2012. augusztus 25., szombat

KALAZANCI SZENT JÓZSEF, áldozópap




KALAZANCI SZENT JÓZSEF, áldozópap


Jaj nektek, képmutatók – mondja Jézus. És jaj nekünk, ha most azt gondoljuk, hogy ez a figyelmeztetés csak másoknak szól, de nem nekünk. Jaj nekünk, ha azt hisszük, hogy már megérkeztünk, és nem kell tovább haladnunk a tökéletesség és az életszentség útján. Jaj nekünk, ha túlzottan magabiztosak vagyunk, s ha elégedettek vagyunk önmagunkkal. Vajon Jézus elégedett-e az életünkkel és a szolgálatunkkal? (Adoremus 2004)
 További gondolatok...

Évközi huszadik hét – szombat


2012.08.25. szombat

(Szent Lajos, Kalazanci Szent József)

Az Úr dicsősége bement a templomba


Ez 43,1-7a
Aztán elvitt engem a kelet felé néző kapuhoz. És íme, Izrael Istenének dicsősége bevonult kelet felől. A zúgása olyan volt, mint sok víz zúgása, és fölségétől felragyogott a föld. Láttam a jelenést, amely hasonló volt ahhoz, amelyet akkor láttam, amikor eljött, hogy elpusztítsa a várost. Olyan volt a jelenés, mint az a jelenés, amelyet a Kobár folyó mellett láttam; és arcomra borultam. Akkor az Úr fölsége a kelet felé néző kapun át bevonult a templomba. A lélek pedig felemelt engem és bevitt a belső udvarba; és íme, a ház betelt az Úr dicsőségével. Hallottam, hogy valaki a házból hozzám beszélt, és a férfi, aki mellettem állt, így szólt hozzám: ,,Emberfia, ez az én királyi székem helye és lábam nyomának helye, ahol örökké lakom majd Izrael fiai között. Izrael háza nem szentségteleníti meg többé szent nevemet -- ők és királyaik -- paráznaságaikkal, királyaik holttesteivel és magaslataikkal.

Zs 84
A karvezetőnek. Kóré fiainak zsoltára. Megkegyelmeztél országodnak, Uram, véget vetettél Jákob fogságának. Megbocsátottad néped vétkét, betakartad minden bűnét. Visszatartottad nagy haragodat, elfordítottad felindulásod hevét. Állíts helyre minket, szabadító Istenünk, s fordítsd el rólunk haragodat! Vagy örökre haragszol ránk, és kiterjeszted haragodat nemzedékről nemzedékre? Ugye felénk fordulsz és életre keltesz minket és néped örvendezhet majd tebenned? Mutasd meg nekünk, Uram, irgalmasságodat, és szabadításodat add meg nekünk. Hadd halljam meg, mit szól hozzám az Úr Isten, hisz ő békét hirdet nemzetének, szentjeinek, s mindazoknak, akik megtérnek szívükben. Bizony, közel van üdvössége azokhoz, akik félik őt, hogy dicsőség lakozzék országunkban. Az irgalom és az igazság egymásra lelnek, csókot vált az igazságosság és a béke. Hűség sarjad a földből és igazság tekint le az égből. Valóban, az Úr megadja kegyelmét, és földünk megtermi gyümölcsét. Igazságosság jár előtte, s követi az úton lépteit.
Mt 23,1-12
Jézus ezután így beszélt a tömeghez és tanítványaihoz: ,,Az írástudók és farizeusok Mózes székében ülnek. Ezért mindazt, amit mondanak nektek, tegyétek meg és tartsátok meg -- de a tetteiket ne kövessétek, mert mondják ők, de nem teszik. Súlyos és elviselhetetlen terheket kötöznek össze és raknak az emberek vállára, de ők maguk egy ujjukkal sem mozdítják meg azokat. Minden tettüket azért teszik, hogy lássák őket az emberek. Imaszíjaikat szélesre szabják, bojtjaikat megnagyobbítják. Szeretik a főhelyeket a lakomákon, az első helyeket a zsinagógákban, a köszöntéseket a főtéren, s azt, ha az emberek rabbinak hívják őket. Ti ne hívassátok magatokat rabbinak, mert egy a ti Tanítótok, ti pedig mind testvérek vagytok. Atyátoknak se hívjatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei. Ne hívassátok magatokat mesternek se, mert egy a ti Mesteretek, a Krisztus. Aki közületek a legnagyobb, legyen a ti szolgátok. Mert aki önmagát felmagasztalja, azt megalázzák, s aki megalázza önmagát, azt felmagasztalják.

Évközi huszadik hét – szombat


  2012. augusztus 25. – Szombat

   Egy alkalommal Jézus e szavakkal fordult a néphez és tanítványaihoz: Mózes
   tanítószékében az  írástudók  és  a  farizeusok  ülnek.  Tegyetek  meg  és
   tartsatok meg  ezért  mindent,  amit mondanak  nektek,  de  tetteikben  ne
   kövessétek őket, mert tanítják ugyan, de maguk nem teszik azt. Súlyos, sőt
   elviselhetetlen terheket kötöznek össze  és helyeznek az emberek  vállára,
   de maguk  egy ujjal  sem hajlandók  mozdítani rajta.  Amit tesznek,  azért
   teszik, hogy  lássák őket  az emberek.  Szélesre szabják  imaszíjukat,  és
   köntösükön megnagyobbítják a bojtokat. Vendégségben szeretnek a főhelyekre
   ülni, a zsinagógában  pedig az  első székekbe. Elvárják,  hogy az  emberek
   köszönjenek nekik a főtereken és  hogy rabbinak, azaz mesternek  szólítsák
   őket. Ti ne hívassátok magatokat Mesternek,  mert egy a ti Mesteretek,  ti
   pedig mindnyájan  testvérek  vagytok.  De Atyának  se  hívjatok  senkit  a
   földön, mert  egy a  ti Atyátok,  a mennyei.  És Tanítónak  se  hívassátok
   magatokat, hisz egy a ti  Tanítótok: Krisztus. Aki a legnagyobb  köztetek,
   az legyen a többi  szolgája. Aki önmagát  magasztalja, azt megalázzák,  és
   aki önmagát megalázza, azt felmagasztalják.
   Mt 23,1-12

   Elmélkedés:

   Miután Jézus világossá tette, hogy az Isten iránti és az embertársak  felé
   irányuló szeretet a legfőbb parancs,  a mai evangéliumban azzal  folytatja
   tanítását, hogy e kettős irányú szeretet soha nem maradhat meg elméletnek,
   hanem a gyakorlatban kell megvalósítani. A farizeusok ugyan jól ismerik az
   összes törvényt,  de tetteikben  inkább a  felszínességre és  a  látványra
   törekszenek. Jézus arra kéri követőit,  hogy ne kövessék tetteikben ezt  a
   farizeusi lelkületet.  Jézus  problémája  elsősorban az,  hogy  inkább  az
   emberek  tetszését  keresik  a  farizeusok  bizonyos  külső   cselekedetek
   megtartásával, és nem Isten kedvében akarnak járni, és nem a szívükbe  írt
   belső törvény  szerint élnek.  Könnyen észrevesszük  másokban a  farizeusi
   lelkületet és hamar fel szoktunk háborodni az ilyen magatartáson. De vajon
   észrevesszük-e a bennünk élő farizeust?
   © Horváth István Sándor
    
    

   Imádság:


   Urunk, Istenünk,  világunk  tele  van  gyűlölettel,  előítélettel,  egymás
   elutasításával. Add, hogy  nyitottak lehessünk  minden emberi  nyomorúság,
   elesettség, fájdalom, seb orvoslására. Nyisd meg szemünket, hogy meglássuk
   embertársainkat,  akik  ugyanazon  az  úton  járnak,  s  akikkel  az  úton
   találkozunk. Veszélyek fenyegetnek, kiszolgáltatottak vagyunk,  segítségre
   szorulunk magunk  is.  Jézus  nem  megy  el  mellettünk,  hanem  sebeinket
   bekötözi és fölemel minket. Add, hogy mi is hasonlóképpen cselekedjünk!
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi huszadik hét – szombat


Légy keresztény, ne csak annak mutasd magad!
2012. augusztus 25. Évközi huszadik hét – szombat

P. José LaBoy

Mt 23, 1-12

Bevezető ima: Drága Uram! Hiszek benned, mert emberré lettél, hogy kinyilatkoztasd az Atya szeretetét, és hogy megmutasd követőidnek a helyes utat. Reményem van benned, mert megígérted, hogy az idők végezetéig velünk leszel. Szeretlek, mert a haláloddal életet adtál nekem.

Kérés: Uram! Add, hogy megerősödjek keresztény tudatomban és elkötelezettségemben!

1. Amiről prédikálsz, azt gyakorold! A világnak nagyobb szüksége van tanúkra, mint tanítókra. Könnyű másokat emlékeztetni, hogy mi a helyes, viszont sokkal nehezebb hiteles keresztény életet tanúsítani. Az egyik tartalmi, a másik pedig személyes példa. Amikor valaki igazat beszél, el kellene fogadnunk - még akkor is, ha az a személy nem azt az igazságot éli meg, amiről prédikál. Az igazság követése nem azon múlik, hogy mások egyaránt megélik-e. Ha olyan helyzetben találjuk magunkat, amelyben felelősséget vállalunk a prédikációnkért vagy a Katekizmus tanításáért, akkor tiszta szívből annak a tantételnek kell megfelelnünk, amelyről prédikálunk, amelyet tanítunk – ami nem a miénk, hanem Istené.

2. Kereszténynek lenni. Antiochiai Szent Ignác a rómaiakhoz írt levelében azt írja, hogy ne csak kereszténynek hívjanak, de azzá is váljunk. „Csak kérjetek számomra lelki-testi erőt, hogy ne csak beszéljek, de úgy is tegyek; hogy ne csak kereszténynek hívjanak, de azzá is váljak. Mert ha azzá lettem, akkor lesz igazán krisztusi a nevem, akkor leszek igazán hívő.” A kereszténység nem abban áll, hogy felületesen vagy formálisan éljük meg hitünket, ahogy a farizeusok tették, hanem Isten szeretetében, addig a pillanatig, amikor személyes és nyilvános magatartásunkban is jelen lesz az Ő szeretete. Viselkedésünkben el kellene kerülnünk azt, amit másokban helytelenítünk. Ahhoz, hogy igaz keresztények legyünk, törekednünk kell arra, hogy úgy gondolkodjunk, akarjunk, vágyakozzunk és szeressünk, ahogyan azt Jézus tette.

3. Alázatosnak lenni. Minden az alázat kérdése. Egyszer, Clairvaux-i Szent Bernát összehasonlította a hólepte hegycsúcson élő hiú embert a hegy alatt elhelyezkedő völgyben élő szerény emberrel. Mivel kora tavasz volt, az olvadó hó, mely Isten kegyelme, nem a hiú ember felé fojt. Helyzete miatt a hiú ember (ugyanis azt hitte, hogy a magasság lévén Istennel van egy szinten), lehetetlenné tette magának, hogy kapjon Isten kegyelméből. Mivel a szerény ember a hegy alján volt, Isten kegyelme elárasztotta vízzel. Ezáltal bőséges gyümölcsöket termett. Csak az alázatos ember tud Istennel kapcsolatot teremteni és hagyni, hogy Isten csodákat tegyen az életében.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts megbecsülnöm keresztény öntudatomat! Nem mindig elmélkedem mindarról, amit a keresztény lét jelent és magába foglal. Tudom azt, hogy igaz keresztényként élni senkinek sem megy természetesen. Ez csak a Te világosságoddal és kegyelmeddel lehetséges. Adj kegyelmet, hogy még mélyebben elmélkedjek rólad, s így Te légy cselekedeteim és a világhoz való hozzáállásom mércéje.

Elhatározás: Igaz keresztény életről szeretnék tanúskodni otthon és a munkahelyemen az elkövetkező napokban.

Erdő Péter bíboros atya 2012. augusztusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy közösségeink életét ne a féktelen emberi önzés, hanem a bölcs és türelmes szeretet irányítsa.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger