2012. június 21., csütörtök

Gonzága szent Alajos szerzetes



Gonzága szent Alajos szerzetes

Három rövid figyelmeztetést találunk itt. Az első: „Ne szórjátok a szent dolgokat a kutyák és a sertések elé.„ Vagyis a vallás oktatásában legyetek józanok, mert nem mindenki fogja fel a természetfeletti dolgok értelmét. Más helyen Jézus ezt mondja: „Legyetek okosak, mint a kígyók és szelídek, mint a galambok.” – A másik figyelmeztetés az aranyszabály: „Amit akartok, hogy nektek tegyék az emberek, előbb ti tegyétek nekik.” Itt pozitív együttműködésről van szó, nem kitérésről és elfordulásról. – A harmadik intelem az egyéni összeszedettségre vonatkozik. A szűk kapun menjetek be, mert az vezet az élethez. A széles út és a széles kapu az ösztönök szabadjára eresztése, a szűk kapu pedig a fegyelmezettség és az összeszedettség megszerzésének módja. Maguktól kevesen ismernék fel ezt a módot, de a kegyelem megadja hozzá a képességet. (Adoremus 2005)
 További gondolatok...

GONZÁGA SZENT ALAJOS


2012.06.21. csütörtök: GONZÁGA SZENT ALAJOS

Illést elragadta a vihar, de szellemét megkapta Elizeus


Sir 48,1-14
Illés próféta jött ezután; tűzhöz volt hasonló, -- a szava lángolt, mint a fáklya --, éhínséget hozott rájuk, és megfogyatkozott a száma azoknak, akik gonosz akarattal bosszantották, és nem tudták szívlelni az Úr parancsait. Az Úr szavával elzárta az eget, és három ízben tüzet hozott le az égből. Ilyen dicső volt Illés a csodáival! Ki is dicsekedhetne hozzád hasonlóan, aki felhoztál megholtat az alvilágból, a halál sorsából az Úristen igéje által, aki romlásba döntöttél királyokat, játszva megtörted hatalmukat, és sírba taszítottál ágyukról dicsőségeseket, aki ítéletről értesültél Sínai hegyén, és megtorló büntetésekről a Hóreben, aki királyokat kentél fel megtorlásra, és prófétát tettél meg utódodnak, aki felvitettél tüzes forgószélben, tüzes ló húzta kocsin, akiről meg van írva, hogy az ítélet idején csillapítod az Úr haragját. Kiengeszteled az apa szívét fiával, és helyreállítod Jákob törzseit! Boldogok, akik meglátnak téged, és barátságoddal dicsekednek, mert mi élünk ugyan életünkben, de halálunk után ilyen nevünk nem lesz! Miután Illést a forgószél elrejtette, Elizeus telt el szellemével. Nem félt fejedelemtől életében, és senki sem múlta felül hatalomban. Semmi sem volt számára lehetetlen, sőt még holttestében is prófétai erő lakozott.
Zs 96
Király az Úr! Ujjongjon a föld, örvendezzék a temérdek sziget! Felhő és homály van körülötte, igazság és jog trónjának alapja. Tűz halad előtte, s körös-körül felperzseli ellenségeit. Villámai beragyogják a föld kerekségét, láttára megrendül a föld. Viaszként olvadoznak a hegyek az Úr előtt, az egész föld Ura előtt. Az egek hirdetik igazságát, minden nemzet látja dicsőségét. Jussanak szégyenbe mindazok, akik faragott képeket imádnak, és bálványaikkal kérkednek. Imádjátok őt, angyalai mind! Hallja ezt Sion és örvendezik, és ujjonganak Júda leányai ítéleteiden, Uram. Mert te vagy, Uram, a legfölségesebb az egész földön, messze magasan állsz minden isten fölött. Akik szeretitek az Urat, gyűlöljétek a rosszat; szentjeinek lelkét megőrzi, a gonoszok kezéből megszabadítja őket. Világosság támad az igaznak, s öröm az igaz szívűeknek. Örvendezzetek, igazak, az Úrban, és dicsérjétek szent emlékezetét!
Mt 6,7-15
Az imádságban pedig ne fecsegjetek, mint a pogányok, akik úgy gondolják, hogy a bőbeszédűségükért nyernek meghallgatást. Ne hasonlítsatok tehát hozzájuk; mert tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek őt. Ezért ti így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved; jöjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma; és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne vígy minket kísértésbe; de szabadíts meg a Gonosztól. Mert ha megbocsátjátok az embereknek botlásaikat, nektek is meg fog bocsátani mennyei Atyátok. De ha nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem fogja megbocsátani nektek a ti botlásaitokat.

Évközi tizenegyedik hét – csütörtök


 2012. június 21. - Csütörtök

  Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: „Amikor imádkoztok,  ne
  szaporítsátok a  szót, mint  a pogányok!  Azt hiszik  ugyanis, hogy  akkor
  nyernek meghallgatást,  ha sokat  beszélnek. Ne  utánozzátok őket!  Hiszen
  mennyei Atyátok tudja, mire van  szükségetek, még mielőtt kérnétek őt.  Ti
  tehát így imádkozzatok:
  Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
  szenteltessék meg a te neved;
  jöjjön el a te országod;
  legyen meg a te akaratod,
  amint a mennyben, úgy a földön is.
  Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma;
  és bocsásd meg vétkeinket,
  miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek;
  és ne vígy minket kísértésbe,
  de szabadíts meg a gonosztól!
  Mert ha  ti  megbocsátjátok  az  embereknek,  hogy  (ellenetek)  vétettek,
  mennyei Atyátok nektek is megbocsátja bűneiteket. De ha ti nem  bocsátotok
  meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg nektek bűneiteket.”
  Mt 6,7-15

  Elmélkedés:

  Az imádság az Istennel való személyes és őszinte kapcsolat kifejezése.  Az
  imára nem Istennek van szüksége, hanem a mi javunkat szolgálja. Jézus  azt
  tanácsolna, hogy a vég  nélküli imádkozás helyett  inkább rövid legyen  az
  imádságunk, de ez fejezze ki Istenre hagyatkozásunkat, aki jól tudja, hogy
  mire van szükségünk. Nem véletlenül nevezzük az Úr imáját, a Miatyánkot  a
  legtökéletesebb imádságnak,  mert egyrészt  ezt  maga Jézus  tanította  az
  apostoloknak és tanítja  nekünk, másrészt ez  az ima szépen  összefoglalja
  kéréseinket. Ugyanakkor a Miatyánkban benne van Istenre hagyatkozásunk is,
  hiszen nem  követelőzve  terjesztjük  elé  kéréseinket,  hanem  elfogadjuk
  akaratát. Már maga  a megszólítás is  gyermeki bizalmat és  személyességet
  tükröz, a kérések  Isten elé  terjesztése padig azt  jelzi, hogy  elérhető
  számunkra az Atya és  megtapasztalható számunkra az ő  jósága. Az ima  nem
  nehéz. Csak el kell kezdeni őszintén szólni Istenhez. Imádkozva  tanuljunk
  imádkozni!
  © Horváth István Sándor
   
   

  Imádság:

  Istenem, a te szereteted kormányozza  bennem a képességeket és  tetteimet,
  irányítsd munkámat, pihenésemet, jártamat és keltemet tetszésed szerint. A
  te szereteted égjen a szívemben, fenyítsen és vigasztaljon, alázzon meg és
  emeljen föl, égesse el tökéletlenségeimet  és tartsa meg egész bensőmet  a
  veled való kapcsolatban és a tökéletes engedelmességben. Lemondok a  saját
  akaratomról; vezérelj azon az úton, mely neked tetszik, vezess, aki  által
  akarsz, csak te légy az én mesterem.
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tizenegyedik hét – csütörtök


A Miatyánk
2012. június 21. Évközi tizenegyedik hét – csütörtök

P. Jason Koch LC

Mt 6,7-15
Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: „Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok! Azt hiszik ugyanis, hogy akkor nyernek meghallgatást, ha sokat beszélnek. Ne utánozzátok őket! Hiszen mennyei Atyátok tudja, mire van szükségetek, még mielőtt kérnétek őt. Ti tehát így imádkozzatok:
Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
szenteltessék meg a te neved;
jöjjön el a te országod;
legyen meg a te akaratod,
amint a mennyben, úgy a földön is.
Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma;
és bocsásd meg vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek;
és ne vígy minket kísértésbe,
de szabadíts meg a gonosztól!
Mert ha ti megbocsátjátok az embereknek, hogy (ellenetek) vétettek, mennyei Atyátok nektek is megbocsátja bűneiteket. De ha ti nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg nektek bűneiteket.”

Bevezető imádság: Uram, újra hozzád fordulok. Kérlek, segíts, hogy hűséges lehessek keresztény kötelességeimhez, találjak mindig időt a veled való találkozásra és tudjak az imában minél jobban rád figyelni. Ebben a néhány percben szeretném, ha testtartásom is a belső összeszedettségemet tükrözné.

Kérés: Uram, segíts, hogy felismerjem: a Te teremtményed vagyok. Add, hogy a teremtett lény alázatával tudjak élni!

1. A Teremtő ismeri teremtményeit. „Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, ismertelek, és mielőtt kijöttél anyád méhéből, megszenteltelek.” (Jer. 1,5) Jeremiás próféta szavai segítenek bennünket, hogy Istent, mint minden létező teremtőjét csodáljuk. Gyakran gondolkozunk azon, hogy miként terjeszthetjük Isten elé kéréseinket Neki tetsző módon, azon fáradozunk, hogy úgy formáljuk meg kívánságainkat, hogy Isten ne mondhasson nekünk nemet. Isten mindenható, csak Ő adhat meg nekünk mindent. Jobban mondva Isten mindazt meg akarja adni nekünk, amire szükségünk van. Mivel Ő a mi teremtőnk, aki tudja, hogyan alkotott meg minket, ezért még mielőtt kérnénk tőle, azt is tudja, hogy mire van szükségünk – erre tanít minket Jézus az evangélium mai részletével. Isten jósága iránti nagy bizalommal és alázattal kell kérnünk mindazt, amire szükségünk van, a többit pedig tegyük le Isten adakozó kezeibe!

2. Ismerjük fel teremtményként szerepünket a világban! Olykor nagyon nehéz elviselni, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy elképzeltük. Biztos, hogy jó dolog, ha az ember a legjobbat akarja adni, és mindent a lehető legjobban megtervez. Sokszor mégis azt gondoljuk, hogy az Isten szerepét is meg tudjuk tervezni. Szükségleteinket gyakran követelőzve terjesztjük Isten elé, mintha előjogaink lennének arra, hogy ezek teljesüljenek. Amikor imádságaink nem olyan gyorsan találnak meghallgatásra, ahogy azt mi szeretnénk, nem vesszük észre Isten szeretetét és bölcsességét. Uram Jézus, segíts, hogy belássam, nélküled semmit sem tehetek, még adományaidat sem tudom elfogadni. „Miként a szőlővessző nem tud gyümölcsöt hozni önmagától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok a szőlőtő, ti pedig a szőlővesszők.” (Jn. 15,4-5) Uram, segíts, hogy mindig megmaradjak barátságodban!

3. Bocsáss meg, ahogy Atyátok is megbocsát! Mindnyájan ismerjük a megkönnyebbülést, amikor egy barátunk, vagy rokonunk megbocsátja nekünk egy-egy rossz lépésünket. Ismerjük azt az békét is, amelyet a szentgyónásban kapunk azáltal, hogy Isten megbocsátotta bűneinket. Ez egy óriási ajándék számunkra. Milyen gyakran imádkoztuk a Miatyánkban: „Bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek”. Munkálkodjunk ma azon, hogy valóban megéljük ezt a kérést, hogy személyes környezetünkben megtapasztalhassák mások a keresztény megbocsátást!

Beszélgetés Krisztussal: Uram, nélküled semmit sem tehetek. A Te kegyelmedre van szükségem, hogy egyre inkább gyermekeddé legyek. Azzal szeretném kezdeni, hogy felajánlom neked egész életemet és mindent, amit érted teszek. Megértőbb szeretnék lenni különösen családommal szemben. Ajándékozz meg kegyelmeddel, s ez elég nekem!

Elhatározás: Ma valakit, akinek meg kell bocsátanom fel fogok hívni, vagy írok neki egy levelet.

A pápa imaszándéka 2012. június hónapra:
Az Eucharisztiában jelenlevő Krisztus: Hogy a hívők az Eucharisztiában tudják felismerni a Feltámadott élő jelenlétét, aki velük jár mindennapi életükben.
Az európai keresztények: Hogy az Európában élő keresztények felfedezzék saját önazonosságukat, és nagyobb lendülettel vegyenek részt az evangélium hirdetésében.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger