2012. június 22., péntek

Fisher szent János püspök és Mórus szent Tamás vértanúk


Fisher szent János püspök és Mórus szent Tamás vértanúk

Hamis próféták azok voltak, akik nem kaptak isteni küldetést, és nem is tudták magukat természetfeletti jelekkel igazolni. Mégis próbáltak jövendölni és követőket szerezni. A régi időkben Ámosz és Jeremiás küzdöttek ellenük. Jézus báránybőrbe öltözött farkasoknak nevezi őket, és megadja az ismertetőjegyet felismerésükre. Tetteiket kell nézni, nem szavaikat. A jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa rossz gyümölcsöt. Az igazi próféta betartja Isten törvényét. Nem magát tolja előterébe, hanem Isten ügyét szolgálja. Ez a szabály ma is érvényes. Isten országát csak igazságban, önzetlenségben és szeretetben lehet hirdetni. (Adoremus 2005)
 További gondolatok...

Évközi tizenegyedik hét – péntek


2012.06.22. péntek


(Nolai Szent Paulinusz, Fisher Szent János és Morus Szent Tamás)
Szövetséget kötött az Úr a király és a nép között


2Kir 11,1-4.9-18.20
Amikor aztán Atália, Ahaszja anyja, megtudta, hogy a fia meghalt, felkelt s megölette az összes királyi ivadékot. Jósába, Jórám király lánya, Ahaszja nővére, azonban vette Joást, Ahaszja fiát és ellopta a király megölésre szánt fiai közül dajkájával együtt az ágyasházból s elrejtette Atália elől, hogy meg ne öljék. Hat esztendeig aztán magánál rejtegette az Úr házában, miközben Atália uralkodott az országon. A hetedik esztendőben aztán elküldött Jojáda s magához hozatta a századosokat s a vitézeket s bevitte őket magához az Úr templomába és szövetséget kötött velük s megeskette őket az Úr házában. Majd megmutatta nekik a király fiát A századosok egészen úgy is cselekedtek, ahogy Jojáda pap parancsolta nekik: mindegyik maga mellé vette embereit, azokat, akik szombaton szolgálatba léptek, azokkal együtt, akik szombaton a szolgálatból kiléptek s elmentek Jojáda paphoz, az pedig odaadta nekik Dávid király dárdáit s fegyvereit, amelyek az Úr házában voltak. Aztán felálltak, mindenki fegyverrel a kezében, a templom jobb oldalától az oltár és a templom bal oldaláig a király körül. Erre ő kivezette a királyfit, rátette a koronát s a bizonyságot, aztán királlyá tették és felkenték s tapsolva mondták: ,,Éljen a király.' Amint Atália meghallotta a futkosó nép lármáját, bement a sokasághoz az Úr templomába. Amikor látta, hogy a király az emelvényen áll, amint szokás, mellette énekesek és trombitások s a föld egész népe ujjong és trombitál, megszaggatta ruháit és kiáltotta: ,,Összeesküvés, összeesküvés!' Erre Jojáda pap parancsolt azoknak a századosoknak, akik a sereg parancsnokai voltak és azt mondta nekik: ,,Vezessétek ki őt a templom bekerített részéből s aki utána megy, öljétek meg kardotokkal.' Azt mondotta ugyanis a pap: ,,Ne az Úr templomában öljétek meg.' Erre kezet vetettek rá s kituszkolták azon az úton, amelyen a lovak a palotába járnak s ott megölték. Aztán Jojáda szövetséget szerzett az Úr között meg a király és a nép között, hogy az Úr népe lesznek és a király meg a nép között. Erre bement a föld egész népe Baál templomába s lerontották oltárait s teljesen összetörték képeit, Mattánt, Baál papját pedig megölték az oltár előtt. Aztán a pap őrséget rendelt az Úr házába, Erre a föld egész népe örvendezett s a város nyugodt maradt, pedig Atáliát megölték karddal a király házában.

Zs 131
Zarándok-ének. Emlékezzél meg, Uram, Dávidról, és minden gyötrődéséről, arról, hogy megesküdött az Úrnak, fogadalmat tett Jákob erős Istenének: ,,Nem lépek be házam sátorába, nem megyek föl fekvőhelyem nyugalmába, nem engedem szememet aludni, pilláimat szunnyadozni, amíg helyet nem találok az Úrnak, hajlékot Jákob erős Istenének!' Íme, hallottuk, hogy Efratában volt, és rátaláltunk Jaár mezején. Lépjünk be az ő hajlékába, boruljunk le lábának zsámolyához! Indulj el, Uram, nyugalmad helyére, te és a te hatalmad ládája! Papjaid öltözzenek igazságba, szentjeid pedig ujjongjanak. Dávidért, a te szolgádért, ne vesd meg fölkentednek színét! Igaz esküt tett az Úr Dávidnak s azt nem másítja meg: ,,Ágyékod gyümölcsét ültetem királyi székedbe. Ha fiaid megtartják szövetségemet, s e törvényeimet, amelyekre megtanítom őket, fiaik is mindenkor trónodon ülnek majd.' Mert Siont választotta ki az Úr, lakásául azt választotta. ,,Ez lesz a nyugvóhelyem mindörökre, itt lesz a lakásom, mert ezt szeretem. Özvegyeit áldva megáldom, szegényeit jóllakatom kenyérrel. Papjait felruházom segítségemmel, s ujjongva ujjonganak majd szentjei. Dávid hatalmát itt növelem meg, fölkentemnek fáklyát készítek. Ellenségeit szégyenbe öltöztetem, rajta azoban ragyogni fog koronája.'

Mt 6,19-23
Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol moly és rozsda emészt, ahol a tolvajok betörnek és lopnak. Gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem moly, sem rozsda nem emészt, és ahol tolvajok nem törnek be és nem lopnak. Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is. A test világossága a szem. Ha tehát a szemed jó, egész tested világos lesz, de ha a szemed rossz, az egész tested sötét lesz. Ha pedig a benned lévő fény sötétség, mekkora lesz akkor a sötétség!

Évközi tizenegyedik hét – péntek


2012. június 22. - Péntek

  Jézus  a  hegyi  beszédben  ezt  mondta  tanítványainak:  „Ne   gyűjtsetek
  magatoknak kincseket  a földön,  ahol a  moly és  a rozsda  megemészti,  a
  tolvajok meg kiássák és ellopják. Gyűjtsetek inkább kincseket a  mennyben,
  ahol sem a moly, sem a rozsda meg nem emészti, sem a tolvajok ki nem ássák
  és el nem lopják.  Mert ahol a kincsed  van, ott van a  szíved is. A  test
  világossága a szem. Ha szemed ép,  egész tested világosságban lesz. De  ha
  szemed elhomályosodik,  egész tested  elsötétedik. Ha  tehát a  világosság
  benned sötétség, maga a sötétség mekkora?”
  Mt 6,19-23

  Elmélkedés:

  Gyűjtsetek kincseket a mennyben! – kéri Jézus a mai evangéliumban.  Milyen
  kincsekről van szó? Mikor és hogyan lehet ilyen kincseket gyűjteni? Nem  a
  halálunk után, hanem már  a földi életünk során  kell gyűjtenünk ezeket  a
  szívünkhöz kötődő kincseket:  a szülők  tiszteletét, az  élet védelmét,  a
  lelki tisztaságot, az irgalmasság gyakorlását, a rászorulók  megsegítését,
  a béke és az igazságosság terjesztését, az öröm és a szeretet  sugárzását.
  Ezek mind-mind olyan cselekedetek, amelyeket életünkben kell gyakorolnunk,
  hogy bejussunk a mennybe.  Mindennapi cselekedeteink határozzák meg,  hogy
  milyen irányba haladunk. Ha az örök üdvösségbe, a mennybe szeretnék jutni,
  abba az irányba is kell haladnom.
  © Horváth István Sándor
   
   

  Imádság:

  Lelkem és egész bensőm, ébredj rá,  mivel tartozik egész lényem az  Úrnak.
  Valóban, Uram, azért,  mert teremtettél és  szeretetedért teljesen  adósod
  vagyok. Mert  megváltottál, teljesen  neked  tartozom. Mert  olyan  nagyot
  ígérsz  nekem,   teljesen  adósod   vagyok.  Annál   is  többel   tartozom
  szeretetedért, amennyivel  több vagy  nálam, akiért  feláldoztad s  akinek
  ígéred magadat.
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tizenegyedik hét – péntek


2012. június 22. Évközi tizenegyedik hét – péntek

P. Timothy Walsh LC

Mt. 6,19-23
Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol moly és rozsda emészt, ahol a tolvajok betörnek és lopnak. Gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem moly, sem rozsda nem emészt, és ahol tolvajok nem törnek be és nem lopnak. Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is. A test világossága a szem. Ha tehát a szemed jó, egész tested világos lesz, de ha a szemed rossz, az egész tested sötét lesz. Ha pedig a benned lévő fény sötétség, mekkora lesz akkor a sötétség!

Bevezető ima: Uram, Istenem, annyira szeretlek téged! Kérlek, kösd erősen szívem a mennyhez. Add kegyelmedet, hogy hinni és remélni tudjam, örökre veled leszek a mennyben. Segíts, hogy szeressek mindent, amit Te, és erősíts meg elhatározásomban, hogy mindent megteszek, amit kérsz tőlem!

Kérés: Jézus, segíts, hogy úgy lássam és úgy értékeljem a dolgokat, ahogy Te!

1.Kincs a mennyben. „Orvosok, ügyvédek, üzletemberek – övék a nagy pénz!” „Pénzzel nem lehet megvásárolni a boldogságot, de azért nagyon sokat segít!” Mennyi időt töltünk el minden nap azzal, hogy pénzről, vagy ahhoz kapcsolódó dolgokról gondoskodjunk? „Ha megnyerném a lottót, annyi gondom megoldódna!” Krisztus azonban azt mondja, hogy először Isten országán kell munkálkodnunk, nem a földi gazdagságon (ld. Lk 16,11); hogy a mennyben kell kincseket gyűjtenünk a felebaráti szeretet cselekedeteivel. Mi az én kincsem?

2. Mennyhez kötött szív. Azért fáradozunk, ami fontos számunkra: a könnyű atléta órákat edz, hogy elnyerje az aranyérmet; az orvos hallgató éveken át tanul, hogy ügyes sebész legyen; az anya éjszakákat virraszt át gyermeke jobbulásáért. Óriási áldozatokra vagyunk hajlandóak, ha el akarunk érni valamit, ami sokat jelent számunkra. A kérdés csak az, hogy ugyanazokat tartjuk-e mi értéknek, amit Jézus: első sorban az Atya tiszteletét és a lelkek megmentését. Hol van az én szívem? Milyen fontossági sorrendet állítottam fel én az életemben?

3.Fény az úton. Jézus a fény az életünkben. Az Ő életének és tanításának kell áthatnia szívünket és értelmünket, hogy valóban felismerjük az utunkat. Ha Krisztus példája irányítja cselekedeteinket, akkor életünk megtelik fénnyel. Viszont ha szívünk világi dolgokkal és földi kincsekkel van elfoglalva, akkora legmélyebb sötétség lesz bennünk.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézus, töltsd el szívem és értelmem szereteteddel! Taníts meg úgy szemlélni és segíts úgy értékelni a dolgokat, ahogy Te! Szeretnék veled örökre együtt lenni a mennyben! Add kegyelmedet, hogy hűségesen követhesselek! Segíts meghalni magamnak, hogy csak neked élhessek!

Elhatározás: Ma valamivel több időt fogok az imának szentelni, és azt kérem a Szentlélektől, hogy töltsön el engem, és vezesse szavaimat és tetteimet.

Erdő Péter bíboros atya 2012. júniusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy az idén felszentelt papok Szent Péter és Pál hitével és bölcsességével szenteljék egész életüket az evangélium hirdetésének.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger