2012. augusztus 27., hétfő

SZENT MÓNIKA özvegy




SZENT MÓNIKA özvegy


    Mónika az imádkozó édesanya. Aki nem mondott le egy pillanatra sem fiáról, Ágostonról. Hitte, hogy fia jó útra fog térni. Mennyire vagyok kitartó az imádságban? Mennyire élő a bizalmam a másik ember felé, különösen azok felé, akikkel vérségi vagy egyéb kapcsolat is összeköt? Jézus szeretetét a bízalommal tudom közvetíteni.
 További gondolatok...

SZENT MÓNIKA


2012.08.27. hétfő: SZENT MÓNIKA

Dicsekszünk veletek Isten egyházában: állhatatosságtokkal és hitetekkel


2Tessz 1,1-5.11b-12
Pál, Szilvánusz és Timóteus a tesszalonikiek egyházának, amely Istenben, a mi Atyánkban és az Úr Jézus Krisztusban él. Kegyelem és békesség nektek Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól! Mindig hálaadással tartozunk Istennek értetek, testvérek, méghozzá méltán, mert a hitetek komolyan erősödik, és az egymás iránti szeretet mindnyájatokban gyarapszik, annyira, hogy dicsekszünk is veletek Isten egyházaiban, béketűrésetekkel és hitetekkel, amellyel minden üldözést és viszontagságot elviseltek. Isten igazságos ítéletének a jelei ezek, hogy méltónak találjanak benneteket Isten országára, ha meg is szenvedtek érte. Ezért imádkozunk is mindig értetek, hogy Istenünk méltónak találjon titeket meghívására. Adjon beteljesedést a jóra irányuló minden készségnek és a hit erőteljes munkájának, hogy Urunk, Jézus Krisztus neve megdicsőüljön bennetek, és ti is őbenne, Istenünk és az Úr Jézus Krisztus kegyelméből.

Zs 95
Énekeljetek az Úrnak új éneket, énekeljetek az Úrnak minden földek! Énekeljetek az Úrnak, áldjátok nevét, hirdessétek napról-napra szabadítását! Hirdessétek dicsőségét a nemzetek között, csodatetteit minden népnek! Mert nagy az Úr, méltó a dicséretre, minden istennél félelmetesebb. Mert a nemzetek istenei mind csak hamis istenek, az Úr azonban egeket alkotott. Színe előtt fenség van és szépség, szentélyében ékesség és hatalom. Ünnepeljétek az Urat, népek családjai, ünnepeljétek az Úr dicsőségét és hatalmát. Adjátok meg az Úr nevének a dicsőséget, hozzatok áldozati ajándékokat és jöjjetek udvaraiba. Boruljatok le szent pompával az Úr előtt, rettegjen előtte az egész föld! Hirdessétek a nemzetek közt: ,,Király az Úr!' Megerősítette a föld kerekségét, hogy ne ingadozzék, s igazságosan ítéli a népeket. Örvendjenek az egek, ujjongjon a föld, zúgjon a tenger s ami betölti azt; Vigadjanak a mezők és minden, ami rajtuk van! Ujjongjon akkor az erdő minden fája az Úr előtt, mert eljön, eljön hogy megítélje a földet. Igazságban ítéli meg a föld kerekségét, s a népeket hűsége szerint.

Mt 23,13-22
Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert bezárjátok a mennyek országát az emberek előtt. Ti magatok nem mentek be, és akik be szeretnének menni, azokat sem hagyjátok bemenni. Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert bejártok tengert és szárazföldet, hogy egy megtérőt szerezzetek, s amikor megszereztétek, magatoknál kétszer inkább a gyehenna fiává teszitek. Jaj nektek, vak vezetők, akik azt mondjátok: ,,Ha valaki megesküszik a templomra, az semmi, de aki megesküszik a templom aranyára, az kötelez.'' Ti ostobák és vakok! Mi a nagyobb, az arany, vagy a templom, amely megszenteli az aranyat? És azt mondjátok: ,,Ha valaki az oltárra esküszik, az semmi, de aki a rajta levő ajándékra esküszik, az kötelez.'' Ti vakok! Mi a nagyobb, az ajándék, vagy az oltár, amely megszenteli az ajándékot? Hiszen aki az oltárra esküszik, megesküszik az oltárra és mindenre, ami rajta van. S aki a templomra esküszik, megesküszik a templomra, és arra, aki benne lakik. Aki pedig az égre esküszik, Isten trónjára esküszik, és arra, aki azon ül.

Szent Mónika


2012. augusztus 27. – Hétfő

   Jézus  egyszer  így  korholta  a  farizeusokat:  Jaj,  nektek,   képmutató
   írástudók és farizeusok!  Elzárjátok a  mennyek országába  vezető utat  az
   emberek elől.  Ti magatok  nem  mentek be  oda,  és azokat  sem  engeditek
   odajutni, akik be szeretnének menni.  Jaj, nektek, képmutató írástudók  és
   farizeusok!  Tengert  és  szárazföldet  bejártok,  hogy  egyetlen  pogányt
   megtérítsetek, és ha megtért, a kárhozat fiává teszitek, kétszerte inkább,
   mint magatokat.  Jaj, nektek,  vak vezetők!  Azt mondjátok:  „Ha valaki  a
   templomra esküszik, az semmi; ha  azonban a templom aranyára esküszik,  az
   kötelez.” Ti,  esztelenek  és vakok!  Hát  mi  nagyobb: az  arany  vagy  a
   templom, amely megszenteli az aranyat? – Továbbá azt mondjátok: „Ha valaki
   az oltárra  esküszik, az  semmi, de  ha a  rajta lévő  áldozati  ajándékra
   esküszik, az kötelez.” –  Ti, vakok! Hát mi  nagyobb: az áldozati  ajándék
   vagy az  oltár,  amely megszenteli  az  ajándékot? Aki  tehát  az  oltárra
   esküszik az  esküszik  az  oltárra  és mindarra,  ami  rajta  van.  Aki  a
   templomra esküszik, az esküszik a templomra  és arra aki ott lakik.  Végül
   aki az égre esküszik, az az Isten trónjára esküszik és arra, aki a  trónon
   ül.
   Mt 23,13-22

   Elmélkedés:

   A mai evangéliumnak nem  csupán annyi a tanulsága,  hogy nem szabad  olyan
   farizeusokká válnunk, akik  másokat akadályozunk az  üdvösség felé  vezető
   úton, hanem pozitívan megfogalmazva  ugyanezt: hiteles tanúságtevőknek  és
   evangéliumhirdetőknek kell  lennünk.  Életünkben  fel  kell  ragyognia  az
   emberek számára,  hogy Krisztus  keresztjéből és  feltámadásából  merítünk
   erőt. Mindannyiunk  hivatása,  hogy  mindenkor hirdessük  Jézust  és  belé
   vetett hitünket, az  Ő örömét  és reményét sugározzuk  magunkból, hogy  jó
   tetteinket látva az emberek az Atya felé irányuljanak és a hit felébredjen
   bennük. Ez a tanúságtétel utat mutat majd másoknak az üdvösségre.
   © Horváth István Sándor
    
    

   Imádság:

   Uram, Jézus, hálát adok, hogy tanítottál, szavaid kísérjék végig  napomat,
   alakítsák életemet!  Hálát  adok,  hogy a  Te  odaadásodhoz,  áldozatodhoz
   kapcsolhattam jó  szándékaimat, minden  gondomat is.  Hálát adok,  hogy  a
   szent áldozás által bennem élsz, és  általam másokhoz is el akarsz  jutni.
   Szentségi jelenléted tegyen teljesen hasonlóvá Hozzád.

   ________________________________

   Aktuális:
   Kedves barátaim!
   Frissítettük az  evangélium365 alkalmazásokat.  Akinek van  okostelefonja,
   töltse le  és használja.  Az  iPhone és  az  android verzió  is  ingyenes.
   Keressétek evangelium365  néven  az App  Store-ban  és a  Google  Play-ben
   (korábban Android Market).
   Szeretettel: István atya
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Szent Mónika


2012. augusztus 27. Évközi huszonegyedik hét – hétfő

P. Alexander Kim LC

Mt 23,13-22
Jézus egyszer így korholta a farizeusokat: Jaj, nektek, képmutató írástudók és farizeusok! Elzárjátok a mennyek országába vezető utat az emberek elől. Ti magatok nem mentek be oda, és azokat sem engeditek odajutni, akik be szeretnének menni. Jaj, nektek, képmutató írástudók és farizeusok! Tengert és szárazföldet bejártok, hogy egyetlen pogányt megtérítsetek, és ha megtért, a kárhozat fiává teszitek, kétszerte inkább, mint magatokat. Jaj, nektek, vak vezetők! Azt mondjátok: „Ha valaki a templomra esküszik, az semmi; ha azonban a templom aranyára esküszik, az kötelez." Ti, esztelenek és vakok! Hát mi nagyobb: az arany vagy a templom, amely megszenteli az aranyat? – Továbbá azt mondjátok: „Ha valaki az oltárra esküszik, az semmi, de ha a rajta lévő áldozati ajándékra esküszik, az kötelez." – Ti, vakok! Hát mi nagyobb: az áldozati ajándék vagy az oltár, amely megszenteli az ajándékot? Aki tehát az oltárra esküszik az esküszik az oltárra és mindarra, ami rajta van. Aki a templomra esküszik, az esküszik a templomra és arra aki ott lakik. Végül aki az égre esküszik, az az Isten trónjára esküszik és arra, aki a trónon ül.

Bevezető ima: Jézus, jóságos és szelíd pásztor, védelmezz engem szereteteddel és vonzz közel isteni szívedhez! Saját magad jöttél, hogy vezess engem; a nevemen szólítottál. Jézus engedd, hogy meghalljam ma szelíden hívó szavadat!

Kérés: Uram, töltsd be szívemet és értelmemet Szentlelkeddel, és ne engedd, hogy a gonosz csapdájába essek és engedjek a kísértéseinek, melyeket ma elém állít.

1. A farizeusok képmutatása. Máté evangéliumának ebben a részében – szinte egymás utáni fejezetekben - Jézus összesen hétszer feddi meg a farizeusokat. Nem a megátalkodott bűnöst, nem az utcanőt, nem a vámost, sőt nem is az árulásra készülőt korholja. Jézus azokkal szemben támaszt kifogásokat, akiknek az lenne a feladatuk, hogy biztonságos útra tereljék Izrael elveszett bárányait és visszavezessék őket Istenhez. Az írástudók és farizeusok sokszor a minimumot sem teljesítették a szigorú kötelezettségekből. Ők egyszerűen csak hangoskodó akadályok voltak az emberek útjában. A képmutatásuk besötétítette a szívüket és elborította elméjüket az igaz és szent dolgok előtt. Ez tette őket képtelenné arra, hogy felismerjék az „Igazat" és a „Szentség forrását", aki ott állt előttük.

2. Felforgatott értékrend. Jézus felfedi a farizeusok és írástudók képmutatását és a vezető szerepük abszurditását. „Vak vezetőknek" nevezi őket. Az Úr fenyítése az írástudókkal és a farizeusokkal szemben, sokkal nagyobb bűnt sugall, mint pusztán a Törvény felületes értelmezése. A templom és az oltár szimbolizálta Isten jelenlétét az emberek között. Ezek szent dolgok voltak, mert Istenre irányultak. Nagyobb hangsúlyt fektetni a felajánlott adományokra – amelyeket emberi kezek készítettek vagy állatok, amelyeket tenyésztettek – megszegi az első parancsolatot, mert többre értékeli a teremtményeket, mint a Teremtőt.

3. „Csak az igazság számít, segíts, Uram! Jézus sohasem veszíti el higgadtságát; azért fejezi ki tudatosan haragját, hogy felfedje a nagyobb rosszat. Elmélkedve Jézus feddő szavain, amelyeket a farizeusokhoz és írástudókhoz intéz, emlékezhetünk azokra a szavaira is, amelyeket a rossz vezetőkről mondott: „Aki pedig megbotránkoztat egyet e kicsik közül, akik hisznek bennem: jobb volna annak, ha malomkövet kötnének a nyakára és a tengerbe vetnék." (Mk 9,42). Minden alkalommal, amikor rossz példát mutatunk, megbotránkoztatunk valakit vagy csendben maradunk a bűn előtt mi is részt veszünk abban, hogy téves irányba vezessük ezeket a „kicsinyeket".

Beszélgetés Krisztussal: Uram, követni akarlak téged. Köszönöm a lehetőséget, hogy megvizsgáljam, miként használtam fel vezetői tulajdonságaimat, amelyeket adtál nekem. Segíts, hogy hídépítő legyek a földi és az örök élet között!

Elhatározás: Ma megpróbálom közelebb vezetni a családomat, a munkatársaimat és a barátaimat Jézushoz.

Erdő Péter bíboros atya 2012. augusztusi imaszándéka:
Imádkozzunk, hogy közösségeink életét ne a féktelen emberi önzés, hanem a bölcs és türelmes szeretet irányítsa.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger