2012. augusztus 24., péntek

Szent Bertalan apostol




Szent Bertalan apostol


Megtaláltuk a názáreti Jézust – mondja lelkesen Fülöp apostol. Érzi, hogy Isten ígérete teljesedett be Jézus személyében. Keresni és megtalálni Jézust, ez legyen számunkra is az örvendezés oka. De vegyük észre azt is hogy Fülöp nem önmagában örvendezik, hanem éppen elmondja örömét Natanaelnek. Mi is beszéljünk bátran másoknak a Jézussal való találkozásainkról, és vezessük el az embereket őhozzá. (Adoremus 2004)
 További gondolatok...

SZENT BERTALAN APOSTOL


2012.08.24. péntek: SZENT BERTALAN APOSTOL (ünnep)

Az alapköveken a Bárány tizenkét apostolának neve volt


Jel 21,9b-14
Akkor odajött hozzám a hét angyal közül az egyik, akiknél az utolsó hét csapással teli csésze volt [Lev 26,21G], és így szólt hozzám: ,,Gyere, megmutatom neked a menyasszonyt, a Bárány jegyesét!' Lélekben elvitt egy nagy és magas hegyre [Ez 40,2], és megmutatta nekem a szent várost, Jeruzsálemet [Iz 52,1], amely a mennyből szállt alá Istentől, ahol Isten fényessége volt, és amelynek világossága hasonló volt a drágakőhöz, a kristálytiszta jáspishoz. Nagy és magas fala volt, tizenkét kapuval, és a kapuk fölött tizenkét angyal. A kapukra nevek voltak írva, amelyek Izrael fiainak tizenkét törzsének nevei [Ez 48,31; Kiv 28,21]. Keletről három kapu, és északról három kapu, és délről három kapu, és nyugatról három kapu [Ez 48,31-35]. A város falának tizenkét alapköve volt, és azokon a Bárány tizenkét apostolának tizenkét neve.

Zs 144
Dicséret. Dávidtól. Magasztallak téged, Istenem, királyom, s áldom nevedet örökkön örökké. Áldalak téged mindennap, és dicsérem nevedet örökkön örökké. Nagy az Úr és méltó a dicséretre, nagysága fölfoghatatlan. Nemzedék nemzedéknek dicséri alkotásaidat és hirdeti hatalmadat. Elmondják szentséged fölséges dicsőségét, elbeszélik csodáidat. Elmondják félelmetes erődet, és hirdetik nagyságodat. Megemlékeznek túláradó jóságodról, igazságodat ujjongva ünneplik. Irgalmas az Úr és könyörületes, hosszantűrő és nagyirgalmú. Jó az Úr mindenkihez, és könyörületes minden teremtményéhez. Magasztaljon téged, Uram, minden műved, és áldjanak szentjeid. Országod dicsőségét hirdessék és beszéljék el hatalmadat, hogy megismertessék az emberek fiaival hatalmadat, és országodnak fölséges dicsőségét. A te országod örökké tartó ország, és uralmad nemzedékről nemzedékre fönnáll. Hűséges az Úr minden igéjében, és szentséges minden tettében. Fölemel az Úr mindenkit, aki elesik, és minden elnyomottat fölsegít. Mindeneknek szemei tebenned bíznak, Úristen, mert te adsz nekik eledelt. Alkalmas időben. megnyitod kezedet, és betöltesz minden élőt áldásoddal. Igazságos az Úr minden útjában, és szent minden művében. Közel van az Úr mindazokhoz, akik segítségül hívják, akik segítségül hívják őt igazságban. Teljesíti akaratát azoknak, akik őt félik, meghallgatja könyörgésüket és megszabadítja őket. Megőrzi az Úr mindazokat, akik őt szeretik, de elpusztítja mind a bűnösöket. Hirdesse szám az Úr dicséretét, és minden élő áldja szent nevét örökkön-örökké.

Jn 1,45-51
Fülöp találkozott Natanaellel, és elmondta neki: ,,Megtaláltuk azt, akiről Mózes írt a törvényben és a próféták: Jézust, József fiát Názáretből.' Natanael erre megjegyezte: ,,Jöhet valami jó Názáretből?' Fülöp azt felelte neki: ,,Gyere és lásd!' Amikor Jézus meglátta a közeledő Natanaelt, azt mondta róla: ,,Íme, egy igaz izraelita, akiben nincs álnokság.' Natanael megkérdezte: ,,Honnan ismersz engem?' Jézus azt felelte: ,,Mielőtt Fülöp hívott volna téged, láttalak, amikor a fügefa alatt voltál.' Natanael azt válaszolta: ,,Rabbi, te vagy az Isten Fia, te vagy Izrael királya!' Jézus erre így szólt: ,,Mivel azt mondtam neked: láttalak a fügefa alatt, hiszel. De nagyobb dolgokat fogsz majd látni ezeknél.' Aztán hozzátette: ,,Bizony, bizony, mondom nektek: látni fogjátok a megnyílt eget, s hogy az Isten angyalai föl- és leszállnak az Emberfia fölött.'

Szent Bertalan apostol


 2012. augusztus 24. – Péntek, Szent Bertalan apostol

   Egy  alkalommal:   Fülöp  találkozott   Nátánáellel,  és   közölte   vele:
   „Megtaláltuk, akiről  Mózes törvénye  és a  próféták szólnak,  a  názáreti
   Jézust, József fiát.” „Jöhet-e valami jó Názáretből?” – kérdezte Nátánáel.
   „Jöjj, nézd meg!” – felelte Fülöp.

   Amikor Jézus látta, hogy Nátánáel  közeledik hozzá, így szólt:  „Nézzétek,
   ez egy  igaz izraelita!  Nincs benne  kétszínűség!” Nátánáel  megkérdezte:
   „Honnan ismersz engem?” Jézus így felelt: „Még mielőtt Fülöp hívott volna,
   láttalak a  fügefa alatt.”  Nátánáel erre  elismerte: „Rabbi,  te vagy  az
   Isten Fia, te vagy Izrael Királya.”  Jézus így szólt: „Azért hiszel,  mert
   azt mondtam:  Láttalak a  fügefa alatt.  Nagyobb dolgokat  is fogsz  látni
   ennél.”  Majd  így  folytatta:  „Bizony,  bizony,  mondom  nektek:   látni
   fogjátok, hogy  megnyílik az  ég, és  Isten angyalai  fel-alá szállnak  az
   Emberfia felett.”
   Jn 1,45-51

   Elmélkedés:

   Szent Bertalan apostol  napjának evangéliuma arról  számol be, hogy  Fülöp
   lelkesen meséli Nátánáelnek, hogy „megtaláltuk a názáreti Jézust” és őt is
   hívja Jézushoz. Miután  Jézus azt  mondja neki, hogy  mielőtt Fülöp  hívta
   volna, látta őt  a fügefa alatt,  Nátánáel elismeri, hogy  Jézus az  Isten
   Fia. A szövegből első pillantásra úgy tűnik, hogy erre a hitvallásra azért
   jutott el Nátánáel, mert Jézus megmondta, hogy pár perccel korábban  éppen
   egy fügefa alatt  üldögélt. Valójában  másról lehet  szó. Valószínűleg  az
   történt, hogy a  találkozást megelőzően, esetleg  napokkal korábban  Jézus
   láthatta Nátánáelt  másokkal együtt,  amit éppen  beszélgettek egy  fügefa
   árnyékában, ahol a  bölcsek és  az írástudók  naponta találkozni  szoktak,
   hogy megbeszéljék az eseményeket. Ha elfogadjuk ezt az értelmezést,  akkor
   más alapot  kell találnunk  a  hitvallásnak, ami  nem  lehet más,  mint  a
   Jézussal való első személyes  találkozás csodálatos élménye. Az  apostolok
   esetében láthatjuk,  hogy  az  első  találkozás  mennyire  meghatározó  az
   életükben. János  még évtizedekkel  később is  pontosan emlékszik  még  az
   órára is, amikor Jézussal először találkozott. Gondoljunk most vissza első
   találkozásunkra Jézussal!
   © Horváth István Sándor
    
    

   Imádság:

   Istenünk, te felbecsülhetetlen ajándékot helyeztél életünkbe.  Mindenkinek
   fölajánlod a  lehetőséget,  hogy  jelenléted fényének  tükre  lehessen.  A
   Szentlélek  által  szereteted  szándékát  nem  kőtáblákra,  hanem  szívünk
   mélységeibe vésed. És  lelkünket betöltő békességed  által képessé  teszel
   minket arra, hogy szebbé tegyük mindazok életét, akiket reánk bíztál.
_______________________________________________
Evangelium minden nap

http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szent Bertalan apostol


Kövess engem!
Szent Bertalan apostol
2012. augusztus 24. Évközi huszadik hét – péntek

P. Cathal Deveney

Jn 1,45-51
Egy alkalommal: Fülöp találkozott Nátánáellel, és közölte vele: „Megtaláltuk, akiről Mózes törvénye és a próféták szólnak, a názáreti Jézust, József fiát." „Jöhet-e valami jó Názáretből?" – kérdezte Nátánáel. „Jöjj, nézd meg!" – felelte Fülöp. Amikor Jézus látta, hogy Nátánáel közeledik hozzá, így szólt: „Nézzétek, ez egy igaz izraelita! Nincs benne kétszínűség!" Nátánáel megkérdezte: „Honnan ismersz engem?" Jézus így felelt: „Még mielőtt Fülöp hívott volna, láttalak a fügefa alatt." Nátánáel erre elismerte: „Rabbi, te vagy az Isten Fia, te vagy Izrael Királya." Jézus így szólt: „Azért hiszel, mert azt mondtam: Láttalak a fügefa alatt. Nagyobb dolgokat is fogsz látni ennél." Majd így folytatta: „Bizony, bizony, mondom nektek: látni fogjátok, hogy megnyílik az ég, és Isten angyalai fel-alá szállnak az Emberfia felett."

Bevezető ima: Nagyok a Te műveid, Uram! Te mindent bölcsességgel és szeretettel teszel. Te teremtettél minden embert és mindenikünknek egy sajátos szerepet szántál, egy sajátos küldetést az életben. Engedd, hogy növekedjek ennek a küldetésnek a megértésében. Segíts, hogy magamhoz ölelve a küldetésemet jobban szeresselek, még inkább higgyek és reméljek az örök életben. Engedd, hogy teljes szívemből szeressem akaratodat.

Kérés: Add meg nekem a kegyelmet, Uram, hogy megértsem, hogy egyedül te adhatsz értelmet az életemnek.

1. A hívás. Mindannyiunk életének van egy Isten által rendelt célja. Minden egyes embernek egyedi helye van Isten örök tervében. Isten szeretett minket és adott nekünk egy olyan szerepet a földi életben, amely elvezet minket az örök életre. Nekünk adta a lét ajándékát. Bár meg fogunk halni és örök nyugalomra térni, soha nem szűnünk meg létezni. Amikor meghalunk, a halhatatlan lelkünk elválik a testtől. Isten elé állunk, hogy megítéltessünk. Az ítélet értékelés lesz arról, hogy szeretettel teljesítettük-e Isten akaratát az életünkben vagy nem.

2. Jöjj és nézd meg! Nátánáel (más néven Bertalan) egy kétszínűségtől mentes, őszinte ember. Fülöp meghívja, hogy találkozzon a Messiással. Meglepetésére ez a találkozás Krisztussal nem az első Bertalan életében, habár ő annak hiszi. Így van ez velünk is. Sokszor meghívást kapunk hogy találkozzunk Krisztussal egy plébániai foglalkozáson, egy misszión vagy más apostoli tevékenység keretében; lehet, hogy kicsit félünk is ettől. „Jöjj és nézd meg!" – halljuk valakitől. Elmegyünk és azt vesszük észre, hogy Krisztus már előbb észrevett minket. A szelíd és jó Mester minden lépésünket irányítja, hogy felfedezzük akaratát. Nem rejti el előlünk. Miután tesszünk egy lépést feléje, rájövünk, hogy Ő már megtalált minket.

3. A hit áldásai. Ha hiszünk a hívásban, amelyet a szívünkkel hallunk, ha hisszük, hogy az Ő kezében vagyunk, akkor tényleg nagy dolgokat is fogunk majd látni. Látni fogjuk, hogy hogyan munkálkodik Isten a világban. Lassan megértjük, hogy hogyan tesz valóban rendkívüli dolgokat átlagos emberekkel. Krisztus nem erőlteti ránk szeretetét. Azt akarja, hogy mi is működjünk közre. Azt akarja, hogy szabad akaratunkból szolgáljuk Őt szeretetben, hogy elnyerjük a hit áldásait, hogy egy napon majd az örök boldogság ragyogó fényességébe juthassunk.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézus, Te hívtál engem a lét valóságába. Te váltottál meg, amikor elveszett voltam. Te hívtál, hogy szolgáljalak ebben a világban, és hogy együtt legyek veled az örök életben. Te jó és nagylelkű vagy; Te vagy a tökéletes jóság és szeretet. Kérsz tőlem, de csak azt kéred, amit meg is tudok tenni, mert segítséget nyújtasz gyengeségemben. Ismered a korlátaimat, mégis szeretsz engem. Uram, kérlek, hogy taníts meg engem, hogy mindig és mindenhová kövesselek!

Elhatározás: Megvizsgálom, hogy azt teszem-e a mai napon, amit Isten kér tőlem és azt is, hogy szeretettel teszem-e azt.

A pápa imaszándéka 2012. augusztus hónapra:
A rabok: Hogy a bebörtönzötteket igazságosan kezeljék, és emberi méltóságukat tartsák tiszteletben.
Az ifjúság tanúságtétele Krisztus mellett: Hogy a fiatalok, akik Krisztus követésére hivatottak, tegyék magukat készségessé az evangélium hirdetésére és tanúsítására a föld végső határáig.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger