2012. június 18., hétfő

Évközi idő, 11. hét Hétfő


Évközi idő, 11. hét Hétfő

Elegendő bekapcsolni a televíziót, hogy lássuk, hova vezet a szemet szemért, fogat fogért elv. Ha mindenki követné, hamarosan vakok lennénk. Az erőszak pokoli vonzásából a kivezető utat Jézus az adakozásban tárja fel: add oda köntösödet, tartsd oda másik arcodat, de még inkább add felebarátodnak az irgalom ajándékát! Jézus maga mutatott példát, amikor életét adta mindnyájunkért. 
 További gondolatok...

Évközi tizenegyedik hét - hétfő


2012.06.18. hétfő


Agyonkövezték Nábótot, és meghalt


1Kir 21,1-16
Ezen események után ez történt. Volt abban az időben a jezraeli Nábótnak egy szőlője Jezraelben, Áchábnak, Szamaria királyának palotája mellett. Szólt azért Ácháb Nábótnak, s azt mondta: ,,Add nekem szőlődet, hogy zöldségeskertet csináljak magamnak belőle, mivel szomszédságomban, a házam mellett van, s én egy jobb szőlőt adok érte neked, vagy ha inkább úgy tetszik, annyi értékű ezüstöt, amennyit ér.' Nábót azt felelte neki: ,,Mentsen meg az Úr attól, hogy odaadjam neked atyáim örökét!' Ácháb erre elment házába, bosszankodva s mérgelődve a beszéd miatt, amelyet a jezreeli Nábót szólt neki, amikor azt mondta: ,,Nem adom neked atyáim örökét' -- és ágyára vetette magát, s a falnak fordította arcát, s nem evett semmit sem. Bement erre hozzá felesége, Jezabel és azt mondta neki: ,,Mi dolog ez? Miért szomorodott meg lelked, s miért nem eszel semmit sem?' Ő azt felelte neki: ,,Beszéltem a jezreeli Nábóttal, s azt mondtam neki: Add nekem szőlődet, s megkapod az árát, vagy ha úgy tetszik neked, jobb szőlőt adok neked érte -- s ő azt mondta: ,,Nem adom neked szőlőmet.''' Azt mondta erre neki felesége, Jezabel: ,,Nagyszerű tekintélyed van, s pompásan kormányozod Izrael országát! Kelj fel, s végy magadhoz ennivalót, s légy jókedvű, majd én fogom neked adni a jezreeli Nábót szőlőjét.' Levelet írt tehát Ácháb nevében, s azt megpecsételte annak gyűrűjével, s elküldte azokhoz a vénekhez és főemberekhez, akik Nábóttal laktak, s városában voltak. Ez volt pedig a levél tartalma: ,,Hirdessetek böjtöt, s ültessétek Nábótot a nép elsői közé, s fogadjatok fel ellene két embert, akik Béliál fiai, hogy ezt a hamis tanúságot mondják: �,,Káromolta Istent s a királyt�'' -- s aztán vigyétek ki s kövezzétek meg, hogy így meghaljon.' -- Polgártársai, a vének és a főemberek, akik vele a városban laktak, úgy is cselekedtek, amint Jezabel meghagyta nekik, s amint meg volt írva a levélben, amelyet nekik küldött: böjtöt hirdettek, s Nábótot a nép elsői közé ültették, s odavittek két ördögfia embert, s leültették őket vele szemben, s azok, tudniillik ezek a szinte ördögi emberek, ezt a tanúságot mondták ellene az egész sokaság előtt: ,,Káromolta Nábót Istent s a királyt' -- amiért is kivitték őt a városon kívülre, s agyonkövezték. Aztán elküldtek Jezabelhez, s üzenték: ,,Nábótot megkövezték, s meghalt.' Történt továbbá, hogy amikor Jezabel meghallotta, hogy Nábótot megkövezték, s az meghalt, ő így szólt Áchábhoz: ,,Kelj fel, s foglald el a jezreeli Nábót szőlőjét, aki nem hallgatott rád, és nem akarta azt pénzért odaadni, mert Nábót nem él, hanem meghalt.' Amikor ezt Ácháb meghallotta, azt tudniillik, hogy Nábót meghalt, felkelt, s lement a jezreeli Nábót szőlőjébe, hogy elfoglalja.

Zs 5
A karvezetőnek. Fuvolára. Dávid zsoltára. Figyelj szavamra, Uram, halld meg panaszomat! Méltasd figyelmedre kiáltásomat, én királyom és én Istenem! Mert hozzád intézem imádságomat, Uram, halld meg hajnalban szavamat, korán reggel eléd állok és rád vetem pillantásom. Bizony, Istenem, te nem kedveled a gonoszságot; Gonosz ember melletted nem marad meg, a hamisak nem állhatnak meg szemed előtt. Gyűlölöd valamennyi gonosztevőt, a hazudozókat mind elpusztítod. Utálja az Úr a vérontó s álnok embert. Én azonban nagy irgalmadban bízva, bemegyek hajlékodba; Irántad való félelemmel leborulok szent templomod előtt. Uram, vezess engem igazságodban, ha rám tör ellenségem, tedd egyenessé előttem utadat. Mert szájukban nincs igazság, a szívük hiábavalóság, a torkuk nyitott sír, nyelvük járása álnok. Isten, mondd ki fölöttük ítéletedet, saját terveikben bukjanak meg! Sok istentelenségük miatt űzd el őket, mert haragra ingereltek téged, Uram. De örvendezzenek azok, akik benned bíznak, oltalmazd őket és megdicsőülnek benned, akik szeretik neved. Mert te, Uram, az igazakat megáldod, jóakaratodat pajzsként borítod rájuk.

Mt 5,38-42
Hallottátok, hogy azt mondták: ,,Szemet szemért, és fogat fogért'' [Kiv 21,24]. Én viszont azt mondom nektek: ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem aki megüt téged a jobb arcodon, fordítsd oda neki a másikat is. És aki pereskedni akar veled és el akarja venni a köpenyedet, engedd át neki a ruhádat is; s ha valaki kényszerít téged egy mérföldnyire, menj el vele kettőre. Aki kér tőled, annak adj, és attól, aki kölcsön akar kérni tőled, el ne fordulj.

Évközi tizenegyedik hét - hétfő


 2012. június 18. - Hétfő

  Jézus a hegyi  beszédben így  szólt tanítványaihoz:  „Hallottátok, hogy  a
  régieknek ezt mondták: Szemet szemért,  fogat fogért. Én pedig azt  mondom
  nektek: Ne szálljatok szembe a gonosszal,  hanem ha valaki arcul üt  téged
  jobb felől, tartsd oda neki a bal  arcodat. Aki perbe fog, hogy elvegye  a
  ruhádat, annak add  oda a  köntösödet is.  És ha  valaki egy  mérföldnyire
  kényszerít, menj  vele kétannyira.  Adj annak,  aki kér,  és aki  kölcsönt
  akar, el ne fordulj tőle.”
  Mt 5,38-42

  Elmélkedés:

  Az igazságosság elve szerint mindenkinek azt kell megadnunk, ami neki jár.
  Látszólag tehát elég  a jót  jóval viszonozni, de  ha valaki  ellenségként
  kezel minket, annak nyugodtan visszavághatunk, s viszonozhatjuk a rosszat.
  Az ószövetségi  törvény  –  szerencsére, csak  elvben  –  megengedte  ezt,
  Krisztus új  törvénye viszont  már nem.  A szeretet  törvényét helyezi  az
  igazságosság mellé, amely minden helyzetben megköveteli a szeretetet és  a
  türelmet. A  korunkban  is  szerte a  világban  tapasztalható  erőszak  és
  háborúk azt  mutatják,  hová  vezet,  ha  az  ember  csak  a  maga  igazát
  hajtogatja, és az igazságossághoz nem párosul a szeretet és a megbocsátás.
  A rossz bosszút és újabb rosszat szül,  s ennek soha nincs vége, ha  nincs
  meg a készség az emberekben a megbocsátásra. Csak a Jézus által  tanácsolt
  erőszakmentesség vezethet el a jó végső győzelméhez.
  © Horváth István Sándor
   
   

  Imádság:

  Előtted, Uram, bűnös  és por vagyok:  irgalmadból élek, neked  köszönhetek
  mindent; alárendelem magam neked, hagyom, hogy fájdalmaid és  szenvedéseid
  teljesen átalakítsanak;  teljes  engedelmességben és  akaratodhoz  simulva
  hagyatkozom terád.
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tizenegyedik hét - hétfő


A végsőkig adni.
2012. június 18. Évközi tizenegyedik hét - hétfő

P. Jason Koch LC

Mt 5,38-42
Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: „Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: Szemet szemért, fogat fogért. Én pedig azt mondom nektek: Ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem ha valaki arcul üt téged jobb felől, tartsd oda neki a bal arcodat. Aki perbe fog, hogy elvegye a ruhádat, annak add oda a köntösödet is. És ha valaki egy mérföldnyire kényszerít, menj vele kétannyira. Adj annak, aki kér, és aki kölcsönt akar, el ne fordulj tőle.”

Bevezető imádság: Uram! Hálát adok neked ezért a napért és ezért a csodálatos lehetőségért, hogy veled lehetek az imádságban. Tudom, hogy ez minden másnál fontosabb a szentmisén való részvételen kívül. Segíts, hogy jól használjam fel az imádságra szánt időmet! Kérlek, add meg nekem azokat az erényeket, amelyekre a legnagyobb szükségem, van ahhoz, hogy hűségesebb katolikus lehessek!

Kérés: Uram, add meg nekem a türelem ajándékát!

1. Szemet szemért. Ahogyan Krisztus korában, a mi korunkban is a bosszúállás törvénye uralkodik: szemet szemért, fogat fogért. (Lassan megvakul az egész világ!) Ha megbántanak vagy kritizálnak minket, természetes reakció a bosszúállás.
Jézus azonban, aki maga a szeretet, arra tanít minket, hogy a bosszú nincs benne Isten tervében. Ő a szeretet törvényét hozza nekünk: bocsáss meg ellenségeidnek és imádkozz értük! Mennyire tudok könnyen megbocsátani azoknak, akik megsértettek? Hajlamos vagyok-e haragot tartani? Tudasd Krisztussal, hogy szükséged van segítségére a türelemben és alázatban való növekedésedhez.

2. A mindennapi nehézségek legyőzése. Mindannyian tudjuk, hogy az élet tele van meglepetésekkel, melyek nem mindig kellemesek. Egyikünknek sincs hatalma a jövő történései befolyásolására, azonban azért felelősek vagyunk, hogyan válaszolunk ezekre. Ez a mi szabadságunk és Isten előtti felelősségünk. Isten nem feltétlenül azt várja tőlünk, hogy örüljünk a napi bosszúságoknak, de azt várja, hogy változtassuk ezeket a kegyelem és türelem pillanataivá. Kérnem kell Istent, hogy türelemmel és bölcsességgel reagáljak a napi eseményekre.

3. Semmi sem nagyobb a szeretetnél. Isten előtt kedves a tiszta szívből szenvedő lélek. Akkor tudjuk keresztjeinket legkönnyebben hordozni, ha megtanuljuk becsülni a megfeszített Krisztus szeretetét. Még az angyalok sem tudnak szenvedni Istenért, csak az emberiség. A mennyországban fogjuk teljesen felismerni és megérteni a szenvedés értékét, de akkor már nem leszünk képesek a szenvedésre. Csak most a földi élet az egyetlen lehetőségünk a szenvedésre, és hogy keresztünket szeretetből felajánljuk az Úrnak. Sose álmodj szenvedés és áldozat nélküli könnyű életről! A földi élet küzdelem, ezerszer elesünk és újra fölkelünk; ez a Krisztus iránti szeretetből megaláztatott élet. Ne álmodj arról, hogy kereszt nélkül élj, inkább gondolj keresztedre Krisztussal!

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus! Látom, mennyire növekednem kell annak megértésében, hogy Te formálsz engem. Szeretetet teljesnek és türelmesnek kell lennem, de ez csak a Te kegyelmeddel lehetséges. Segíts, hogy értékeljem a türelem erényét és azt törekedjek megélni napról napra!

Elhatározás: El akarok végezni ma valamit, ami nyomasztó számomra. Ezt a lehető legnagyobb szeretettel fogom tenni.

Erdő Péter bíboros atya 2012. júniusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy az idén felszentelt papok Szent Péter és Pál hitével és bölcsességével szenteljék egész életüket az evangélium hirdetésének.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger