2012. június 15., péntek

Évközi idő, B év, Jézus Szentséges Szívének ünnepe


Évközi idő, B év, Jézus Szentséges Szívének ünnepe

A szív az élet központja. Sokféle szép jelkép kötődik a szívhez. Leginkább a szeretetet fejezzük ki, de sokszor a fájdalmat is. Jézus szívének ünnepén Isten szeretetét köszönjük meg. Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte. Isten szeretete mindenek felett áll. Ebből a szeretetből fakad a szentek Isten iránti szeretete is. Szent László király is Isten erejéből merítve vált szent királlyá. 
 További gondolatok...

JÉZUS SZENT SZÍVE (főünnep)


2012.06.15. péntek: JÉZUS SZENT SZÍVE (főünnep)


(Árpádházi Boldog Jolán)
Megindult a szívem, egészen elfogott a szánalom


Oz 11,1.3-4.8c-9
Hajnalig örökre elpusztul Izrael királya! Mikor még gyermek volt Izrael, akkor szerettem meg őt, és Egyiptomból hívtam ki az én fiamat. Pedig én szinte dajkája voltam Efraimnak: karjaimon hordoztam őket, s ők mégsem ismerték el, hogy én vagyok az orvosuk. Emberi kötelékekkel, a szeretet bilincseivel vonzottam őket; olyan voltam hozzájuk, mint aki arcához emeli a csecsemőt; és lehajoltam hozzá, hogy ételt adjak neki. Hogy adhatnálak oda téged, Efraim? Hogy szolgáltathatnálak téged ki, Izrael? Hogy adhatnálak oda téged, mint egykor Admát, hogy tehetnélek olyanná, mint egykor Cebojimot? Szívem megváltozott bensőmben, és szánakozásom is felgerjedt. Nem cselekszem haragom heve szerint, nem rontom meg Efraimot ismét, mert én Isten vagyok, és nem ember, szent, aki közötted vagyok, és nem fogok indulattal jönni.

Iz 12,2-6
Íme, Isten az én üdvösségem, bízom és nem félek, mert erőm és ujjongó dalom az Úr, ő lett nekem üdvösségem.' Örömmel merítetek majd vizet az üdvösség forrásaiból. Így szóltok azon a napon: ,,Adjatok hálát az Úrnak, szólítsátok a nevén, ismertessétek meg a népek közt tetteit! Emlékeztessetek arra, hogy magasztos a neve! Énekkel dicsérjétek az Urat, mert fönséges dolgot művelt, legyen ismert ez az egész földön! Kiálts és ujjongj, Sion lakója, mert nagy közötted Izrael Szentje!'

Ef 3,8-12.14-19
Nekem, az összes szent közül a legkisebbnek jutott osztályrészül ez a kegyelem: hirdetni a pogányoknak Krisztus felfoghatatlan gazdagságát, és felvilágosítani mindenkit, miként vált valóra a titok, amely öröktől fogva el volt rejtve a mindent teremtő Istenben, hogy most kinyilvánuljon Isten sokrétű bölcsessége a mennyei fejedelemségeknek és hatalmasságoknak az egyház útján. Ez volt az ő örök végzése, amelyet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban valósított meg, akiben bizalmunk van, és biztonságos utunk a benne való hit által. Ezért hajtom meg térdemet az Atya előtt, akitől minden nemzetség nevét nyerte a mennyben és a földön: Adja meg nektek dicsőségének gazdagsága szerint, hogy megerősödjetek benső emberré az ő Lelke által, hogy Krisztus a hit által a szívetekben lakjék, s a szeretetben meggyökerezve és megalapozva fel tudjátok fogni az összes szentekkel együtt, mi a szélesség és a hosszúság, a magasság és a mélység, és megismerhessétek Krisztus szeretetét is, amely minden ismeretet meghalad, s beteljetek Isten egész teljességével.

Jn 19,31-37
A zsidók pedig, mivel készületnap volt, kérték Pilátust, hogy törjék meg lábszárcsontjaikat, és vegyék le őket, hogy a testek ne maradjanak ott a kereszten szombatra, mert az a szombat nagy nap volt. Odamentek tehát a katonák, és eltörték a lábszárát először az egyik vele együtt keresztrefeszítettnek, aztán a másiknak. Amikor azonban Jézushoz értek, mivel látták, hogy ő már meghalt, nem törték meg a lábszárát, hanem az egyik katona lándzsával megnyitotta oldalát, amelyből azonnal vér és víz jött ki. Aki ezt látta, tanúságot tett róla, és igaz az ő tanúsága. Ő tudja, hogy igazat mond, hogy ti is higgyetek. Mert ezek azért történtek, hogy beteljesedjék az Írás: ,,Csontját ne törjék össze' [Kiv 12,46; Zsolt 34,21]. Egy másik Írás pedig azt mondja: ,,Látni fogják azt, akit keresztülszúrtak' [Zak 12,10].

Jézus szentséges szíve


 2012. június 15. – Péntek, Jézus szentséges szíve

  Abban az időben a zsidók, mivel az előkészület napja volt, és a holttestek
  nem maradhattak  a  kereszten,  megkérték  Pilátust,  hogy  töresse  el  a
  keresztrefeszítettek lábszárát,  és vetesse  le őket  a keresztről.  Az  a
  szombat ugyanis nagy ünnep volt. Elmentek  tehát a katonák, és eltörték  a
  lábszárát az egyiknek is, a másiknak is, akit vele együtt  fölfeszítettek.
  Amikor azonban Jézushoz értek, látták, hogy már meghalt. Ezért nem  törték
  el a lábszárát, hanem az egyik katona beledöfte lándzsáját az oldalába. És
  ekkor vér és víz folyt ki belőle.  Az tanúskodik erről, aki látta ezt,  és
  az ő  tanúságtétele  igaz. Jól  tudja  ő, hogy  igazat  mond, hogy  ti  is
  higgyetek. Mert mindez azért történt, hogy beteljesedjék az írás: „Csontot
  ne törjetek benne!” És  ami az írás más  helyén áll: „Föltekintenek  arra,
  akit keresztülszúrtak.”
  Jn 19,31-37

  Elmélkedés:

  Szentháromság vasárnapját  és Úrnapját  követően a  pünkösd utáni  időszak
  harmadik  nagy  ünnepe  Jézus  Szívének  napja.  Ez  az  ünnep  az  isteni
  irgalmasságra irányítja figyelmünket. A szentmise könyörgése szerint Jézus
  szívének az a szándéka nemzedékről nemzedékre, hogy megmentse az embereket
  az örök haláltól, azaz megmentse lelkünket a kárhozattól. Az Atya megváltó
  szándéka akkor teljesedett be, amikor a kereszten Jézus feláldozta  értünk
  életét. A katona lándzsája által megnyitott szívéből kiáradó víz és vér az
  isteni  kegyelem  és  irgalmasság  jelképe,  hiszen  a  megbocsátás  Jézus
  szívéből árad ki  minden ember  felé. Aki  hittel tekint  fel a  kereszten
  függő Jézusra és hittel  felismeri benne a  Megváltót, az számíthat  bűnei
  bocsánatára.  János  evangélista  nem  csupán  Jézus  halálról  és  később
  feltámadásáról tanúskodik, hanem arról is, hogy Isten maga a szeretet és a
  szeretet megtapasztalható az ember számára. Ennek egyik lehetősége, amikor
  a szentgyónásban  Isten  eltörli bűneinket  és  új, tiszta  szívet  teremt
  bennünk.
  © Horváth István Sándor
   
   

  Imádság:

  Istenünk,  annyi  okunk  volna  a  csüggedésre,  a  szorongásra,  magunkba
  zárkózásra, annyi okunk volna a  félelemre. De Jézus minket is  megszólít:
  ne  féljetek!  Adj  nekünk,  Istenünk,  nyitott  szívet,  készséges,  hívő
  értelmet, befogadni kész, tiszta emberséget. Add, hogy félrevezető  emberi
  szándékok ne  zavarhassanak meg  minket. Add,  hogy e  világ  zűrzavarában
  Téged hirdethessünk az aggódóknak, Téged,  aki ma is megszólítasz  minket:
  Ne féljetek!
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Jézus Szentséges Szíve - Főünnep


Nézzétek a szívet, amely oly nagyon szeretett!
Jézus Szentséges Szíve - Főünnep
2012. június 15. Évközi tizenegyedik hét – péntek

P. Jason Koch

Jn 19,31- 37
Abban az időben a zsidók, mivel az előkészület napja volt, és a holttestek nem maradhattak a kereszten, megkérték Pilátust, hogy töresse el a keresztrefeszítettek lábszárát, és vetesse le őket a keresztről. Az a szombat ugyanis nagy ünnep volt. Elmentek tehát a katonák, és eltörték a lábszárát az egyiknek is, a másiknak is, akit vele együtt fölfeszítettek. Amikor azonban Jézushoz értek, látták, hogy már meghalt. Ezért nem törték el a lábszárát, hanem az egyik katona beledöfte lándzsáját az oldalába. És ekkor vér és víz folyt ki belőle. Az tanúskodik erről, aki látta ezt, és az ő tanúságtétele igaz. Jól tudja ő, hogy igazat mond, hogy ti is higgyetek. Mert mindez azért történt, hogy beteljesedjék az írás: „Csontot ne törjetek benne!” És ami az írás más helyén áll: „Föltekintenek arra, akit keresztülszúrtak.”

Bevezető imádság: Jöjj, Szentlélek, töltsd el irántad való szeretettel szívemet! Lelkem édes vendége, világosítsd meg értelmemet, hogy Krisztus irántam érzett szeretetét valóban felfogjam! Irgalmazz nekem, mert nem vagyok méltó erre a szeretetre!

Kérés: Add, Uram, hogy környezetemben még jobban tanúságot tudjak tenni a szeretetről!

1. Nézzétek a szívet, mely a halálig szeretett! Krisztus keresztre feszítése az az esemény, amely „megdöbbentő hitelességgel rámutat, mennyire igaz, hogy Krisztus az ellentmondás jele. És valóban, csak kétféle ember van: akik imádkoznak hozzá, és akik kigúnyolják… Ez a szeretet legmagasabb foka: még szenvedése közben is megbocsát azoknak, akik a szenvedését okozták. Jóval válaszol a rosszra.” (Boldog II. János Pál pápa 1989. márc. 12-i levele). Ma ezt a minket végtelenül szerető szívet szemléljük. Uram, köszönjük szeretetedet. Segíts, hogy válaszoljak szeretetedre!

2. Nézzétek az átszúrt oldalú Jézust! Mikor Krisztus meghalt, a katonák és a nép vezetői kigúnyolták Őt, mintha csalódtak volna reményeikben. A nép pedig mindezt végignézte. A vele együtt keresztre feszített bűnözők közül az egyik gúnyolta Őt, a másik rábízta magát szeretetére és irgalmára. Mindannyian egyéni módon tekintünk az átszúrt oldalú Jézusra, de mindig két dolog között választhatunk: szeretjük vagy megvetjük Őt. Uram, szeretlek téged. Segíts, hogy növekedjek irántad való szeretetemben!

3. Krisztus megnyitja az ajtókat. Ahogy Jézus az Atya akaratára hagyatkozott, úgy kell nekünk is teljesen odaadni magunkat, ha hálánkat ki akarjuk mutatni. Miután szemléltük Krisztus szeretetét, nem tudunk úgy élni tovább, mint előtte. Minden nap növekednünk kell a szeretetben és Krisztus értünk hozott áldozatának az értékelésében. Olyanok voltunk, mint a fogságba esett madarak, és most hirtelen kiszabadulunk. Szabad akaratunkból kell hirdetnünk az embereknek ezt a szeretetet, imáinkkal, szavainkkal és életünk példájával. Kérjünk Krisztustól elszántságot, hogy mindig megtegyünk mindent, amivel az Ő szeretetét hirdethetjük az emberek között.

Beszélgetés Krisztussal: Uram! Szentséges Szívednek ezen az ünnepén felismerem az emberiség iránti szeretetedet. Add kegyelmed, hogy mindig jobban szeressek, hiszen azt a parancsot adtad, hogy úgy szeressem a másik embert, ahogy Te szerettél engem. (Vö. Jn 15,12) Kegyelmed nélkül képtelen vagyok erre. Add, Uram, kegyelmedet, hogy növekedjek a szeretetben!

Elhatározás: Türelmes leszek családtagjaimmal.

A pápa imaszándéka 2012. június hónapra:
Az Eucharisztiában jelenlevő Krisztus: Hogy a hívők az Eucharisztiában tudják felismerni a Feltámadott élő jelenlétét, aki velük jár mindennapi életükben.
Az európai keresztények: Hogy az Európában élő keresztények felfedezzék saját önazonosságukat, és nagyobb lendülettel vegyenek részt az evangélium hirdetésében.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger