2012. július 11., szerda

Szent Benedek apát, Európa védőszentje


Szent Benedek apát, Európa védőszentje

Benedek neve előre jelezte azt a sok áldást, amellyel Isten rajta keresztül megáldotta az ő népét. Tizennégy évesen elmenekült a világból, hogy Isten útján maradjon. Később, Subiacóban rájött, hogy a hit örökös küzdelem, és a kísértések mindenhol utolérik az embert, de ő szembenézett a kísértésekkel, és Jézussal legyőzte azokat. Feljegyzik, hogy a tövisek, melyek közé vetette magát, rózsabokorrá váltak. Ez a bokor pedig mind a mai napig virágzik, itt Európában, és szerte a világon, ahol bencés szerzetesek élnek. Rajtuk keresztül is beigazolódnak Jézus szavai: mindaz, aki elhagyja értem otthonát, testvéreit, atyját, anyját, gyermekeit vagy földjét, százannyit kap, és elnyeri majd az örök életet. (Adoremus 2005)
 További gondolatok...

SZENT BENEDEK, Európa fővédőszentje (ünnep)


2012.07.11. szerda: SZENT BENEDEK, Európa fővédőszentje (ünnep)


Nyisd meg füledet a bölcsességnek, és szívedet az okosságnak


Péld 2,1-9
Fiam! ha megfogadod szavaimat és megőrzöd magadnál parancsaimat, megnyitod füledet a bölcsességnek, és szívedet az okosság megismerésére adod, sőt, ha hívod a bölcsességet, és szívedet az okosságra hajtod, ha keresed azt, mint az ezüstöt, és kutatod, mint a rejtett kincset: akkor megérted az Úr félelmét, és megtalálod Isten tudását, mivel az Úr adja a bölcsességet, s az ő szájából származik a tudás és az értelem. Ő rejt el üdvöt az igazak részére, és pajzsa azoknak, akik jámborságban járnak. Megvédi az igazságosság ösvényeit, és őrködik a jámborok útja fölött. Akkor megérted az igazságot és a törvényt, az egyenességet és minden helyes utat.

Zs 33
Dávidtól, amikor őrültséget színlelt Abimelek előtt, és az továbbengedte őt. Áldom az Urat minden időben, ajkamon van dicsérete szüntelen. Az Úrban dicsekszik lelkem, hallják meg a szelídek s örvendezzenek. Magasztaljátok az Urat velem, dicsérjük együtt az ő nevét. Kerestem az Urat és meghallgatott, minden rettegésből kiragadott engem. Nézzetek rá és megvilágosultok, és arcotok meg nem szégyenül. Íme ez a szegény kiáltott, az Úr meghallgatta, és kiszabadította minden szorongatásából. Az Úr angyala az őt félőket körülsáncolja, és kiragadja őket. Ízleljétek meg és lássátok, milyen édes az Úr, boldog az az ember, aki őbenne bízik! Féljétek az Urat, szentjei mind, mert nem szenvednek szükséget, akik őt félik! Gazdagok nyomorba juthatnak s éhezhetnek, de akik az Urat keresik, semmi jót sem nélkülöznek. Jöjjetek, fiaim, hallgassatok rám, az Úr félelmére tanítlak titeket. Ki az, aki élni akar, s jó napokat kíván látni? Őrizd meg nyelvedet a gonosztól, s ajkad ne beszéljen csalárdságot! Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd! Az Úr szemmel tartja az igazakat, és imádságukat meghallgatja. De az Úr tekintete ott a gonosztevőkön is, hogy eltörölje emléküket a földön. Kiáltottak az igazak és az Úr meghallgatta, és minden szorongatásukból kiszabadította őket. Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és megmenti az alázatos lelkűeket. Sok nyomorúság éri az igazakat, de az Úr valamennyiből kimenti őket. Megőrzi minden csontjukat, egy sem törik el belőlük. Gonoszságuk öli meg a bűnösöket, s megbűnhődnek akik gyűlölik az igazat. De szolgáit az Úr megszabadítja, és senki sem bűnhődik, aki benne bízik.

Mt 19,27-29
Ekkor megszólalt Péter és azt mondta neki: ,,Íme, mi elhagytunk mindent, és követtünk téged. Mi lesz hát velünk?' Jézus azt felelte nekik: ,,Bizony, mondom nektek: ti, akik követtetek engem, az újjászületés idején, amikor az Emberfia helyet foglal dicsősége trónján, ti is tizenkét trónon fogtok ülni, és ítélni fogjátok Izrael tizenkét törzsét. És mindenki, aki elhagyta házát, testvéreit vagy nővéreit, apját vagy anyját, gyermekeit vagy földjét az én nevemért, százannyit kap majd és örök életet fog örökölni.

Szent Benedek apát, Európa fővédőszentje


 2012. július 11. – Szerda, Szent Benedek apát, Európa fővédőszentje

   Egy alkalommal:  Péter megkérdezte:  „Nézd, mi  mindenünket elhagytuk,  és
   követtünk téged.  Mi  lesz a  jutalmunk?”  Jézus így  válaszolt:  „Bizony,
   mondom nektek: ti, akik követtetek engem a világ megújulásakor, amikor  az
   Emberfia dicsőséges trónjára ül, együtt  ültök majd vele tizenkét  trónon,
   hogy ítélkezzetek Izrael tizenkét törzse felett. Sőt mindaz, aki  elhagyja
   értem otthonát,  testvéreit,  nővéreit, atyját,  anyját,  gyermekeit  vagy
   földjét, százannyit kap, és elnyeri majd az örök életet.”
   Mt 19,27-29

   Elmélkedés:

   Kissé eviláginak  tűnik az  apostolok kérdése,  amikor azzal  kapcsolatban
   érdeklődnek Jézustól, hogy  „mi lesz  a jutalmuk”  azért, hogy  mindenüket
   elhagyva  követik   őt.   De   ha  őszinték   vagyunk   magunkhoz,   akkor
   felfedezhetjük  önmagunkban  is  ezt  a  gondolkodásmódot.  Miért  érdemes
   kereszténynek lenni?  Miért  érdemes  Krisztus  követőjeként  élni?  Miért
   érdemes vállalni életünk keresztjét,  a lemondásokat és a  próbatételeket?
   Mi lesz  a  jutalmunk  mindazért, amiről  lemondunk?  Mit  kapunk  cserébe
   Istentől életáldozatunkért? S  bár evilágiak a  kérdések, a válasz  mégsem
   az, hiszen a jutalom maga  Isten és az ő  szeretete. Minden hiányt és  űrt
   bennünk önmagával tölt be Isten, aki a legnagyobb kincsünk, s aki  „minden
   kincset megér”. Isten önmagát  adja nekünk már ebben  a világban is, és  a
   vele való örök együttlét lesz a mennyországban is a jutalom.
   © Horváth István Sándor
    
    

   Imádság:

   Add, Urunk, hogy látásunk ne homályosuljon el, hozzád törekvő akaratunk ne
   gyengüljön el. Add,  hogy akadályokat nem  ismerve keressünk és  kutassunk
   Téged. Add, hogy felismerhessünk Téged, aki magadhoz hívsz mindannyiunkat.
   Add, hogy készek legyünk önmagunkat átadni Neked. Add, hogy tudjunk mindig
   leborulni Istenséged titka előtt.
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szent Benedek - Európa fővédőszentje


Nevemen szólít
Szent Benedek - Európa fővédőszentje
2012. július 11. Évközi tizennegyedik hét – Szerda


P. Ernest Daly LC

Mt 10,1-7
Ezután magához hívta a tizenkét tanítványát. Hatalmat adott nekik a tisztátalan lelkek felett, hogy kiűzzék azokat, és meggyógyítsanak minden betegséget és minden bajt. A tizenkét apostol nevei pedig ezek: az első Simon, akit Péternek neveznek, és András, a testvére, Jakab, Zebedeus fia, és a testvére, János, Fülöp és Bertalan, Tamás és a vámos Máté, Jakab, Alfeus fia, Tádé, a kánaáni Simon, és az iskarióti Júdás, aki el is árulta őt.
Ezt a tizenkettőt küldte Jézus, és megparancsolta nekik: ,,A pogányokhoz vezető útra ne térjetek le, és szamaritánus városba ne lépjetek be! Menjetek inkább Izrael házának elveszett juhaihoz! Menjetek és hirdessétek: ,,Elközelgett a mennyek országa!''

Bevezető ima: Jézus, Te barátom vagy. Ma azért jövök hozzád, hogy megújítsam a barátságunkat. Tudom, hogy már vársz rám. Hiszem, hogy különleges terved van velem. Bízom abban, hogy tervedet átülteted életembe. Szeretlek Uram, mert barátodnak választottál ki engem.

Kérés: Uram segíts, hogy bízzak hívásodban!

1. Isten, aki a közreműködésünk nélkül teremtett meg minket, nem akar a mi közreműködésünk nélkül megváltani minket. Amikor eljött Krisztus, hogy megmentsen minket, nem önmagáért tette meg ezt, Isten éppen az embert tette ebben a főszereplővé. Isten az embert saját képmására teremtette, és felruházta képességekkel, hogy a megváltás-történetben szerepe legyen. Így választja ki Jézus szerényen és egyszerűen azt a néhány jelentéktelen embert, akiknek aztán személyes szerepet szán a megváltás művében. Jézus nem akarja nélkülük végrehajtani a megváltást. Ma újra fel kell ismernem, hogy miként kér engem Jézus arra, hogy vele munkálkodjam.

2. A közös munka privilégiuma: a meghívás kegyelmében részesülni. Az isteni kegyelem egyik fontos aktusa, amikor egy nagyon fontos megbízást kapunk Istentől. A szülőknek is nagyon fontos megbízatásuk van. Egy pillantás arra a szeretetre, amelyre szüksége van egy gyermeknek a céltudatossághoz. Ez nem pszichológiai fogás, így formál Isten minket a saját képmására. Ő a mi Atyánk. Az apostolok is részesülnek ebből a lelki atyaságból. Ő általuk láthatjuk meg az együtt munkálkodás nagyságát küldetésünkben. Jézus hisz a mi nagyságunkban, ezért jelentős szerepet szán nekünk a megváltásról szóló tervében. Krisztus királyságába az én cselekedeteim és tanúságtételem vezeti el a lelkeket.

3. Jézus ismeri gyengeségeinket. Jézus az apostolokat nevükön szólította. Mindent tudott róluk, a gyengeségeiket is ismerte. Pontosan tudta, hogy egy nap, majd egyedül hagyják a bajban. Azonban azt is tudta, hogy egy nap majd életüket fogják odaadni Őérte. Krisztus kegyelme képes minket megváltoztatni. Ahogyan az apostolok is tették, nekünk is Krisztus közelében kell maradnunk, és tanulnunk kell tőle. Így tud minket is megváltoztatni. Egy ezer kilométeres utazás is az első lépéssel kezdődik. Ma újra kezdem ezt az utazást Krisztussal. Ő nem fog engem bajban hagyni.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, hiszem, hogy Te a nevemen szólítasz engem, hogy munkatársad legyek. Nem, akarod az én együttműködésem nélkül megváltani ezt a világot. Számítasz rám. Segíts Uram, hogy én is minél jobban számítsak rád. Teljesen megbízom benned. Ma minden tőlem telhetőt megteszek, hogy támogassam a lelkekben kifejtett működésedet.

Elhatározás: A mai napon ismerőseim közül meghívok valakit egy vallásos cselekményre. (Szentmise, lelkigyakorlat, továbbképzés, imádság) Esetleg a hitről beszélgetek valakivel.

Erdő Péter bíboros atya 2012. júliusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy a papságra készülő fiatalok és a papok átérezzék hivatásuk fontosságát az egyház és a világ számára, és kitartsanak a Krisztushoz fűződő szeretetben.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger