünket. Semmiképp nem lehet bennünk engesztelhetetlenség, nem táplálhatunk neheztelést magunkban, ami megkeményíti a szívünket és megkeserít bennünket.

3. Bölcs hallgatás. Amikor a családunkért imádkozunk, minden haragot ki kell űznünk magunkból, és meg kell próbálnunk olyan jónak lennünk, mint Krisztus. Amikor autót vezetünk, vagy látjuk, hogy gyermekünket játék közben szabálytalanul fellökik, vagy elveszti a meccset, nem szabad, hogy elragadjon a kísértés, és másokat sértegessünk. Mindig résen kell lennünk, mert még nagyon messze vagyunk a lelki érettségtől. A bölcsességünk segítsen hallgatni, amikor keserű harag, vagy rosszindulatú pletyka kívánkozik ki belőlünk.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm új parancsodat: "Szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket!". Minden nap egy sportpályához hasonlít, ahol a jóságért és az irgalmasságért folytatott versenyből győztesként kerülhetünk ki, leginkább a szeretetteljes szavak segítségével.

Elhatározás: Bocsánatot fogok kérni valakitől, akit megsértettem; én leszek a hídverő, aki megteszi az első lépést.

Erdő Péter bíboros atya 2012. júniusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy az idén felszentelt papok Szent Péter és Pál hitével és bölcsességével szenteljék egész életüket az evangélium hirdetésének.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger